Смекни!
smekni.com

Приватизація вітчизняний досвід (стр. 6 из 11)

В Україні приватизація як соціально-економічний проект макроекономічного трансформування і політичний проект зламу стереотипів, переконань і звичок щодо ринку та формування світогляду приватного власника здійснювалася з початку 90-х років XX ст. й відбувалася у чотирьох напрямах:

1) сертифікатної приватизації, що дозволила закласти стартові умови для наступних перетворень;

2) оренди з викупом, яка сприяла пробудженню ініціативи трудових колективів;

3) закріплення за державою переліку об'єктів, які підлягають приватизації, що вирішувало питання розмежування сфер впливу приватного капіталу як рушія ринкових перетворень і держави як гаранта забезпечення економічної безпеки країни та соціальної стабільності у суспільстві;

4) малої приватизації, що зняла проблему дефіциту на споживчому ринку.

Ці процеси вимагали створення відповідної інституціонально-організаційної бази та формування правового поля, яке встановлювало правила гри для нових учасників відносин власності. Крок за кроком долаючи опір прихильників старої системи господарювання, у 2000 р. Україна перейшла до великої приватизації за грошові кошти.

Тепер уже немає сумнівів щодо правильності обраного шляху, проте є розуміння величезної відповідальності за перетворення, адже приватизуються підприємства, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також підприємства-монополісти (зокрема, ті, що належать до сфери природних державних монополій). Це особлива сфера, яка вимагає ретельних розрахунків, виваженого індивідуального підходу й, безперечно, своєчасних узгоджених рішень. Такі підприємства визначались окремою групою ще на початку ринкових перетворень у Державній програмі приватизації 1992 р., їх перелік коригується з урахуванням особливостей економічного, політичного й соціального становища країни. Нині цей перелік включає трохи більше, ніж 1000 підприємств. Постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2003 р. № 695 визначено критерії віднесення підприємств до таких, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави або займають монопольне становище на загальнодержавному ринку товарів, робіт і послуг.

Особливості приватизації вказаних підприємств визначаються Державною програмою приватизації на 2000-2002 роки, яка діятиме до прийняття нової програми приватизації. Зокрема, згідно з чинною програмою, рішення про реструктуризацію та умови приватизації підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, приймається за погодженням з Кабінетом Міністрів України, а для учасників конкурсів і відкритих торгів з продажу контрольного пакета акцій Фондом державного майна України встановлюються кваліфікаційні вимоги, що відповідають цілям і пріоритетам приватизації. При цьому «покупцем контрольного пакета акцій може бути тільки промисловий інвестор».

Проект Державної програми приватизації на 2004-2006 роки не містить положень щодо приватизації із залученням промислового інвестора. Це зумовлює необхідність ретельної підготовки конкурсів з продажу гігантів вітчизняної індустрії, врахування їх особливостей та значущості у масштабах регіонів і країни в цілому, встановлення додаткових вимог до прозорості та підвищення контролю за ходом їх приватизації. Проектом, зокрема, передбачаються оприлюднення інформації, яка характеризує фінансово-економічний стан унітарних підприємств, розміщення її разом з анкетою вивчення попиту на об'єкт приватизації, яку потенціальний покупець після заповнення і зазначення прийнятного для нього способу приватизації направляє до Фонду державного майна України у вказаний у публікації строк. Передбачається відсічення покупців від участі у конкурсах або відкритих торгах, якщо надана ними інформація не дозволяє встановити суб'єктів господарювання, що контролюватимуть господарське товариство, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, після його приватизації.

Важливість кроків, які робляться сьогодні на приватизаційному просторі, зумовлює й масштабність підходів до формулювання мети, пріоритетів та основних завдань такого величезної значущості програмного документа, яким є проект Державної програми приватизації на 2004-2006 роки. Вони визначаються у контексті стратегії розбудови економічно незалежної державі з високим рівнем соціальної захищеності всіх верств населення.

Основною метою приватизації на цей період визначено «сприяння покращенню соціально-економічного становища Україні шляхом підвищення ефективності управління та розпорядження державним майном». Реалізація такої мети вимагає концентрації обмежених ресурсів на ретельно відібраних напрямах і вкладення коштів у інноваційний розвиток підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Проектом передбачено направлення не менш як 25% приватизаційних коштів саме на такі цілі. І хоча ця норма не с новою (майже в тому самому вигляді в 1999 р. її було введено у правове поле Указом Президента України), проте очікується, що її закріплення на рівні закону України та імперативний характер дадуть конкретні результати щодо ефективності вітчизняної економіки.

Потрібна нова державна програма приватизації, яка розставить наголоси. Потрібні зміни до законів України у зв'язку з набранням чинності Цивільним і Господарським кодексами України (які на жаль, не є зразками законотворчої діяльності, але вони існують, і треба узгоджувати їх положення з положеннями інших законодавчих актів, усувати розбіжності та прогалини). Конче потрібен закон «Про управління об'єктами державної власності», який визначить правовий статус цих об'єктів, особливості управління ними і (як ключ до розуміння того, наскільки якісно воно здійснюється) критерії оцінки ефективності управління об'єктами державної власності. Адже зрозуміло, що більшість таких об'єктів є апріорі неприбутковими, інша їх частина - неприбутковими в даних умовах, проте всі вони мають стратегічне значення, є суб'єктами природних державних монополій або підприємствами-монополістами. Звичайно, порівняно з підприємствами легкої або харчової промисловості вугільні шахти не відрізнятимуться високими мікроекономічними показниками. Проте їх продукція потрібна, та й робочі місця на них є фактором забезпечення соціальної захищеності населення. Нерентабельні, непривабливі, проте необхідні. Отже, соціальні показники тут повинні відігравати визначальну роль при оцінці ефективності. Звичайно, за умови підтримання на достатньому рівні фінансово-економічних показників. І це не остаточний список питань щодо переліку та змісту законів, які мають розглядатись і прийматися не завтра і навіть не сьогодні (коли зловживання, тінізація та безсистемність руйнують здобутки), а напередодні процесів, які вони повинні регулювати.

Згідно з Програмою діяльності Уряду у 2004 році, планується досягти зростання ВВП на 9,5%, реальної заробітної плати - більш як на 15%, підвищення мінімальної заробітної плати до 237 грн. і перевищення темпів зростання валового нагромадження основного капіталу над темпами зростання ВВП майже у 2 рази. Погашення заборгованості із заробітної плати, пільгові та компенсаційні виплати, утримування рівня інфляції та стабільної гривні - ці та інші результати можуть бути досягнуті тільки за умови політичної далекоглядності й соціальної стабільності. Останнє значною мірою залежить від чіткої роботи суб'єктів господарювання, які належать до сфери впливу держави, та великого бізнесу, який взяв на себе відповідальність за функціонування місто- і системо-утворюючих підприємств. У ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат імені Ф. Е. Дзержинського» чисельність працюючих становить 19505 чол., на «Павлоградвугіллі» - 34920, на «Укррудпромі» - 36113, на «Криворіжсталі» - 55732, а в «Укртелекомі» - 121419 чол. І ці робочі місця є джерелом матеріального забезпечення та соціальної захищеності для працівників та їх сімей. Безперечно, жодні перетворення не можуть бути визнані доцільними, якщо вони погіршують соціально-економічне становище країни, регіону, окремої людини. Тому приватизація як потужний державноуправлінський механізм вимагає ретельних розрахунків і виважених рішень а отже - інтелекту й професіоналізму, політичної далекоглядності та економічної обґрунтованості. Цього вимагає статус підприємств, які є учасниками процесу. Це продиктовано необхідністю й потребами майбутнього. Отже, на нинішньому етапі трансформаційних перетворень політика держави щодо приватизації стратегічних підприємств визначає майбутнє нації.

У Посланні до Верховної Ради України «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2003 році» Президент України зазначив, що «сфера приватизації залишається однією з найуразливіших з точки зору її тінізанії. Через неефективний контроль за перетворенням власності поширені механізми формування тіньового капіталу. Екстенсивна приватизація відсунула на другий план вирішення питань захисту та ефективного управління державною та комунальною власністю. Тіньовий сектор найчастіше експлуатує промислові потужності державних підприємств, зумовлюючи їх некомпенсоване прискорене зношення і позбавляючи державу відповідних доходів. Недостатньо захищені права власників та інвесторів. Унаслідок цього держава і приватні власники не отримують належних доходів від інвестованого капіталу».

З цього випливає відповідь на запитання: «Коли приватизувати?» - тільки не тоді, коли майно підприємств буде розкрадене й потенціал їх зруйновано, тобто за безцінь. а своєчасно, з урахуванням цінових тенденцій на фондових ринках (національному та зарубіжних), інвестиційних пропозицій, загального економічного контексту. Вчасно прийняте рішення про приватизацію підприємства забезпечує ефективність використання його потенціалу у постприватизаційний період, а умови договорів купівлі-продажу є впливовим фактором розвитку цього потенціалу у віддаленій перспективі.