Смекни!
smekni.com

Основи бойового застосування військ РХБ захисту (стр. 13 из 23)

Готовність до виконання задачі (час).

Я знаходжуся (указує місце), зв'язок із мною по радіо, мій заступник (указує).”

Після цього керівник навчання заслуховує, як віддають накази командири взводів, а також перевіряє знання особовим складом отриманої задачі, сигналів оповіщення і керування.

Після доповіді керівнику навчання про готовність взводів квыполнению задач командир роти подає сигнал на висування підрозділів врайоны виконання задач.

Начальник служби РХБ захисту знаходиться, як правило, разом з командиром роти.

З початком висування взводу радіаційної і хімічної розвідки помічники керівника навчання випливають з командиром взводу і з командирами відділень радіаційної і хімічної розвідки перевіряють організацію і ведення спостереження і розвідки на марші, а також дії командирів і особового складу при нальотах авіації і нападі мілких груп піхоти супротивника, при зустрічі з зараженою чи зруйнованою ділянкою дороги, на важко прохідній місцевості і т.і.

З виходом відділень на вихідні пункти перевіряють дії командирів і особового складу в них (розосередження і маскування машин, організацію спостереження, орієнтування, постановку задач на розвідку й інші питання).

З початком розвідки помічники начальника служби РХБ захисту згідно плану проведення навчання чи усно за допомогою імітаційних і інших засобів дають відділенням вступні про радіоактивне і хімічне зараження, а також інші вступні, передбачені планом навчання (про вихід з ладу тих чи інших приладів радіаційної чи хімічної розвідки; про вихід з ладу на зараженій місцевості хімічних розвідувальних машин; про втрати особового складу в результаті впливу супротивника; про тимчасовий вихід з ладу мостів через водяну перешкоду і т.і).

Основна увага під час розвідки вони повинні зосередити на виявленні: ступеня підготовленості кожного солдата і сержанта відділення, злагодженості відділень у цілому при веденні розвідки, підготовленості особового складу тривалим діям в індивідуальних засобах захисту; уміння командирів швидко і правильно орієнтуватися на місцевості; працювати з кодувальними і переговорними таблицями; вчасно передавати розвідувальні по радіо; уміння командирів швидко приймати рішення в складних умовах обстановки і рішуче проводити їх у життя, твердо керувати і командувати підлеглими.

Помічник керівника при командирі взводу, крім того, повинний особливе уваги визначати на уміння командири взводу швидко оцінювати обстановку в районі дії взводу і на маршрутах розвідки того чи іншого відділення, застосовувати в короткі рядки рішення, що відповідає обстановці, і рішуче проводити їх у життя, уміло маневрувати самотужки і засобами в ході проведення розвідки; у короткі рядки узагальнювати розвідувальні дані відділень і вчасно доповідати їх старшому командиру по радіо.

При виявленню помилок начальник хімічної служби і його помічників повинні створити обстановку, що спонукує тих, яких навчають, усунути недоліки, виявлених у ході навчання.

В міру розвитку дії помічник при командирі взводу ускладнює для взводу обстановку. Доцільно, наприклад, у ході виконання задачі поставити команду взводу додаткові задачі на розвідку заражених чи маршрутів районів і одночасно з цим дати вступну про те, що в одному відділенні радіоактивне опромінення особового складу перевищило однократно припустиму дозу; час виконання нової задачі повинний максимально обмежуватися, щоб навчити командира взводу в короткий термін оцінювати обстановку, приймати найбільш доцільні рішення.

Висування взводу спеціальної обробки в район виконання задачі командиром роти здійснюється з обліком радіаційної і хімічної обстановки, виявленої на маршрутах висування дозорами взводу радіаційної і хімічної розвідки.

У ході висування взводу керівник навчання перевіряє дотримання дисципліни маршу і світломаскування, навчання командирів роти і взводу організувати подолання позначених взводом розвідки заражених ділянок місцевості й інших дій.

Після прибуття взводу спеціальної обробки в район спеціальної обробки керівник навчання в ролі командира 2моб уточнює командиру взводу, які підрозділи і чим заражені, кількість зараженого озброєння, бойовий і інший техніки. Командир взводу визначає і погоджує з командиром батальйону порядок їхньої обробки, порядок забезпечення дегазуючими (дезактивіруючими) розчинами, заміни зараженого обмундирування, здійснюється контроль радіоактивного зараження й організації зв'язку зі старшим начальником; час початку і закінчення робіт; пункт забору по виконанню задачі.

Після з'ясування задачі, її оцінки й ухвалення рішення командир взводу віддає наказ командирам відділень.

Начальник служби РХБ захисту або його помічник контролює дії відділень, уміння командирів керувати підлеглими підрозділами, практичні навички і ступінь підготовленості солдата у виконанні своїх обов'язків, дотримання мір безпеки.

У ході розгортання дегазаційних машин з ходу перевіряється виконання особових складів відповідних нормативів.

Посли розгортання дегазаційних машин командир взводу разом з командирами відділень організує дезактивацію озброєння і бойової техніки.

Начальник хімічної чи служби його помічник перевіряє як командир взводу і командири відділень керують розрахунком дегазаційних машин, стежать за правильністю обробки й і дотримання мір безпеки, організують контроль повної обробки і своєчасність забезпечення підрозділів розчинами, дрантям, водою й іншим майном. При неправильних діях він указує на допущені помилки, може повернути техніку для повторної обробки, а також дати втрати в особовому складі при порушенні мір безпеки.

Командири роти, взводів і відділень домагаються правильних дій особового складу і виконанні задач у встановлений термін.

2. Ведення розвідки і проведення повної спеціальної обробки частин у ході бою.

Начальник служби РХБ захисту вводить командира роти в нову тактичну обстановку і перевіряє його уміння керувати діями взводу радіаційної і хімічної розвідки по радіо.

У ході бою помічники начальника хімічної служби відпрацьовують із взводами дії по захисту від зброї масового ураження противника, при нальотах авіації і нападі наземного супротивника, особлива увага приділяється обробці питань дій при ліквідації наслідків застосування ядерної, хімічної і бактеріологічної зброї по підрозділах полку, проведенню повної спеціальної обробки в бойових порядках.

Обробка цих дій здійснюється аналогічно розглянутим у першому етапі.

В усіх випадках начальник хімічної служби домагається від командира роти чіткого керування підлеглими підрозділами, а від особового складу – швидких і рішучих дій по обстановці, домагаючись проведення всіх робіт у повному обсязі, особлива увага звертає на морально – психологічний стан тих, яких навчають.

Третій етап: Дії роти після виконання задачі.

По закінченні розвідки відділення випливають на пункти збору взводу, а потім – роти. По шляху проходження і з прибуттям у пункт збору командир взводу розвідки уточнює й узагальнює дані розвідки і доповідає їх по радіо командиру роти. Якщо цим – або іншим причинам командир взводу не доповів уточнені дані по радіо, то доповідає особисто командиру роти на пункті збору роти. Командир роти, узагальнивши дані розвідки і спеціальної обробки, доповідає їх по радіо керівнику навчання, а потім представляє карту з даними розвідки.

Начальник служби РХБ захисту заслуховує доповідь командира роти, перевіряє розміщення і маскування машин у пункті збору роти, організацію спостереження, доповіді командирів взводів командиру роти, перевіряє робочі карти командирів роти і взводів, організацію і правильність зняття показання вимірників доз (дозиметрів) і визначення зараження особового складу і техніки роти.

Проведення повної спеціальної обробки роти.

Заслухавши командира роти, начальник хімічної служби наказує, якщо це не міститься в доповіді командира роти, провести повну спеціальну обробку роти.

Командир роти повинний організувати повну спеціальну обробку роти самотужки.

Керівник навчання заслуховує постановку задач командирам взводів на проведення повної спеціальної обробки роти. У наступному заслуховується постановка задач на обробку командирами відділень.

Після доповіді командира взводу спеціальної обробки командиру роти про готовність до обробки начальник хімічної служби і його помічник контролюють організацію спостереження й охорони в районі обробки, порядок установки заражених машин на робоче місця, уміння особового складу відділень радіаційної і хімічної розвідки обробляти штатне озброєння і хімічні розвідувальні машини за допомогою дегазаційних приладів, організацію і проведення контролю повноти дезактивації силами взводу радіаційної і хімічної розвідки організацію і проведення повторної обробки.

Після закінчення обробки начальник хімічної служби наказує командиру роти згорнути спеціальні машини і комплекти, провести їхнє технічне обслуговування, перевірити наявність особового складу, озброєння, техніки і майна і призначає час розбору навчання.

Після розбору він створює тактичну обстановку для відпрацьовування необхідних дій при поверненні роти в розташування частини.


ЗБРОЯ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ

Зброя великої уражаючої дії, призначена для нанесення великих масових втрат, руйнування і ураження. До існуючих видів зброї масового ураження відносяться ядерна, хімічна і бактеріологічна (біологічна) зброї.

1. Ядерна зброя

- Ядерна зброя - зброя масового ураження вибухової дії, заснована на використанні енергії, виділяємої при ланцюгових реакціях важких атомів деяких ізотопів урану і плутонію або при термоядерних реакціях синтезу деяких легких ядер ізотопів водню (дейтерію і тритію) у більш важкі.