Смекни!
smekni.com

Облік створення та здійснення господарської діяльності товариства з додатковою відповідальністю (стр. 2 из 8)

Однак якщо в Єдиному державному реєстрi виявиться найменування юридичної особи тотожне тому, яке зазначено в заявi про резервування найменування юридичної особи, державний реєстратор протягом трьох робочих днiв видає (надсилає рекомендованим листом) засновнику юридичної особи або уповноваженiй ним особi повiдомлення встановленого зразка про вiдмову в резервуваннi найменування юридичної особи. При цьому плата за проведення резервування найменування юридичної особи в такому випадку не повертається.

Слiд зазначити, що якщо протягом строку резервування до Єдиного державного реєстру не буде внесено запису про державну реєстрацiю юридичної особи, запис про резервування найменування юридичної особи повинен бути виключено з Єдиного державного реєстру протягом наступного робочого дня пiсля закiнчення строку резервування.

За проведення резервування найменування юридичної особи справляється плата в розмiрi двох неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, тобто 34 грн. (частина 15 ст. 23 Закону № 755-IV).

Документи, якi необхiдно подавати дляпроведення державної реєстрацiї юридичної особи

Для того щоб з'ясувати, якi документи необхiдно подавати для проведення державної реєстрацiї, звернемося до норм ст. 24 Закону № 755-IV. Згiдно з пунктами 1 - 7 цього Закону засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинна особисто подати державному реєстратору (надiслати рекомендованим листом з описом вкладення) такi документи:

заповнену реєстрацiйну картку на проведення державної реєстрацiї юридичної особи (форма № 1, зареєстрована наказом № 54);

примiрник оригiналу або нотарiально засвiдчену копiю рiшення засновникiв або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи;

два примiрники установчих документiв;

документ, що засвiдчує внесення реєстрацiйного збору за проведення державної реєстрацiї юридичної особи (копiя квитанцiї, виданої банком, або копiя платiжного доручення з вiдмiткою банку).

Крiм того, в деяких випадках можуть знадобитися додатковi документи, а саме:

довiдка з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи, якщо проводилося резервування найменування юридичної особи;

копiя рiшення органiв Антимонопольного комiтету України або Кабiнету Мiнiстрiв України про надання дозволу на узгодженi дiї або на концентрацiю суб'єктiв господарювання у випадках, передбачених законом (вiдповiдно до ст. 31 Закону № 2210-III рiшення про надання дозволу на узгодженi дiї може бути надано на невизначений або конкретно визначений строк, який, як правило, не повинен перевищувати п'яти рокiв);

якщо для юридичної особи законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду (статутного або складеного капiталу) - документ, що пiдтверджує внесення засновником (засновниками) вкладу (вкладiв) до статутного фонду (статутного або складеного капiталу) юридичної особи в розмiрi, встановленому законом.

для фермерського господарства - копiя Державного акта на право приватної власностi засновника на землю або копiя Державного акта на право постiйного користування землею засновником, або нотарiально посвiдчена копiя договору про право користування землею засновником, зокрема на умовах оренди;

при державнiй реєстрацiї юридичної особи, засновником (засновниками) якої є iноземна юридична особа, - документ про пiдтвердження реєстрацiї iноземної особи в країнi її мiсцезнаходження, зокрема витяг iз торговельного, банкiвського або судового реєстру.

Слiд зазначити, що вимагати додатковi документи для проведення державної реєстрацiї юридичної особи, крiм вищезазначених, державному реєстратору заборонено.

Якщо документи для проведення державної реєстрацiї юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється його паспорт.

У разi подання документiв особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, крiм її паспорта надається документ, що засвiдчує Тi повноваження. Вiдповiдно до роз'яснень, наданих у листi № 1930, якщо загальними зборами учасникiв товариства приймається рiшення про обрання уповноваженої особи для представлення iнтересiв товариства з питань державної реєстрацiї, це рiшення є таким документом, що посвiдчує повноваження цiєї особи, яка подає документи державному реєстратору, що не протирiчить загальним вимогам порядку оформлення представництва iнтересiв однiєї особи iншою.

Документи, якi подаються для проведення державної реєстрацiї юридичної особи, приймаються за описом, копiя якого в день надходження документiв видається (надсилається рекомендованим листом) засновнику або уповноваженiй ним особi з вiдмiткою про дату надходження документiв.

Дата надходження документiв для проведення державної реєстрацiї юридичної особи вноситься до журналу облiку реєстрацiйних дiй.

Однак за наявностi пiдстав, перелiк яких надано у частинi одинадцятiй ст. 24, державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, поданi для проведення державної реєстрацiї юридичної особи. У цьому випадку про залишення документiв без розгляду засновнику або уповноваженiй ним особi не пiзнiше наступного робочого дня з дати їх надходження державним реєстратором видаються (надсилаються рекомендованим листом з описом вкладення) вiдповiдне повiдомлення iз зазначенням пiдстав для залишення документiв без розгляду та документи, що подавалися для проведення державної реєстрацiї юридичної особи, вiдповiдно до опису (частина дванадцята ст. 24 Закону № 755-IV).

Водночас це не перешкоджає засновнику або уповноваженiй ним особi повторному зверненню до державного реєстратора в загальному порядку пiсля усунення причин, що були пiдставою для залишення документiв без розгляду.

Порядок проведення державноїреєстрацiї юридичних осiб.

Порядок проведення державної реєстрацiї юридичних осiб встановлено ст. 25 Закону № 755-IV. Вiдповiдно до частини першої цiєї статтi державний реєстратор за вiдсутностi пiдстав для залишення документiв, якi поданi для проведення державної реєстрацiї юридичної особи без розгляду, зобов'язаний перевiрити цi документи на вiдсутнiсть пiдстав для вiдмови у проведеннi державної реєстрацiї юридичної особи, якi передбаченi частиною першою ст. 27 цього Закону, а саме:

невiдповiднiсть вiдомостей, якi вказанi в реєстрацiйнiй картцi на проведення державної реєстрацiї юридичної особи, вiдомостям, якi зазначенi в документах, поданих для проведення державної реєстрацiї юридичної особи;

невiдповiднiсть установчих документiв вимогам частини третьої ст. 8 цього Закону, згiдно з якою установчi документи (установчий акт, статут або засновницький договiр, положення) юридичної особи повиннi мiстити вiдомостi, передбаченi законом (до речi, щодо господарських товариств вимоги до змiсту установчих документiв викладено у ст. 4 Закону № 1576-ХII);

порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема:

наявнiсть обмежень на зайняття вiдповiдних посад, встановлених законом щодо осiб, якi зазначенi як посадовi особи органу управлiння юридичної особи;

невiдповiднiсть вiдомостей про засновникiв (учасникiв) юридичної особи вiдомостям щодо них, якi мiстяться в Єдиному державному реєстрi;

наявнiсть обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дiй, якi встановленi абзацом четвертим частини другої ст. 35 цього Закону, а саме: проведення державної реєстрацiї юридичної особи, засновником (учасником) якої є юридична особа, щодо якої прийнято рiшення щодо припинення;

наявнiсть в Єдиному державному реєстрi найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намiр зареєструватися;

використання у найменуваннi юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державної влади або органу мiсцевого самоврядування, або похiдних вiд цих найменувань, або iсторичного державного найменування, перелiк яких встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

За вiдсутностi вищезазначених пiдстав державний реєстратор має внести до реєстрацiйної картки на проведення державної реєстрацiї юридичної особи iдентифiкацiйний код вiдповiдно до вимог Єдиного державного реєстру та внести до нього запис про проведення державної реєстрацiї юридичної особи на пiдставi вiдомостей цiєї реєстрацiйної картки.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрацiї юридичної особи є датою державної реєстрацiї юридичної особи.

Строк державної реєстрацiї юридичної особи не повинен перевищувати трьох робочих днiв з дати надходження документiв для проведення державної реєстрацiї юридичної особи.

Свiдоцтво про державну реєстрацiю юридичної особи має бути оформлено i видано (надiслано рекомендованим листом з описом вкладення) засновнику або уповноваженiй ним особi державним реєстратором не пiзнiше наступного робочого дня з дати державної реєстрацiї юридичної особи. Крiм того, разом iз свiдоцтвом про державну реєстрацiю юридичної особи засновнику або уповноваженiй ним особi видається (надсилається рекомендованим листом) один примiрник оригiналу установчих документiв з вiдмiткою державного реєстратора про проведення державної реєстрацiї юридичної особи.

Слiд зазначити, що за проведення державної реєстрацiї юридичної особи потрiбно сплатити реєстрацiйний збiр у розмiрi десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, тобто 170 грн. (частина перша ст. 10 Закону № 755-IV).

Банкротство підприємства

Жодне підприємство навіть в процвітаючих країнах не застраховане від банкротства. Що вже говорити про вітчизняних. Процедура банкротства описана в Законі про банкротство. Про тонкощі цієї процедури читайте нижче.

Спершу пропонуємо поглянути, чим може загрожувати банкротство з точки зору УК України.

Можлива кримінальна відповідальність за действия,связанные з банкротством