Смекни!
smekni.com

Управління економічним розвитком підприємства (стр. 11 из 20)

Зростання обсягів виробництва і реалізації продукції може досягатися за допомогою різних методів: збільшення ціни реалізації продукції, стимулювання ринкового попиту, реалізації по бартеру чи під фінансові зобов’язання, управління витратами тощо. З усіх цих методів найбільше практичне значення, з позицій фінансових результатів діяльності, має система управління витратами. Саме вона лежить у центрі уваги більшості керівників підприємств та власників бізнесу. Цінові коливання та стимулювання ринкового попиту, що знов-таки призводять до зростання ціни, набагато менше керовані, ніж витрати підприємства. Звідси, обов’язковою умовою оцінки ефективності розвитку меблевих підприємств слід вважати розрахунок індексів зміни їх витрат.

Зростання витрат підприємств слід порівнювати зі змінами обсягів виробництва і реалізації продукції, що дозволить оцінити ефективність виробництва у кожен рік аналізованого періоду.

Динаміка індексів реалізації продукції, індексів витрат та ефективності діяльності підприємства за 2004-2007 рр. представлена у табл.2.15.

Таблиця 2.15

Індекси реалізації продукції, витрат та ефективності діяльності підприємства за 2004-2007 рр.

№ п/п Назва індексу 2004/2005 2005/2006 2006/2007
1. Індекс реалізації продукції 1,316 1,245 1,23
2. Індекс витрат 1,314 1,246 1,322
3. Індекс ефективності підприємства 1,002 0,999 0,93

На основі наведених у таблиці 2.15 даних можна зробити такі висновки щодо ефективності розвитку ЗАТ “Піонтекс" протягом 2004-2007 рр.:

За аналізований період спостерігається зростання обсягів реалізації продукції підприємства, що в основному зумовлено загальним збільшенням місткості ринку нетканих матеріалів України;

Темпи приросту обсягів реалізації продукції ЗАТ “Піонтекс" протягом останніх років стабільно скорочувалися у зв’язку із втратами потенційних клієнтів через зниження попиту на профільну продукцію підприємства;

зростання сукупних витрат відбувалося майже з однаковими темпами;

наведені значення індексу ефективності не дають вичерпного розуміння ефективності (якості) розвитку підприємства та повинні бути співставлені з раніше виявленими тенденціями.

Для більш повного аналізу ефективності і якості розвитку ЗАТ “Піонтекс" за 2004-2007 рр. слід визначити співвідношення змін ефективності його діяльності та зростання витрат для досягнення цих змін. Висновки щодо інтерпретації значень аналітичних індикаторів представлені у табл.2.16.


Таблиця 2.16

Визначення типу розвитку ЗАТ “Піонтекс" за 2004-2007 рр.

Середні значення оціночних індексів Тип розвитку підприємства
Ірп Ів Іеф
2,015 2,164 0,93 Екстенсивний регресивний розвиток Середньорічний темп зростання валових витрат діяльності підприємства становить 116,4% і випереджає темпи зростання обсягів реалізації продукції (101,5%). Така непропорційність зумовила менше за одиницю значення індексу ефективності (0,93).

Отже, індексний аналіз економічного розвитку ЗАТ “Піонтекс" виявив тенденцію до зниження ефективності діяльності підприємства протягом 2004-2007 років, що обумовлює необхідність діагностики основних проблем, які стають на заваді ефективній роботі підприємства, та гальмують його економічний розвиток.

2.4 Визначення основних проблем економічного розвитку

Під час діагностики рівня економічного розвитку ЗАТ „Піонтекс" було встановлено, що підприємство має середній рівень економічного розвитку, однак за останні три роки темпи зростання даного показника були дуже повільними.

Тому доцільно буде визначити основні перешкоди, що заважають підприємству прогресивно розвиватися.

З метою чіткої ідентифікації проблем розвитку підприємств галузі нетканих матеріалів нами було проведено авторське опитування керівників і спеціалістів ЗАТ “Піонтекс”, які сформували емпіричну базу дослідження. Результати цього опитування дали змогу глибше усвідомити перешкоди успішному розвитку підприємства.

Отримана експертним шляхом інформація згрупована у дві основні групи:

Фактори зовнішнього середовища, що визначають розвиток підприємств галузі нетканих матеріалів України.

Фактори внутрішнього середовища, соціально-економічні характеристики, технологічні параметри тощо, які суттєво вплинули на процеси розвитку ЗАТ “Піонтекс”.

Основні зовнішні фактори, що перешкоджають розвитку підприємств галузі нетканих матеріалів, представлені у табл.2.17.

Таблиця 2.17

Фактори зовнішнього середовища, що перешкоджали розвитку підприємств галузі нетканих матеріалів у 2004-2007 рр.

Фактор впливу Сила впливу на ефективність розвитку підприємств, балів
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Недосконалість правового поля господарювання
Неефективна податкова політика держави
Нестабільна суспільно-політична ситуація в країні
Нестабільний чи недостатній попит на профільну продукцію
Неефективна валютно-фінансова політика
Неприйнятні умови кредитування бізнесу
Неефективна митна політика держави
Погані умови страхування комерційних та майнових ризиків
Недоступність комерційної інформації, необхідної для прийняття рішень
Незадовільний стан ринкової інфраструктури
Низька ділова культура та недостатня надійність партнерів
Високий рівень конкуренції внутрішнього ринку
Високий рівень конкуренції зовнішнього ринку

На основі проведеного аналізу можна зробити висновок, що на діяльність підприємств галузі нетканих матеріалів України за 2004-2007 рр. найбільше вплинули:

1) попит на профільну продукцію;

2) суспільно-політична ситуація у країні;

3) митна політика держави;

4) умови кредитування.

Отже, проаналізувавши особливості ринку нетканих матеріалів України, було встановлено, що основною проблемою українських виробників нетканих матеріалів є експансія імпортних товарів на українських ринках. Як вже зазначалося, темпи приросту внутрішнього виробництва нетканих матеріалів в нашій державі протягом останніх років дуже суттєво поступаються темпам приросту імпорту. Через неефективну митну політику вітчизняні виробники нетканих матеріалів є незахищеними та вразливими.

Однак якість імпортних нетканих матеріалів зазвичай є низькою. Тому, на мою думку, для того, щоб збільшити обсяги реалізації продукції підприємству необхідно зосередитися на підвищенні якості продукції. Адже, сьогодні споживачі надають перевагу якісним товарам, і готові платити за якість.

Нестабільність суспільно-політичної ситуації в країні дуже впливає на спроможність підприємства розвиватися, протягом останніх років такий вплив був негативним.

Стримуючим фактором на шляху до успішного економічного розвитку вітчизняних виробників нетканих матеріалів є погані умови кредитування бізнесу, що гальмує розвиток потенціальних можливостей підприємств даної галузі промисловості.

Дослідження внутрішніх характеристик діяльності ЗАТ “Піонтекс" проводилося на основі експертної оцінки цілого ряду показників, що дало змогу уникнути крайнього суб’єктивізму в оцінках. Так, економічну ефективність розвитку підприємства було проаналізована у таких аспектах: ефективність використання працівників, ймовірність банкрутства, матеріальна, сировинна та фінансова забезпеченість підприємницької діяльності. Ринкова ефективність оцінювалась за такими параметрами, як ринкова позиція підприємства на регіональному ринку, асортимент продукції, споживчі якості продукції тощо. Організаційна ефективність розвитку підприємства оцінювалася у контексті оперативності прийняття управлінських рішень, сформованого організаційного клімату, досягнутого балансу економічних інтересів учасників бізнесу тощо. Результати такого роду опитування представлені на рис.2.12.

Рис.2.12. Фактори внутрішнього середовища, які негативно вплинули на розвиток ЗАТ “Піонтекс" за 2004-2007 рр.

На основі представленої інформації можна зробити висновок, що найбільший вплив на ефективність розвитку підприємства справили:

використання трудових ресурсів;

ресурсна забезпеченість підприємницької діяльності;

досяжність і збалансованість стратегічних орієнтирів розвитку.

Маркетингова активність.

Під час аналізу діяльності підприємства було встановлено, що трудові ресурси на підприємстві використовуються не ефективно. Через динамічні зміни в галузі, які обумовлюють зміну структури продукції, що виробляється підприємствами галузі, кожний виробник нетканих матеріалів має гнучко і швидко реагувати на зміни попиту на продукцію. Однак, через недостатність вивчення попиту на ринку підприємство орієнтоване на виробництво в основному тієї продукції, попит на яку починає знижуватися, через появу більш прогресивних нетканих матеріалів з кращими характеристиками, які в сучасних умовах більш повно задовольняють потреби споживачів нетканих матеріалів.