Смекни!
smekni.com

Облік створення та здійснення господарської діяльності товариства з додатковою відповідальністю (стр. 3 из 8)

Згідно ст. 218 УК України фіктивне банкротство - свідомо помилкова офіційна заява засновника або службового обличчя суб'єкта господарювання про фінансову неспроможність виконання вимог кредиторів і зобов'язань перед бюджетом, якщо такі дії завдали великого матеріального збитку кредиторам або державі. Карається штрафом від семисот п'ятдесяти до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням свободи строком до трьох років.

Відповідно до ст. 219 УК України доведення до банкротства, тобто навмисне, з корисливих мотивів, інший особистою заинтересован-ности або на користь третіх осіб здійснення засновником (учасником) або службовим обличчям суб'єкта господарювання дій, які привели до стійкої фінансової неспроможності суб'єкта господарювання, якщо це завдало великого матеріального збитку державі або кредиторові, карається штрафом від п'ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням свободи строком до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Матеріальний збиток вважається великим, якщо він в п'ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто за станом на вересень 2008 р. ця сума складає - 8500 грн. і більш.

Таким чином, якщо державі або кредиторові (а це може бути як фізична, так і юридична особа) завданий матеріального збитку, що перевищує 8500 грн., і обвинувач доведе умисність доведення до банкротства, посадовій особі, винній в даному діянні, загрожує штраф від п'ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження свободи строком до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Проведення процедури банкротства.

Виходячи з норм Закону про банкротство, можна встановити, що засновник (учасник) боржника - юридичної особи, власник майна повинен приймати своєчасні заходи для запобігання банкротству підприємства - боржника.

Процедура оголошення боржника банкротом, призначення керівника майном, оголошення санації і інші дії в рамках Закону про банкротство здійснюються господарським судом. Територіальна підсудність визначається місцезнаходженням боржника. Іншими словами, в разі подачі заяви про визнання боржника банкротом, що знаходиться в Харкові або Харківської області, заяву повинен розглядати господарський суд Харківської області.

До боржника в рамках Закону про банкротство можуть застосовуватися наступні судові процедури: розпорядження майном, світова угода, санація (відновлення платоспроможності) боржника, ліквідація банкрота.

Право на звернення до господарського суду із заявою про збудження справи про банкротство мають боржник, кредитор. Справа про банкротство порушується господарським судом, якщо безперечні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення терміну. Іншими словами, почати процедуру банкротства можуть як кредитор, так і боржник, проте для цього безперечна заборгованість (заборгованість, визнана судом, якщо рішення вступило в законну силу) повинна складати мінімум 300 мінімальних зарплат, а це:

до 30.09.2008 р. - 157 500,00 грн.;

з 01.10.2008 р. - по 01.12.2008 р. - 16 3500 грн.;

з 01.12.2008 р. - 181 500,00 грн.

При цьому безперечна заборгованість повинна знаходитися на виконання не менше трьох місяців. Теоретично суд в праві залишити заяву про збудження справи про банкротство без розгляду, у випадку якщо з моменту встановлення терміну для погашення зобов'язання прошло менше 3 місяців, проте, як показує практика, з судом можна “порозумітися з цього питання” і не чекати настання зазначеного вище терміну.

Подача заяви

Заява про збудження справи про банкротство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника або кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або засновницькими документами) і повинно містити:

- найменування господарського суду, до якого подається заява;

- найменування боржника, його поштова адреса;

- найменування кредитора, його поштова адреса;

- номер (код), який ідентифікує кредитора як платника податків;

- виклад обставин, підтверджуючих неплатоспроможність боржника, з вказівкою суми боргових вимог кредиторів, а також терміну їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів, розрахункового документа про списання засобів з банківського або кореспондентського рахунку боржника і дату його прийняття банківською установою боржника до виконання;

- суму вимог кредиторів по грошових зобов'язаннях в розмірі, який не оспорюється боржником;

- розмір заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування по податках і зборах (обов'язковим платежам);

- розмір заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю і здоров'ю, виплати заробітної плати і вихідної допомоги працівникам боржника, виплати авторської винагороди;

- відомості про наявність у боржника майна, у тому числі грошових сум і дебіторської заборгованості;

- найменування банків, обслуговуючих боржника;

- вирішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою;

- бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписаний керівником і бухгалтером підприємства, - боржника;

- перелік і повний опис закладеного майна з вказівкою його місцезнаходження і вартості на момент виникнення права застави;

- вирішення загальних зборів акціонерного суспільства, учасників товариств з обмеженою або додатковою відповідальністю, які визначають уповноважене обличчя акціонерів, учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, якщо це питання було вирішене ними;

- протоколи загальних зборів працівників боржника, на яких вибраний представник працівників боржника, уповноважене обличчя акціонерів або учасників товариств з обмеженою або додатковою відповідальністю для участі в арбітражному процесі під час здійснення у справі про банкротство, а в разі неможливості скликання таких зборів - вирішення конференції (збори) представників працівників боржника, уповноважених осіб акціонерів або учасників товариств з обмеженою або додатковою відповідальністю;

У випадку якщо справа про банкротство порушується за заявою боржника, боржник зобов'язаний одночасно подати план санації.

Порушення справи про банкротство

Суддя, прийнявши заяву про збудження справи про банкротство, не пізніше чим на п'ятий день з дня його вступу виносить і направляє сторонам і державному органу по питаннях банкротства визначення про збудження справи про банкротство, в якому вказує про те, що бере заяви до розгляду, про введення процедури розпорядження майном боржника, призначення розпорядника майна, про дату проведення підготовчого засідання суду, яке повинне відбутися не пізніше чим па тридцятий день з дня прийняття заяви, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Якщо при прийнятті заяви про збудження справи про банкротство призначити розпорядника майна неможливо, то розпорядник майна призначається на підготовчому засіданні.

У підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обгрунтованість заперечень боржника (якщо такі є). З метою виявлення всіх кредиторів і осіб, що висловили бажання взяти участь в санації боржника, суддя в підготовчому засіданні виносить визначення, яким зобов'язав заявника подати в офіційні друкарські органи в десятиденний термін за його рахунок оголошення про збудження справи про банкротство. Газетне оголошення повинне містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування і адресу господарського суду, номер справи, інформацію про розпорядника майна (офіційний друкарський орган - газети “Голос Україні” або “Урядовій кур'єр”).

Для визначення фінансового положення боржника в підготовчому засіданні суду або під час розгляду справи про банкротство суддя може призначити експертизу.

Господарський суд у визначенні про збудження справи про банкротство може зобов'язати боржника подати аудиторський висновок або провести аудит. Якщо у боржника немає для цього засобів, то господарський суд може призначити проведення аудиту за рахунок кредитора лише за згодою останнього.

Відсутність аудиторського висновку не зупиняє виробництва у справі про банкротство і не є підставою для припинення розгляду справи.

Розпорядник майна

З метою забезпечення майнових інтересів кредиторів у визначенні господарського суду про порушення здійснення у справі про банкротство або у визначенні, винесеному на підготовчому засіданні, вказується про введення процедури розпорядження майном боржника і призначається розпорядник майна.

Розпорядник майна призначається господарським судом з числа осіб, зареєстрованих державним органом по питаннях банкротства арбітражними керівниками. Кредитори мають право запропонувати кандидатуру розпорядника майна. Розпорядник майна призначається на термін не більше ніж на шість місяців. Цей термін може бути продовжений або скорочений судом по клопотанню комітету кредиторів або самого розпорядника майна або власника (органу, уповноваженого управляти майном) боржника.

Розпорядник майна має право:

- скликати збори кредиторів і брати в них участь з правом дорадчого голосу;

- аналізувати фінансове положення боржника і рекомендувати зборам кредиторів заходу щодо фінансового оздоровлення боржника;