Смекни!
smekni.com

Система технічного обслуговування сільськогосподарських машин (стр. 6 из 8)

ТО-1. Виконують ЩТО і додатково регулюють натяг паса вентилятора, осьовий зазор підшипника ведучих і ведених коліс, редукторів трансмісії, тиск повітря в шинах передніх коліс, натяг приводних ланцюгів і механізми включання планетарного редуктора - Перевіряють легкість обертання підтримуючих роликів конвейєрів, усувають заїдання. Ізолюють пошкоджені місця електромережі, очищають ротор відцентрового маслоочисника. Доливають масло у картер двигуна, корпус паливного насоса і піддон повітроочисника, воду — у радіатор. Зливають відстій палива з фільтра грубої очистки. Дозаправляють баки основного та пускового двигунів паливом.

Змащують підшипники відводок зчеплення і водяного насоса трактора, ланцюги трансмісії привода ведучого моста і конвейєра. Осі шарнірів завантажувального елеватора, Шарніри карданних передач, опори вала підйому, редукторів вилок, наконечники гідроциліндра ведених коліс, поздовжньої тяги механізму керування і тяги системи автоматичного водіння. Прокручують машину на холостому ходу і перевіряють взаємодію її механізмів. Усувають виявлені несправності. Остаточно регулюють машину відповідно до умов роботи.

ТО-2. Виконують ТО-1 і додатково перевіряють та регулюють осьові зазори у підшипниках ведучих і ведених коліс, редукторах трансмісії, схід передніх коліс, натяг приводних ланцюгів, зазор між бойком коромисла і стержнем клапана двигуна, тиск впорскування і якість розпилювання палива форсункою, вільний хід педалі зчеплення, затяжку стяжних гвинтів і кріплення реле до стартера. Регулюють машину залежно від стану ґрунту і врожайності культури. Перевіряють легкість обертання підтримуючих роликів, роликів конвейєрів, усувають їх заїдання. Ізолюють пошкоджені місця електромережі. В разі необхідності доливають масло у картер двигуна, корпус паливного насоса, піддон повітроочисника, корпуси силової передачі та гідропідсилювача руля, у бак гідравлічної системи, корпус редуктора пускового двигуна, корпуси редукторів трансмісії, маточини ведучих коліс, воду — у радіатор. Очищають ротор центрифуги маслоочисника.

Змащують підшипники відводок зчеплення і водяного насоса трактора, ланцюги трансмісії привода ведучого моста, осі шарнірів завантажувального елеватора, шарніри підвіски копірів системи автоматичного водіння і важільних передач, шарніри карданних передач, шліцьові з'єднання запобіжних муфт, опори вала підйому, телескопічні з'єднання карданних передач, редуктори вилок, золотник ведених коліс, наконечники гідроциліндра ведених коліс, поздовжньої тяги механізму керування і тяг системи автоматичного водіння, корпуси підшипників, проміжних валів, підшипники поворотних цапф і маточин коліс, шарніри педалі зчеплення, маточини копіювальних коліс. Зливають відстій із фільтрів грубої та тонкої очистки, паливних баків. Заправляють баки основного і пускового двигунів. Прокручують машину на холостому ходу і перевіряють взаємодію її механізмів. Усувають виявлені несправності.

Технічне обслуговування коренезбиральної машини КС-6. Перед транспортуваннямрозконсервовують двигун машини у такій послідовності: видаляють мастило із зовнішніх законсервованих вузлів, знімають форсунки і промивають їх у чистому дизельному паливі, підігрітому до 60... 80°. Зливають із редуктора пускового двигуна і регулятора паливного насоса дизельне масло до рівня контрольних отворів, заливають через декомпресивний краник пускового, двигуна 30...50 г суміші бензину з маслом, відкручують пробку продувального каналу, прокручують колінчастий вал двигуна, доки не стече масло до рівня верхньої мітки маслозамірника. Перевіряють рівень масла у заправних місткостях машини. Заправляють паливні баки паливом, а систему охолодження водою. Видаляють повітря із паливної системи. Відключають робочі органи і встановлюють важіль переключання передач у нейтральне положення. Пускають двигун. Перевіряють тиск у системі мащення. Прогрівають двигун до нормального температурного режиму.

Перевіряють дію ножних і стоянкового гальм, зчеплення, рівень гальмової рідини в бачках системи гальмування і системи гідропривода виключання зчеплення.

Під час їзди по вулицях і дорогах категорично забороняється включати задню фару, на поворотах у місцях з уклоном 10° рухатись із швидкістю понад 3...4 км/год, обганяти транспортні засоби з настанням темряви.

Технічне обслуговування при обкатці. Розконсервовують складові частини машини і встановлюють зняті з неї на час транспортування. Перевіряють комплектність, технічний стан робочих органів і надійність кріплення складових частин. При необхідності підтягують послаблені різьбові з'єднання, звернувши особливу увагу на кріплення заднього моста, коробки передач, дисків передніх коліс, підтримуючих і напрямних роликів, дисків копачів.

Регулюють натяг приводних ланцюгів і пасів повздовжнього, стрічкового та вивантажувального елеваторів. Доливають масло до норми у картер двигуна, бак гідравлічної системи, корпуси редукторів і агрегатів силової передачі ходової системи, гальмову рідину у головні гальмові циліндри і головний циліндр зчеплення. Змащують машину відповідно до таблиці мащення. Заправляють радіатор охолодною рідиною, а баки основного і пускового двигунів — паливом. Пускають основний двигун і перевіряють роботу складових частин машини.

Під час обкатки переконуються у відсутності підтікання масла, палива, води, електроліту і гальмової рідини. Через кожні дві зміни перевіряють і регулюють натяг приводних пасів. Стежать за роботою і станом складових частин машини, показаннями приладів тиску масла, температури води, амперметра, світлової і звукової сигналізації.

Після закінчення обкатки перевіряють стан робочих органів і надійність кріплення складових частин, звернувши особливу увагу на кріплення заднього моста, двигуна, коробки передач, дисків передніх коліс, підтримуючих і напрямних роликів, копачів. Впевнюються у відсутності підтікання масла, палива, води, електроліту і гальмової рідини. Перевіряють і регулюють тиск повітря у шинах, зчеплення двигуна і ходової частини, механізм керування основним та пусковим двигуном, натяг приводних ланцюгів і пасів поздовжнього й вивантажувального елеваторів і стрічкового конвейєра, затяжку гайок кріплення головок двигуна. Регулюють зазори у клапанному механізмі. Підтягують кріплення шлангів та відсмоктувальної труби повітроочисника. Перевіряють кріплення акумуляторної батареї та рівень електроліту і, якщо це потрібно, доливають у батарею дистильовану воду. Очищають поверхню акумуляторів, окислені клеми і наконечники проводів. Прочищають вентиляційні отвори в пробках акумуляторів. Перевіряють стан фільтрувального елемента повітроочисника пускового двигуна і в разі необхідності промивають його у дизельному паливі, змочують маслом та встановлюють на місце. Промивають фільтр бака гідравлічної системи. При потребі доливають воду в радіатор основного двигуна, гальмову рідину— в головні гальмові циліндри і головний циліндр зчеплення, відфільтроване паливо в баки основного й пускового двигуна. Змащують солідолом шарнір передньої навіски рами викопувального пристрою, відтискний підшипник зчеплення ведучого моста, втулки і підшипники блока варіатора, осі його кронштейна і моста ведених коліс, наконечники гідроциліндра ведених коліс, шарніри їх поперечної тяги, шворні моста ведених коліс, вісь важеля переключання передач, підшипники блока шківів привода, зубчасті зчеплення вала привода, підшипники привода робочих органів, шарніри вивантажувального елеватора, наконечники передаточних тяг автомата водіння. Змащують мастилом шарніри карданних передач, привода валів бітера і редукторів копачів, передачі від центрального до роздавального і від головного до центрального редукторів, від центрального редуктора на привод гвинтового конвейєра і від головного редуктора до редуктора привода елеваторів, привода передаточного вала.

Замінюють масло в картері основного двигуна, корпусі наливного насоса, баці гідросистеми, в корпусах редукторів привода копачів і гвинтових конвейєрів, в корпусах роздавального редуктора, редуктора привода вала бітерів і верхнього редуктора привода гвинтових конвейєрів, в корпусах центрального редуктора, головного редуктора привода робочих органів, редуктора привода елеваторів, планетарного редуктора і моста ведучих коліс.

Пускають основний двигун і перевіряють роботу рульового керування, механізмів гідросистеми, гальм, контрольних приладів, освітлення, світлової та звукової сигналізації, механізмів керування машиною. Усувають виявлені несправності, ненормальні шуми і стуки в агрегатах трансмісії і ходової частини. Зупиняють двигун і перевіряють на слух роботу відцентрового маслоочисника.

ЩТО.Перевіряють стан робочих органів і надійність кріплення складових частин машини, звернувши особливу увагу на кріплення заднього моста, двигуна, коробки передач, дисків передніх коліс, підтримуючих роликів, зірочок і стояків копачів, шлангів і відсмоктувальної труби повітроочисника. Перевіряють рівень і в разі необхідності доливають масло у картер основного двигуна, гальмову рідину в головні гальмові циліндри і головний циліндр зчеплення, охолодну рідину — в радіатор. Після закінчення зміни перевіряють тривалість обертання ротора відцентрового маслоочисника до повної зупинки, відключають "масу" батареї акумуляторів, усувають несправності і пошкодження, виявлені при роботі.