Смекни!
smekni.com

Застосування рухливих і спортивних ігор у процесі відновлення координаційних здібностей дітей з діагнозом (стр. 8 из 12)

Вправи на розслаблення м'язів. Розрізняють пасивне (під час сну) і активне (довільне, свідоме) розслаблення м'язів. Свідоме розслаблення м'язів розвиває й удосконалює процеси гальмування в центральній нервовій системі. Спеціальні вправи з цією метою викликають в організмі ряд позитивних фізіологічних зрушень, сприяють більш швидкому усуненню явищ стомлення і підвищують працездатність організму. Уміння розслаблювати м'яза – спеціальна навичка, якій навчиться нелегко.

1. В. п. те ж. Руки з м'ячем на стегнах. Ноги на ширині пліч. Покласти м'яч під праве стегно, погойдування правої гомілки – видих. Повернутися в і. п. – вдих. Повторити 6 – 8 разів. Те ж з лівої ноги.

2. В. п. сидячи на статі. Руками спиратися позаду. Ноги разом. Зігнути злегка праву ногу в колінному суглобі і відразу що ж шльопають рухами розігнути ногу, опустити на стать – видих. Повернутися в і. п. – вдих. Повторити 6 – 8 разів. Те ж з лівої ноги.

3. В. п. лежачи на спині. Затиснути м'яч стопами. Руки схрестити, покласти на груди. Розлучити руки в сторони, злегка підняти прямі ноги, не випускаючи м'яча, – вдих. Повернутися в і. п. – видих. Розлучити руки в сторони, підняти нагору – вдих. Опустити руки на груди, схрестити руки, підняти злегка зігнуту в колінному і тазостегновому суглобі праву ногу, струснути розслаблену ногу кілька разів – видих. Повторити 6 – 8 разів. Те ж з лівої ноги.

4. В. п. те ж. Руки з гантелями уздовж тулуба. Ноги разом, зігнути в колінних суглобах, поставити ближче до таза. Руки до пліч, нагору – вдих. Опустити руки, підняти праву ногу, злегка зігнути в колінному і тазостегновому суглобі, струснути кілька разів ногу – видих. Опустити ногу, витягнути ноги – вдих, повернутися в і. п. – видих. Повторити 6 – 8 разів. Те ж з лівої ноги.

Вправи, зв'язані з рухом голови і нахилами тулуба. Повороти, обертання, нахили, опускання голови і тулуба, включені в комплекс фізичних вправ ранкової гігієнічної і лікувальної гімнастики у визначеній послідовності, зміцнюють м'яза шиї, благотворно впливають на систему кровообігу головного мозку, поліпшують діяльність вестибулярного апарата[11,30, 34].

1. В. п. сидячи. Руки з м'ячем опущені вниз, із права. Ноги разом. Повернути голову на право, підняти м'яч нагору, підняти голову нагору – вдих. Повернути голову ліворуч, опустити м'яч униз, ліворуч, опустити голову вниз – видих. Повторити 4 – 6 разів.

2. В. п. сидячи. Руки з м'ячем покласти на стегна. Ноги разом. Підняти м'яч нагору – вдих. Опускаючи м'яч униз, нахилити тулуб вправо – видих. Те ж уліво. Повторити 4 – 6 разів.

3. В. п. те ж. Руки з м'ячем опущені вниз. Ноги разом. Підняти м'яч нагору – вдих. Нахилити тулуб уперед, покласти м'яч праворуч у ніг – видих. Підняти м'яч нагору, підняти голову нагору, розлучити ноги в сторони, випрямити тулуб – вдих. Нахилити тулуб уперед, покласти м'яч між ніг, нахилити голову – видих, випрямитися, підняти м'яч нагору – вдих, повернутися в і. п. – видих. Те ж ліворуч. Повторити 4 – 6 разів.

2. В. п. сидячи. Руки з м'ячем покласти на стегна. Ноги разом. Підняти м'яч нагору, за голову – вдих. Нахилити тулуб уперед, покласти м'яч на підлогу – видих. Випрямитися, підняти руки нагору, плескання над головою – вдих. Нахилитися, узяти м'яч – видих. Випрямитися, м'яч уперед – вдих, повернутися в і. п. – видих. Повторити 4 – 6 разів

3. В. п. сидячи. Ціпок опустити горизонтально вниз. Ноги разом. Підняти ціпок уперед, вправо, повернути голову праворуч. Нахилити тулуб уперед, ціпок опустити вниз, голову повернути прямо (не нахиляти), ноги випрямити вперед. Випрямитися, підняти ціпок уперед, зігнути ноги в колінних суглобах. Повернутися в і. п.. Повторити 4 – 6 разів. Те ж уліво.

4. В. п. сидячи. Руки з ціпком на стегнах. Ноги разом. Підняти ціпок нагору, голову підняти нагору, випрямити ноги вперед, поставити на п'яти – вдих. Повернути тулуб праворуч, повернути голову ліворуч, нахилити тулуб вправо (уліво), зігнути ноги в колінних суглобах – видих. Повернутися в і. п. – вдих. Підняти праву ногу вперед, після ліву, зігнути ноги – видих. Повторити 4 – 6 разів. Те ж ліворуч.

5. В. п. стоячи. Руки з м'ячем опущені вниз. Ноги на ширині пліч. Зігнути праву ногу, не відриваючись стопи від статі, нахилити тулуб до лівої ноги, м'ячем торкнутися лівого коліна, носка – видих. Повернутися в і. п. – вдих. Повторити 4 – 6 разів. Те ж з лівої ноги

6. В. п. стоячи. Руки опущені вниз. Ноги на ширині пліч. Обертання голови праворуч ліворуч і ліворуч праворуч. Повторити 4 – 6 разів. Подих повне, змішане.

7. В. п. стоячи. Ціпок за спину. Ноги разом, носки разом. Опустити голову вниз, ціпок нагору, уперед, униз – видих. Ціпок на груди, піднятися на носки, голову нагору – вдих. Опуститися на всю ступню, ціпок уперед, зігнути праву ногу в колінному суглобі – видих. Повернутися в і. п. – вдих. Повторити 6 – 8 разів. Те ж з лівої ноги.

8. В. п. сидячи. Ціпок покласти на стілець за спину, тримати ціпок за кінці. Ноги на ширині пліч. Підняти ціпок нагору, згинаючи руки в ліктях, ноги витягнути вперед, підняти голову нагору, повернути праворуч, ліворуч – вдих. Повернутися у в. п. – видих. Повторити 6 – 8 разів.

9. В. п. те ж. Узяти гантелі (0,5 кг), покласти між стопами. Руки уздовж тулуба. Ноги на ширині пліч. Нахилитися, не згинаючи ноги в колінних суглобах, узяти гантелі в руки – видих. Випрямитися, підняти руки нагору – вдих. Нахилитися, покласти гантелі – видих. Випрямитися – вдих. Повторити 6 – 8 разів.

10. В. п. стоячи. Руки з гантелями опущені вниз. Ноги на ширині пліч. Обертання голови праворуч ліворуч і ліворуч праворуч з одночасним підніманням і опусканням кистей рук нагору і вниз. Повторити 4 – 6 разів.

Виконувати відразу усі вправи, що входять у комплекс, небажано, особливо тим, хто вперше приступає до занять. Вправи варто виконувати в темпі, що відповідає рівневі фізичної підготовленості що займаються, починаючи з мінімальної кількості, і лише потім, через кілька занять додавати по одному повторенню.

Елементи спортивних ігор застосовуваних для складання комплексів вправ. Під впливом ігор збільшується обсяг рухів у тазостегнових, колінних і гомілковостопних суглобах нижніх кінцівок, зростають показники фізичної працездатності, прискорюється швидкість реакції хворих на сигнал, поліпшується просторова орієнтація і координація рухів[7,8,32].

Для складання комплексу з застосуванням рухливих ігор і елементів спортивних ігор, не необхідно знати, яке якість ці ігри розвивають. Самі ігри і їхня спрямованість зазначена в таблиці 2.4.

Тривалість заняття складає 45 хвилин. У комплексах ЛФК рекомендується акцентувати увага на вправах зі снарядами. Кількість повторень збільшується в міру освоєння вправ і в залежності від самопочуття дітей. Ігрища можна проводити два рази в день.

Таблиця 2.4.

На іменування ігор у залежності від здатності, що розвивається.

Спрямованість ігор Застосовувані ігри,
1 Орієнтація в просторі, рівновага. «Естафета з елементами рівноваги», «Захищай товариша», «Крокуй уперед», «Компас», «Перехопи м'яч», «Трикутники», «Зміна місць»
2 Концентрація уваги, швидкість реакції «Вартові і Розвідники», «Біг за прапорцями», «М'яч на статі», «Рухлива мета», «Двома м'ячами через сітку», «Світлофор», «Увага м'яч», «Блукаючий м'яч», «Наперегони з м'ячем»
3 Сенсорно-моторне виховання (слухо- і зорово-моторна координація, вестибулярне тренування) «День і ніч», «Вудка», «Снайпери», «Влучно в мету», «Потрап у м'яч», «Падаючий ціпок», «Підкинься і піймай», «Схований пас», «Рухлива мета», «Кидки М'яча по колу»
4 Спритність і точність рухів «Сильні і спритні», «Мисливці і качки», «Чехарда», «Хто швидше опанує м'ячем», «Відніми м'яч при веденні», «Вибий м'яч з казана».

Умовивід

У результаті лікування хворих спостерігалося збільшення кількості виконуваних складно координованих рухів, діти найбільше точно виконували вправи. Так само в результаті проведення рухливих ігор і елемент змагальності, що бере участь у них, благотворно впливав на розвиток вольових якостей дитини, що сприяло максимально активізувати увагу і волю при виконанні поставлених задач. У дітей з'являлася самостійність, впевненість у собі і великому бажанні брати участь у реабілітаційному процесі.

Для одержання позитивного результату необхідно в методиці ЛФК варто дотримувати наступних, обов'язкових умов.

- лікарський контроль, за адекватністю й ефективністю фізичних навантажень, їхня корекція в разі потреби;

- послідовне нарощування фізичної активності хворого;

- застосування патогенетино обґрунтованого комплексу методів ЛФК – лікувальної гімнастики, спортивних і рухливих ігор і ін.;

- активна і свідома участь хворого в реабілітаційному процесі;

- раціональне сполучення ЛФК і інших методів комплексної реабілітації (медикаментозних, психотерапевтичних, педагогічних і ін.);

- системність застосування фізичних вправ (вибору адекватних вправ, послідовність їхнього застосування, сполучення з дихальними вправами, облік вихідних положень і ін.);

- розмаїтість і новизна в підборі і застосуванні фізичних вправ;

- усебічний вплив з метою удосконалювання нейрогуморального механізму регуляції і розвитку адаптації всього організму хворого;

- тривалість застосування фізичних вправ, тому що відновлення порушених функцій основних систем організму хворого можливо лише за умови тривалого і завзятого повторення вправ, для багатьох хворих них варто застосовувати протягом усього життя.

У процесі занять варто поступово збільшувати навантаження під постійним контролем, за станом дитини і його реакцією на фізичні вправи. При цьому збільшення тренувального навантаження досягається спочатку за рахунок кількості повторень кожної вправи, а потім додаються нові.