Смекни!
smekni.com

Адміністративно-правове забезпечення управління освітою і наукою (стр. 5 из 6)

підготовка наукових кадрів;

сприяння інтеграції інтелектуального потенціалу у світовий науковий простір.

У структурі Національної академії виокремлюють: збори президія президент віце-президент головний учений секретар відділення інститути регіональні наукові центри і функціональні відділення .

В Україні діють і галузеві академії наук:

Українська академія аграрних наук ;

Академія медичних наук України;

Академія педагогічних наук України ;

Академія правових наук України;

Академія мистецтв України.

Українська академія аграрних наук входить до складу агропромислового комплексу , діє на основі законів України та власного статуту і спільно з НАН України здійснює підготовку наукових кадрів і спеціалістів вищої кваліфікації. Разом з міністерствами , відомствами та організаціями агропромислового комплексу Українська академія аграрних наук здійснює на основі незалежної експертної оцінки вибір основних напрямів і тематики прикладних досліджень і організує впровадження їх результатів у виробництво.

З метою забезпечення комплексного розвитку педагогічної науки теорії та методики освіти в Україні розробки науково-методичних основ відродження національної школи Указом Президента України від 3 березня 1992р. створена Академія педагогічних наук України . Головним її завданням є :

розвиток педагогічної науки ;

проведення фундаментальних і прикладних досліджень ;

розробка і наукове обґрунтування інформаційних технологій форм методів і засобів навчально-виховного процесу;

створення програм підручників та методичних посібників навчально-виховних закладів;

дослідження світових досягнень у галузі освіти;

впровадження вітчизняного і зарубіжного педагогічного досвіду;

координація діяльності науково-дослідних і методичних установ.

Указом Президента України від 24 лютого 1993р. створена Академія медичних наук України . Її основними завданнями є :

- визначення пріоритетних напрямів розвитку медичної науки;

- організація проведення фундаментальних і прикладних досліджень у

галузі охорони здоров’я ;

20

- підготовка наукових кадрів і розвиток вищої медичної і фармацевтичної освіти.

Указом Президента України від 23 липня 1993р. було засновано Академію правових наук України як вищу галузеву наукову установу. Основними її завданнями є :

комплексний розвиток правової науки;

проведення фундаментальних і прикладних досліджень у галузі держави і права;

наукове забезпечення правотворчої діяльності державних органів;

вивчення та узагальнення механізмів реалізації актів законодавства визначення пріоритетних напрямів розбудови правової держави ;

наукове забезпечення здійснюваних реформ;

підготовка практичних рекомендацій щодо вдосконалення діяльності органів державної влади;

розвиток правової науки і юридичної освіти.

Розвиток українського мистецтва відродження національних традицій проведення фундаментальних досліджень з історії становлення і розвитку художньої культури України – мета заснування Указом Президента України від 14 грудня 1996р. Академії мистецтв України як вищої творчо-наукової установи у галузі мистецтва.

Галузеві академії наук є державними науковими організаціями що засновані на державній власності .

Кошти на забезпечення діяльності академій щорічно визначаються у Державному бюджеті України окремими рядками . Фінансування академій може здійснюватись за рахунок інших джерел , не заборонених законодавством України .

До складу академій можуть входити наукові установи , підприємства, організації , об’єкти соціальної сфери , що забезпечують їх діяльність .

Самоврядність академій полягає у самостійному визначенні тематики досліджень , своєї структури , вирішенні науково-організаційних , господарських, кадрових питань, здійсненні міжнародних наукових зв’язків.

Академії виконують замовлення органів державної влади стосовно розроблення засад державної наукової і науково-технічної політики проведення наукової експертизи проектів державних рішень і програм .

Академії щорічно звітують перед Кабінетом Міністрів України про результати наукової і науково-технічної діяльності та використання коштів виділених їм із Державного бюджету України .

Галузеві академії координують організовують і проводять дослідження у відповідних галузях науки і техніки . Здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України та своїх статутів які приймаються загальними зборами академій . Статути галузевих академій

21

затверджуються Кабінетом Міністрів України .

Місцеві органи державної виконавчої влади відповідно до своєї компетенції забезпечують виконання державних наукових і науково-технічних програм ; розробляють та організують виконання регіональних програм.

Для координації роботи центральних органів виконавчої влади під час формування та реалізації державної політики утворена Комісія Кабінету Міністрів України з питань науково-технічного розвитку яка діє відповідно до Положення затвердженого Кабінетом Міністрів України від 26 січня 1998р. На Комісію покладений обов язок контролювати і координувати діяльність міністерств інших центральних органів виконавчої влади спрямовану на реалізацію державної науково-технічної політики; розглядати пропозиції щодо створення високотехнологічних виробництв ; здійснювати підтримку вітчизняного науково-технічного потенціалу; розглядати пропозиції щодо удосконалення законодавства яке регулює відносини у науково-технічній сфері і пропозиції щодо фінансування цільових проектів загальнодержавних науково-технічних програм за рахунок коштів Державного бюджету України .

З метою сприяння формуванню державної політики розвитку науки визначення пріоритетних науково-технічних напрямів вироблення стратегії

Технологічного розвитку вдосконалення структури управління наукою та системи підготовки і атестації наукових кадрів при Президентові України утворений консультативно-дорадчий орган - Рада з питань науки та науково-технічної політики. Основними завданнями цього органу є :

* вироблення державної політики з питань розвитку науки і технологій

правове і організаційне забезпечення їх реалізації

* прогнозування розвитку науки і технологій

* розгляд і оцінка проектів національних і державних науково-технічних програм визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і технологій

IV. Державний контроль за діяльністю освітніх закладів.

Забезпечення законності та дисципліни в державному управлінні передбачає діяльність відповідних державних формувань ,спрямовану на :

недопущення в діяльності органів виконавчої влади порушень тих вимог і розпоряджень , що закріплені в діючих законах і підзаконних актах ;

своєчасне й оперативне виявлення порушень , їхнє припинення і усунення;

22

встановлення причин і умов , що сприяють порушенням в діяльності органів виконавчої влади;

залучення до відповідної відповідальності винних у порушенні законності та дисципліни;

розробку і вживання заходів , спрямованих на усунення причин і умов порушень законності та дисципліни.

Серед способів забезпечення законності й дисципліни у сфері державного управління важливе місце займає контроль.

Сутність контролю полягає:

- у спостереженні за функціонуванням відповідного підконтрольного об’єкта ;

- в одержанні об’ктивної та достовірної інформації про стан законності і дисципліни;

- у вживанню заходів по запобіганню й усуненню порушень законності і дисципліни ;

- у виявленні причин і умов що сприяють правопорушенню;

- у вживанні заходів по залученню до відповідальності осіб винних у порушенні законності та дисципліни.

Контроль за виконанням вимог законодавства України освітніми закладами у галузі освітньо-виховної роботи здійснюють вищі органи відносно підпорядкованих їм закладів освіти системи Міносвіти і науки України , а також спеціальні контролюючі органи відомчої спрямованості, такі, як Державна інспекція закладів освіти ,що утворена при Міносвіти і науки України ( вони здійснюють відомчий контроль), а з інших питань – у галузі бюджетної, фінансової дисципліни, додержання природоохоронного законодавства – органи місцевого самоврядування виконавчої влади і спеціальні контролюючі органи – органи міжвідомчого та над відомчого контролю. Так, Державна інспекція закладів освіти здійснює :інспектування навчально-виховних закладів незалежно від підпорядкування з метою ефективного використання їх науково-педагогічного потенціалу ,підвищення якості навчально-виховного процесу і підготовки робітників і спеціалістів; атестацію навчально-виховних закладів незалежно від форм власності з метою визначення її здатності вести освітню діяльність та професійну підготовку і перепідготовку робітників і спеціалістів на рівні державних стандартів; координує роботу відповідних підрозділів Міносвіти і науки України , міністерств і відомств, які мають навчально-виховні заклади, та інших органів державного управління освітою з питань інспектування та атестації навчально-виховних закладів тощо.

Державна податкова служба України ,контролює додержання закладами освіти податкового законодавства , а природоохоронні органи – правил природокористування.

23

Важливою функцією контролюючих органів освіти і науки є інспектування діяльності закладів освіти .Інспектування – це система державного контролю за станом виконання закладами і установами освіти постанов , директив і вказівок уряду в галузі освіти, навчальних планів та програм, інструкцій, наказів і розпоряджень керівних органів з практичною допомогою цим закладам , вжиття заходів щодо запобігання й усунення недоліків.

Під час інспектування школи перевіряють її діяльність щодо забезпечення загальної середньої освіти молоді; організаційну роботу, стан внутрішнього керівництва, методичну роботу; систему праці вчителів, уроки та інші форми організації навчання;стан виховної роботи, зокрема трудового виховання і навчання у школі, діяльність учнівського самоврядування , позакласної та позашкільної роботи з учнями; облік роботи і звітність школи.