Смекни!
smekni.com

Прибуток підприємства (стр. 9 из 10)

Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Ставки земельного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах:

· для ріллі, сіножатей та пасовищ — 0,1;

· для багаторічних насаджень — 0,03.

За сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку і використовуються за цільовим призначенням, незалежно від того, до якої категорії земель вони віднесені, земельний податок справляється згідно з частиною першою цієї статті.

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини — невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

З цією метою Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів. Завданням законодавства про охорону навколишнього природного середовища є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об’єктів, пов’язаних з історико-культурною спадщиною.

Основними принципами охорони навколишнього природного середовища є:

· пріоритетність вимог екологічної безпеки, обов’язковість додержання екологічних стандартів, нормативів та лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської, управлінської та іншої діяльності;

· гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров’я людей;

· запобіжний характер заходів щодо охорони навколишнього природного середовища;

· екологізація матеріального виробництва на основі комплексності рішень у питаннях охорони навколишнього природного середовища, використання та відтворення відновлюваних природних ресурсів, широкого впровадження новітніх технологій;

· збереження просторової та видової різноманітності і цілісності природних об’єктів і комплексів;

· науково обгрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства на основі поєднання міждисциплінарних знань екологічних, соціальних, природничих і технічних наук та прогнозування стану навколишнього природного середовища;

· обов’язковість екологічної експертизи;

· гласність і демократизм при прийнятті рішень, реалізація яких впливає на стан навколишнього природного середовища, формування у населення екологічного світогляду;

· науково обгрунтоване нормування впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище;

· безоплатність загального та платність спеціального використання природних ресурсів для господарської діяльності;

· стягнення збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів, компенсація шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

· вирішення питань охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів з урахуванням ступеня антропогенної зміненості територій, сукупної дії факторів, що негативно впливають на екологічну обстановку;

· поєднання заходів стимулювання і відповідальності у справі охорони навколишнього природного середовища;

· вирішення проблем охорони навколишнього природного середовища на основі широкого міждержавного співробітництва.

Підприємство сплачу збір за забрудження навколишнього природного середовища. Відповідно до Подлаткового розрахунку Збору за забрудення навколишнього природного середовища за 9 місяців 2006 року підприємство нарахувало та сплатило 756,04 грн. даного збору [дод. АЖ].


ВИСНОВКИ

На основі проведеного дослідження діяльності сільськогосподарського підприємства можна свормулювати наступні висновки:

1) Забезпечення населення країни якісними і різноманітними продуктами харчування потребує високих темпів зростання сільськогосподарського виробництва. Для цього необхідні: кардинальне вдосконалення організаційних форм господарювання; підвищення культури землеробства і тваринництва; ефективніше використання землі, виробничих фондів, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; зростання продуктивності і поліпшення якості праці, економне і бережливе використання всіх ресурсів.

2) Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

3) Головною метою діяльності приватно-орендного підприємства «РОСТОК» є отримання прибутку засновником шляхом виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізації та здійснення інших видів діяльності.

4) Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів свої діяльності, а також веде статистичну звітність і подає її у встановленому порядку та обсязі органам державної статистики. Головний бухгалтер підприємства підпорядковується безпосередньо голові підприємства, несе відповідальність і користується правами, встановленими чинним законодавством для головних бухгалтерів підприємств, об’єднань та організацій.

5) У процесі купівлі-продажу товарів, надання послуг, а також виконання різного роду зобов'язань у грошовій формі відбуваються різноманітні розрахунки та платежі. Платежі здійснюються за розподілу й перерозподілу грошових коштів.

6) Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити за допомогою системи показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства.

7) Метою оцінки фінансового стану підприємства є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1. Закон України «Про плату за землю» // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1992. -№ 38. – С. 560.

2. Закон України «Про фіксований сільськогосподарський податок» // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1999. - № 5-6. – С. 39.

3. Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта: Учебное пособие: - М.: Финансы и статистика, 1994.- 80 c.

4. Бахмут О. Аналіз платоспроможності підприємства // Актуальні проблеми економіки (укр.).- 2003.- № 4.- C.21-23.

5. Бурденко І.М. Фінансова стійкість підприємств торгівлі та її забезпечення в умовах трансформації національної економіки: Спец. 08.04.01-фінанси, грошовий обіг і кредит: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук: Наукове видання.- Суми: , 2001.- 227 c.

6. Буряковский В.В., Кармазин В.Я., Каламбет С.В. Финансы предприятий: Учебное пособие: Навчальне видання.- Днепропетровск: Пороги, 1998.- 246 c.

7. Зятковський І.В. Теоретичні засади фінансів підпрємств // Фінанси України (укр.).- 2000.- № 4.- C.17-27.

8. Ковалев А.И., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия: Монография: Наукове видання.- 2-е изд., перераб. и доп.- М.: Центр экономики и маркетинга, 1997.- 192 c.

9. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навчальний посібник: Навчальне видання.- К.: Знання; КОО, 2000.- 378 c.

10. Моляков Д.С. Финансы предприятий отраслей народного хозяйства: Учебное пособие: Навчальне видання.- М.: Финансы и статистика, 1996.- 176 c.

11. Остапенко В., Подъяблонская Л.М., Мешков В. Финансовое состояние предприятия: оценка, пути улучшения // Экономист (рус.).- 2000.- № 7.- C.37-43.

12. Павлова Л.Н. Финансы предприятий: Учебник: Навчальне видання: - М.: Финансы; ЮНИТИ, 1998.- 639 c.

13. Шуляк П.Н. Финансы предприятия: Учебник.- 3-е изд., перераб і доп.- М.: Дашков и К, 2002.- 752 c.

14. Фінанси підприємств: Підручник: Навчальне видання.- 3-е вид., перероб. і доп.- К.: КНЕУ, 2000.- 460 c.

15. Фiнансова дiяльнiсть пiдприємства: Підручник: Навчальне видання: - 2-е вид., перероб. і доп.- К.: Либідь, 2002.- 384 c.


ДОДАТКИ

Додаток А – Статут ПОСП «РОСТОК»

Додаток Б – Наказ про облікову політику ПОСП «РОСТОК»

Додаток В – Посадова інструкція бухгалтера ПОСП «РОСТОК»