Смекни!
smekni.com

Облік створення та здійснення господарської діяльності товариства з додатковою відповідальністю (стр. 4 из 8)

- звертатися до господарського суду у випадках, передбачених Законом про банкротство;

- отримувати винагороду в розмірі і порядку, передбачених Законом про банкротство;

- залучати для забезпечення виконання своїх повноважень на договірній основі фахівців з оплатою їх діяльності із засобів боржника, якщо інше не передбачене Законом про банкротство або вирішенням комітету кредиторів;

- подавати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх обов'язків.

Розпорядник майна зобов'язаний:

- розглядати разом з посадовими особами боржника копії заяв кредиторів про грошові вимоги до боржника, які поступили до господарського суду у зв'язку з порушенням справи про банкротство і послані боржникові у встановленому справжнім Законом порядку;

- вести реєстр вимог кредиторів в установленому порядку;

- повідомляти кредиторів про результати розгляду їх вимог боржником і включення визнаних вимог в реєстр вимог кредиторів або про відмову визнання вимог боржником;

- приймати заходи для захисту майна боржника;

- аналізувати фінансову, господарську і інвестиційну діяльність боржника, його положення на товарних ринках;

- виявляти ознаки фіктивного банкротства або доведення до банкротства;

- скликати збори кредиторів;

- надавати державному органу по питаннях банкротства відомості, необхідні для ведення єдиної бази даних про підприємства, відносно яких збуджена справа про банкротство;

- надавати господарському суду і комітету кредиторів звіт про свою діяльність, зведення про фінансове положення боржника, пропозиції відносно можливості відновлення платоспроможності боржника.

Безпосередня процедура розгляду справи

Протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно реєстру вимог кредиторів і уповноваженому обличчю акціонерів або учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю про місце і часу проведення зборів кредиторів і організовує їх проведення.

До компетенції комітету кредиторів відноситься ухвалення рішення про:

- виборах голови комітету;

- скликанні зборів кредиторів;

- підготовці і укладенні світового договору;

- внесенні пропозицій господарському суду відносно продовження або скорочення терміну процедур розпорядження майном боржника або санації боржника;

- зверненні до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкротом і відкритті ліквідаційної процедури, припиненні повноважень арбітражного керівника (розпорядника майна, керівника санацією, ліквідатора) і про призначення нового арбітражного керівника (розпорядника майна, керівника санацією, ліквідатора), надання згоди на укладання арбітражним керівником значних угод боржника або угод боржника, відносно яких є зацікавленість.

Господарський суд по клопотанню комітету кредиторів в строк, що не перевищує термін дії процедури розпорядження майном, має право винести ухвалу про проведення санації боржника і призначення керівника санацією. Санація вводиться на термін не більше 12 місяців. По клопотанню комітету кредиторів або керівника санацією або інвесторів цей термін може бути продовжений ще на 6 місяців або скорочений.

Протягом 3 місяців з дня винесення ухвали про санацію боржника керівник санацією зобов'язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника.

З метою відновлення платоспроможності боржника і задоволення вимог кредиторів план санації може передбачати продаж частині майна боржника на відкритих торгах. Керівник санацією після проведення інвентаризації і оцінки майна боржника має право почати продаж частині майна боржника на відкритих торгах.

Ліквідаційна процедура

У випадках, передбачених Законом про банкротство, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкротом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Такими випадками (окрім іншого) можуть бути:

1) клопотання комітету кредиторів про введення процедури ліквідації;

2) наявність незадовільних наслідків процедури санації;

3) вживання судом спрощених процедур банкротства.

Термін ліквідаційної процедури не може перевищувати 12 місяців. Господарський суд може продовжити цей термін на 6 місяців, якщо інше не передбачене Законом про банкротство.

У постанові про визнання боржника банкротом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керівника санацією.

Всі види майнових активів (майно і майнові права) банкрота, що належать йому на праві власності або повного господарського управління на дату відкриття ліквідаційної процедури і виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, у тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів і об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкротства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, в комунальну власність відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Майно, на яке звертається стягнення в ліквідаційній процедурі, оцінюється арбітражним керівникам в порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав і професійної оцінної діяльності. В разі продажу майна на аукціоні вартість майна, визначувана шляхом його оцінки, є початковою вартістю.

Після проведення інвентаризації і оцінки майна банкрота ліквідатор починає продаж майна банкрота на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлений інший порядок продажу майна банкрота.

Після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт і ліквідаційний баланс.

Особливості вживання процедури банкротства до боржника, який ліквідовується власником

Згідно ст. 51 Закону про банкротство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, відносно якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, то така юридична особа ліквідовується в порядку, передбаченому цим Законом. Також в ч. 5 ст. 7 Закону про банкротство визначено, що боржник зобов'язаний звернутися в місячний термін до господарського суду із заявою про збудження справи про банкротство в разі виникнення наступних обставин:

- задоволення вимог одного або декількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному об'ємі перед іншими кредиторами;

- орган боржника, уповноважений відповідно до засновницьких документів прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення до господарського суду із заявою боржника про порушення справи про банкротство;

- при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкротства встановлена неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів в повному об'ємі;

- у інших випадках, передбачених Законом про банкротство.

Розглянемо детально кожну обставину, при настанні якого у боржника виникає вищезгаданий обов'язок в місячний термін звернутися до господарського суду із заявою про збудження справи про банкротство.

1. Задоволення вимог одного або декількох кредиторів приведе, до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному, об'ємі перед іншими кредиторами.

Для виникнення такої обставини необхідні наступні умови:

1) наявність грошового зобов'язання між боржником і кредиторами;

2) настання терміну виконання грошового зобов'язання між боржником і кредиторами;

3) наявність причинно-наслідкового зв'язку між виконанням грошових зобов'язань перед одними кредиторами і неможливістю виконання грошових зобов'язань перед іншими кредиторами;

4) результат - неможливість виконання грошових зобов'язань перед іншими кредиторами.

Отже, якщо вимоги кредитора безперечні, проте у боржника на рахівницях відсутні грошові кошти, то після закінчення місяця після здобуття кредитором довідки з банку про відсутність засобів він має право звернутися до господарського суду з позовом про примус боржника самостійно поводитися із заявою до господарського суду про збудження проти нього поділа про банкротство по ст. 51 Закону про банкротство на підставі ч. 5 ст. 7 того ж Закону.

Вказаний варіант “тиску” на боржника може бути застосований кредитором в разі, якщо розмір грошових вимог кредитора складає менше 300 мінімальних заробітних плат і це не дозволяє йому поводитися із заявою про збудження справи про банкротство самостійно, використовуючи положення ст. 6 Закону про банкротство.

2. Орган боржника, уповноважений відповідно до засновницьких документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення до господарського суду із заявою про збудження справи про банкротство.

Порядок припинення діяльності суб'єкта господарювання врегульований ст. 59 ХК України.

Відповідно до ч. 1 даної статті припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, розділення, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) або уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання або їх правонаслідувачів, а у випадках, передбачених даним Кодексом, - за рішенням суду.

Таким чином, якщо орган підприємства-боржника, уповноважений засновницькими документами або законодавством України, прийняв рішення про звернення до господарського суду із заявою боржника про порушення справи про банкротство, то у такого боржника виникає обов'язок подати заяву про збудження справи про банкротство до господарського суду згідно ч. 5 ст. 7 Закону про банкротство.

3. При ліквідації боржника, не пов'язаній з процедурою банкротства, встановлена неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів в повному об'ємі.