Смекни!
smekni.com

Оцінка економічної ефективності підприємства готельно-ресторанного бізнесу (стр. 9 из 14)

Р1 і Р0 - загальна рентабельність звітн і базового періодів

П1 і П0 – прибуток на 1 грн. РП у звітн і базовому періоді

Е1 і Е0 - фондорентабельність у звітному і базовому періоді

ДО1 і ДО0 - коефіцієнт закріпления оборотних засобів у звітному і базовому періоді.

Дані таблиці 2.2.12. показують, що рівень загальної рентабельності змінився на: (РОБЩ = Р1 - Р0 = 26, 9-19,3=7,6%

Розрахуємо вплив прибутковості:

DР1 = П1 / (Е0 + ДО0) ∙ 100 – Р̣0

(Р1 = 0,15/(0,32+0,30) 100-19,3=4,9%

У зв'язку зі збільшенням прибуткуна 1 грн. реалізованих послуг загальна рентабельність збільшилась на 4,9%

2. Розрахуємо вплив фондорентабельності:

DР2 = П1 / (Е1 + ДО0) ∙ 100 – П1 / (Е0 + ДО0) ∙ 100;

(Р2 = 0,15-(0,26+0,30) 100-0,15/(0,32+0,30) 100=2,6 %

Зменшення фондорентабельности призвело до росту загальної рентабельності на 2,6 %

3. Визначаємо вплив коефіцієнта закріплення оборотних засобів:

(Р3 = П1 / (Е1 + ДО1) 100 - П1 / (Е1 + ДО0) 100;

(Р3 = 0,15/(0,26+0,28) 100-0,15(0,26+0,30) 100=1,1 %

За рахунок збільшення швидкості обороту оборотних засобів загальна рентабельність збільшилась на 1,1 %

Загальний вплив всіх факторів складе:

РОБЩ = 4,9 + 2,6 + 1,1 = 7,6%

Отже, аналіз рентабельності показав, що найбільший вплив на її зміну робить зростання цін як на послуги, так і на енергетичні ресурси, матеріали.

Великий вплив на збільшення прибутку має збільшення обсягів наданих послуг та виторгу від реалізації.

На зміну балансового прибутку істотний вплив здійснюють видатки.

Розширення кількості послуг і їх якості дозволяє збільшити попит на послуги готелю.

У зв'язку із цим у дипломному проекті пропонується впровадження заходів, які дозволять вплинути на збільшення обсягів продукції, що користується попитом, покращити якість, що позитивно вплине на обсяг прибутку й підвищення рентабельності підприємства.

Розділ 3. Шляхи підвищення прибутковості та рентабельності підприємства

3.1 Розробка заходів із покращення фінансово-господарської діяльності підприємства

Жодна цивілізована країна не може нормально функціонувати без -належного рівня розвитку готельної справи. Наявність комфортабельних -готелів є не тільки наслідком розвитку потреб, а й повинна перетворитись на важливий стимул інтенсифікації міжнародних зв'язків, сприяти активнішому входженню України у світове співтовариство.

На сучасному етапі на ринку готельних послуг спостерігається дисбаланс між обсягом, структурою та якістю:

- пропозиція готельних послуг перевищує попит;

- структура пропозиції суттєво відрізняється від структури попиту;

- якість готельних послуг, що пропонуються, ще не відповідає потребам і побажанням споживачів.

Тривалий час вітчизняні готелі функціонували в умовах перевищення попиту над пропозицією, тоді як у всьому світі, а тепер це властиво також і для України, пропозиція переважає попит. З початком ринкових перетворень і зростанням інфляції ситуація в готельній сфері значно швидше, ніж у багатьох інших галузях змінилося: ринок продавця перетворився на ринок покупця. Останнє вимагає вдосконалення маркетингових підходів для забезпечення успішного готельного бізнесу.

Маркетинг готельних послуг має певну специфіку, в основі якої -специфіка самих готельних послуг: відсутність матеріального результату, неможливість накопичення, зберігання, відокремлення від конкретного готелю, необхідність спеціальних зусиль для підтримки постійної якості, необхідність супроводу основної послуги додатковими і периферійними, високий рівень постійних і низький - змінних витрат, значні сезонні коливання попиту, важливість людського фактора при наданні послуг.

Для підприємств готельного бізнесу, що працюють у умовах ринкової економіки, мають місце економічні ситуації, пов’язані з коливанням попиту на послуги готеля з причин сезонності та інших. Це спричиняє зміну обсягів виробництва готельних послуг та їх продажів, що, своєю чергою, серйозно впливає на собівартість послуг і фінансові результати готелю. Для підприємств, що стикаються з проблемою високої собівартості, пропонується ефективна затратна політика, що містить:

• розрахунок собівартості способом “директ-костинг”;

• виявлення резервів економії витрат;

• спроби з зниження розміру й рівня собівартості продукції, послуг;

• контролю над станом і характером змін фактичної собівартості.

Економія і раціональне використання матеріальних ресурсів є одним з істотних чинників підвищення прибутковості готельного підприємства. Головними джерелами економії, застосування яких дозволяє зменшити витрати таких дорогих матеріальних ресурсів, як вода і електроенергія, є застосування нових технологій. Майже завжди, особливо, якщо розглядаються крупні готелі, застосування нових ресурсозберігаючих технологій окупається, тобто досягається значна економія ресурсів, що покриває витрати. До таких технологій відносяться:

1) система освітлення на фотоелементах (реагують на рух) – якщо встановити таку систему в коридорах на поверхах, де розташовуються номери можна добитися значної економії електроенергії, оскільки коридори повинні в обов'язковому порядку бути освітлені цілодобово незалежно від того, чи проживає хтось в номерах на даному поверсі, або він порожній.

2) крани у ванних кімнатах на фотоелементах – діє за тим же принципом.

3) система автоматичного відключення світла в номерах – світло гасне протягом 1 хвилини після того, як гість виходить з номера. Також в цілях економії інших видів ресурсів доцільно замінити деякі з них, використання яких є витратним і нераціональним, на новий вид матеріальних ресурсів. Можна з упевненістю сказати, що процес пошуку нових можливостей і шляхів економії матеріалів це в деякій мірі процес творчий, такий, що вимагає від керівництва готелю не тільки хорошого знання про нові технології і матеріали, які є на ринку, але також іноді і неординарних рішень, що приведуть до успіху.

Обґрунтування конкретних управлінських рішень.

Ефективність виробництва в значній мірі залежить від управління матеріальними ресурсами – планування, нормування, забезпеченості і використання, а також організації їх зберігання. Це обумовлено такими чинниками значущості матеріальних ресурсів у виробництві:

– витрати на матеріальні ресурси – основна частина собівартості продукції;

– виробничі запаси складаються з основної суми власних оборотних коштів, тому прискорення їх оборотності – великий резерв підвищення ефективності;

– правильна організація управління матеріальними ресурсами – умова ритмічності виробництва;

– посилення нормування споживання матеріальних ресурсів і лімітацію вимагають посилення режиму економії.

У зв'язку з зростанням попиту на послуги хімчистки в ТОВ Готель «Дніпропетровськ», доцільно встановити міні – хімчистку для максимально повного задоволення потреб гостей. Крім того, послугами хімчистки зможуть користуватись жителі прилеглих будинків, що позитивно вплине на прибуток та рентабельність готеля.

Хімчистка — це додатковий сервіс гостям, тому що клієнт готелю ні в чому не повинен бідувати. Хімчистка – це чудовий сервіс і великому готелю обов'язково варто надавати його клієнтам, якщо й не з метою додаткового джерела доходу, то як підтримка готелем високого рівня послуг.

Також при хімчистці, що перебуває в отелі, відбувається прямий контроль над якістю обслуговування. Власна хімчистка - це власне встаткування, власні співробітники, і таким чином, адміністрація готелю знає, чого можна чекати, яке якість білизни повинне бути після хімчистки.

Звичайно, є й свої мінуси. Пральні й хімчистці потрібен обслуговуючий персонал, якому необхідно платити зарплату.

Хімчистка настільки специфічне підприємство, що, говорячи про її розміщення, доводиться звертати увагу не тільки на звичайні вимоги до приміщень для готельних служб, побажання до планування, але й на розташування самої будівлі, у якій вона перебуває.

Хімчистка в нашому випадку буде розташована в окремому приміщенні в цокольному поверсі готелю, тому що хімчистка - це найчастіше значна вага встаткування, і деяка вібрація, що створює певні незручності

Крім того, до хімчистки пред'являються більше жорсткі екологічні умови: гарна витяжка, високий поріг (тому що багато хімікатів важче повітря й осідають на рівні підлоги) і т.д. Крім того, у хімчистці потрібне місце для утилізації відходів – шламу, адже тут використовують хімікати які не повинні попадати в навколишнє середовище.

Базовий набір устаткування планується такий: машина хімчистки, плямовивідники й гладильне встаткування.

Сама машина хімчистки складається із прального, сушильного відділень, дистилятора, помп для рідин, фільтрів. Текстильна машина призначена для обробки тільки текстилю,— шкіри чистять іншим устаткуванням. Також невід'ємною частиною будь-якої хімчистки є стіл для виведення плям або кабінет. Забруднення звичайно обробляють перхлоретіленом. Далі йде фінішне обладнання для вичищеної білизни. Це гладильний стіл, пароманекени, універсальний прес, спеціалізовані преси для комірів, штанів і т.п.

Потужність обладнання визначимо тим, скільки кілограм дозволяє завантажити дана машина (Для готелю «Дніпропетровськ» приймаємо потужність 15 кг).

Крім устаткування, у хімчистці повинні бути встановлені: гарна вентиляція, витяжка, водопровід, підводка комунікацій; електроенергія, розрахована на велике споживання. Устаткування повинне встановлюватися з урахуванням розмірів приміщення.

За даними аналогічних підприємств, хімчистка окупається протягом 2 років, і починає приносити прибуток не тільки за рахунок гостей готелю, але й, у багатьох готелях, за рахунок надання своїх послуг місту. Тут простежується пряма залежність окупності від обороту. А оборот, у свою чергу, прямо залежить від реклами і якості надаваного сервісу. У подібних хімчистках з'являються постійні клієнти, чиї вимоги й побажання уже відомі співробітникам, а це благотворно позначається на репутації й служби, і самого готелю.