Смекни!
smekni.com

Основи бойового застосування військ РХБ захисту (стр. 9 из 23)

Дихлоретан – безбарвна або слабко – жовтого кольору, легколетуча рідина з характерним запахом. Сильна отрута, викликає зміни в печінці, бруньках. Щільність 1,25 г/см3, температура кипіння +840С, замерзання –350С, температура спалаху +90С. Розчиняє деякі ОР.

Роботи з ДХЕ необхідно проводити в протигазах і засобах захисту шкіри. ДХЕ зберігається і перевозиться в сталевих бочках ємністю 100 – 200 л. На бочках наноситься білою фарбою трафарет, у формі квадрата розміром 16*16 см.

По діагоналі ліворуч униз праворуч наноситься жовта смуга шириною 2 см. У лівому нижньому куті напис «Отрута смертельно», а в центрі малюнок, що зображує череп над перехрещеними кістами. У правому верхньому куті напис «Вогненебезпечно». На складах зберігається в окремих охоронюваних сховищах.

Розчин для дегазації №2-бщ ( безаміачно-лужний ) - 10% їдкого натру і 25% моноетаноламіна у воді, призначений для дегазації озброєння, техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і ділянок місцевості, заражених зоманом.

Застосовується з комплектів ІДК – 1; ДКВ; АДДК; АРС при температурі від +40 до –100С розведеним водою в п'ять разів; при температурі від –10 до –300С – без розведення; при температурі від –30 до –400С розведеним аміачною водою в п'ять разів. Норма витрати у всіх випадках -0,5-0,6 л/м2. Термін придатності розчину не менш 1 року.

Їдкий натрій (каустична сода) - являє собою дрібні білі лусочки. На повітрі поглинає вологу і вуглекислий газ.

Добре розчиняється у воді. Роботи необхідно виконувати в засобах індивідуального захисту шкіри і протигазах. Упаковується в мішки з поліетиленової плівки, зберігати в герметичних барабанах місткістю 25–100 кг. зі знімним верхнім днищем.

Моноетаноламін (технічний) – грузла рідина жовтуватого кольору, щільністю – 1,02 г/см2. Добре змішується з водою. Температура замерзання технічного –300С, чистого +10 0С. Для зниження температури замерзання до –300С в його варто додати 30% води.

Зберігається і транспортується в залізних бочках Л – 100, Л – 250.

Розчин для дегазації №2-ащ (аміачно-лужний) - 2% їдкого натру, 5% моноетаноламіна в 20 - 25% аміачній воді. Температура застосування від +40 до –400С. Термін придатності розчину не менш 1 року. У розчині луг і аміак відіграють роль основних речовин, що дегазують. Призначений для дегазації ОР типу зоман.

Аміачна вода – 20 – 25% розчин аміаку у воді. Викликає роздратування слизуватих оболонок ока і носа. Температура замерзання для 25% розчину –400С. Зберігається і транспортується в залізних бочках Л – 100, Л – 250.

Розчини №2-ащ (-бщ) володіють сильною лужною дією, тому що усі компоненти їхні основного характеру. Унаслідок цього вони руйнують розчин, для дегазації №1 і застосовувати їх для дегазації об'єктів перед обробкою розчином №1 чи одночасно з ним забороняється.

Водяний розчин, що містить 1 – 1,5% (1 і 2 категорії ) ДТС–ГК – дві трьохосновна сіль гіпохлориту кальцію ) – призначений для дегазації озброєння, техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і ділянок місцевості, заражених : Ві–Ікс, зоманом, іпритом (розкладання іприту відбувається внаслідок одночасного окислювання і хлорування його).

Застосовується з комплектів ДК–4 при температурі від +40 до –15-200С, АРС – при температурі від +40 до +50С і є основним розчином для дегазації у літніх і осіннє - весняних умовах.

Норма витрати з ДК–4 і АРС – 1,5 л/м2. Термін придатності розчину до 5 доби.

ДТС – ГК – білий сипучий порошок із запахом хлору. У воді розчиняється помірковано, а в органічних розчинниках не розчиняється.

Викликає роздратування слизуватої оболонки око і шкіри. Знебарвлює і руйнує тканини, викликає корозію металу. Зберігається в герметичних барабанах з оцинкованої сталі місткістю 25 і 50 кг.

Водяна кашка ДТС – ГК – призначена для дегазації грубих металевих, дерев'яних, гумових, бетонних поверхонь.

Складається з 2-х обсягів ДТС – ГК і 1-го обсягу води. Кашка готується змішанням компонентів безпосередньо перед застосуванням у будь-якій ємності і наноситься суцільним шаром на поверхню.

Через 0,5 – 1 година шар кашки віддаляється, металеві поверхні промиваються водою і при необхідності протираються насухо і змазуються.

Водяний розчин, що містить 0,3% порошоку СФ-2у – призначений для дегазації авіаційної техніки, зараженої Ві–Ікс, зоманом, іпритом. Норма витрати – 3 л/м2. При відсутності розчинів для дегазації №1, №2-бщ (-ащ) і суспензії ДТС - він може бути використаний для дегазації озброєння і техніки. З комплектів ДК–4 застосовується 0,075% розчин з нормою витрати 3 л/м2. Розчин застосовується при температурі +50С и вище. У зимових умовах застосовується 0,3% розчин порошку СФ–2у в аміачній воді.

Порошок СФ–2у – склад: 25% сульфоналу, 50% три поліфосфати натрію, 18% сульфату натрію, основне складає волога.

СФ–2у – однорідний мелкодисперсний порошок від білого до темно – жовтого кольору, добре розчиняється у воді; розфасовується в пакети масою 400 г. Пакети упаковуються в дерев'яні чи картонні шухляди масою не більше 25 кг. У процесі збереження може комковатися. У цьому випадку перед розчиненням його необхідно здрібнити.

Двовуглекислий амоній - білий кристалічний порошок із запахом аміаку. Добре розчиняється у воді. При нагріванні до 35 – 600С розкладається з виділенням аміаку і вуглекислого газу. Ця властивість використовується для введення аміаку в паро-повітряну суміш при дегазації обмундирування пароповітряно-аміачним способом в БУ-4. Двовуглекислий амоній зберігається і транспортується в залізних барабанах ємністю 50 л.

Вуглекислий натрій (кальцинована сода) – білий мелкокристалічний порошок, добре розчинений у воді. Водяні розчини володіють сильними лужними властивостями за рахунок гідролізу.

Лужний характер розчинів соди дозволяє застосовувати її при дегазації обмундирування шляхом кип'ятіння в БУ–4 з метою прискорення гідролізу ОР і нейтралізації кислот, що утворюються при цьому.

Для дегазації озброєння і техніки, зараженої Ві–Ікс, зоманом і іпритом, допускається застосування пального і розчинників (дихлоретану, спирту). Норма витрати 2-3 л/м2. Пальне і розчинники вогненебезпечні.

Водяні розчини порошоку СФ–2у і пальне змивають ОР із зараженої поверхні, зменшують небезпеку вторинного зараження особового складу, але не дозволяють зняти захисні рукавиці і протигази при експлуатації об'єктів.

- Розчини для дезактивації.

Для дезактивації озброєння і техніки застосовують 0,075 – 0,15% водяний розчин порошку СФ – 2у.

0,075% розчин СФ – 2у застосовують з комплектів ДК–4 з нормою витрати 1,5 і 3 л/м2 відповідно.

З АРС, ДКВ, АДДК, ІДК–1, ДК–1, ДК–2 влітку застосовують 0,15 розчин порошку СФ – 2у у воді, взимку в аміачній воді (20 – 25 % аміаку) чи підігрітої до 60 – 700С (для авіаційної техніки) воді. Норма витрати – 3 л/м2.

Розчин порошку і СФ–2у готують шляхом розчинення їхньої розрахункової кількості при перемішуванні в течії 1 – 3 хвилин.

Крім цього розчину для дезактивації можуть використовуватися водяні розчини мила, інших миючих засобів і води.

Витрата водяних розчинів мила, миючих засобів 1,5 – 3 л/м2, води – 3,5 л/м2.

- Розчини для дезинфекції.

Для дезинфекції озброєння і техніки застосовують водяні розчини ДТС – ГК; монохлорамина Б (БХ).

Як допоміжні розчини можуть бути використані водяні розчини миючих порошків для дегазації розчини №1 і №2–бщ (-ащ), що тільки знижують обтяженість поверхонь.

Водяний розчин, що містить 1 – 1,5% ДТС – ГК – застосовується для дезинфекції озброєння і техніки, заражених не спороутворюючими формами мікробів. Він є основним дезинфікуючим розчином в літніх і осіннє – весняних умовах (при температурі +50С и вище).

Водяний розчин, що містить 0,5% монохлорамина Б (ХБ) – застосовують для дезинфекції шкірних покривів шляхом обмивання чи зрошення з душових соток.

Монохлорамин Б – натрієва сіль - хлорпарабензолсульфаміду чи натрієва сіль монохлорамина бензолсульфокислоти.

Монохлорамин ХБ – натрієва сіль – хлорпарахлорбензолсульфамида чи натрієва сіль монохлорамина парахлорбензолсульфокислоти.

Монохлорамин Б (ХБ) – білий чи злегка жовтуватий кристалічний порошок зі слабким запахом хлору. Добре розчинний у воді, помірковано в спирті і не розчинний в органічних розчинниках.

Зберігається і транспортується в паперових мішках чи фанерних барабанах масою не більш 30 кг з поліетиленовими вкладишами.

Формалін – насичений (35 – 40%) водяний розчин формальдегіду (мурашиного альдегіду) - застосовується:

1). для дезинфекції озброєння і техніки, заражених вегетативними формами мікробів, у виді 3 – 5% водяних розчинів (один обсяг формаліну на 6-12 обсягів води). При зараженні споровими формами мікробів застосовується розчин, що містить 17-20% фальмадегиду і 10% (по вазі монохлорамину Б (ДТ-1) у воді (в зимових умовах у 50% водно – спиртовому розчині). Застосовується при температурі не нижче +80С. (нижче +80С застосовуватися гарячі розчини). Норма розходу хлору 0,3-0,5 л/м2.

Готуватися перед застосуванням:

2). Для дезинфекції білизни, бавовняного обмундирування і індивідуальних засобів захисту шляхом замочування:

- при зараженні вегетативним формами мікробів;

- у 2,5 % розчині формальдегіду в течиї 1 години.

- при зараженні споровими формами мікробів – у 10% розчині формальдегіду в течиї 2годин;

3). Для дезинфекції хутряних, шкіряних, і валяних виробів пароформалиновою сумішшю в ДДА, АГВ при температурі 58 – 590С, застосовується не розведений формалін, з нормою витрати на одне завантаження:

- при зараженні вегетативними формами мікробів – 120 мл.

- при зараженні споровими формами мікробів – 350 мл.

Тривалість дезинфекції в першому випадку – 45 хв, у другому – 2 год 45хв.

Формалін - безбарвна прозора рідина з різким запахом. Добре змішується з водою. Зберігається в скляних пляшках ємністю 40 л, у захищеному місці від світла при температурі 90С и вище. При тривалому збереженні можливі полімеризація і випадання осаду.