Смекни!
smekni.com

Контроль за справлянням прямих та непрямих податків (стр. 9 из 23)

1.49.14. підготовка пропозицій щодо удосконалення податкового законодавства;

1.49.15.проведення роботи з виявлення сумнівних фінансових операцій та надання інформації підрозділам боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

1.63. Функція “Документальні перевірки суб’єктів господарської діяльності, які отримують податкові пільги“

Містить такі процедури:

1.63.3.аналіз структури, ефективності наданих пільг по оподаткуванню і втрат бюджету від їх застосування;

1.63.4.застосування аналітичних опрацювань щодо пільг в оподаткуванні в розрізі форм власності, організаційно-правових форм, видів господарської діяльності, галузей економіки;

1.74. Функція “Боротьба з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом”

Містить такі процедури:

1.74.2. виявлення сумнівних фінансових операцій та надання у встановленому порядку відповідної інформації до регіонального підрозділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом;


5 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ ПРЯМИХ ПОДАТКІВ. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

Справляння податку на прибуток підприємств в Україні регулюється наступними законодавчими актами :

а) Основні :

- Закон України “Про систему оподаткування в Україні” [6];

- Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” [9] ;

- Бюджетний Кодекс України від 21 червня 2001 року N 2542-III [1].

б) Спеціальними, які коректують основні :

- Закон України від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ “Про порядок погашення

зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними

цільовими фондами” [8];

- Закон України “ Про патентування деяких видів підприємницької

діяльності” (23.03.1996 N 98/96-ВР/ від 17.05. 2001 N 2410-III) ;

- Указ президента України “ Про спрощену систему оподаткування,

обліку та звітності суб ' єктів малого підприємництва” ( від 28

червня 1999 року N 746/99/ від 16 березня 2000 року N 507);

- Закон України «Про фіксований сільськогосподарський податок»

( від 17 грудня 1998 року № 320-XIV(із змінами і доповненнями)) .

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням податку на прибуток підприємств податків виконується наступними підрозділами:

а) по адмініструванню податку на прибуток підприємств - сектором прямих податків відділу податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів);

6 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ ПОДАТКУ З ДОХОДУ

ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Податок з доходів фізичних осіб - плата фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок з 1 січня 2004 року згідно з Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» [15]. Податок на доходи фізичних осіб, отримані від підприємницької діяльності, на даний час продовжують роегулюватися ДЕКРЕТОМ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ “Про прибутковий податок з громадян”.

Платниками податку з фізичних осіб є:

- резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи;

- нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Об'єктом оподаткування резидента є:

- Загальний місячний оподатковуваний дохід;

-Чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального річного оподатковуваного доходу на суму податкового кредиту такого звітного року;

- Доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті;

-Іноземні доходи.

Об'єктом оподаткування нерезидента є:

-Загальний місячний оподатковуваний дохід з джерелом його походжен-ня з України;

-Загальний річний оподатковуваний дохід з джерелом його походження з України;

- Доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті.

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням податку на доходи фізичних осіб виконується наступними підрозділами:

а) по адмініструванню податку на доходи фізичних осіб - сектором справляння податків з фізичних осіб відділу оподаткування фізичних осіб;

7 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ ПОДАТКУ НА ЗЕМЛЮ

Законодавчим полем для сплати податка на землю, як на власність , яка дає рентний дохід, є :

– Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III, зі змінами та доповненнями (далі – Земельний кодекс);

– Закон України «Про плату за землю» в редакції від 19.09.96 р. № 378/96-ВР, зі змінами та доповненнями (далі – Закон про плату за землю);

– Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV, зі змінами та доповненнями (далі – Закон про оренду землі);

– Порядок подання форм Зведеного розрахунку суми земельного податку та Довідки до уточненого Розрахунку про суми земельного податку, які зменшують або збільшують податкові зобов'язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органу державної податкової служби, затверджений наказом ДПА України від 26.10.2001 р. № 434 (далі – Порядок № 434).

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням податку на землю виконується наступними підрозділами:

а) по адмініструванню податку на землю з юридичних осіб - сектором місцевих, ресурсних (рентних) і неподаткових платежів відділу податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів);

б) по адмініструванню податку на землю з фізичних осіб - сектором справляння податків з фізичних осіб відділу оподаткування фізичних осіб;


8 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ МАЙНОВИХ ПОДАТКІВ

Порядок обчислення і сплати податку з власників транспортних засобів встановлено Законом України “Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” .

Податок сплачується перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд, за річними ставками, зазначених у статті 3 Закону України [ 26 ]. Облік та реєстрація наземних та водних транспортних засобів здійснюється органами Державної автомобільної інспекції, Держтехнагляду України, органами Держфлотнагляду України, іншими органами, які здійснюють реєстрацію, перереєстрацію та технічний огляд транспортних засобів.

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням податку з власників транспортних засобів виконується наступними підрозділами:

а) по адмініструванню податку з власників транспортних засобів - юридичних осіб - сектором місцевих, ресурсних (рентних) і неподаткових платежів відділу податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

б) по адмініструванню податку з власників транспортних засобів - фізичних осіб - сектором справляння податків з фізичних осіб відділу оподаткування фізичних осіб;

9 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ РЕСУРСНИХ ПОДАТКІВ ТА ПЛАТЕЖІВ

Ресурсні податки та платежі включають:

9) рентні платежі;

12) збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного

бюджету;

13) збір за спеціальне використання природних ресурсів;

14) збір за забруднення навколишнього природного середовища;

21) збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням ресурсних податків та платежів виконується наступним підрозділом:

а) сектором місцевих, ресурсних (рентних) і неподаткових платежів відділу податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

10 КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ ТА ЗБОРІВ

До місцевих податків і зборів належать[ 20 ]:

- збір за парковку автомобілів;

- ринковий збір;

- збір за видачу ордера на квартиру;

- збір з власників собак;

- курортний збір;

- збір за участь у бігах на іподромі;

- збір за виграш на бігах;

- збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі;

- податок з реклами;

- збір за право використання місцевої символіки;

- збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей;

- збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі;

Згідно функціонально-структурних повноважень (див. табл.2.1, 2.2) на районному рівні контроль за справлянням місцевих податків та зборів виконується наступним підрозділом:

а) сектором місцевих, ресурсних (рентних) і неподаткових платежів відділу податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

11 ВАЛЮТНИЙ КОНТРОЛЬ

Згідно Декрету «Про валютне регулювання» [26] таЗакону „Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” [25] основними методами валютного регулювання в Україні є :

а) встановлення статусу валюти України як єдиного законного засобу платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов'язань ;

б) покупка банками іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за дорученням і за рахунок резидентів за правилами НБУ, при цьому Національний банк України зобов'язаний проводити політику, спрямовану на підтримання валюти України, і з цією метою може виступати суб'єктом міжбанківського валютного ринку України.

в) Національний банк України видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування згідно Декрету .

г) Здійснення торгівлі іноземною валютою на території України резиден-тами і нерезидентами - юридичними особами тільки через уповноважені банки та інші кредитно-фінансові установи, що одержали ліцензію на торгівлю іно-земною валютою Національного банку України, виключно на міжбанківському валютному ринку України. Структура міжбанківського валютного ринку, а та-кож порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валют-ному ринку визначаються Національним банком України.

д) Національний банк України може встановлювати граничні розміри маржі за операціями на міжбанківському валютному ринку України уповно-важених банків та інших кредитно-фінансових установ, що одержали ліцензію Національного банку України, за винятком операцій, пов'язаних із строковими (ф'ючерсними) угодами.