Смекни!
smekni.com

Договірні відносини в туризмі (стр. 3 из 14)

Права й обов'язки, відповідальність сторін та інші умови договору між туроператором і турагентом визначаються відповідно до загальних положень про агентський договір, якщо інше не передбачено договором між ними, а також цим Законом. Відповідальність за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю та майну туриста, визначається відповідно до цивільного законодавства, якщо договором на туристичне обслуговування не передбачена підвищена відповідальність туроператора.

За договором на екскурсійне обслуговування одна сторона (суб'єкт, що здійснює туристичну діяльність) за встановлену договором плату зобов'язується надати за замовленням іншої сторони (екскурсанта) обслуговування, істотною частиною якого є послуги екскурсовода (гіда-перекладача) загальною тривалістю не більше 24 годин, які не включають у себе послуги з розміщенням. Договір на екскурсійне обслуговування укладається за правилами, визначеними цивільним законодавством, у тому числі шляхом видачі ваучера.

Загальні положення про договір на надання послуг застосовуються до договору на екскурсійне обслуговування, якщо інше не передбачено законом та не суперечить суті зобов'язання. Особа, яка надає екскурсійні послуги, зобов'язана до укладення договору на екскурсійне обслуговування надати екскурсанту необхідну і достовірну інформацію щодо екскурсійного обслуговування, його видів і особливостей, кваліфікації екскурсовода, про порядок і строки оплати екскурсійних послуг, а також надати екскурсанту на його прохання іншу інформацію з питань екскурсійного обслуговування. Відповідальність сторін за невиконання, неналежне виконання зобов'язань відповідно до договору на екскурсійне обслуговування, порядок припинення договору на екскурсійне обслуговування визначаються відповідно до цивільного законодавства та законодавства з питань захисту прав споживачів.[2]

За договором на готельне обслуговування одна сторона (готель або інший суб'єкт, що надає послуги з розміщення) зобов'язується за дорученням іншої сторони (проживаючого) надати послуги по тимчасовому проживанню (ночівлі) у спеціально обладнаному жилому приміщенні (номері), виконати або організувати виконання інших визначених договором на готельне обслуговування послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням, а проживаючий зобов'язується сплатити за ці послуги встановлену плату.

До послуг, пов'язаних з тимчасовим розміщенням, належать послуги з обслуговування жилого приміщення (номера), харчування (ресторанного обслуговування), із збереження майна і багажу проживаючого, а також інші послуги, надані залежно від категорії готелю. До відносин за договором на готельне обслуговування застосовуються норми цивільного законодавства, цей Закон, законодавство з питань захисту прав споживачів та інші нормативно-правові акти, прийняті відповідно до них. Цей Закон застосовується при наданні готельного обслуговування в мотелях, будинках відпочинку, санаторіях, пансіонатах, а також інших місцях, призначених для розміщення громадян. Готель або інший суб'єкт, що надає послуги з розміщення, зобов'язаний до укладення договору надати необхідну і достовірну інформацію про послуги з готельного обслуговування, їх види і особливості, про порядок і терміни оплати послуг готелю та надати проживаючому на його прохання інші пов'язані із договором і відповідним готельним обслуговуванням відомості, а також іншу інформацію, передбачену законодавством про захист прав споживачів. Договір на готельне обслуговування укладається як шляхом укладення письмового договору, так і шляхом прийняття готелем заявки на бронювання за допомогою поштового, телефонного чи іншого зв'язку, що дозволяє достовірно встановити особу, від якої надходить заявка. У разі прийняття заявки договір на готельне обслуговування вважається укладеним з моменту отримання підтвердження готелю про прийняття замовлення та вказівки можливого початку надання готельного обслуговування з визначеного часу. Відповідальність за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю чи майну проживаючого, визначається відповідно до цивільного законодавства, якщо договором на готельне обслуговування не передбачена підвищена відповідальність готелю.

Права й обов'язки, відповідальність сторін та інші умови договору між туроператором (турагентом) та готелем чи іншим суб'єктом, що надає послуги з розміщення, визначаються загальними положеннями про агентський договір, якщо інше не передбачено договором між ними та цим Законом. Ваучер - форма письмового договору на туристичне або на екскурсійне обслуговування, яка може використовуватися відповідно до цього Закону.

У договорі на туристичне обслуговування, укладеному шляхомвидачі ваучера, мають міститися такі дані:

- найменування та місцезнаходження суб'єкта туристичної діяльності, номер ліцензії (дозволу) на відповідний вид діяльності, юридична адреса;

- прізвище, ім'я (по батькові) туриста (при груповій поїздціпрізвища, імена (по батькові) членів групи);

- строки надання і види туристичних послуг, їх загальнавартість;

- назва, адреса та номер телефону об'єкта розміщення, його типта категорія, режим харчування;

- розмір фінансового забезпечення відповідальності туроператора(турагента) або межі відповідальності суб'єкта туристичноїдіяльності за договором агентування;

- інші дані, обумовлені характером угоди, складом групи тощо;

- дата видачі ваучера.

Ваучер є документом суворого обліку.


Розділ 2. Договірна діяльність туристичної фірми "БУМЕРАНГ"

2.1 Характеристика об’єкту дослідження

Туристична фірма "БУМЕРАНГ" - найбільший туроператор України - була заснована в 2001 році групою професіоналів туристичного бізнесу, що вже пропрацювали в ньому не менше 10 років. На даний момент Туристична фірма "БУМЕРАНГ" - це розвинена мережа представництв, що працюють у Львові, Києві та основних ділових центрах України та за її межами і відправляє своїх клієнтів відпочивати в більш ніж сорок країн світу цілий рік.

Координати фірми: м.Львів, вул.Зарицьких 39. тел.: (032) 297-06-57, тел.: (032) 297-08-48, вул.Січових Стрільців 4.т ел.: (032) 297-08-58.

e-mail: bumerang@utel.net.ua

Напрямки діяльності:

Виїзний туризм (групові та індивідуальні тури на курорти Середземномор'я, в столиці Європи, на гірськолижні курорти, і по екзотичних напрямам).

Освіта за кордоном (загальні мовні курси, екзаменаційні курси, спеціальні курси, канікулярні курси для дітей, середня освіта, вища освіта).

Дитячий туризм: відпочинок в Криму і за кордоном для дітей.

Спеціальні тури: спортивні, релігійні, лікувальні, бізнес, за подіями.

В'їзний туризм: відпочинок та екскурсійні програми по Україні, організація конференцій, вивчення російської, української мов.

Продаж і бронювання авіаквитків (Туристична фірма "БУМЕРАНГ" - член Міжнародної асоціації авіаперевізників IATA).

Продаж квитків на чартерні рейси.

Якість курортів, шкіл і готелів, включених в програми, перевірено фахівцями безпосередньо. Таким фірма переконується в тому, що туристи будуть задоволені рівнем обслуговування.

Фірма працює через свій центральний офіс і пункти продажу в Львові, через наші офіси в основних ділових центрах України, а також через турагентів, які уклали з Туристичної фірмою "БУМЕРАНГ" агентські угоди та договори (див. додаток А).

Гасло підприємства: "Наша мета в тому, щоб торгова марка "БУМЕРАНГ" викликала тільки одну асоціацію - бездоганна, стовідсоткова, гарантована якість. Подорожуйте разом з нами!".

Як було зазначено, стартувавши на туристичному ринку в 2001році, туристична фірма "БУМЕРАНГ" напрацювала чимало туристичних договорів з партнерами та пропозицій для клієнтів,в яких поєднані дешеві послуги та відмінний сервіс. Пріоритетними напрямами зовнішнього туризму є індивідуальні та групові тури до Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини, Туреччини, Чорногорії, Болгарії, Кіпру, Єгипту тощо.

Ось, що обіцяють своїм клієнтам менеджери тур фірми у разі укладення відповідного договору (див. додаток Б):

"Польща - місто королівської величі, що крізь століття дарує самобутню неповторність архітектури та традицій, Злата Прага - місто, котре варто відвідати хоча б раз у житті. Тут туристів зустріне кам’яне мереживо мостів та своєрідна симфонія атмосфери казки та містики водночас. Окрім давньої Праги, за допомогою фірми туристи можуть побувати в курортному місті Карлові Вари, з неповторними термальними басейнами та мінеральними джерелами.

Неповторність угорських принад ви відкриєте для себе відвідавши Будапешт, Сентендре, Дебрецен, Хайдусобосло, найбільше озеро Європи Балатон - своєріднстю краю є переплетіння європейського сервісу та національних традицій. Угорщина це свято для гурманів, які смакуватимуть угорські національні страви та естетів, котрі оцінять архітектурний та фолькльорний Будапешт.