Смекни!
smekni.com

Форми і засоби міжнародно-правового співробітництва держав у сфері оподаткування (стр. 7 из 47)

В 1940 р. Фіскальний комітет на своєму засіданні в Нідерландах вирішив здійснити огляд досягнутого прогресу з часу проведення зустрічі групи чиновників податкових відомств високого рівня у 1928 р. Згодом було вирішено здійснити спробу об’єднання модельних конвенцій 1928 р. та проекту конвенції 1935 р. Результати цієї роботи були розглянуті на Регіональній податковій конференції, скликаній в червні 1940 р. та в липні 1943 р. в м. Мехіко (Мексика), на яких були присутні представники Аргентини, Болівії, Венесуели, Еквадору, Канади, Колумбії, Мексики, Перу, Уругваю, США і Чилі. Саме на останній зі згаданих двох зустрічей було прийнято модельну двосторонню конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів і протокол до неї, а також модельну двосторонню конвенцію про встановлення взаємної адміністративної допомоги в обчисленні та стягненні прямих податків і протокол до неї. Кашин В.А. згадує також про типову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування спадщини [14, с. 44].

Розробники згаданих документів відстоювали позицію, згідно якої переважне право оподатковувати дохід належало саме країні, де його було отримано. Це стало значною перемогою для країн, що не володіли достатньо розвиненою економікою, хоча, у порівнянні з модельними конвенціями 1928 р., було збережено аналогічну основну структуру та невизначеність стосовно того, що весь дохід підприємства, отриманий в країні, оподатковувався в ній за виключенням випадку, коли діяльність була “ізольованою чи несистематичною” та підприємство, яке отримувало дохід, не мало постійного представництва на території такої країни [11]. Протокол до конвенції запроваджував правила для віднесення тих чи інших коштів до складу доходу постійного представництва. Вони в цілому повторювали правила для розподілу доходів, викладені у проекті конвенції 1935 р.

В травні 1946 р. Фіскальний комітет Ліги Націй зібрався у повному складі на своє десяте засідання в м. Лондон, на якому було переглянуто в доповнено модельні двосторонні договори 1943 р. Було збережено їх структуру, а основна відмінність нових проектів полягала в більшому врахуванні інтересів країни резиденства, аніж країни походження капіталу. Також було запроваджено значні обмеження щодо оподаткування інвестиційних доходів в країні їх походження, що суперечило інтересам країн, що не мали достатньо розвинених економік. Наприклад, в проектах 1943 р. встановлювалось, що роялті сплачені за право користування патентом оподатковуватимуться лише в країні, де таке право використовується, однак в проекті 1946 р. було зазначено положення, згідно якого право оподатковувати такі платежі отримувала країна резиденства [11]. Також були запроваджені певні зміни щодо оподаткування процентів, дивідендів, ануїтетів і пенсій.

Поступове згортання діяльності Ліги Націй призвело і до припинення діяльності Фіскального комітету. Фактичною наступницею його стала Фіскальна комісія (Fiscal Commission), створена згідно резолюції 2 (ІІІ) Економічної та Соціальної Ради ООН (далі – ЕКОСОР) від 1 жовтня 1946 р. Основним її завданням було визначено вивчення і надання допомоги ЕКОСОР в галузі публічних фінансів, особливо щодо їх правових, управлінських і технічних аспектів.

Спроби полегшення податкового тягаря для компаній, що здійснюють транскордонну господарську діяльність мали місце і на рівні двосторонніх відносин шляхом укладення відповідних угод. Практика їх укладення набувала все більшого поширення як дієвий засіб вирішення проблеми подвійного оподаткування. Наприклад, 12 жовтня 1925 р. було укладено радянсько-німецький договір, де окремою п’ятою угодою про податки визначались податкові режими компаній та громадян договірних сторін на території один одного. В ній використано змішану формулу визначення правового режиму іноземної компанії, яка передбачає надання національного режиму поряд з використанням принципу найбільшого сприяння (ст. 1) [[48], с. 60]. До числа перших багатосторонніх угод про уникнення подвійного оподаткування можна віднести укладений з ініціативи Італії Договір про уникнення подвійного оподаткування від 4 квітня 1922 р. за участю країн колишньої Австро-Угорської імперії (Австрії, Італії, Польщі, Румунії, Угорщини, Югославії). Ця угода так і не набула чинності [[49], p. 338].

Відмітимо, що поряд зі спробами держав вирішити проблему подвійного оподаткування шляхом розробки модельних конвенцій, у міжвоєнний період мали місце і намагання вирішити проблему високих митних тарифів. На рівні Ліги Націй такі зусилля не дали належних результатів, що змусило держави шукати шляхи часткового подолання цієї проблеми на регіональному рівні. Зокрема, 22 грудня 1930 р. в м. Осло скандинавськими країнами була підписана конвенція, яка передбачала можливість підвищення митних тарифів лише після попереднього узгодження з іншими країнами-учасницями. Схожа домовленість про зниження митних бар’єрів була досягнута між Бельгією, Люксембургом і Нідерландами при підписанні відповідного договору від 18 липня 1932 р. Нормами цього документу не заборонялось підвищення митних тарифів за наявності певних умов [[50], с. 60]. Зрозуміло, що такі домовленості полегшували митний режим експортно-імпортних операцій лише щодо внутрішньої торгівлі країн-учасниць, не впливаючи на полегшення митних режимів у торгівлі з третіми країнами. Тому такі договори мали досить обмежений характер і вузьку сферу застосування.

Як і в попередні історичні періоди, значну увагу питанням оподаткування приділялось під час проведення торгових переговорів. Насамперед практикувалося надання взаємного режиму найбільшого сприяння щодо оподаткування товарів, які ввозились на митну територію країни-імпортера. Відмітимо, що разом з режимом найбільшого сприяння найчастіше передбачалось і надання національного режиму щодо оподаткування внутрішніми податками і зборами. Підтвердженням цьому може бути ст. 4 Договору про торгівлю від 22 лютого 1935 р. між урядом Сполученого Королівства і урядом Польщі або ж ст. 6 Торгового договору між США і Канадою від 15 листопада 1935 р., в якій зазначалось: “Продукти ґрунту чи промисловості США і Канади, після того, як вони ввезені на територію іншої країни, будуть звільнені від усіх внутрішніх податків, зборів, витрат і стягнень інших чи більш високих, ніж ті, котрі стягуються з аналогічних продуктів національних або третьої країни” [47, с. 28]. При цьому у ст. 5 вказувалось, що жодні норми договору: “… не будуть перешкоджати уряду кожної з країн стягувати з будь-якої продукції, яка ввозиться, суму, рівну внутрішньому податку, накладеному на схожу внутрішню продукцію чи на товар, з якого продукція, яка ввозиться, була виготовлена повністю чи частково” [47, с. 28]. На нашу думку, це обумовлювалось прагненням кожної з країн-учасниць забезпечити рівні конкурентні умови на внутрішньому ринку.

Звичайно, окремі елементи правового регулювання податкових відносин з іноземним елементом були присутні не лише в торгових договорах. Ще з ХІХ ст. активного поширення набули міжнародно-правові акти, в яких поряд з основним предметом договору, регулювались і податкові відносини, які мали суміжний характер. Це і угоди про режим оподаткування громадян, що проживають у прикордонних районах (Договір між Францією і Люксембургом 1906 р.), і угоди, що передбачали надання певних податкових імунітетів (відповідні норми Міжнародного договору про заснування Міжнародного епізоотичного бюро 1924 р.), і угоди про податковий режим окремих компаній (Договір між Францією і Іспанією 1926 р.) [13, с. 12–13]. Повсюдного застосування та визнання зазнала і норма щодо фіскального імунітету як дипломатичних агентів, так і території дипломатичного представництва.

Окремо варто звернути увагу на режим оподаткування господарської діяльності, створений в архіпелазі Свальбард (Шпіцберген). Згідно ст. 8 Договору про Шпіцберген від 9 лютого 1920 р. Норвегія, зберігаючи повний суверенітет щодо архіпелагу, зобов’язувалась ввести в дію на його території гірський статут, який повинен був виключати будь-які податкові привілеї і пільги на користь громадян будь-якої з договірних сторін, включно з самою Норвегією [[51], с. 61–62]. При цьому усі стягнені на території архіпелагу податкові платежі повинні спрямовуватись виключно на задоволення потреб місцевої громади і можуть встановлюватись лише в тій мірі, в якій це виправдано їх призначенням [[52], с. 164]. Такий підхід Норвегії є чи не єдиним прикладом міжнародно-правового співробітництва держав у сфері оподаткування, де держава-суверен саме в договірному порядку обмежила власні фіскальні повноваження з метою забезпечення рівних умов оподаткування для фізичних і юридичних осіб різних держав.

Варто звернути увагу і на вагому роль міжнародних неурядових організацій в процесі розбудови системи правового регулювання міжнародних податкових відносин. Зокрема, ми вже відзначали роль створеної у 1919 р. Міжнародної торгової палати. Активно включились в роботу щодо вирішення проблем подвійного оподаткування і створені в 30-х роках Міжнародна податкова асоціація (International Fiscal Association) та Міжнародне бюро податкової документації (International Bureau of Fiscal Documentation).

Таким чином, міжнародно-правове регулювання відносин в сфері оподаткування пройшло тривалий етап становлення і розвитку, зародження окремих елементів якого почалось ще в Стародавньому Світі. Такий тривалий період формування заклав надійне підґрунтя для переходу співробітництва держав з проблем оподаткування на якісно новий рівень у другій половині ХХ ст., особливості якого будуть розкриті в наступних розділах.