Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації автомобільної техніки (стр. 2 из 10)

Забороняється:

- використання легкових машин понад встановлених норм витрати моторесурсів, з особистою метою , технічно несправних;

- на відстань більш 100 км при наявності пасажирського транспорту загального користуванння, за межами дислокації підпорядкованих підрозділів, частин;

- установка додаткового обладнання та озброєння, не передбачених заводом - виготовлювачем та впливаючих на безпеку руху;

- стоянка автомобілів на вулицях, біля будівель, установ, штабів у зимовий час тривалістю більше 30 хв. при незначному віддалені парків, обладнаних сховищами, що опалюються;

- залишення автомобілів, не обладнаних протиугонними засобами, без нагляду.

Легкові автомобілі, що виконують завдання поблизу частини, при тривалих перервах у день їх використання , мають утримуватися у парках цих частин . Виклик легкових машин здійснюється через чергового частини порядком , встановленим командиром.

За правильність використання легкових автомобілів, в тому числі за правильність оформлення відповідних граф дорожнього листа, контроль за поверенням машин у парк за допомогою засобів зв’язку несуть персональну відповідальність ті посадові особи, у розпорядження яких надаються ці автомобілі.

Особливості використання вантажних і спеціальних автомобілів загального призначення.

Вантажні і спеціальні автомобілі бойової, стройової та учбової груп використовуються для забезпечення планів бойової підготовки. Не допускається використання цих автомобілів для забезпечення господарчої діяльності, а також замість легкових.

Перевезення військових та інших вантажів на відстань до 100 км планується і здійснюється як правило, автомобільними частинами.

Право дозволу на використання вантажних і спеціальних машин для разового перевезення матеріальних засобів, виконання службових завдань на відстань до 200 км надається:

- командиру військової частини - у межах дислокації частини;

- командиру з’єднання - у межах дислокації частини, з’єднання.

Право дозволу на використання вантажних і спеціальних автомобілів загального призначення на відстань понад 200 км надається відповідним посадовим особам для підпорядкованих частин, з’єднань у межах дислокації з’єднань, оперативних командувань , видів Збройних Сил України.

Дозвіл оформляється разовою перепусткою, а при неможливості своєчасно одержати разову перепустку - телеграмою.

Заявки на отримання перепусток надаються по підпорядкованості не пізніше ніж за 15 днів до початку перевезення.

Разова перепустка (телеграма) зберігається разом з дорожнім листом і знищується у порядку передбаченому для знищення дорожнього листа.

Для виконання завдань з перевезенням вантажів на відстань понад 200 км підбираються найбільш досвідчені водії (зі стажем роботи не менше 10 місяців) та старші машини , які призначаються командиром військової бчастини.

Особливості використання автомобільних базових шасі.

Автомобільні базові шасі використовуються у складі комплексів озброєння та військової техніки згідно з планами бойової підготовки на навчальний рік у межах встановлених річних норм витрат моторесурсів.

Категорично забороняються перевитрати норм моторесурсів на шасі. Про усі випадки витрачання моторесурсів понад установлених норм доповідається автомобільною службою по підлегості для вживання необхідних заходів.

Планування використання машин у військовій частині включає в себе наступні етапи.



Реєстація машин



Загальні положення з використанням ВАТ

Рішення на щоденне використання машин приймається командиром військової частини , що оформляється як наряд на використання машин , що ним і затверджується , а після затвердження наряду у виняткових випадках - його записом у дорожньому листі , засвідченим гербовою печаткою.

У військовій частині складається єдиний наряд на використання машин для усіх підрозділів.

Забороняється експлуатація автомобільної техніки у робочі дні з 18.00 до 7.00, у передвихідні дні після 16.00 , у вихідні та святкові дні , за винятком : забезпечення бойового чергування , несення служби , доставки хворих у лікувальні установи та невідкладних заходів щодо забезпечення життєдіяльності частини при наявності письмового дозволу командира частини на дорожньому листі , засвідченого гербовою печаткою.

Наряд на використання машин готується начальником автомобільної служби напередодні доби використання машин. При цьому він використовує книгу заяв на використання автомобільної техніки , в яку посадові особи частини подають заявки на необхідну техніку . Заявки подаються на техніку , яка буде експлуатуватися за межами частини , а також і на ту , яка буде використовуватися безпосередньо в частині, (в парку, на технічних позиціях).

Після складання наряду начальник автомобільної служби подає наряд (разом з книгою заявок) заступнику командира частини з озброєння для розгляду та подальшого затвердження командиром частини .

Наряд складається у двох примірниках, один передається черговому парку і є підставою для допуску особового складу для підготовки машин та випуску їх із парку , а другий - залишається в автомобільній службі.

В наряд включаються тільки передбачені штатом, справні машини, що пройшли технічне обслуговування , та при наявності водія , який закріплений за цією машиною.

Використання машин планується з урахуванням надання водіям відпочинку і необхідного часу для обслуговування та підготовки машин до рейсу. При необхідності продовження часу використання машини командиром робиться запис у дорожньому листі “Використання машини продовжено до ______ години” у розділі ІІ “Робота машини”, засвідчується підписом командира військової частини та гербовою печаткою.

Машини випускаються з парку за затвердженим напередодні командиром військової частини нарядом , технічно справні та ті , що пройшли обслуговуван-ня , закріплені за водіями , у яких є відповідні документи , що посвідчують особистість водія і право на керування машиною відповідної категорії , що пройшли передрейсовий медичний огляд та допущені у рейс, із оформленими дорожніми листами та відміткою техніка з безпеки - начальника контрольно - технічного пункту про справний стан машини, а також відміткою чергового парку про показання спідометра та час випуску з парку.