Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації автомобільної техніки (стр. 3 из 10)

Дорожній лист є розпорядженням командиру підрозділу та водію на виконання завдання . Він є підставою для списування та визначення економії (перевитрачення) пального та мастильних матеріалів , а також обліку виконаної роботи:

Дорожній лист виписується в автомобільній службі (технічній частині) військової частини, підписується заступником командира військової частини з озброєння (начальником автомобільної служби або іншими посадовими особами , що відповідають за експлуатацію машин), засвідчується гербовою печаткою та передається під розпис у підрозділ ( в окремих випадках - черговому частини).

Дорожні листи вручаються командиру підрозділу, від якого призначені машини, з урахуванням забезпечення достатнього часу для підготовки водіїв і машин до рейсу , але не пізніше 16.00 напередодні виїзду.

На випадок виходу військової частини за тривогою дорожні листи готуються завчасно і зберігаються у чергового підрозділу (частини), видаються старшому, що прямує у парк з водіями .

Дорожні листи та їх корінці в автомобільній службі (технічній частині, штабі) пронумеровуються на поточний рік. Використані дорожні листи зберігаються у військовій частині протягом 3 місяців, а при перевезенні автомобільним транспортом за плату дорожні листи із штампом “За плату” подаються до фінансової служби військової частини і зберігаються за порядком, що установлений для зберігання фінансових документів.

Причому порядок надання військової автомобільної техніки за плату окремим особам та підприємствам і установам різних форм власності визначається керівництвами та інструкціями.

Використані повністю оформлені дорожні листи щомісячно, а корінці - після використання книжки здаються підрозділом в автомобільну службу (технічну службу) про що у книзі реєстрації облікових документів робиться відповідний запис.

Використання машини починається з підготовки її до рейсу (роботи) і закінчується постановкою її після рейсу (закінчення роботи) на відведене місце.

Робота машин у процесі використання підтверджується записами у дорожньому листі . Після кожної поїздки або в день повернення машини водієм заповнюється розділ ІІ “Робота машин”. Старшим машини (особою, що користувалася машиною) у графі 17 дорожнього листа проставляються показання спідометра, час і місце відпуску машини, записи засвідчуються його підписом. Після закінчення використання машини дорожній лист перевіряється, підписується командиром (старшим техніком) підрозділу або особою, призначеною командиром військової частини, і передається у автомобільну службу (технічну службу) військової частини.

Забороняється видавати водіям новий дорожній лист, якщо не оформлено і не здано дорожній лист за попередній вихід машин з парку, а у випадку загублення - до з’ясування причин та вживання заходів.

Дані з дорожнього листа про роботу машини, витрати пального та мастильних матеріалів щоденно записуються у книгу обліку роботи машин, витрат пального та мастильних матеріалів, що ведеться у підрозділ.

В мирний час забороняється використання машин:

- позаштатних та тих що використали ліміт моторесурсів;

- легкових - з метою не пов’язаного із службовою діяльністю;

- вантажних та спеціальних замість легкових бойових та стройових - з метою не пов’язаною з бойовою підготовкою військової частини;

- несправних, які не пройшли технічне обслуговування та не забезпечують безпеку руху (роботи);

- для виконання робіт, що викликають перевантаження машин;

- у разі заправлення машин паливно-мастильними матеріалами та іншими експлуатаційними матеріалами, які не відповідають нормативно-технічній документації;

У воєнний час порядок використання машин встановлюється Головнокомандувачем виду Збройних Сил України.

2. Види і періодичність ТО автомобілів. Забезпечення працездатності машин за складних умов

Основним засобом підтримання автомобільної техніки в постійній технічній справності і бойовій готовності є високоякісне та своєчасне її технічне обслуговування , яке є важливим елементом експлуатації.

Технічне обслуговування машин - комплекс заходів щодо підтримання їх справності (працездатності) для використання за призначенням , під час зберігання і транспортування з метою забезпечення постійної бойової готовності , попередження підвищеного зношування і виникнення несправностей.

У Збройних Силах України застосовується планово-попереджувальна система технічного обслуговування , яка передбачає обов’язкове виконання із заданою періодичністю встановленого комплексу робіт в період їх використання , зберігання та транспортування.

Своєчасне та якісне технічне обслуговування є важливим елементом експлуатації машин та повинно забезпечувати:

- постійну готовність машини до використання;

- безпеку руху

- усунення причин , що викликають передчасне зношення , старіння , руйнування , несправності та поломки складових частин і механізмів;

- надійну роботу машин протягом встановлених міжремонтних ресурсів та термінів їх служби до ремонту і списання;

- мінімальну витрату пального, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів.

Технічне обслуговування машин включає:

- заправку; - регулюванння агрегатів;

- очищення; - складових одиниць;

- миття (промивання); - механізмів та приладів;

- перевірку (технічне діагностування); - змащувальні роботи

- підтягування агрегатів; - усунення несправностей

В польових умовах технічне обслуговування проводиться з використанням рухомих засобів технічного обслуговування та ремонту у порядку, встановле-ному командиром військової частини з урахуванням конкретних умов.

Періодичність і обсяг робіт з технічного обслуговування машин під час повсякденного використання та зберігання визначається Керівництвом по зберіганню автомобільної техніки та майна у Збройних Силах України, затвердженим наказом заступника Міністра оборони України з озброєння - начальника озброєння Збройних Сил України від 22 липня 1998 року № 72, інструкціями заводів - виробників.

Забороняється скорочувати обсяг і зменшувати тривалість робіт, що впливають на якість технічного обслуговування машин.

Машина, яка пройшла технічне обслуговування, повинна бути технічно справною, заправленою належними експлуатаційними матеріалами, чистою, змащеною. Всі агрегати, складові одиниці, механізми та прилади повинні бути надійно закріплен, працездатні і відповідати вимогам інструкції з експлуатації машин.

Відповідальність за своєчасне і якісне технічне обслуговування машин покладається на командирів військових частин і підрозділів. Вони зобов’язані забезпечити його проведення у встановлені терміни, надавати для цього час, засоби та матеріали. Технічне обслуговування організовує заступник командира військової частини з озброєння - начальник технічної частини (начальник автомобільної служби).

Час для проведення технічного обслуговування машин передбачається розпорядком дня, а під час масового їх використання на навчаннях (заняттях) - планами бойової підготовки військових частин (розкладом занять підрозділів).

Технічне обслуговування шасі спеціальних машин поєднується з відповідним за пробігом (часом) технічним обслуговуванням (регламентом) встановленого на них озброєння , обладнання і спеціальної техніки.

У разі розбіжностей періодичності рівнозначних за обсягом видів технічного обслуговування озброєння , обладнання , спеціальної техніки і шасі спеціальних машин періодичність технічного обслуговування шасі втанов-люються такою ж, що і для встановлених на ньому озброєнні , обладнанні і спеціальної техніки .Зміна періодичності технічного обслуговування шасі допускається тільки в бік її зменшення.

Для проведення технічного обслуговування шасі спеціальних машин, як првило, залучається особовий склад екіпажу (обслуги).

Технічне обслуговування машин залежить від періодичності та обсягу робіт і підрозділяється на такі види:

Вид ТО та ремонту Призначення видів То та ремонту Періодичність проведення Хто проводить Матеріально - технічне забезпечення
1 2 3 4 5
Використання ВАТ
КО перевірка і підготовка машин перед виконанням наступного завдання перед виконанням завдання водій (механік - водій) начальник КТП одиночний комплект ЗІП
ЩТО підтримання машин в готовності до використання після виконання завдання водій (механік -водій) теж
1 2 3 4 5
ТО - 1ТО - 2 забезпечення безвідказної роботи машин , зниження інтенсивності зношування деталей , вияв та попередження відказів згідно періодичності, зазначеної в НТД , перед б/д , постановкою на КЗ або ТЗ підрозділи ТО та водій (механік - водій) запчастини згідно норми, одиничний і груповий ЗІП , обладнання, інструмент і приладдя ПТОР
СО підготовка та забезпечення надійної роботи машин в зимовий або літній період експлуатації двічі на рік при переході на зимовий або літній період експлуатації. теж теж
РТР підвищення боєздатності стану ОВТ на протязі 1 місяця (літній період) підрозділи ТО та водій (механік - водій) те ж
Короткочасне зберігання
ТО - 1ТО - 2 підтримання АТ в працездатному стані і забезпечення зберігаємості та готовності до використання згідно призначенню в установлений термін згідно плану експлуатації підрозділи ТО та водій (механік - водій) теж
ТО - 1зб підтримання АТ в працездатному стані і забезпечення зберігаємості та готовності до використання згідно призначенню в установлений термін після року зберігання або за результатами оглядів підрозділи ТО та водій (механік - водій) запчастини згідно норми , одиничний і груповий ЗІП, обладнанання, інструмент і приладдя ПТОР
ТО-2зб теж після 2 років теж теж
РТО забезпечення (підтрим ., відновл.) надійності машин при тривалій експлуат. з обмеж. витратами ресурсу через 6 ... 10 років теж та бригада заводу теж

Періодичність номерних видів технічного обслуговування автомобільної техніки.