Смекни!
smekni.com

Удосконалення обліку фінансових результатів (стр. 6 из 7)

Облік та оцінка зобов'язань ведуться відповідно до П(С) БО 11. Протягом звітного періоду облікова політика не змінювалась.


6. Формування системи внутрішньогосподарського (управлінського) обліку

На нашому підприємстві існує загальна система обліку. Облік витрат ведеться за елементами, кількість і склад яких визначається самим підприємством, а доходи обліковуються за їх видами.

Завданням управлінського обліку є складання звітів, інформація яких призначена для власників підприємства, де ведеться облік, і його керівників (менеджерів), тобто для внутрішніх користувачів бухгалтерської інформації.

Предметом управлінського обліку в загальному вигляді виступає сукупність об'єктів в процесі всього циклу управління виробництвом. Зміст предмету розкривають його об'єкти, які можна об'єднати у дві групи: 1) виробничі ресурси і 2) господарські процеси та їх результати. [13]

Методи, що використовуються в управлінському обліку, доволі різні, але взагалі це системний оперативний аналіз.

Організація бухгалтерського управлінського обліку на підприємстві складається з трьох етапів: методологічний; технічний; організаційний.

На першому етапі обирається модель управлінського обліку в залежності від його мети, визначаються об'єкти та методи обліку витрат, а також елементи бухгалтерського обліку, які можуть служити для формування інформації необхідної для прийняття управлінських рішень. Це план рахунків управлінського обліку, складання калькуляційних статей та інше. На другому – технічному – етапі обирається склад регістрів аналітичного обліку, форми внутрішньої звітності і визначення напрямку руху інформації в середині підприємства. Третій етап передбачає розподіл обов'язків між працівниками в системі управлінського обліку.

Організаційна структура управлінського обліку на підприємстві залежить від організаційної та виробничої структури. Організаційна структура забезпечує узгодженість окремих видів діяльності підприємства, та зусиль по виконанню основних завдань та цілей. Виробнича структура підприємства показує склад та структуру цехів, служб, їх потужність, форми побудови та взаємозв'язку на кожному рівні управління підприємством.

Загальні принципи організації управлінського обліку на нашому підприємстві є наступні: задоволення потреб персоналу різних рівнів управління у необхідній для прийняття рішень інформації; обґрунтованість по відношенню до кожного виробничого підрозділу.

Узагальнення інформації за центрами виникнення витрат, центрами відповідальності і центрами рентабельності. Контроль за обсягами виробництва, власними витратами, та прибутком кожного підрозділу базується на використанні планів та кошторисів.

Інформаційні потреби у формуванні управлінських рішень задовольняються за умови забезпечення комунікації систем управління, собівартості підрозділів різних рівнів. Реалізація цілей кожного рівня управління можлива за наявності достатньої оперативної та достовірної інформації.

Ця інформація містить багато систем, які дозволяють забезпечити необхідною інформацією одного менеджера або групу, що приймають рішення. Кожна підсистема містить механізм для обробки інформації та зворотного зв’язку.

В інформації повинні знайти відображення зв'язки між підрозділами та показниками в процесі їх формування. Витрати, які виникли на будь-якому рівні управління пов'язані з певним місцем виникнення витрат. А місце виникнення витрат це сегмент діяльності підприємства в якому виникають витрати, а витрати можуть виникати на кожному робочому місці. Якщо місцем виникнення витрат є цех основного виробництва, то виникають не тільки прямі витрати, але і накладні.

Система записів господарських операцій на рахунках управлінського і фінансового обліку на нашому підприємстві інтегрована – рахунки управлінського обліку кореспондують з рахунками фінансового обліку в межах єдиної системи рахунків. [7]


7. Рекомендації щодо удосконалення обліку фінансових результатів на досліджуваному підприємстві

Найбільш складним і багатогранним систем обліку, контролю і аналізу є фінансовий результат діяльності підприємства. Системний підхід до удосконалення його методики мають складати рішення, що повинні бути реалізовані для досягнення ефективного функціонування підприємства в цілому, а також обліку, контролю й аналізу фінансових результатів зокрема (рис. 7.1).

Рис. 7.1 Блок схема системного підходу до обліку, контролю і аналізу фінансових результатів [14]


Фінансовий результат в бухгалтерському обліку складається з результату основної діяльності, результату фінансових операцій, результату іншої звичайної діяльності і результату надзвичайних подій. Відповідно до інструкції №291 від 30.11.99 р. «Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств» для обліку й узагальнення фінансових результатів підприємства від звичайної діяльності і надзвичайних подій призначений рахунок 79 «Фінансові результати» цей рахунок має наступного субрахунки:

791 «Результат основної діяльності»;

792 «Результат фінансових операцій»;

793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

794 «Результат надзвичайних подій».

Але в з інструкції №291 при розгляді припустимих кореспонденцій по рахунках доходів і витрат субрахунки рахунка 79 «Фінансові результати» не вказуються. При розгляді типових кореспонденцій в операціях по списанню на фінансові результати доходів і витрат пишуться субрахунки рахунка 79 «Фінансові результати» і те не у всіх випадках. Так у цьому посібнику при списанні на фінансовий результат доходу від операційної оренди (субрахунок 713 «Доход від операційної оренди») в обліку робиться запис:

Дт 713 «Доход від операційної оренди».

Кт 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Такий запис суперечить інструкції №291, бо у ній сказано, що рахунок 71 «Інший операційний доход» закривається по кредиту субрахунку 791 «Результат основної діяльності», а по кредиту субрахунку 793 «Результат іншої звичайної діяльності» відбиває списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності. Операції по опрацьованій оренді відносяться до іншої операційної діяльності й згідно з інструкцією повинні списуватись на рахунок 791 «Результат основної діяльності». Хоча за назвою рахунка можна сказати, що на ньому повинний визначаться фінансовий результат тільки основної діяльності (тобто діяльності зв'язаної з виробництвом або реалізацією продукції яка є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його доходу), а виходить, що рахунок 791 поєднує результат від основної й іншої операційної діяльності.

При розгляді субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» не можна однозначно сказати, що сума відшкодування раніше списаних активів відноситься на результат основної діяльності тобто складається проводка:

Дт 716 «Відшкодування раніше списаних активів».

Кт 791 «Результат основної діяльності».

Така проводка може мати місце наприклад при відшкодуванні збитку заподіяного підприємству постачальником у результаті постачання сировини, для виробництва продукції, що не відповідає договірним умовам. А якщо до приклада узяти відшкодування від псування об'єкта основних засобів (операції з необоротними активами по визначенню видів діяльності відносяться до інвестиційної діяльності), те через брак конкретного субрахунку рахунка 79 «Фінансові результати» на якому відбивав би результат інвестиційної діяльності, при віднесенні на фінансовий результат суму відшкодування такого збитку в обліку можна зробити запис:

Дт 716 «Відшкодування раніше списаних активів».

Кт 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Такий запис інструкцією №291 не передбачений, але так було б коректніше. Також в інструкції №291 сказано, що субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій, по кредиту субрахунку відображається списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі (рахунок 72 «Доходи від участі в капіталі») та інших фінансових доходів (рахунок 73 «Інші фінансові доходи»). Але рахунок 73 має субрахунки:

731 «Дивіденди отримані»;

732 «Відсотки отримані»;

733 «Інші доходи від фінансових операцій».

На субрахунку 732 «Відсотки отримані» відображається винагорода за здані у фінансову оренду необоротні активи. У методичній допомозі з віднесення на фінансовий результат отриманих відсотків зроблена кореспонденція Дт 732 «Відсотки отримані» Кт 791 «Результат основної діяльності». Такий запис суперечить інструкції №291. Оскільки операції з необоротними активами не відносяться до фінансових операцій, то віднести доходи отримані від здачі об'єкта основних засобів у фінансову оренду на рахунок 792 «Результат фінансових операцій» теж буде невірно. Доход отриманий від здачі об'єкта основних засобів фінансової оренди буде правильно списати на результат іншої звичайної діяльності тобто на рахунок 793.

Виходячи зі складу адміністративних витрат, що можуть бути визнані підприємством (п. 18 П(З) БО 16), не можна однозначно сказати, що вони можуть відноситься тільки до операційної діяльності тобто закриватися на рахунок 791 «Результат основної діяльності». Можна при списанні суми адміністративних витрат звітного періоду до складу фінансових результатів також скористатися рахунками 792 «Результат фінансових операцій», 793 «Результат іншої звичайної діяльності». [10; 17]

При розгляді субрахунку 947 «Нестачі і утрати від псування цінностей» можна сказати, що вартість відсутніх і зіпсованих матеріальних цінностей необхдимо віднести на фінансовий результат проводкою: Дт 793 «Результат іншої звичайної діяльності»