Смекни!
smekni.com

Оцінка інвестиційної привабливості підприємства (стр. 18 из 26)

При використанні банківського кредиту значну роль для ТОВ "Фрінет" відіграють умови виплати відсотка характеризуються термінами його сплати. Ці умови зводяться до трьох принципових варіантів:

- виплаті всієї суми відсотка в момент надання кредиту;

- виплаті суми відсотка по кредиту рівномірними частинами;

- виплаті всієї суми відсотка в момент погашення основної суми боргу.

За інших рівних умов найбільш кращим для підприємства є третій варіант.

Основними умовами, що підвищують вартість банківського кредиту і знижують реальний розмір використовуваних ТОВ "Фрінет" кредитних коштів, є:

- застосування в розрахунках кредитного відсотка облікової (дисконтної) ставки;

- авансовий платіж суми відсотка по кредиту;

- часткова амортизація суми основного боргу протягом кредитного періоду;

- збереження визначеної суми притягнутих кредитних коштів у формі компенсаційного залишку грошових активів.

Ці несприятливі для ТОВ "Фрінет" умови банківського кредитування повинні бути компенсовані йому шляхом зниження рівня використовуваної кредитної ставки в порівнянні зі середньорічним її рівнем (по аналогічних видах кредитів).

Оскільки банківський кредит представляє в сучасних умовах один з найбільш дорогих видів приваблюваного позикового капіталу, забезпеченню умов ефективного його використання на підприємстві повинне приділятися першорядна увага. Критерієм такої ефективності виступають наступні умови:

- рівень кредитної ставки по короткостроковому банківському кредиту повинний бути нижче рівня рентабельності господарських операцій, для здійснення яких він залучається;

- рівень кредитної ставки по довгостроковому банківському кредиту повинний бути нижче коефіцієнта рентабельності активів, інакше ефект фінансового лівериджу буде мати негативне значення.

Поточне обслуговування банківського кредиту полягає у своєчасній сплаті відсотків по ньому відповідно до умов укладених кредитних договорів. Ці платежі включаються в розроблювальний підприємством платіжний календар і контролюються в процесі моніторингу його поточної фінансової діяльності.

Способи амортизації суми основного боргу залежать від передбачених кредитним договором умов його погашення. По вимогах цього договору (чи з ініціативи позичальника) на підприємствах може завчасно створюватися спеціальний фонд погашення кредиту, платежі в який здійснюються за графіком. На кошти цього фонду, збережені в комерційному банку, нараховується депозитний відсоток.

3.2 Оцінка інвестиційного проекту ТОВ "Фрінет" з погляду банку

Регулювання нового виду банківського кредитування — під інвестиційний проект — поки що не забезпечене рекомендаціями нормативно-правових документів НБУ. Тому пропонуються методики розрахунку коефіцієнта ризику, формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями при здійсненні банками проектного фінансування / кредитування інвестиційних проектів.

Змінами до Положення "Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків", затвердженими постановою Правління Національного банку України‚ від 19.03.2006 р. №119, перелік кредитних операцій банків України доповнено новим видом — кредитування під інвестиційний проект. Воно трактується як довгострокове кредитування інвестиційних проектів під майбутні доходи, отримані від реалізації цих проектів. Дане визначення відповідає терміну "проектне фінансування", яке міститься у документах Базельського комітету, тому надалі обидва терміни використовуються як рівнозначні.

Виділяючи операції проектного фінансування як специфічний тип кредитування, Базельський комітет вважає, що регулювання операцій цього типу потребує спеціального розгляду. Проте у нормативно-правових документах Національного банку України немає рекомендацій щодо регулювання операцій кредитування інвестиційних проектів. У Положенні "Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків" також не визначено порядок формування резервів за такими операціями. А проте, як випливає з документів Базеля-ІІ та постанови Правління НБУ від 19.03.2006 р. № 119, даний вид кредитування має специфічні особливості, які повинні бути враховані при розробці параметрів регулювання зазначених операцій.

Традиційна методика оцінки кредитних ризиків ґрунтується на аналізі кредито- і платоспроможності позичальника. На відміну від цієї методики, прийняття рішення про кредитування інвестиційного проекту базується на таких специфічних питаннях аналізу, як:

1) оцінка майбутніх доходів від реалізації проекту;

2) можливість практичної реалізації проекту.

Тобто працівникам банківської установи потрібні спеціальні знання у сфері інвестиційного аналізу та управління проектами. Насамперед це стосується аналізу можливості практичної реалізації, яка належить до сфери нової практичної дисципліни — управління проектами. Мало того, відповідно до класифікатора спеціальностей в Україні управління проектами віднесено до сфери технічних наук.

Тому розробка методики формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями при здійсненні банками проектного фінансування / кредитування інвестиційних проектів має передбачати певні передумови.

1. Методика повинна базуватися на стандартах Базельського комітету про власний капітал банків (Базель-ІІ), які впроваджуються з 2007 р., та згідно з якими розроблятимуться національні стандарти в Україні. Відповідно до стандартів Базеля-ІІ основними параметрами кредитного ризику є імовірність дефолту (ІД) та імовірний збиток при дефолті (ІЗД). На їх підставі визначається коефіцієнт ризику, на який коригується норма резервування. Банк самостійно оцінює кредитний ризик. Завданням банківського нагляду в цьому разі буде перевірка наявності у банку затвердженої методики розрахунку ризиків при кредитуванні інвестиційних проектів та адекватності оцінки банком ризику за такими операціями.

2. Оскільки основним джерелом погашення кредиту під інвестиційний проект є майбутні доходи, отримані від його реалізації, розрахунок резервної має включати показники фінансової ефективності інвестиційних проектів: чистої поточної вартості NPV та внутрішньої норми рентабельності ІRR.

3. Оцінку можливості реалізації проекту, а також організацію його втілення повинен здійснювати професійний керівник проекту.

Аналіз рекомендацій Базельського комітету свідчить, що стандарти для традиційних кредитних операцій розроблено на основі масивів даних про тисячі однорідних кредитних операцій. По суті вони є рівняннями лінійної та статичної регресії. Отримати подібні рівняння регресії для операцій проектного фінансування неможливо, що визнає сам Базельський комітет. Тому розробка методики потребує іншого підходу до визначення ймовірності збитків банків при операціях проектного фінансування.

Тому розглянемо методику формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат при здійсненні банками проектного фінансування / кредитування під інвестиційний проект.

Наведемо порядок розрахунку банком коефіцієнта ризику і норми резервування за операціями кредитування інвестиційних проектів.

Порядок розрахунку коефіцієнта ризику Кр і норми резервування РНп.ф при здійсненні банком кредитування інвестиційних проектів розглянемо на прикладі проекту ТОВ "Фрінет".

Спочатку банк формує матрицю факторів ризику (розміром не менше 4 х 4), розрахунок представлено в табл. 3.13, для проекту, що фінансується, виходячи з результатів експертних оцінок їх можливих значень.

Таблиця 3.13Матриця факторів ризику проекту ТОВ "Фрінет", що фінансується

Фактори ризику Варіант 1 Варіант 2 Варіант 3 Варіант 4
Ціна послуг, грн. 80 90 100 110
Обсяг надання послуг, Тб 15000 16000 17000 18000
Питомі змінні витрати, грн. 40 45 50 55
Накладні витрати, грн. 35000 40000 45000 50000

Потім для заданого обсягу інвестицій (І), ставки відсотка (дисконтування) (к) і терміну кредиту (Т) обчислюються значення чистої приведеної вартості (NPV) проекту при всіх варіантах поєднання факторів ризику (44 = 256 значень). Для спрощення наводимо розрахунок найхарактерніших із 256 значень NPV при:

І = 1500000 грн.

k = 15% річних,

Т – 5 років.

Розраховуємо виручку (В):

грн.

Визначаємо чисту приведену вартість за даним варіантом:

млн. грн.

Розглянемо другий варіант:

грн.

млн. грн.

Розглянемо третій варіант:

грн.

млн. грн.

Розглянемо четвертий варіант:


грн.

млн. грн.

Розглянемо п’ятий варіант:

грн.

млн. грн.

Розглянемо шостий варіант:

грн.