Смекни!
smekni.com

Операції банку з платіжними картками та напрями підвищення їх ефективності (стр. 11 из 11)

Банк «Фінанси та Кредит» пропонує фізичним і юридичним особам оформлення і обслуговування платіжних карток:

- Visa Gold

- MasterCard Gold

- Visa Classic

- MasterCard Mass

- Visa Electron

- Visa Domestic

- Cirrus Maestro

- Visa Electron Instant Issue

- Visa Business Electron

Аналіз результатів рейтингу клієнтської вартості придбання та експлуа-тацію пластикових карток Gold Mastercard, Visa, Maestro в гривнях, доларах США та евро в перших 30 банках по м. Києву показав:

- вартість послуг банку «Фінанси та Кредит» знаходиться в групі високих тарифів, та тільки поступається лідеру карткового ринку КБ «Приватбанк»;

- банки, які починають розвивати картковий бізнес, на початку діяльності «демпінгують» для приваблювання клієнтів;

- лідери карткового ринку, які мають велику інфраструктуру банкоматів, POS-терміналів та відділень по Україні, тримають найвищі тарифи.

Враховуючи зарубіжний досвід впливу фінансової кризи на ринок карткових послуг, в Україні у 2009 році різко згортається ринок кредитних карток та продовжується розвиток ринку дебетових розрахункових карток.

Так, Банк «Фінанси та кредит», реалізуючи досвід функціонування розрахунків за допомогою платіжних карток в країнах з розвинутою економікою реалізує наступні програми розвитку карткового бізнесу:

1. Проект об’єднання з банками партнерами.

Для зручності користування платіжними картками Банк проводить об'єднання своєї банкоматної мережі з іншими банками, що мають розгалужену мережу банкоматів. Внаслідок цього клієнти, будучи власником платіжних карток Банку, мають можливість отримувати готівку по платіжних картках міжнародних платіжних систем Visa International та MasterCard WorldWide у всіх регіонах України по тарифах Банку.

2. Проект випуску пластикових карт різних міжнародних платіжних систем, які працюють з одного мультивалютного карткового рахунку клієнта.

Відкриття на один рахунок карток різних платіжних систем VISA GOLD і MasterCard GOLD, VISA Classic і MasterCard Mass, VISA Electron і Maestro) дає можливість:

· довіреною особою здійснювати операції по Вашому картковому рахунку;

· розрахуватися карткою в будь-якій країні світу, незалежно того, якій платіжній системі віддає перевагу країна (Америка – Visa Int., Європа – Master-Card WorldWide);

· альтернативної оплати у випадку, якщо торгова точка приймає тільки певний вид картки;

· розділити оплату по певних видах операцій між картками різних платіжних систем;

· у разі втрати/крадіжки/пошкодження однієї платіжної картки мати доступ до Вашого карткового рахунку.

Банк "Фінанси та Кредит" з 1999 року має статус повноправного принципового члена (Principal member) міжнародних платіжних систем MasterCard Worldwide і VISA International і має всі ліцензії міжнародних платіжних систем, включаючи права на емісію, еквайринг (видача готівки, банкомати, торгівельні точки).

Власний Процесинговий центр Банку "Фінанси та Кредит" сертифіковано системами Visa International і MasterCard Worldwide, процесинг операцій з пла-тіжними картками здійснюється у повній відповідності до функціональних ви-мог міжнародних платіжних систем.

Банк "Фінанси та Кредит" сертифіковано з емісії та еквайрингу платіжних карток VSDC (VISA Smart Debit/Credit) стандарту EMV в VISA International включаючи POS-термінали і банкомати. Впроваджено емісію та здійснюються розрахунки за картками Visa з використанням рахунків у євро. Заершується проект з сертифікації чіпових карток платіжної системи MasterCard Worldwide з обслуговування платіжних карткою у еквайринговій мережі Банку.

Статус повноправного Принципового члена міжнародних платіжних систем MasterCard Worldwide і VISA International дозволяє Банку "Фінанси та Кредит" пропонувати установам-партнерам програми розвитку власного карткового бізнесу, широкий спектр послуг з урахуванням індивідуальних особливостей, мети та завдань банку-партнера.

Наступним етапом розвитку платіжних карток є впровадження в діяльність Банк «Фінанси та кредит» введеного Національним банком України з 01.01.2009 року «Положення про електронні гроші в Україні».

«Електронні гроші» є розвитком чипових безконтактних платіжних депозитних смарт-карт або «електронних гаманців», в яких банк – емітент поповнює суму коштів на смарт-карті клієнта банка, списуючи їх з його поточного рахунку на депонент, а клієнт може отримати кошти готівкою в банкоматі, або розплатитися в магазині безготівковими коштами за товари, списуючи за допомогою автоматичних пристроїв відповідну суму з «електронного гаманця».