Смекни!
smekni.com

Основи бойового застосування військ РХБ захисту (стр. 8 из 23)

Лицева частина (шолом-маска або маска) призначена для захисту лиця і очей від РР, ОР і БЗ, підводу до органів дихання очищеного повітря та викиду в атмосферу видихаємого повітря. Вона складається з корпуса, очкового вузла, клапанної коробки і систем кріплення на голові.


Склад комплектів і технічні характеристики загальновійськових ФП

Складові частини комплекту, їх характеристика Загальновійськові протигази
ПМГ/ПМГ-2 ПМК/ПМК-2 ПБФ
Фільтруючі поглинаючі коробки ЕО-18/ЕО-18к

ЕО.1.15.01/

ЕО.1.08.01
ЕО-19
Лицева частина ШМГ/ШМ-66 Маска М-80 ШМБ
Не запотіваючи плівки/НМУ 6/НМУ-1 6/НМУ 6/НМУ-1
Мембрани запасні 5/5 5/5 5
Поле зору, % - загальне - бінокулярне 46/6035/35 7540 4635
Опір диханню, Па, не більше :- при навантаженні 30 л/хв.- при 250 л/хв. 250/2502700 250/2502700

- Респіратори – призначені для захисту органів дихання від радіаційного і грунтового пилу.

Респіратор Р-2. Принцип дії фільтруючого респіратора оснований на тому, що органи дихання ізолюються від навколишнього середовища напівмаскою, а вдихаєме повітря очищується від аерозолів в пакеті фільтруючих матеріалів. Респіратор не захищає від токсичних газів і парів.

Фільтруюча напівмаска респіратора виготовлена з трьох шарів матеріалів. Зовнішній шар – пінополіуретан захищеного кольору, внутрішній – повітрянепроницаєма поліетиленова плівка з вмонтованими двома клапанами вдоху. Між пенополіуретаном і плівкою розміщений шар фільтруючого матеріалу з полімерних волокон. Клапан видоху розміщений в передній частині напівмаски і зачинений зовні екраном.

- Комплект додаткового патрону – призначений для захисту органів дихання віл оксиду вуглецю та РП.

Додатковий патрон ДП-2. Використовується по призначенню з любим загальновійськовим фільтруючим протигазом, крім ПБФ.

Принцип дії додаткового патрону оснований на каталітичному окисленні оксиду вуглецю до діоксиду вуглецю. Протиаерозольний фільтр, який входить до складу комплекту, очищує вдихаєме повітря від РП по принципу фільтрації. Час захисної дії по СО при температурі від +10 до 0оС – 360 хв, від 0 до -30оС – 75 хв.

- Ізолюючі дихальні апарати (протигази) – призначені для захисту органів дихання, лиця і очей від будь яких домішок в повітрі незалежно від їх концентрацій, при виконанні робіт в умовах відсутності повітря, а також при наявності шкідливих домішок, які не затримуються фільтруючим протигазом.

Ізолюючі дихальні апарати ІП-4 (ІП-4М), ІП-5. Принцип дії ІДА оснований на ізоляції органів дихання, очищення видихаємого повітря від діоксиду вуглецю і води та збагачення його киснем без обміну з навколишнім середовищем. Складається з лицевої частини, регенеративного патрона, дихального мішку і клапану надлишкового тиску.

Лицева частина (шолом-маска, маска) призначена для ізоляції органів дихання, лиця і очей від зовнішнього середовища, направлення видихамої газової суміші до регенеративного патрону, підведення збагаченої О2 газової суміші до органів дихання.

Регенеративний патрон призначений для отримання необхідного для дихання О2, а також для поглинання тих що містяться в видихаємом повітрі СО2 і парів води.

Пусковий пристрій призначений для запуску РП при включенні апарату.

Пристрій для додаткового подання О2 призначений для негайного наповнення під водою дихального мішку киснем.

ІДА ІП-4 (ІП-4М) призначені тільки для роботи на суші.

ІДА ІП-5 являється індивідуальним аварійно-рятувальним засобом і призначений для виходу з затоплених об’єктів бронетанкового озброєння методом вільного сплиття зі швидкістю 1 м/с або методом поступового підйому на поверхню води, а також дозволяє виконувати під водою легкі роботи і може бути використаний на суші.

Основні ТТХ.

- температура видихаємого повітря – 500С;

- опір диханню при середньому фізичному навантаженні – 784,5 Па (80 мм водн.ст.);

- температурний інтервал роботи : на суші – від –40 до +40оС,

на воді (для ІП-5) – від 1 до 30оС;

- час переводу в бойове положення – до 20 секунд;

- чутливість – 80-100%.

- Допустима глибина занурення під воду для ІП-5 – до 7 м.

3. Засоби колективного захисту. До них відносяться фільтровентиляційні установки (ФВУ) та агрегати (ФВА), якими оснащуються герметизовані і не герметизовані рухомі і стаціонарні об’єкти, призначені для групового захисту особового складу від уражаючої дії ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї.

Фільтровентиляційні агрегати ФВА-100/50 і ФВА-50/25 призначені для військових сховищ місткістю відповідно 16-20 і 8-15 чол. ФВА-100/50 призначений для обладнання командних і медичних пунктів, а також сховищ місткістю до 20 чол.

ФВА-100/50 складається з фільтра-поглинача ФП-100/50, вентилятора ВАП-1 з електричним двигуном і показником розходу повітря УРВ-2.

Агрегат монтується на одній з пакувальних ящиків. Загальна маса агрегату з упакуванням складає не більш 243 кг.

Вентиляційний захисний пристрій складається з корпуса, двох труб (що входять одна в іншу) і заглушки. У задньої стінки корпуса – зливальний отвір для конденсату.

ФВА–50/25 складається з фільтра–поглинача ФП–50/25 з підставкою, електровентилятору МГВ із ручним приводом і повітрязабірних пристроїв електродвигун АОЛБ–012–2 потужністю 50 Вт. Живлення 220 В, ручним приводом забезпечує 45 – 50 об/хв. Вентиляційно–захисний пристрій (ВЗУ) розраховано на вплив ударної хвилі з надлишковим тиском 3,5 кг/см2 і затримує 60 – 70 % атмосферного пилу. Служить для запобігання проникнення ударної хвилі через повітрязабірний пристрій і захист ФП. Фільтр–поглинач розрахований на багаторазове використання (на 2 – 3 фронтові операції). Маса ФВА-50/25 – 110 кг, ФВА–50/25Д – 85 кг. Ємність поглинання ОР – не менше 250 г (зарин, зоман, іприт), 150 г – по синильній кислоті. Продуктивність – 50 м3/год.

Негерметизовані об'єкти озброєння і військової техніки обладнаються ФВУ колекторного типу ( ФВУА–15; ФВУ–15; ФВУ–7; ФВУ–3,5 ).

- Колективні ФВУ призначені для очищення від РВ, ОР і БЗ повітря, подаваного під лицьові частини протигазів екіпажів негерметизированных об'єктів БТТ і АТТ. Забезпечують захист із розрахунку на 2 – 3 фронтові операції. Склад: ФВА–3,5 і ФВА–7 (електровентилятор та фильтруюче–сорбіруючи касети в одному корпусі).

У ФВУ–15 і ФВУА–15 замість ФВА – фільтри-поглиначі ФП–15 і електровентилятори ЭВ–15 і ЭВ–15–12 відповідно; протигази з коробками типу ЕО–14, ЕО–16 і ЕО–18к чи ЕО – 62к з лицевими частинами і спеціальними протигазовими сумками; електрокалорифери КЕ–3,5; гумовотканинні трубки; які підводять повітря від агрегатів до робочих місць членів екіпажів; герметичні клапани і розтруби приєднання протигазових коробок до ФВУ, перехідники, сполучні елементи.

Електрокалорифери встановлюються між сполучною трубкою і протигазовою коробкою.

Тактико – технічні характеристики ФВУ колекторного типу.

Характеристики ФВУ-3,5 ФВУ-7 ФВУ-15 ФВУА-15
Кількість людей, що захищаютьсяПродуктивність, м3/год. Напруга споживаного струму, ВПотужність, споживання електродвигуном, ВтМаксимальна споживана потужність, Вт 13,52720140 272720240 3-4152725430 2-3151225340

4. Розчини (рецептури) для дегазації, дезактивації і дезінфекції

- Розчини (рецептури) для дегазації.

Дегазуюча рецептура з ІПП - 8, ІПП – 9 - рухлива рідина від світло-жовтого до коричневого кольору, призначена для дегазації шкірних покривів людини, заражених Ві-Ікс, зоманом, зарином, іпритом. Застосовується при температурі від +40 до –400С. Рецептура отруйна при вживанні усередину і небезпечна при попаданні в очі.

Рецептура з ДПС–1 – являє собою порошок білого кольору без запаху і призначена для дегазації обмундирування і спорядження заражених парами зоману, зарину. Застосовується при температурі від +40 до -400С.

Полідегазуюча рецептура РД - А - рідина від світло-жовтого до коричневого кольору, призначена для дегазації стрілецької зброї, зараженого Ві-Ікс, зоманом, іпритом. Застосовується з ІДП–1 при температурі від +40 до –320С, викликає роздратування шкіри.

Полідегазуюча рецептура РД - 2 - рідина від світло-жовтого до коричневого кольору, призначена для дегазації озброєння, техніки, заражених Ві-Ікс, зоманом, іпритом. Рецептура застосовується з комплектів ТДП, ІДК-1, ДКВ, АДДК, АРС. Норма витрати з ТДП – 0,2л/м2, з інших засобів – 0,4–0,5 л/м2.

Застосовується при температурі від +40 до –600С. Вогненебезпечна, викликає роздратування шкіри. Активно поглинає вологу, що сильно погіршує її властивості. Зберігати в сталевих герметично закритих бочках ємністю 100 або 200 літрів.

Полідегазуюча рецептура РД - рідина від жовтого до коричневого кольору, призначена для дегазації озброєння, техніки, заражених Ві-Ікс, зоманом, іпритом. Застосовується з ТДП при температурі від +40 до -370С з нормою витрати 0,4 л/м2. Вогненебезпечна, викликає роздратування шкіри. Активно поглинає вологу з повітря.

Зберігати в сталевих, герметично закритих бочках.

Розчин для дегазації №1 - 2% - розчин дихлораміну (ДТ-2) і дихлоретану. Призначений для дегазації озброєння, техніки, засобів індивідуального захисту шкіри і ділянок місцевості заражених: іпритом, Ві–Ікс.

Застосовується з комплектів ІДК – 1; ДКВ; АДДК і АРС при температурі від +40 до –350С. Норма витрати - 0,5-0,6 л/м2 . Термін придатності розчину до 5-7 доби.

ДТ-2 - білі або злегка жовтуваті лускаті пластинки. У воді не розчинний, добре розчинний у дихлоретані. Упаковується у фанерні штампові бочки масою – 40 кг. При влученні олій, фарб, вугільного пилу, лугів може відбутися самозаймання.