Смекни!
smekni.com

Операції банку з платіжними картками та напрями підвищення їх ефективності (стр. 7 из 11)

Таблиця 2.1. Перелік типів емітуємих Банком «Фінанси та кредит» платіжних карток для фізичних та юридичних осіб [45]

Основні операції та тарифи банку при карткових операціях:

- Тарифи комісійної винагороди ВАТ „Банк „Фінанси та Кредит” по операціях емісії і обслуговування платіжних карток MasterCard Worldwide або VISA Inc. на базі магнітної смуги для фізичних осіб (мультивалютні карткові рахунки в гривнях/доларах США);

- Тарифи комісійної винагороди ВАТ „Банк „Фінанси та Кредит” по операціях емісії і обслуговування платіжних карток VISA Inc. на базі мікрочіпа для фізичних осіб (мультивалютні карткові рахунки в гривнях/доларах США).

2.3 Оцінка операцій з платіжними картками ВАТ Банк "Фінанси та кредит" на ринку платіжних карток України

Картковий бізнес має чотири основні показники [43]:

- вартість емісії пластикової картки, оплачувана клієнтом;

- вартість процедури безготівкового еквайрингу в точках покупок;

- вартість процедури отримання готівки з карткового рахунку в відділенні чи банкоматі банку-емітенту;

- вартість процедури отримання готівки з карткового рахунку в банкоматі іншого банку;

В табл. 2.2 наведені середні значення вартості емісії пластикових карток VISA, оплачуваних клієнтом в українських банках.


Таблиця 2.2. Доходність карткового бізнесу випуску картки VISA в залежності від клієнтів та типу картки [37]

Продукт Аудиторія Властивості Вартість випуску й обслуговування в українських банках (середнє значення)
Карта Visa Electron Починаючі користувачі, студенти, зарплатні проекти Не можна робити покупки в Інтернет, ретельний контроль всіх операцій банком-емітентом, що підтверджує наявність достатньої кількості грошей на рахунку користувача, оскільки той має або нульову історію, або перебуває в зоні ризику невідшкодування кредитних коштів Безкоштовно
Карта Visa Classic Досвідчені клієнти із середнім доходом, що користуються базовими можливостями карт Можна робити будь-які покупки в маркірованих точках екайрингу, знімати кошти в маркірованих банкоматах Близько 25 доларів, однак, може надаватися як «довесок» до депозиту в 2000 $
Карта Visa Gold Постійні клієнти банку зі сформованою банківською історією Надає можливість одержання мінімальних знижок у точках-партнерах банку або системи Visa, спеціальних пропозицій по бронюванню авіаквитків, готелів і т.д.; надаються невеликі кредитні ліміти – до $ 2-3 тыс. Близько 100 доларів, однак, може надаватися безкоштовно «у довесок» до великого депозиту
Карта Visa Platinum VIP-Клієнти Знижки, спеціальні пропозиції, юридична й медична допомога, кредитні ліміти до $10 тис. Біля 500-1000 доларів
Карта Visa Infinite Індивідуальне обслуговування Знижки, спеціальні пропозиції, юридична й медична допомога, кредитні ліміти від $50 тис., консьєрж-сервіс, охорона, оренда автомобіля банку та інші умови 2-5 тис. доларів
Карта Visa Virtual Для оплати товарів і послуг через Інтернет Не «матеріализується» у карту Visa у традиційному розумінні. Не має магнітної стрічки, логотипа компанії. Дозволяє розділяти видатки у віртуальних і реальних магазинах. Безкоштовно

Результати рейтингу клієнтської вартості на придбання та експлуатацію пластикової картки Gold Mastercard, Visa, Maestro в гривнях, доларах США та евро в перших 30 банках по м. Києву [47].

- вартість послуг банку «Фінанси та Кредит» знаходиться в групі високих тарифів, та тільки поступається лідеру карткового ринку КБ «Приватбанк»;

- банки, які починають розвивати картковий бізнес, на початку діяльності «демпінгують» для приваблювання клієнтів;

- лідери карткового ринку, які мають велику інфраструктуру банкоматів, POS-терміналів та відділень по Україні, тримають найвищі тарифи.

3. Шляхи підвищення ефективності операцій з платіжними картками банків в Україні

3.1 Порівняння умов функціонування розрахунків за допомогою платіжних карток в країнах з розвинутою економікою та в Україні

Міжнародний ринок пластикових карток сьогодні - це найбільші платіжні асоціації VISA (включаючи міжнародну систему інформаційного обміну VISANet, міжнародну мережу банківських автоматів "Плас" (Plus) та інші системи), асоціація-альянс Євро-Кард/Мастер Кард (включаючи міжнародну систему інформаційного обміну "Банкнет", компанію Маестро Інтернейшнл (Maestro International), що об'єднує найбільшу світову систему платіжних терміналів eds/Maestro - 673 тис. терміналів у 35 країнах світу, компанія Циррус Сістем (Cirrus System inc.) - власник 234 тис. банківських автоматів у 64 країнах світу, компанії Амерікен Експрес та Дайнерз Клаб, що випускають картки типу Т&Е, з їхньою разгалуженою системою обслуговування, японська компанія JSB, та велика кількість інших банківських систем. Картину регіонального розподілу ринку пластикових карток щомісячно висвітлює найавторитетніший рейтинг в пластиковому бізнесі - "The Nilson Report", який охоплює близько 800 провідних банків в картковому бізнесі по частинах світу та регіонах (Азія-Тихоокеанський регіон, Канада, Європа, Сполучені Штати, Латинська Америка, Ближній Схід-Африка). Рейтинг складається по оборотах за операціями з картками та кількістю випущених карток по кожному з вищевикладених регіонів.

Як видно, безсумнівним лідером на ринку залишаються США, але частка цього регіону поступово скорочується і бурхливого розвитку набувають нові регіональні ринки.

Вирішальну роль на ринку банківських пластикових карток відіграють дві міжнародні банківські платіжні асоціації Віза та Мастеркард Інтернейшнл. Кожна з асоціацій знаходиться у спільній власності банків-членів та фінансується за рахунок членських внесків та відрахувань за фінансові послуги.

Важливість асоціацій на ринку пояснюється функціями, які вони виконують, а саме:

- розробка операційних правил та тарифів в платіжній системі;

- ліцензування діяльності учасників карткового бізнесу в межах асоціації;

- розробка та охорона авторських прав, патентів та товарних знаків;

- розробка та підтримання комутаційних систем для підтвердження повноважень при проведенні операцій;

- створення та підтримання систем взаємообміну та взаєморозрахунків учасників асоціації;

- інформативна та рекламна діяльність (моніторинг ринку рекламні та маркетингові акції, тощо);

- створення нових послуг та поширення їх на ринок.

Завдяки великій кількості членів асоціації здатні зосереджувати дуже значні кошти і здатні фінансувати програми, які не зміг би реалізувати ні один з їх членів самотужки. Тому, завдяки величезним капіталовкладенням міжнародні платіжні асоціації підтримують індустрію банківських карток на передовому краю технологічних рішень та використовують на ринку останні досягнення науково-технічного прогресу.

Основою проведення операцій в будь-якій платіжній асоціації є операційні системи, за допомогою яких реєструються угоди та проводяться взаєморозрахунки між усіма її учасниками (банком емітентом карток, власником картки, торгівельною організацією та банком), а враховуючи транснаціональний характер розрахунків і вимоги незначних витрат часу на здійснення угоди - це є непростим завданням. Особливе місце в операційній системі займає проведення процедури авторизації - визнання повноважень власника картки на проведення певної угоди (як правило, покупки) від імені банку-емітенту картки, який цим самим підтверджує торгівцю правомірність угоди та гарантує оплату.

Код авторизації є дозволом на проведення операції, складається з шести символів (як правило, цифр) і є свого роду ідентифікатором угоди в операційній системі. Як вже зазначалося, отримання коду авторизації є лише початковим етапом в проведенні операції з використанням платіжної картки, бо в ній крім покупця та продавця беруть участь також платіжна система, банк-емітент картки та банк, що обслуговує продавця, кожен з яких повинен щось заробити на операції - отримати свою плату за інтерчейндж (Interchange - взаємообмін), згідно тарифів платіжної системи. Взагалі, інтерчейндж -ключова функція будь-якої платіжної асоціації. Ця функція дозволяє банкам по всьому світу обмінюватися інформацією про угоди, грошима, іншими елементами карткової індустрії на стабільній стандартизованій основі.

Важливим компонентом інтерчейнджу є встановлення величини оплати за нього. Операційні та інші витрати, оплата за ризик, що несе банк-емітент картки включаються до ставки інтерчейнджу. Національні асоціації встановлю-ють та регулярно коректують її. Існує одна ставка інтерчейнджу по угодах для Мастеркард Інтернейшнл - АЮ (Acquirer Interchange Discont) -дисконт з банку що обслуговує торгівця при взаємообміні та для Віза Інтернейшнл, ЕЖР (Electronic Interchange Reinbursement Fee - плата-компенсація за електронний взаємообмін), які носять різні назви, але призначені для одних і тих самих цілей та базується на електронних мережах зв'язку.

Таким чином, банк торгівця через систему взаєморозрахунків компенсує банку власника картки плату за взаємообмін, яка розрізняється в залежності від того, чи проведена операція через електронний термінал або надійшла до системи взаємообміну через певний проміжок часу (наприклад, в українських банках - 1,8% та 2,3% відповідно).

У розвинених країнах оплата товарів і послуг майже повсюдно здійснюється за допомогою кредитних карт, ринок яких в Україні знаходиться тільки в стадії становлення.

Особливо популярний пластик у США, де, по різних підрахунках, на одну середньостатистичну родину доводиться 8-13 кредитних карт.