Смекни!
smekni.com

Основи бойового застосування військ РХБ захисту (стр. 6 из 23)

4. Рухомі майстерні озброєння РХБ захисту.

Рухомі ремонтні хімічні майстерні ПРХМ-1М, ПРХМ-Д, ПРХМ-3 призначенні для проведення періодичного технічного обслуговування і тєкучого ремонту озброєння військ РХБ захисту та засобів захисту, а також середнього ремонту приладів РХР, приладів і комплектів спеціальної обробки і ЗІЗ.

Спеціальне обладнання ПРХМ-1М встановлено на шасі автомобіля ГАЗ-66 та причепу ІАПЗ-738. ПРХМ-Д – на шасі ЗІЛ-131. Для монтажу майстерні на базі ЗІЛ-131 на відміну від ПРХМ-1М проведені конструктивні зміни.

Можливості ПРХМ-1М (ПРХМ-Д) за один місяць при 7-мі годинному робочому дні силами розрахунку (3 чоловіка) :

Найменування ремонтуємих ОРХБз Кількість одиниць
Періодичне обслуговування Тєкучій ремонт Середній ремонт
Спецобладнання машин типу АРС-14, ДКВ, УАЗ-469рх 2 2 -
Комплекти ДК-4 50 40 15
Фільтруючі (ізолюючі) протигази - 60 (20) 30 (7)
Дозиметричні прилади типу ДП-5В 130 150 30
Прилади хімічної розвідки : ГСА-12ППХРВПХР 3715 2510 123

Продуктивність ПРХМ-1М (Д) може бути збільшена за рахунок організації додаткових робочих місць, які є в майстерні, з залученням робочої сили (солдат-спеціалістів) з інших частин і підрозділів.

5. Прилади РХР і спеціальної обробки.

- Прилади хімічної розвідки і хімічного контролю.

Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР призначений для визначення в повітрі, на місцевості, озброєнні та військовій техніці зарину, зоману, іприту, фосгену, дифосгену, синільної кислоти, хлорціану, а також парів VX в повітрі за допомогою індикаторних трубок. Визначення ОР в повітрі проводиться в наступній послідовності : визначення наявності парів ФОВ в небезпечних концентраціях, далі наявність парів ФОВ в малих концентраціях, ОР типу фосген, дифосген, синільна кислота, хлорціан і в останню чергу визначають наявність іприту.

Характеристики використовуємих індикаторних трубок.

Маркування ІТ ОР, визначаєме трубкою Фарбування наповнювача до дії ОР Характерне фарбування наповнювача від ОР
Одне червоне кільце і червона крапка (ІТ-44) Ві-ікс, зарин, зоман Біле
Три зелених кільця (ІТ-45)

Фосген, дифосген

Синільна кислота, хлорціан

Біле

Біле

Зелене, синьозелене

Червоно-фіолетове

Одне жовте (ІТ-36) Іприт Жовте Цегляне
Одне коричневе (ІТ-46) Вz, аерозолі психохімічних ОР Безкольорове Синьо-зелене

Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ППХР призначений для визначення в повітрі парів ОР за допомогою індикаторних трубок і орієнтовного встановлення наявності ОР на місцевості і техніки, яка розміщена поруч з машиною РХР при зараженні їх зарином, зоманом і іпритом. Принцип роботи заснований в просасуванні повітря за допомогою ротаційного електричного насосу.

Автоматичний газосигналізатор ГСА-12 призначений для безперервного контролю повітря з ціллю визначення парів ФОВ. Живлення ГСА-12 від бортової мережі через блок живлення. При появі в повітрі парів ФОВ прилад видає світлову і звукову сигналізацію не пізніше 4,5 хвилин. Прилад працює в одному з двох варіантів (режимів) з відновленням інформації про наявність ФОВ : в безперервному – через 2 хв, в циклічному – через 16 хв. Час роботи з однією зарядкою індикаторних засобів в безперервному режимі – 8 год, в циклічному – 24 год. При температурі повітря нижче плюс 10оС аналізуєме повітря підігрівається.

Автоматичний сигналізатор для визначення аерозолєй спеціальних домішок АСП призначений для визначення в повітрі спеціальних домішок БАС (БІС). При їх визначенні прилад подає світловий і звуковий сигнали. Принцип роботи АСП оснований на реєстрації світлового потоку, який виникає при реакції домішок з індикаторним реактивом. Час підготовки приладу до роботи влітку – не менше 40 хв, взимку – не більше 2 год. (з урахуванням часу на приготування реактиву).

Автоматичний газосигналізатор ГСП-11 призначений для безперервного контролю повітря з ціллю визначення в ньому наявності парів ФОВ. При їх визначенні прилад подає звукову і світлову сигналізацію. Живлення ГСП-11, встановленого на УАЗ-469рхб, здійснюється від АКБ – КН-22 або КН-28 напругою 12 В. Тривалість роботи приладу без перезарядження або заміни АКБ при нормальній температурі не менше 6 год, при температурі 0оС – 3-4 год, при - 40оС – до 1 год. При встановленні ГСП-11 на БРДМ-2рхб і РХМ живлення здійснюється напругою 26 В через перетворювач напруги. Прилад має два піддіапазона чутливості до ОР. Час визначення ОР на першому піддіапазони 60-80 сек, на другому – 5-8 хв. Тривалість безперервної роботи приладу без перезарядження індикаторних засобів на першому піддіапазоні – 2 год, на другому – від 10 до 12 год. Час розігріву датчика приладу при температурі повітря 0оС - -40оС до робочої температури не більше 1 і 3 годин відповідно. Час підготовки приладу до роботи 20-30 хв, без врахування часу на підігрів датчика.

Комплект пристосувань для відбору проб КПО-1 призначений для відбору проб грунту, води, харчових продуктів та інших матеріалів, які заражені РР, ОР, БЗ для аналізу в лабораторіях. Для відбору проб застосовуються : грунту – висікач, твердого і мерзлого грунтів – свердло, сипучих матеріалів – щуп, води з водоймищ – водозабірник, з відкритих поверхонь озброєння і техніки – шляхом взяття мазків тампонами.

Відбір проб для проведення бактеріологічного (біологічного) аналізу проводиться з використанням пеналу, в комплекті якого є 4 скляних флакона. Для ловлі комах в КПО-1 є сачок.

- Засоби метеорологічного спостереження.

Метеокомплект МК-3 Метеоспостереження в польових умовах ведеться хімічними спостережними постами з використанням даного метеокомплекту, який призначений для визначення напрямку і швидкості вітру, температури повітря і грунту, ступені вертикальної стійкості повітря. Комплект МК-3 складається з : анемометра ручного, пращьового термометра, компаса, секундометру, складного шеста, покажчика румбів, вимпелів (за сезоном), ліхтаря, ножа, журналу спостережень і бланків донесень.

- Прилади радіаційної розвідки.

Вимірювач потужності дози (рентгенметр-радіометр) ДП-5В призначений для вимірювання рівнів гама-радіації і радіоактивного зараження різних поверхонь по гама-випромінюванню та дозволяє визначати бета-випромінювання. Прилад має звукову індикацію на всіх під діапазонах, крім першого.

ТТХ приладу.

Діапазон вимірювання по гама-випромінюванню від 0,05 мР/год до 200 Р/год. Прилад має шість піддіапазонів вимірювання. Прилад забезпечує вимірювання в інтервалі температур від – 50 до + 50оС і відносній вологості 65±15%. Час встановлення показання приладу, необхідне для отримання гарантуємої точності відліку, не перевищує 45 с. Живлення приладу від 3 елементів живлення типу А336, АКБ 12/27 Вольт. Погрішність приладу 30%.

Вимірювач дози ДП-3Б призначений для вимірювання потужності експозиційної дози гама-випромінювання при веденні радіаційної розвідки з рухомих об’єктів.

ТТХ приладу.

Діапазон вимірювання від 0,1 до 500 Р/год. Час встановлення показання приладу 5 с. Живлення від борт. мережі 12/27 В. Погрішність приладу 15%.

Вимірювач потужності ІМД-1 призначений для вимірювання в польових умовах при розсіяному денному світлі і в темряві потужності експозиційної дози гама-випромінювання в діапазоні енергій від 0,08 до 3 МеВ та визначення бета-випромінювання. У ІМД-1 є три варіанти виконання : ІМД-1А, ІМД-1Р, ІМД-1С.

Діапазон вимірювань : для ІМД-1А від 0,01 до 999 Р/год, для ІМД-1Р і ІМД-1С від 0,01 мР/год до 999 Р/год. Діапазони вимірювань ІМД-1Р і –1С розбити на два піддіапазона : “мР/год” з межами вимірювання від 0,01 до 999 мР/год і “Р/год” з межами вимірювання від 0,01 до 999 Р/год.

Вимірювач забезпечує спрацювання звукової сигналізації при досягненні потужності експозиційної дози 0,1 і 300 мР/год на піддіапазоні “мР/год” та 0,1 і 300 Р/год – на піддіапазоні “Р/год”.

Час встановлення робочого режиму вимірювача – 1 хв. Час вимірювання не перевищує : для ІМД-1А – 15 с – на піддіапазоні 0,01 – 9,99 мР/год

1,5 с – на піддіапазоні 10 – 999 Р/год

для ІМД-1Р і ІМД-1С :

60 с – на піддіапазоні “мР/год” 0,01 – 9,99 мР/год

6 с – на піддіапазоні “мР/год” 10 – 999 мР/год

15 с – на піддіапазоні “Р/год” 0,01 – 9,99 Р/год

1,5 с – на піддіапазоні “Р/год” 10 – 999 Р/год

Час безперервної роботи ІМД-1 від комплекту живлення – не менше ніж 100 год. Живлення вимірювача виконується : ІМД-1А, ІМД-1Р – від 4-х послідовно з’єднаних елементів А-343 з номінальною напругою – 6 В та від бортової мережі постійного току і АКБ з напругою від 10,8 до 30 В; ІМД-1С – від 4-х А-343, бортової мережі і АКБ на 10,8 –30 В, від мережі перемінного струму з напругою 220 В з частотою 50 або 440 Гц.