Смекни!
smekni.com

Організація маркетингу на підприємстві РКХЗ Зоря (стр. 21 из 26)

- вияв потреб внутрішнього та зовнішнього ринку;

- зниження витрат на виробництво та розробку продукції за рахунок повнішого врахування можливостей підприємства та динаміки попиту.

2.Завдання служби маркетингу

Основні завдання служби маркетингу, які відображають специфіку її діяльності, включають:

- розробку довго-, середньо- та короткострокових планів маркетингу по кожному виду продукції;

- підготовку річних планів маркетингу та прогноз обсягу продажів по кожному виду продукції;

- підставу напрямів удосконалення продукції з урахуванням мінливих потреб ринку;

- збір інформації про ринок, структуру та динаміку попиту, бажань покупців та ставлення до товару торгових працівників;

- формування попиту та стимулювання збуту товару.

3. Функції служби маркетингу

3.1. Для забезпечення гнучкого пристосування науково-виробничої та збутової діяльності до мінливих умов служба маркетингу здійснює комплексне вивчення ринку, бере участь в управлінні НДОКР та виробництвом, розробляє методи стійкої реалізації товару.

3.2. Комплексне вивчення ринку включає проведення таких робіт: аналіз та прогноз розвитку ринку, аналіз вимог до якості та споживчих можливостей товарів, вивчення збуту та просування товару.

3.3. Аналіз та прогноз розвитку ринку може містити:

- аналіз та прогноз кон'юнктури ринку;

- аналіз діяльності та продукції конкурентів;

- аналіз та прогноз ємності ринку;

- аналіз структури споживачів та аналіз цін.

3.4.Аналіз вимог до якості та споживчих властивостей товарів може містити:

- аналіз впливу НТП на вироблену продукцію;

- вивчення можливих напрямків та тенденцій технічного розвитку;

- відповідність показників якості товару вимогам споживачів;

- визначення конкурентоспроможності товару на різних ринках;

- питання патентного захисту.

3.5. Вивчення методів збуту та реклами (просування товару) включає оцінку раціональності розміщення складських та інших забезпечуючих збут приміщень, аналіз витрат збуту, аналіз ефективності рекламних заходів.

3.6. Участь служби маркетингу в управлінні виробництвом НДОКР здійснюється за рахунок визначення по кожному типу продукції цілей та напрямків розвитку виробничо-збутової діяльності, тобто участі в складанні та коректуванні планів, створення сприятливих для максимального використання виробничих ресурсів та випуску продукції з раніше заданими економічними та технічними параметрами.

Реалізація цієї функції здійснюється безпосередньою участю в розробці комплексної програми НДОКР, створення дослідних зразків, покупки, при необхідності, ліцензій та "ноу-хау", відпрацювання виробленої продукції, аналіз якості виготовлення.

3.7. Формування попиту забезпечується такими заходами:

- "вступною" рекламою товару, яка створює її "образ" і враховує особливості різних платоспроможних груп покупців;

- свідченням про гарантії виробництва та способи захисту інтересів покупців. Заходи ФОС здійснюються через рекламу, виставочну та ярмаркову діяльність, публікації.

3.8. Завдання стимулювання збуту (СТИЗ) полягає в заохоченні покупця до повторної купівлі вже відомого товару, встановлення регулярних комерційних зв'язків.

Діяльність зі стимулювання збуту може включати покази нових товарів, екскурсії по підприємству-виробнику, прес-конференції з приводу виходу на ринок нового товару, введення заходів комерційного характеру (варіювання цінами, кредит, стимулювання продавців та посередників).

4. Права служби маркетингу

Служба маркетингу має право:

4.1. подавати на розгляд та затвердження пропозиції щодо складу та порядку проведення заходів, необхідних для ефективної комерційної діяльності підприємств та взаємодії його функціональних підрозділів;

4.2. подавати на розгляд схему делегування повноважень та відповідальності з питань маркетингу;

4.3. вносити пропозиції щодо коректування планів розробки та виробництва продукції з урахуванням її реалізації, запасу та ринкової ситуації;

4.4. вносити пропозиції про матеріальне та моральне заохочення персоналу до внеску в досягнення високих економічних показників;

4.5. вносити пропозиції щодо зміни оргструктури підприємств, пов'язаних з необхідністю змін стратегії маркетингу;

4.6. узгоджувати фінансові та інші документи, кадрові переміщення, що впливають на діяльність підрозділів, які стосуються служби маркетингу, і т. ін.

5. Відповідальність служби маркетингу

Служба маркетингу несе відповідальність за:

— забезпечення керівництва та виконавців необхідною інформацією;

— ефективність концепції створення нових товарів;

— координацію маркетингової діяльності підрозділів;

— своєчасність коректування планів виробництва та збуту;

— навчання персоналу методам ринкової діяльності;

— своєчасну підготовку заміни застарілої продукції новою;

— досягнення встановлених та узгоджених показників прибутку.

6. Організаційна структура служби маркетингу

Структура служби маркетингу визначається продукцією та масштабами виробничо-збутової діяльності. Для успішного вирішення завдань, що стоять перед службою, необхідно, щоб її очолював висококваліфікований спеціаліст рангу заступника директора (маркетинг-директор), який добре володіє економічними, фінансовими, плановими, техніко-виробничими, дослідницькими та збутовими питаннями.

Ефективність діяльності служби маркетингу оцінюється на основі ситуаційного аналізу, який доцільно проводити 1-2 рази на рік. У його проведенні повинні обов'язково брати участь вищі керівники підприємства.

Зміст етапів аналізу:

1. Збір інформації про ринок, аналіз обсягу та структури попиту ринку на сегментах ринку підприємства, вивчення складу покупців та їхніх вимог до запропонованих товарів, вибір групи, на чиї запити доцільно орієнтувати виробництво та попит, або прийняття рішення про вихід на "ряд ринків".

2. Планування асортименту продукції, яка випускається, її якість, дизайн і т. ін.; політика розробки нових видів продукції.

3. Визначення рівня прийнятної ціни продажу виробів, можливих змін ціни, співвідношення її за цінами конкурентів.

4. Різні види стимулювання попиту - реклама, надання кредиту товару та післяпродажне обслуговування, преміальна торгівля, знижки цін і т. ін.

5. Вибір посередницьких ланок на шляху руху продукції від виробника товару до споживача, матеріально-технічне забезпечення продажів.


Додаток Б

Задачі, обов'язки, права і відповідальність директора по маркетингу

Задачі

1. Керує розробкою стратегії і тактики маркетингу на підприємстві. Координує служби підприємства по виконанню вимог споживачів до продукції і задоволення їх платоспроможного попиту, що випускається, на продукцію підприємства.

2. Організовує дослідження, пов'язані з вивченням попиту на продукцію підприємства і кон'юнктури ринку.

3. Забезпечує рекламу і стимулювання збуту продукції.

4. Відповідно до договорів забезпечує виконання поставок продукції в строк і по номенклатурі.

5. Здійснює організацію опорних баз по експлуатації, ремонту і технічному обслуговуванню продукції, що випускається.

Обов'язки

1. На основі розробленої стратегії маркетингу і з урахуванням місткості ринку, потреб, платоспроможного попиту, освоєння нових ринків збуту керує комерційно-збутовою діяльністю підприємства.

2. Організовує доставку продукції покупцям в злагоджені терміни (по графіках) і у встановленій кількості, забезпечує отримання інформації про споживацькі властивості товару, встановлює прямі або через посередників контакти із споживачами, розробляє заходи щодо підвищення ефективності збутової сіті, участі у виставках-ярмарках, виходу на нові ринки (зовнішні і внутрішні), підвищенню якості технічного обслуговування поставленої продукції.

3. Координує і погоджує дії всіх функціональних відділів по виробленню єдиної комерційної політики підприємства.

4. Складає (з участю підлеглих служб і структурних підрозділів) річні плани виробництва і реалізації продукції, матеріально-технічного забезпечення, фінансові плани підприємства, контролює роботи по підвищенню якості і конкурентоспроможності продукції, що випускається і нової.

5. Організовує збір, систематизацію, аналіз і узагальнення всієї комерційно-економічної інформації по кон'юнктурі потенційних ринків збуту продукції підприємства.

6. Організовує збір інформаційно-статистичних даних по маркетингу (дані по контролю замовлень, виробництву і наявності запасів).

7. Удосконалює і організовує роботу збутової сіті.

8. Аналізує витрати обігу, виявляє і ліквідовує економічно необгрунтовані витрати.

9. Узагальнює пропозиції і рекомендації керівництва підприємства і функціональних служб по створенню нової продукції, зміні характеристик, конструкцій і технології виробництва продукції, що випускається і нової, з метою поліпшення її споживацьких властивостей.

10. Бере участь у визначенні собівартості (спільно з економічними, конструкторськими і технічними службами) нових виробів і розробці заходів щодо зниження собівартості продукції, що випускається.

11. Розраховує розмір прибутку підприємства від продажу нової і випускається продукції.

12. За наслідками вивчення кон'юнктури ринку і попиту на конкретні види продукції готує пропозиції і рекомендації до плану виробництва продукції підприємства.

13. Аналізує асортимент продукції, що випускається, і визначає потребу ринку в ній.

14. Виявляє і аналізує передові тенденції в світовому виробництві продукції за профілем підприємства.

15. Організовує вивчення попиту на продукцію, що випускається (по статистичній звітності, обстеженням, опитам, особистим інтерв'ю, анкетуванню і ін.).

16. Аналізує конкурентоспроможність продукції підприємства. Зіставляє споживацькі властивості товару, ціни, витрати виробництва з аналогічними показниками конкуруючої продукції, що випускається іншими підприємствами.