Смекни!
smekni.com

Застосування рухливих і спортивних ігор у процесі відновлення координаційних здібностей дітей з діагнозом (стр. 10 из 12)

Зміст гри. По сигналі керівника граючі починають перекочувати м'яч по статі, намагаючись зачепити їм ноги ті що водять. Ті що водять бігають від м'яча в колі, підстрибують, рятуючи від нього. Якщо кому-небудь із граючих удасться потрапити м'ячем у ноги ведучих, він займає його місце, а колишній ведучі стають в коло.

Виграють ті, хто жодного разу не були ведучими. Перші ведучі не вважаються тими що програли.

Правила гри: 1. Гра починається по сигналі. 2. Заплямовані по ногах ведучий відразу ж йде на місце заплямувавшего його. 3. Заплямувати можна не вище колін. 4. Перший ведучий не вважається що програв.

«Підкинься і піймай»

Підготовка: Кожна команда будується у дві шеренги навпроти один одного. Відстань між шеренгами команд 3 – 4 м. Лов і підкидання м'яча можна виконувати з ударом об стать або стінку, стоячи на місці або в стрибку

Зміст гри. У гравців однієї шеренги (кожної команди) по м'ячі. Викладач дає сигнал, і учні одночасно підкидають м'яч перед собою нагору, ловлять його двома руками і прокочують партнерам своєї команди, що коштує навпроти в іншій шерензі. Ті у свою чергу повторюють завдання в підкиданні, лові і катані м'яча

Правила: 1. Перемагає команда, швидше і точніше виконала завдання, тобто що має; 2. Менше число падінь м'яча; 3. Більш точне його катання; 4. Краще виконання лову і передачі м'яча зазначеним способом


«Потрап у м'яч»

Підготовка. Для гри потрібні один волейбольний м'яч і тенісні м'ячі в кількості, рівній половині ті що беруть участь. Граючі поділяються на дві команди і вибудовуються шеренгами на протилежних сторонах площадки на відстані 18 – 20 м друг від друга. Перед носками граючих проводяться лінії, а посередині площадки кладеться волейбольний м'яч. Гравці однієї команди (по жеребі) одержують по маленькому м'ячі.

Зміст гри. По сигналі керівника гравці кидають м'яч у волейбольний м'яч, намагаючись відкотити його до протилежної команди. Гравці з іншої команди збирають кинуті м'ячі і по сигналі теж кидають них у волейбольний м'яч, намагаючись відкотити його назад. Так, по черзі команди мечуть м'ячі встановлена кількість разів. Тривалість гри 8-10 хв.

Виграє команда, що зуміла закотити м'яч за рису команди, що коштує навпроти.

Правила гри: 1. Якщо вході гри волейбольний м'яч викотиться убік від граючих, його кладуть у зону площадки на тій же лінії. 2. У цьому випадку обстріл волейбольного м'яча починається з двох сторін одночасно. 3. Кожен загнаний за рису супротивника м'яч приносить команді одне вічко.

«Кидки м'яча по колу»

Підготовка. Гравці обох команд коштують по колу і перекидають м'яч двома руками через голову.

Зміст гри. По 2 гравця від кожної команди, що знаходяться в середині кола, намагаються перехопити м'яч.

Правила. Гру варто починати тільки по сигналі викладача. При перехопленні м'яча ведучий повинний покласти його поруч із собою, а гравець м'яч, що передав, - узяти його і виконати передачу.

Перемагає команда, що зуміла виконати більше передач за відведений час.

«Вартові і розвідники»

Підготовка. Граючі поділяються на дві команди – «розвідників» і «вартових» – і вибудовуються уздовж двох протилежних сторін площадки на відстані 18 – 20 м одна від іншої. У трьох кроках перед шеренгами проводиться лінія, а в середині в обкреслений кружок кладеться волейбольний м'яч.

Зміст гри. Гравці в командах розраховуються один по одному номерів. Задача команди «розвідників» – віднести м'яч за свою лінію, задача гравців іншої команди – перешкодити цьому. Учитель голосно називає номер, і гравці, що коштують навпроти ( ті що мають цей номер), підбігають до м'яча. Якщо «вартовий» зазівався, «розвідник» вистачає м'яч і тікає з ним у свій будинок, а «вартовий» йде в полон, стає за спиною «розвідника». Якщо ж обоє гравця одночасно вибігають на середину, то задача «розвідника» полягає в тім, щоб, виконавши ряд відволікаючих вправ (руху руками, стрибки на місці і з поворотом, випади і т.п.), відвернути увага «вартового» (він повторює слідом за «розвідником» ці рухи) і віднести м'яч. Якщо «розвідник» схопив м'яч, але якщо «вартовий» наздогнав його й заплямував рукою, полоненим стає «розвідник», у противному випадку він виграє двобій. Гра продовжується доти, поки всі номери не приймуть участі в грі. Полонені підраховуються і відпускаються у свої команди. Гра повторюється, гравці при цьому міняються ролями.

Перемагає та команда, що зуміла взяти більше бранців.

Правила гри: 1. «Вартовий» зобов'язаний повторити всі рухи «розвідника», інакше він програє. 2. Переслідувати гравця, що тікає, можна тільки до риси його будинку. 3. Гравець, що упустив м'яч, вважається пійманим. 4. Щораз м'яч ставить на місце «розвідник».


«Мисливці і качки»

Підготовка. Граючі поділяються на дві команди, одна з яких – «мисливці» – стає по колу (перед рисою), друга – «качки» – входить у середину кола. У «мисливців» волейбольний м'яч.

Зміст гри. По сигналі «мисливці» починають вибивати «качок» з кола. Кожен гравець може сам метати м'яч або передати м'яч для кидка партнерові по команді. «Качки», бігаючи усередині кола, рятуються від м'яча, хиляються, коли в колі не залишається ні однієї «качки», після чого гравці міняються ролями.

«Сильні і спритні»

Підготовка. Дві команди розташовуються по колу, через один. Усередині кола в лінії, що обмежує його, вісім цурок, у центрі кола – м'яч.

Зміст гри. По сигналі учасники гри, взявшись за руки і не розчіплюючи них, намагаються підштовхнути супротивника, щоб він збив цурку (містечко, малу булаву). Збивший її бере м'яч і, стоячи в центрі кола, не сходячи з місця, намагається осалить їм кого-небудь із гравців іншої команди, що розбігаються в різні сторони.

Виграє команда, що одержала менше штрафних окулярів.

Правила гри: 1. Якщо що метав промахнеться, його команда карається двома штрафними окулярами. 2. За точний кидок команді, що збила цурку, нараховується одне штрафне вічко.

«Біг за прапорцями»

Підготовка. Клас поділяється на команди, у кожній з них вибирають капітана. Команди розташовуються за стартовими лініями – одна напроти іншої. Відстань між командами 20 – 30 м. Посередині площадки, між двома лініями, що обмежують смугу шириною 2 – 3 м, у шаховому порядку розкладають прапорці.

Зміст гри. По сигналу гравці швидко підбігають до прапорців і намагаються зібрати їхній якнайбільше. Через установлений час по команді діти повертаються на місця, швидко будуються в шеренгу. Капітани збирають і підраховують прапорці, принесені їх гравцями. За кожен прапорець нараховується одне вічко.

Перемагає команда, що набрала більше вічко.

Правила гри: 1. Під час перебіжки гравцеві дозволяється збирати будь-як кількість прапорців, що лежать на землі. 2. Забороняється віднімати прапорці друг у друга. 3. За лінії, що обмежують місце для прапорців, заступати не можна. 4. Капітани команд грають на рівних правах з усіма.

«Трикутники»

Підготовка. Команди розділяються на трійки й утворять трикутник зі сторонами в 7 – 8 кроків.

Зміст гри. Один із гравців у трійці робить передачу партнерові, що коштує праворуч, а сам біжить за м'ячем і займає місце гравця, що приймає м'яч. У той же час гравець, що приймає м'яч, направляє його третьому гравцеві, а сам біжить за м'ячем і встає на місце третього гравця і т.д.

Правила. Пересування можна починати тільки по сигналі. Гравці змінюють напрямок руху за вказівкою інструктора.

Перемагає команда, у якої трійки швидше виконали намічене завдання, не зробивши помилок.

«День і Ніч»

Підготовка. Граючі поділяються на двох команд, що стають на середину площадки спиною друг до друга на відстані 1,5 м. Одній команді дається назва «День», іншої – «Ніч». У кожної команди на своїй стороні площадки (у 10 – 12 м) – будинок.

Зміст гри. Учитель зненацька вимовляє назву однієї з команд, наприклад «День!» Гравці цієї команди швидко тікають у свій будинок, а іншої команди – доганяють і плямують них. Заплямовані гравці підраховуються (записується їхнє число) і відпускаються у свою команду. Усі стають на колишні місця, а вчитель знову називає команду. Важливо, щоб не було строгого чергування, тоді граючі не знають, яка команда буде названа, а тому гранично уважні. Перед сигналом керівник, щоб відвернути увага граючих, може запропонувати їм виконувати різні вправи (зміна положень рук, стрибки або крок на місці і т.п.). Гра проводиться кілька разів, після чого підраховується, скільки гравців піймано в кожній команді за однакову кількість перебіжок (за три або чотири).

Перемагає команда, заплямувала більше гравців.

Правила гри: 1. Гравців дозволяється салити тільки до риси будинку. 2. Інші продовжують брати участь у грі. 3. У ході перебіжки один учасник може салити не що тільки коштує навпроти, але і його сусідів.

«Вибий м'яч з казана»

Підготовка. Гравці команд будуються в коло на відстані витягнутих рук. У центрі (4–5 м від граючих) – «казан», у якому 10–15 м'ячів.

Зміст гри. По сигналі викладача хто-небудь із граючих кидає м'яч, намагаючись вибити один або кілька м'ячів з казана. Вибиті м'ячі лунають граючої. Наступні гравці виконують те ж завдання

Правила. Гравці кидають м'яч тільки один раз. У випадку промаху гравець повинний покласти свій м'яч назад у казан (якщо в команди більше одного м'яча).

Виграє команда, що з казана виб'є більше число м'ячів за зазначений час.

«Вудка»

Підготовка. Для гри потрібна мотузка довжиною 3 – 4 м, на кінці якої прив'язаний мішечок, наповнений горохом або піском. Іноді для гри використовують звичайну скакалку. Це вудка, за допомогою якої рибалка (ведучий) ловить рибок (інших граючих). Усі граючі стають у коло, а що водить – у середину кола з мотузкою в руках.