Смекни!
smekni.com

Система технічного обслуговування сільськогосподарських машин (стр. 7 из 8)

ТО-1.Виконують ЩТО і додатково перевіряють та усувають підтікання масла у двигуні, палива, гальмової і охолодної рідини, електроліту. При необхідності регулюють зчеплення ходової частини, натяг пасів вентилятора, генератора і привода гідронасоса поздовжнього і вивантажувального елеваторів, а також стрічкового конвейєра, ланцюгів привода гвинтових конвейєрів, грудкоподрібнювача, вивантажувального і поздовжнього елеваторів, тиск повітря в шинах. Перевіряють акумуляторні батареї і підтягують болти кріплення, очищають окислені клеми, змащують неконтактні поверхні технічним вазеліном, доливають дистильовану воду. Перевіряють стан фільтрувального елемента повітроочисника пускового двигуна і в разі необхідності промивають його у дизельному паливі, змочують маслом і встановлюють на місце. Зливають відстій з паливного бата. Змащують шарнір передньої навіски рами викопувального пристрою, відтискний підшипник зчеплення ведучого моста, втулки і підшипники блока варіатора, осі кронштейна варіатора і моста ведених коліс, наконечники їх гідроциліндрів та шворні моста, вісь важеля переключання передач, підшипники блока шківів привода, зубчасті зчеплення вала привода, підшипники привода робочих органів, шарніри вивантажувального елеватора, наконечники передаточних тяг автомата водіння, втулки запобіжних муфт поздовжнього, вивантажувального елеваторів і грудкоподрібнювача. Змащують шарніри карданних передач, приводи валів бітерів і редукторів копачів, передачі від центрального до роздавального редуктора і на привод гвинтових конвейєрів, передачі від головного редуктора до центрального і редуктора привода елеваторів, приводи передаточного вала.

Якщо запиленість повітря вище норми, перевіряють стан касети і масловідбивач повітроочисника та в разі необхідності промивають їх у маслі. Долинають масло к картер основного двигуна, корпус паливного насоса, бак гідросистеми, корпуси редукторів привода копачів і гвинтових конвейєрів, корпус роздавального редуктора, корпус редуктора привода валів бітерів і верхнього редуктора привода гвинтових конвейєрів, корпуси центрального редуктора і головного редуктора привода робочих органів, корпуси редуктора привода елеваторів, планетарного і моста ведучих коліс.

Пускають основний двигун і перевіряють роботу рульового керування, механізмів гідросистеми, гальм, контрольних приладів, освітлення, світлової та звукової сигналізації, механізмів керування, Усувають виявлені несправності.

ТО-2. Виконують операції ТО-1 і в разі необхідності регулюють зазори між торцями клапанів та бойками коромисел, стаканом підшипника виключання і упорним кільцем відтискних важелів зчеплення двигуна, між електродами свічки, контактами переривника магнето. Регулюють гальмо вала зчеплення, зчеплення механізму передачі пускового двигуна, механізм переключання передач. Перевіряють щільність електроліту, визначають ступінь розрядження акумуляторної батареї і підзаряджають її. Ізолюють пошкоджені місця генератора і стартера. Промивають першу ступінь фільтра тонкої очистки палива, кришки паливних баків. Видаляють повітря із системи. Зливають відстій із паливного бака, фільтра-відстійника бака пускового двигуна і фільтра грубої очистки палива. Промивають масляний фільтр турбокомпресора. Видаляють з центрифуги відкладення. Заміняють масло в картерах основного двигуна, паливного насоса (з автономною системою мащення), в корпусах ведучих коліс, редукторів привода копачів і гвинтових конвейєрів, центрального редуктора, головного редуктора привода робочих органів і редуктора привода вала бітерів, гідросистемі, корпусах редуктора привода елеватора і планетарного редуктора, підшипників напрямних коліс і копачів.

Доливають масло у корпуси верхнього редуктора привода гвинтових конвейєрів і роздавального редуктора. Змащують шліци карданних передач, приводи редуктора бітерів, передачі від центрального редуктора до роздавального і від головного до центрального, підшипники редуктора привода бітерів, механізм елеваторів, підшипники вала і механізму виключання зчеплення двигуна, шарнір золотника керування автоматом водіння, шарніри паралелограмної підвіски автомата водіння.

Орієнтовна трудомісткість технічного обслуговування комбайнів і сільськогосподарських машин наведена в таблиці 3.

Таблиця 3.Орієнтовна трудомісткість технічного обслуговування сільськогосподарських комбайнів, люд.-год

Сільськогосподарські комбайни і машини ЩТО ТО-1 ТО-2
Зернозбиральні 0,8 1,6 6,2
Силосозбиральний КСС-2,6 0,7 2,52 6,1
Кормозбиральний КСК-100 0,7 3,5 8,5
Картоплезбиральний ККУ-2А 0,5 1,8 4,3
Гичкозбиральна машина БМ-6А 0,52 1,08 1,6
Бурякозбиральні машини:КС-6РКС-6 2,380,6 3,12,52 7,16,1
Кукурудзозбиральний КСКУ-6 0,6 4,0 9,0

2. Система ТО простої с-г техніки

ТО і регулювання плугів

Спочатку перевіряють знос робочих органів. Лемеша вибраковують при товщині лез більше 1 мм, дискові ножі — при товщині кромки леза більше 0,5 мм, польові дошки — при товщині менше 5 мм і ширині заднього кінця менше 35 мм. Задири і вищерблення на ріжучих кромках робочих органів не допускаються.

Головки болтів кріплення відвалів, лемешів, предплужників і польових дощок не повинні виступати над їх площинами. Відвал з боку поля не повинен виступати за леміш, а кромка відвала — за кромку лемеша; з боку борозни виступ допускається не більше 10 мм. Леміш не повинен виступати за відвал більш ніж на 2 мм. Зазор між лемешем і відвалом допускається не більше 1 мм, а між лемешем і стійкою – до 3 мм; зазорміж відвалом і стійкою в середній частині – до 3 мм у верхній – до 8 мм. Польова дошка повинна щільно прилягати до стійки. Задній кінець польової дошки в шкарпетку трапецеїдального лемеша повинні знаходитися в одній площині, а відхилення п'яти допускається не більше 5 мм.

Дисковий ніж повинен вільно обертатися; осьовий зазор допускається не більше 2 мм. Вилка повинна вільно повертатися на стійці. Осьове переміщення вилки допускається не більше 3 мм, радіальне биття диска – не більше 6 мм.

Осьовий зазор в підшипниках коліс перевіряють за допомогою пристосування КИ. При зазорі більше 1 мм необхідне регулювання. Радіальне і осьове биття заднього колеса допускається до 6 мм, решти коліс – до 8...10 мм (перевіряють штангенрейсмусом).

Дію автомата підйому робочих органів контролюють в наступному порядку.

Встановлюють під раму підставку заввишки 850 мм і вимірюють за допомогою динамометра ДПУ зусилля включення автомата; воно не повинне перевищувати 120 Н. Між внутрішньою площиною диска і собачкою повинен бути зазор 1...1,5 мм. Автомат повинен переводити плуг з транспортного положення в робоче плавно, без заїдань. При цьому всі колеса повинні підійматися на задану глибину оранки.

Перевіряють полягання пружини і собачки. Пружина повинна забезпечувати поворот собачки до повного з'єднання пластинки із зубом храповика. Перекоси і заїдання собачки і пластинки не допускаються. При віджатій собачці зазор між зубами храповика і кінцем пластинки собачки повинен бути не менше 3 мм. Шатун повинен повертатися.

Якість роботи плуга багато в чому залежить від правильності розстановки робочих органів. Тому після закінчення технічного обслуговування перевіряють і, якщо необхідно, регулюють установку дискових ножів і передплужників по відношенню і корпусам.

ТО і регулювання культиваторів

Робочі органи культиваторів повинні задовольняти наступним вимогам.

Товщина лез польових односторонніх і стрілчастих лап не повинна перевищувати 0,5 мм. На кожні 100 мм довжини леза допускається не більше дві щербин глибиною до 1 мм і завдовжки до 3 мм. Ріжучікромки польових односторонніх лап повинні бути заточені зверху, а стрілчастих - зверху і знизу під кутом 10+2°.

Головки болтів і заклепок повинні бути урівень з робочою поверхнею лап. Допускається утопання головок болтів не більше ніж на 1 мм, а головок заклепок – не більше ніж на 0,5 мм. Круговий зазор між кромками головок болтів і кромками отворів повинен складати не більше 2 мм.

Зазор між кромкою леза і плитою, на якій вона розташована, повинен бути не більше 3 мм, а зазор між плитою і шкарпеткою лапи — не більше 2 мм. Зсув шкарпетки лапи і підкормового ножа від осі допускається не більше 4 мм.

Вимоги до полягання коліс і підшипників їх маточин аналогічні вимогам до коліс і підшипників плугів. Зазор між обідом колеса і чистиком повинен бути не більше 5 мм.

При кожному періодичному технічному обслуговуванні перевіряють і, якщо необхідно, підтягають кріплення робочих органів, шпренгелей, передавальних механізмів, туковисівних апаратів і інших складових частин культиваторів.

Туковисівні апарати перевіряють і при необхідності регулюють в наступному порядку.

Знявши приводний ланцюг і кожух, вимірюють зазор між нижнім зрізом банки і верхнім торцем тарілки. Якщо зазор перевищує 1,3 мм, його регулюють Шляхом зміни положення банки. Потім перевіряють і при необхідності регулюють зазори між скидаючими дисками і тарілкою (переміщенням дисків), між кінцем направителя туків і поверхнею лівого скидаючого диска, між тарілкою і чистиком, між бічною поверхнею дільника і правим скидаючим диском, між п'ятою і шкарпеткою дільника. Значення перерахованих зазорів не повинні перевищувати 2,5 мм. При установці важеля регулятора на нульовий розподіл шкали зазор між заслінкою і внутрішньою поверхнею тарілки повинен складати 5±1 мм.