Смекни!
smekni.com

Оцінка інвестиційної привабливості підприємства (стр. 9 из 26)

Таким чином, діяльність компанії ТОВ "Фрінет" всіляко спрямована на забезпечення зручності для абонентів в користуванні її послугами.

Паралельно якісному доступу в Інтернет, одним з основних завдань О3 є надання своїм користувачам широкого спектру розваг і приємного проведення дозвілля.

З цією метою ТОВ "Фрінет" створила портал, за допомогою якого абоненти можуть легко, зручно і швидко знайти і закачати собі улюблені фільми, новинки музики, свіжі ігри, необхідні програми, давно бажані книги, можуть просто подивитися ефірне і кабельне ТБ, послухати якісне радіо без реклами, створити і вести власний блог і так далі.

Файловий сервер мережі ТОВ "Фрінет" приємно дивує різноманіттям різної розважальної і ігрової інформації, безліч фільмів, ігор та музики.

В зв’язку із розширенням пропонованих послуг, телекомунікаційна компанія ТОВ "Фрінет" (ТМ "О3") запровадила додаткову послугу - "Кредит довіри" для тих користувачів інтернету, які через низку обставин не змогли вчасно внести платіж.

Під послугою "Кредит довіри" мається на увазі надання пільгового часу для погашення боргу. Тривалість пільгового періоду — різна для різних груп абонентів. Протягом пільгового періоду провайдер знижує швидкість доступу підключення боржника до мережі.

Для фізичних осіб послуга активується протягом години після надходження заявки. Для боржників — фізичних осіб період надання доступу в Інтернет після активації послуги "Кредит довіри" складає три доби. При цьому швидкість доступу до Інтернет на період використання "Кредиту довіри" зменшується до 128 Кбіт/с. Якщо абонент оплачує борг протягом трьох діб, йому поновлюється колишня швидкість доступу до Інтернет (згідно вибраного їм тарифного пакету). У разі непогашення боргу протягом трьох діб доступ до мережі Інтернет для даного абонента блокується

Для юридичних осіб послуга активується також в перебігу години. Для боржників — юридичних осіб період надання доступу в Інтернет після активації послуги "Кредит довіри" складає п'ять діб. При цьому швидкість доступу до Інтернет на період використання "Кредиту довіри" зменшується до 512 Кбіт/с. Якщо абонент оплачує борг протягом п'яти діб, йому поновлюється колишня швидкість доступу до Інтернет (згідно вибраному тарифному пакету). У разі непогашення боргу протягом п'яти діб доступ до мережі Інтернет для даного абонента блокується.

Послуга автоматично активується після надходження заявки. Активація послуги безкоштовна.

Також, після введення додаткових послуг, Інтернет-провайдер ТОВ "Фрінет" (ТМ "О3") ввів додаткову плату у розмірі 9,90 грн. в місяць за користування відеопослугою ІPTV і файловим архівом мережі "О3" — про це повідомляється всім клієнтам, що прийшли сплатити рахунки за попередній місяць. Втім, від використання даних опцій можна відмовитися, і тоді вартість користування інтернетом залишиться колишньою.

Якщо розглядати діяльність компанії ТОВ "Фрінет" (www.o3.kіev.ua), то вона надає широкосмуговий інтернет-доступ в Дарницькому, Дніпровському і Печерському районах Києва, а також в Житомирі, Севастополі і Львові. Згідно даним інтернет-провайдера в першому кварталі 2009 р. його абонентська база склала 24 335 активних користувачів.

Таким чином, в 2009 році підприємство ТОВ "Фрінет" є найбільшою компанією на ринку інтернет-послуг.

У менеджменті ТОВ "Фрінет" виділяють два види принципів:

- принципи управління — основні правила дії органів та працівників управління, які зумовлені характером господарської організації та її місцем у соціально-економічній системі;

- принципи керівництва — основні правила або неодмінні умови ділової поведінки керівників, що ґрунтуються на об'єктивно аналітичному підході до керівництва колективом працівників.

Підстав не використовувати ці види принципів в інвестиційному менеджменті немає, тому у цьому виді функціонального менеджменту також правомірне їх використання.

Принципи керівництва, що розкривають, тобто характеризують, основні вимоги організації праці керівників, за умови додержання яких в інвестиційній діяльності досягаються найкращі результати, є такими самими, як і в управлінні підприємством у цілому.

Слід виділити наступні принципи інвестиційного менеджменту ТОВ "Фрінет".

Принцип плановості є началом, що організовує проведення інвестиційної діяльності, які будь-якої іншої підсистеми підприємства. Планування інвестиційної діяльності здійснюється у часовому (стратегічні, поточні плани) і просторовому (по підрозділах підприємства) розрізі, а також за рівнями ієрархії (по підприємству в цілому та його підрозділах). Конкретний зміст інвестиційних планів визначається характером завдань, що вирішуються, їх виконавцем (той або інший підрозділ підприємства) тощо. Цілком зрозуміло, що за відсутності відповідного економічного розрахунку та плану неможлива ефективна інвестиційна діяльність.

Якісне виконання робіт, що становлять інвестиційну діяльність підприємства, багато у чому залежить від здібностей та кваліфікації спеціалістів. Тому добір та розстановка кадрів повинні здійснюватися винятково відповідно до ділових якостей працівників, їх кваліфікації та професіоналізму. А. Файоль зазначав: "Порядок передається таким лапідарним правилом: певне місце для кожної особи та кожна особа на своєму місці".

Принцип єдиноначальності та колегіальності означає підпорядкованість колективу спеціалістів, що займаються інвестиційною діяльністю, посадовій особі підприємства, що відповідає за менеджмент утворення тих чи інших аспектів інвестиційної діяльності підприємства, узгодження її напрямів та конкретних проектів з іншими підсистемами діяльності підприємства, після вироблення загальної думки, позиції прийняття остаточного рішення належить керівникам підприємства. Саме вони втілюють у життя колегіально прийняті рішення щодо здійснення інвестиційної діяльності.

Підпорядкованість індивідуальних інтересів загальному, як і підпорядкованість специфічних цілей інвестиційної діяльності її загальній цілі та цілі розвитку підприємства, сприяє єднанню дій керівників та спеціалістів у ході здійснення інвестиційної діяльності. Водночас цей принцип можна трактувати ще і так: у ході здійснення інвестиційної діяльності всі її аспекти повинні бути підпорядковані інтересам розвитку підприємства в цілому.

Досягнення ефективності у інвестиційній діяльності — неодмінне правило дій кожного керівника, кожного спеціаліста, що виконують відповідні роботи. Якщо інвестиційна діяльність не буде ефективною, то це дуже негативно вплине на розвиток підприємства, на його ринкове становище та конкурентоспроможність. Принцип ефективності передбачає раціональне використання ресурсів у ході інвестування підприємства, досягнення високих результатів за будь-якої форми розширеного відтворення засобів виробництва.

Дотримання державної дисципліни означає, що спеціалісти підприємства, які займаються інвестиційною діяльністю, повинні виконувати вимоги законів та нормативно-правових документів України, оскільки в разі порушення їх посадові особи підприємства можуть бути притягнені до відповідальності (адміністративної або кримінальної), а підприємство змушене буде сплачувати штрафи, пені та неустойки.

Принцип матеріального та морального стимулювання ґрунтується на врахуванні та використанні досягнутих результатів праці. В інвестиційній діяльності, як і в будь-якій іншій підсистемі підприємства, важливо, щоб матеріальне заохочення працівників спиралося на об'єктивну оцінку конкретної результативності праці та конкретного внеску кожного працівника. Важлива роль належить і моральному заохоченню, без якого неможливі самооцінка працівників, суспільне визнання їх праці.

Принцип особистої відповідальності працівників за доручену справу має особливе значення. Надана нині підприємствам економічна самостійність та право приймати рішення щодо діяльності у рамках правового поля логічно невіддільна від відповідальності керівників підприємств за неефективне використання ресурсів, у тому числі й інвестиційних. А. Файоль зауважував, що "відповідальність є необхідною ознакою влади". Без встановлення конкретної відповідальності кожного керівника, кожного спеціаліста за доручену роботу неможливо забезпечити результативність інвестиційної діяльності.

Оскільки, головною метою будь-якого господарюючого суб’єкта є одержання прибутку, який дає можливість покрити витрати діяльності та здійснювати розширене відтворення, досконало проаналізуємо кінцеві фінансові результати діяльності підприємства ТОВ "Фрінет" у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3Аналіз основних фінансових показників підприємства ТОВ "Фрінет" за 2007-2008р.р.

Показник 2007 рік 2008 рік Зміни (+;-) тис. грн. Темп змін, %
2008/2007 роки 2008/2007 роки
Виручка від реалізації товарів, робіт, послуг, тис. грн. 15474,30 16419,00 944,70 106,10
Чистий дохід від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, тис. грн. 12915,00 13708,90 793,90 106,15
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 10443,10 11054,90 611,80 105,86
Валовий прибуток (збиток), тис. грн. 2471,90 2654,00 182,10 107,37
Чистий прибуток (збиток), тис. грн. 397,30 271,80 -125,50 68,41

Отже, виходячи з даних табл. 2.3 можна відмітити зростання таких економічно важливих показників як виручка від реалізації послуг на 944,7 тис. грн., чиста виручка на 793,9 тис. грн. Незважаючи на те, що одночасно зростає і собівартість продукції, що є невід’ємною складовою збільшення обсягу продаж на 611,8 тис. грн., валовий прибуток, отриманий підприємством у 2008 році перевищує цей же показник 2007 року на 182,10 тис. грн., що також є досить позитивним моментом в діяльності підприємства. Взагалі, темп зростання виручки від реалізації більший ніж темп зростання собівартості, відповідно 6,1% і 5,86%.