Смекни!
smekni.com

Облік створення та здійснення господарської діяльності товариства з додатковою відповідальністю (стр. 1 из 8)

РЕФЕРАТ

Об'єкт дослідження – товариство з додатковою відповідальністю (ТзДВ).

Предмет дослідження – система фінансового обліку і відображення фінансової звітності ТзДВ.

Ціль роботи – придбати навики у веденні бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємства.

Завдання роботи – вивчення організації формування та відображення фінансової звітності та ведення обліку у ТзДВ.

Основні результати курсової роботи: організація фінансового обліку товариств з додатковою відповідальністю, а також облік з формування первинних документів.

Досліджено процес документування обліку у товаристві з додатковою відповідальністю (ТзДВ) і основні правила відображення їх у звітності.

Баланс, оборотно-сальдова відомість, ЖУРНАЛИ-ОРДЕРИ, ЗАРОБІТНА ПЛАТА, Амортизація, Надходження, Вибуття, Звітність.


ВСТУП

Бухгалтерський облік - це мова бізнесу. Якщо бізнес здійснюється у рамках окремо взятого підприємства, то дані бухгалтерського обліку використовуються для потреб внутрішнього менеджменту в процесі прийняття управлінських рішень. Тому неможливо переоцінити значення повної та достовірної інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства при вирішенні поточних та перспективних господарських проблем. Для прийняття правильних управлінських рішень навіть на рівні підприємства повинні використовуватись дані, які відповідають певним правилам, вимогам і нормам, що є зрозумілими та прийнятними для користувачів. Зокрема, щоб порівняти, наприклад, фінансові результати, досягнуті у попередньому та поточному звітних періодах, необхідно використовувати лише порівнянні відповідні показники, тобто такі, які визначені за єдиною методологією з використанням однакових баз розрахунку, критеріїв та правил.

З цією метою підприємство повинно розробити свою облікову політику, яка підпорядковується потребам внутрішнього, менеджменту. Але, як правило, для прийняття ефективних управлінських рішень менеджери не обмежуються суто внутрішньою фінансовою інформацією, а порівнюють її з відповідними показниками подібних підприємств, підприємств - конкурентів чи партнерів по бізнесу. Тому закономірно виникає потреба в уніфікації вимог до фінансової інформації у рамках галузі, регіону, всієї економічної системи країни.

Процес такої уніфікації називають стандартизацією бухгалтерського обліку. Стандарт у широкому розумінні - зразок, еталон, модель, що приймаються за вихідні для порівняння з ними інших подібних об'єктів. Стандартизація бухгалтерського обліку - це процес розробки та послідовного застосування єдиних вимог, правил та принципів до визнання, оцінки і відображення у фінансових звітах окремих об'єктів бухгалтерського обліку.

Якщо стандартизація здійснюється у межах однієї країни, то мова йде про створення національних облікових стандартів.

Товариством з додатковою відповідальністю (ТзДВ) є господарське товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників. Вищим органом управління є Збори учасників, а виконавчими органами – Дирекція та Ревізійна комісія.

Ціль роботи – придбати навики у веденні бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємства.

Завдання роботи – вивчення організації формування та відображення фінансової звітності та ведення обліку у ТзДВ.

Основні результати курсової роботи: організація фінансового обліку товариств з додатковою відповідальністю, а також облік з формування первинних документів.


1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Товариством з додатковою відповідальністю (ТзДВ) є господарське товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників. Вищим органом управління є Збори учасників, а виконавчими органами – Дирекція та Ревізійна комісія.

Державна реєстрацiя юридичної особи.

Статтею 42 Конституцiї України визначено, що кожен громадянин має право на пiдприємницьку дiяльнiсть, яка не заборонена законом. Отже, якщо приймається рiшення реалiзувати це право шляхом створення юридичної особи, то перед засновниками постає питання, як здiйснити реєстрацiю в установленому законом порядку. Вищезазначену вимогу пiдтверджує частина четверта ст. 87 Цивiльного кодексу, якою визначено, що юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрацiї.

Вiдносини, що виникають у зв'язку з державною реєстрацiєю юридичних осiб, регулюються Законом № 755-IV. У статтi розглянемо питання, зокрема про те, чи потрiбно резервувати майбутнє найменування юридичної особи, якi документи необхiдно подавати для проведення державної реєстрацiї та який порядок державної реєстрацiї юридичної особи.

Найменування юридичної особи.

Частиною п'ятою ст. 90 Цивiльного кодексу визначено, що юридична особа не має права використовував ти найменування iншої юридичної особи. Але чи можна бути впевненим у тому, що найменування, яке мають намiр надати новостворенiй юридичнiй особi, не є тотожним iншому. Крiм того, вiдповiдно до ст. 27 Закону № 755-IV це може бути пiдставою для вiдмови у проведеннi її державної реєстрацiї.

Порядок проведення резервування найменування юридичної особи встановлено ст. 23 Закону № 755-IV. Вiдповiдно до частини першої ст. 23 Закону № 755-IV юридична особа повинна мати найменування, яке мiстить iнформацiю про її органiзацiйно-правову форму та назву. Отже, першим кроком на етапi проведення реєстрацiї є резервування найменування юридичної особи.

При цьому засновник (засновники) юридичної особи має право зарезервувати найменування юридичної особи строком на два мiсяцi, а для акцiонерних товариств - строком на дев'ять мiсяцiв.

Для резервування найменування юридичної особи засновник (засновники) юридичної особи або уповноважена ним (ними) особа подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такi документи:

заяву встановленого зразка про резервування найменування юридичної особи (затверджену наказом № 66), в якiй зазначається повне найменування юридичної особи, пiд яким мають намiр її зареєструвати;

документ, що пiдтверджує внесення плати за проведення резервування найменування юридичної особи (копiя квитанцiї, виданої банком, або копiя платiжного доручення з вiдмiткою банку).

Якщо документи для проведення резервування найменування юридичної особи подаються засновником юридичної особи, то пред'являється його паспорт, а якщо особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, - її паспорт та документ, що засвiдчує її повноваження.

Окрiм вищезазначених документiв вимагати додатковi документи для проведення резервування найменування юридичної особи державному реєстратору заборонено.

Поданi документи приймаються за описом, копiя якого в день надходження документiв видається (надсилається рекомендованим листом з описом вкладення) засновнику юридичної особи або уповноваженiй ним особi з вiдмiткою про дату надходження документiв, яка вноситься до журналу облiку реєстрацiйних дiй.

Крiм того, державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, поданi для проведення резервування найменування юридичної особи, якщо:

найменування не вiдповiдає вимогам щодо обмежень, установлених абзацом дев'ятим частини першої ст. 27 цього Закону, а саме: використання у найменуваннi юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державної влади або органу мiсцевого самоврядування, або похiдних вiд цих найменувань, або iсторичного державного найменування, перелiк яких встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України;

найменування юридичної особи не вiдповiдає вимогам щодо найменування юридичних осiб окремих органiзацiйно-правових форм, установлених законом;

викладення найменування не вiдповiдає вимогам, установленим спецiально уповноваженим органом з питань державної реєстрацiї;

документи не вiдповiдають вимогам, установленим частинами третьою та сiмнадцятою цiєї статтi;

документи поданi особою, яка не має на це повноважень;

документи поданi не в повному обсязi.

Про залишення документiв без розгляду засновнику юридичної особи або уповноваженiй ним особi не пiзнiше наступного робочого дня з дати їх надходження державним реєстратором видаються (надсилаються рекомендованим листом з описом вкладення) вiдповiдне повiдомлення iз зазначенням пiдстав залишення документiв без розгляду та документи, що подавалися для проведення резервування найменування юридичної особи, вiдповiдно до опису. Однак це не перешкоджає засновнику юридичної особи або уповноваженiй ним особi повторному зверненню до державного реєстратора в загальному порядку пiсля усунення причин, що були пiдставою для залишення цих документiв без розгляду.

Резервування найменування юридичної особи здiйснюється протягом трьох робочих днiв з дати надходження документiв. У разi вiдсутностi в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України (за текстом - Єдиний державний реєстр) найменування юридичної особи тотожного тому, яке зазначено в заявi про резервування найменування юридичної особи, державний реєстратор протягом трьох робочих днiв вносить до Єдиного державного реєстру запис про резервування найменування юридичної особи i видає (надсилає рекомендованим листом) засновнику юридичної особи або уповноваженiй ним особi довiдку з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи, яка дiйсна протягом строку резервування.