Смекни!
smekni.com

Прибуток підприємства (стр. 6 из 10)

У процесі кредитування підприємств насамперед ураховуються індивідуальні особливості кругообороту їхніх оборотних коштів. Особливості індивідуального кругообороту коштів підприємств проявляються у розбіжності в часі між вивільненням з обороту вартості в грошовій формі та авансуванням коштів у новий оборот. Такі розбіжності відбуваються, передусім, через сезонність виробництва.

Сезонність виробництва зумовлює в одні періоди випереджаюче зростання виробничих витрат порівняно з надходженням коштів і спричиняє додаткову потребу в коштах понад ті, що є в розпорядженні підприємства. В інші періоди витрати виробництва зменшуються або зовсім припиняються, збільшується вихід готової продукції та надходження грошової виручки, частина якої виявляється тимчасово вільною [6, с. 131].

Залежно від мети використання розрізняють кредити, що спрямовані на фінансування оборотних коштів та основних засобів. Підприємство має можливість отримувати кредити на придбання товарно-матеріальних запасів, обладнання, інших активів, розширення та модернізацію виробничих потужностей, викуп окремих виробничих комплексів або цілих підприємств. За терміном надання розрізняють короткострокові, середньострокові, довгострокові кредити.

Надання кредиту здійснюється на підставі кредитного договору, то в ньому мають зазначатися права та обов’язки кожної зі сторін та відповідальність за порушення умов угоди.

Приватно-орендне підприємство «РОСТОК» уклало кредитний договір № 05/05-266 з ЗАТ КБ Приватбанк від 23 травня 2005 року з терміном погашення 20 вересня 2005 року, згідно з яким ЗАТ КБ Приватбанк надав ПОСП «РОСТОК» кредит у вигляді поновлювальної кредитної лінії з загальним лімітом 75000 гривень [дод. АЛ]. Кредит надається на наступні цілі:

Закупівлю паливно-мастильних матеріалів, кормів, ветеринарних препаратів, запасних частин для ремонту техніки та обладнання, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, насіння, молодняку сільськогосподарських тварин, птиці, яєць для інкубації, запасних частин для ремонту сільськогосподарської і зрошувальної техніки та обладнання, енергоносіїв, а також здійснення платежів фінансового лізингу і страхових платежів.

ПОСП «РОСТОК» зобов’язується:

· направляти не менше 100% загального обсягу надходжень від господарської діяльності на поточний рахунок у ЗАТ КБ Приватбанк, в разі невиконання цієї вимоги ЗАТ КБ Приватбанк має право підвищувати відсоткову ставку за користування кредитом на 3% річних;

· проводити через ЗАТ КБ Приватбанк валютообмінні операції з продажу (купівлі) іноземної валюти за гривню чи іншу іноземну валюту в повному обсязі за договірним курсом, що діє в ЗАТ КБ Приватбанк на день проведення валютообмінної операції;

· в разі невиконання кредитного договору ЗАТ КБ Приватбанк має право здійснити стягнення на майно заставодавця і розірвати даний кредитний договір в односторонньому порядку.

За користування кредитом у період з дати списання коштів з поточного рахунку до дати погашення кредиту ПОСП «РОСТОК» сплачує відсотки в розмірі 19% річних. При порушенні будь-яких пунктів кредитного договору ПОСП «РОСТОК» сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 38% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

Якщо повне погашення кредиту здійснюється в дату, відміну від дати зазначеної в договорі, то останньою датою погашення відсотків, нарахованих від попередньої дати погашення до дня фактичного повного погашення кредиту, є дата фактичного погашення кредиту.

При недостатності в ПОСП «РОСТОК» коштів для повного виконання зобовязань перед банком за кредитним договором, зобов’язання по цьому кредитному договору виконуються в наступній послідовності:

1) сума прострочених відсотків за користування кредитом;

2) сума відсотків за користування кредитом;

3) сума винагород;

4) сума неустойок;

5) сума кредиту.


7. ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити за допомогою системи показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства.

Метою оцінки фінансового стану підприємства є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами.

Основними завданнями аналізу фінансового стану є:

· дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;

· дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;

· об'єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;

· оцінка становища суб'єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісна оцінка його конкурентоспроможності;

· аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів;

· визначення ефективності використання фінансових ресурсів.

Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства є дані:

· балансу (форма № 1) [дод. Н, П, Р];

· звіту про фінансові результати (форма № 2) [дод. С, Т, Ф];

· звіту про рух грошових коштів (форма № 3);

· звіту про власний капітал (форма № 4);

· примітки до фінансової звітності [дод. Ц, АА, АБ];

· дані статистичної звітності та оперативні дані.

Розрахуємо показники оцінки майнового стану ПОСП «РОСТОК».

Сума господарських коштів, що їх підприємство має у розпорядженні. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства. Зростання цього показника свідчить про збільшення майнового потенціалу підприємства. ПОСП «РОСТОК» на кінець 2004 року мало баланс в розмірі 2226,1 тис. грн., на кінець 2005 року – 2467,1 тис. грн., на кінець 2006 року – 908,3 тис. грн. (р. 640 ф.1), тобто за період 2004-2006 років сума господарських коштів, що їх ПОСП «РОСТОК» має у розпорядженні зменшувалася, що свідчить по негативну тенденцію в діяльності ПОСП «РОСТОК».

Показник коефіцієнту зносу основних засобів характеризує частку зношених основних засобів у загальній їх вартості. Використовується в аналізі для характеристики стану основних засобів. Знос основних засобів у 2004 році складав 66,9%, у 2005 році – 68,4%, у 2006 році – 90,0%, тобто спостерігається тенденція до зростання зносу основних засобів за аналізований період, що є позитивною тенденцією для ПОСП «РОСТОК». Окрім того спостерігається значна тенденція зносу основних засобів, тому ПОСП «РОСТОК» потребує модернізації основних засобів та їх повного оновлення. Знос розраховується як відношення суми по р. 032 ф.1 до суми по р. 030 ф.1.

Коефіцієнт придатності вказує ступінь придатності основних засобів до їх експлуатація. У 2004 році він складав 33,1%, у 2005 році – 31,6%, у 2006 році – 10,0%, що є незначним показником і вказує на майже повну зношеність основних засобів та низьку частку придатності основних засобів. Коефіцієнт придатності розраховується як різниця 1 та коефіцієнта зносу.

Коефіцієнт оновлення основних засобів показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби. Для ПОСП «РОСТОК» коефіцієнт оновлення основних засобів в 2004 році складав 0,9%, в 2005 році – 1,9%, в 2006 році – 0,0%, що показує динаміку постійного зменшення оновлення основних засобів. Коефіцієнт оновлення основних засобів розраховується як відношення вартості введених в експлуатацію основних засобів до суми по р. 030 ф.1.

Коефіцієнт вибуття основних засобів показує, яка частина основних засобів, з котрими підприємство почало діяльність у звітному періоді, вибула з причини зносу та з інших причин. ПОСП «РОСТОК» коефіцієнт вибуття основних засобів в 2004 році складав 5,1%, в 2005 році – 0,0%, в 2006 році – 67,2%, що показує динаміку збільшення вибуття основних засобів за період 2004-2006 роки. Високу частку вибуття основних засобів у 2006 року пояснюється значним зношенням основних засобів ПОСП «РОСТОК».

Коефіцієнт вибуття основних засобів розраховується як відношення вартості вибулих основних засобів до суми по р. 030 ф.1. Інформація про вартість введених в експлуатацію та виведених з експлуатації основних запосів береться з Приміток до фінансової звітності.

Дані стосовно майнового стану підприємства занесемо до табл. 1.

Таблиця 1

Оцінка майнового стану ПОСП «РОСТОК» період 2004-2006 років

Показник Рік Відхилення (+/-)
2004 2005 2006
Сума господарських коштів, що їх підприємство має у розпорядженні, тис. грн. 2226,1 2467,0 908,3 -1317,8
Коефіцієнт зносу основних засобів, % 66,9 68,4 90,0 +23,1
Коефіцієнт придатності, % 33,1 31,6 10,0 -23,1
Коефіцієнт оновлення основних засобів, % 0,9 1,9 0,0 -0,9
Коефіцієнт вибуття основних засобів 5,1 0,0 67,2 +62,1

Таким чином, можна зробити висновки, що за аналізований період спостерігалося зменшення суми господарських коштів, що їх ПОСП «РОСТОК» має у розпорядженні. Негативною тенденцією господарської діяльності ПОСП «РОСТОК» є незначна модернізація виробництва та низьке введення нового обладнання в виробничий процес, про що свідчить зростання коефіцієнту зносу та зростання коефіцієнту вибуття основних засобів з одночасним зменшенням коефіцієнтів оновлення та придатності основних засобів [5, с. 76].