Смекни!
smekni.com

Адміністративно-правове забезпечення управління освітою і наукою (стр. 6 из 6)

Інспектування шкіл може бути:

фронтальним – передбачає перевірку усіх сторін діяльності школи. Дає змогу оцінити роботу педагогічного колективу, зробити правильні висновки, встановити передумови успіхів і причини недоліків у діяльності вчителів;

вибірковим – передбачає перевірку лише окремих ділянок роботи школи. Таку перевірку проводять за потреби вивчення конкретних питань, що мають важливе значення або незадовільно вирішуються на практиці;

тематичним – спрямоване на поглиблене вивчення, вирішення важливої проблеми певною групою шкіл.

Основною формою державного контролю за діяльністю загальноосвітніх навчальних закладів є державна атестація закладу, яку проводять не рідше одного разу на 10 років у порядку, встановленому Міністерством освіти України.

24

Висновок.

Розкриваючи тему своєї курсової роботи я звернула увагу на те, як здійснюється управління освітою і наукою державними органами та як держава контролює діяльність освітніх закладів.

Управління в галузі освіти – це виконавчо-розпорядча діяльність відповідних органів виконавчої влади та інших уповноважених на те суб’ єктів щодо здійснення комплексу управлінських функцій, пов’язаних з регулюванням суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної, наукової та загально-культурної підготовки громадян України.

Отже органами державного управління освіти в Україні є:

Міністерство освіти і науки України; міністерства і відомства України, яким підпорядковані заклади освіти; Вища атестаційна комісія; Міністерство освіти Автономної Республіки Крим; місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і підпорядковані їм органи управління освітою.

Центральні органи державного управління освіти беруть участь у виробленні та втіленні в життя державної політики в галузі освіти, професійної підготовки кадрів, у визначенні перспектив та напрямів розвитку освіти, фінансового забезпечення навчально-виховних закладів; організовують впровадження у практику досягнень науки і передового досвіду.

Місцеві органи влади фінансують навчальні заклади, визначають їх мережу, беруть під соціальний захист працівників цих закладів і дітей.

Органами що здійснюють управління наукою є:

Міністерство освіти і науки України ; центральні органи виконавчої влади у сфері наукової та науково-технічної діяльності; Вища атестаційна комісія; місцеві ради і Ради міністрів АРК; Національна академія наук України та галузеві академії; місцеві органи державної виконавчої влади.

Як управлінська галузь, наукова сфера включає регулювання діяльності різних науково-дослідних установ, у тому числі: інститутів, академій, лабораторій, станцій. Значна наукова діяльність здійснюється у вищих закладах освіти.

Така діяльність у системі вищої освіти включає виконання науково-дослідних робіт, підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації.

На мою думку освіта і наука мають важливе значення для інтелектуального розвитку особистості, адже без належної освіти неможливо стати освідченою людиною та хорошим спеціалістом.

Список литературы

Конституція України : Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996р.- К. : Преса України 1997.-80с.

Закон України < Про освіту> від 23 березня 1996р.// Відомості Верховної Ради України .- 1996р.- №21.- с.84

Закон України < Про вищу освіту > від 17 січня 2002р.№2984-III.

Закон України < Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності > від 13 грудня 1991р.// Відомості Верховної Ради .- 1999р.- № 2-3. с.20

Закон України <Про наукову і науково-технічну діяльність > від 13 грудня 1991р.- №1977- XII

Закон України <Про місцеве самоврядування в Україні> від 27 травня 1997р. // Відомості Верховної Ради України.- 1997 .- №24.- с. 170.

Положення про Міністерство освіти і науки України .Затверджено Указом Президента України від 7 червня 2000р. №773/2000

Битяк Ю.П.: Адміністративне право України .- Харків: Право,2000.- 520с.

Колпаков В.К.,Кузьменко О.В. Адміністративне право України.: Підручник.- К.: Юрінком Інтер,2003.- 544с.

Беленчук І.А. Адміністративне право України.: Навчальний посібник.- К.: видавництво А.С.К.,2004.- 176с.