Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський і податковий облік ліцензування (стр. 2 из 5)

Фінансові санкції

Чинним законодавством забороняється провадити певні види підприємницької діяльності без придбання спеціального дозволу (ліцензії). Порушення вимог закону призводить, разом з позбавленням ліцензії, до накладання фінансових санкцій. Так, відповідно до статті 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 17.12.84 р. №8073-X (із змінами та доповненнями), заняття підприємницькою діяльністю без державної реєстрації чи без спеціального дозволу (ліцензії), якщо його отримання передбачено законодавством, тягне за собою накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.

Окремо розглядаються порушення провадження діяльності у галузі зв'язку. Відповідно до статті 145 Кодексу, порушення умов і правил, що регламентують діяльність у галузі зв'язку, передбачену ліцензіями, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств і організацій усіх форм власності у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ліцензування роздрібного та оптового продажу горілчаних та тютюнових виробів

Звертаємо вашу увагу на те, що, відповідно до Постанови КМУ від 21.06.2000 р. №1002 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України",видачу ліцензій на провадження діяльності з експорту, імпорту та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснює МЗЕЗторг за погодженням з Мінфіном, а видачу ліцензій на провадження діяльності з оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснює Мінфін.

Ця інформація не була врахована у темі "Ліцензування" уроку 8.

Визначення понять

Тютюнові вироби - сигарети, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн та інші вироби з тютюну і його замінники, які впливають на фізіологічний стан людини під час вживання;

оптова торгівля - діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам підприємницької діяльності;

роздрібна торгівля - діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування;

місце торгівлі - місце реалізації товарів, обладнане електронним контрольно-касовим апаратом або де є товарно-касова книга, в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів;

сировина - предмети праці та природні компоненти, які підлягають подальшій переробці.

Продаж яких виробів необхідно ліцензувати

Розпочинаючи діяльність з роздрібної або оптової торгівлі горілчаними, тютюновими виробами, передусім необхідно визначити для себе, продаж яких товарів потребує ліцензування. Відповідно до Закону України від 19.12.95 р. №481/95-BP "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами",доалкогольних напоїв належать продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць, які належать до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів за кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08.

Так, до алкогольних напоїв за кодом 22 04 належать:

- вина виноградні натуральні, включаючи кріплені;

- сусло виноградне, крім зазначеного в товарній позиції 20 09 (соки фруктові, включаючи виноградне сусло, і соки овочеві, незброджені та ті, що не містять добавок спирту, із додаванням або без додавання цукру або інших підсолоджуючих речовин).

До товарів під кодом 22 05 належать:

- вермути;

- інші виноградні натуральні вина з додаванням рослинних або ароматних екстрактів.

До товарів під кодом 22 06 належать:

- інші зброджені напої (яблучний сидр, пері - грушевий сидр, медяний напій);

- суміші зі зброджених напоїв і суміші зброджених напоїв і безалкогольних напоїв, які в іншому місці не пойменовані.

До товарів за кодом 22 08 належать:

- етиловий неденатурований спирт із концентрацією спирту менше 80%;

- спиртові настойки;

- лікери;

- інші спиртові напої.

Що стосується тютюнових виробів, реалізація яких підлягає ліцензуванню, то до них належать товари, що мають, відповідно до Гармонізованої системи опису, коди 24 02 і 24 03.

До групи 24 02 належать:

- сигари, сигари з обрізаними кінцями;

- сигарили - тонкі сигари;

- сигарети з тютюну чи його замінників.

До групи 24 03 належать:

- інший виготовлений промислово тютюн;

- промислові замінники тютюну;

- тютюн "гомогенізований" "відновлений";

- тютюнові екстракти та есенції.

Перегланути блок-схему (PDF-43.3Kb)

Скільки ліцензій потрібно і де їх придбати

Кожного разу, коли підприємець вирішує зайнятися реалізацією горілчаних чи тютюнових виробів або разом тих і інших, постає запитання: а скільки ліцензій потрібно для цього? Щоб правильно відповісти на нього, перш за все необхідно з'ясувати, скільки торгових місць має підприємство, на яких будуть реалізовуватися горілчані або тютюнові вироби.

Законом України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" визначено, що видача ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності. Тобто підставою для визначення кількості ліцензій, які має придбати підприємець, є кількість місць торгівлі.

У вищезгаданому законі визначено, що місце торгівлі - це місце реалізації товарів, обладнане електронним контрольно-касовим апаратом або де є товарно-касова книга, в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Оснащення місця торгівлі електронними контрольно-касовими апаратами або товарно-касовими книгами є умовою реалізації товарів, а не підставою для видачі кількох ліцензій.

Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою КМУ від 30 липня 1996 року №854, встановлено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями - це діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Таким чином, враховуючи вимоги чинного законодавства для здійснення діяльності з роздрібної торгівлі алкогольними напоями в одному приміщенні чи будівлі (продовольчому магазині, барі, кафе тощо) за однією адресою, суб'єкт підприємницької діяльності повинен мати одну ліцензію на діяльність з роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Якщо підприємець має намір здійснювати продаж на одному торговому місці як горілчаних, так і тютюнових виробів, необхідно мати на увазі, що ліцензії видаються окремо(!) на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

На підставі наведеного можна зробити висновок:

- підставою для придбання ліцензії є факт продажу горілчаних та тютюнових виробів;

- кількість ліцензій не залежить від кількості електронно-касових апаратів або товарно-касових книг, які використовуються на одному торговому місці;

- кількість ліцензій повинна дорівнювати кількості торгових місць, де реалізуються горілчані вироби;

- якщо в одному торговому місці здійснюється продаж як горілчаних, так і тютюнових виробів, навіть при застосуванні одного касового апарата необхідно придбати дві ліцензії.