Смекни!
smekni.com

Управління економічним розвитком підприємства (стр. 15 из 20)

Рис.3.8. Структура випуску нетканих матеріалів в Європі за 2004-2007 рр.

Отже, як видно з рис.3.9., питома вага ватину в загальному обсязі нетканих матеріалів, виготовлених у Європі, зменшилася з 26,6% у 2004 р. до 12,6% у 2007 р. В той же час спостерігалось збільшення частки геотекстилю з 6% до 20,1% відповідно.

Така зміна у структурі виробництва спричинена рядом чинників, які вплинули на реструктуризацію галузі в Європі, та за прогнозами найближчим часом призведуть до зменшення попиту на ватин, та його одночасне підвищення на геотекстиль і в Україні. Зокрема, виділяють наступні чинники:

Невпинне підвищення цін на вовну та бавовну, що є основою для виробництва ватину, через нестачу вітчизняної сировинної бази для її виробництва. Здорожчення цих матеріалів зумовлене високою ціною імпорту сировини.

Зниження попиту на ватин через невідповідність його властивостей сучасним потребам споживачів даної продукції. Так, протягом останніх років галузь нетканих матеріалів заповнює даний сегмент ринку новими матеріалами, характеристики яких більш повно задовольняють вимоги виробників меблів та спецодягу.

Застосування геотекстильних полотен дозволяє суттєво знизити капіталовкладення під час будівництва, ремонту і експлуатації автомобільних доріг. Геотекстиль є надзвичайно надійним і зручним матеріалом, сфери застосування якого швидко розширюються.

Використання геотекстилю сприятливе для навколишнього середовища (зменшуються витрати природних матеріалів, знижуються об’єми підготовчих геотехнічних рабіт і т.д.).

Схема застосування геотекстилю (рис.3.9) ілюструє надзвичайно великі можливості його застосування, та підтверджує прогресивність виробництва даного нетканого матеріалу на сучасному етапі розвитку галузі.

Захист мембран на дахах, які експлуатуються, від пошкоджень на прокол, продавлювання
Захист від механічних пошкоджень мембрани фундаментів, перехоплення стічних вод з верхньо-розташованих ділянок
Гідроізоляція стиків підвальних приміщень для попередження проникнення вологи при температурному розширенні-звуженні
Тепловідбиваючий екран (за радіатор при спорудженні саун, бань)
Перехоплення покрівлі
Розділення шарів щебню і піску під тротуарну плитку для попередження вимивання піску в щебінь і відповідно - просадки тротуарної плитки
Теплоізоляція водопостачання та водовідведення
Теплоізоляція, звукоізоляція
Захист мембрани басейна, водойм від механічного пошкодження
Захист рослин від атмосферних впливів
Захист декоративних дерев та кущів від промерзання
Дренаж- водовідвід
Захист фруктів та ягід від птахів
Розділення шарів мармурової крихти та піску від перемішування і вимивання в пішохідних доріжках
Захист штучного покриття спортивних майданчиків від механічного пошкодження
Укріплення крутих схилів від зсувів, розмивання
Укріплення крутого схилу від розмиву та зсуву, попередження заливання водоймів
Облаштування пісчаних пляжів (при умові, що ґрунт замулений)
Укріплення берегів річок від розмиву течією або захисту дамб від прориву, розмиву та створення додаткової жорсткості
Армування асфальто-бетонного покриття і дорожнього полотна, відведення ґрунтових вод
Армування тимчасової під'їзної дороги на слабких несучих ґрунтах

Рис.3.9. Схема застосування геотекстилю

Тому, на нашу думку, доцільно проаналізувати структуру випуску продукції на ЗАТ "Піонтекс" (табл.3.2).


Таблиця 3.2

Структура випуску нетканих матеріалів ЗАТ "Піонтекс", у%

Вид продукції Роки
2004 2005 2006 2007
Синтепон 32,2 32,1 32,1 35,8
Ватин 38,9 36,2 36,5 30,1
Фільтрувальні полотна 17,6 17,1 16,3 18,4
Геотекстиль - 3 4,4 5,2
Інші неткані матеріали 11,3 11,6 10,7 10,5

Структура випуску продукції підприємства протягом 2004-2007 років характеризувалась високою часткою ватину та синтепону, в той час, коли геотекстиль лише тільки починав виготовлятися на підприємстві у досить малому обсязі.

Для порівняння визначимо рентабельність виробництва ватину і геотекстилю. Для цього розрахунку використаємо середньогалузеві ціни та розміри собівартості даних нетканих матеріалів (табл.3.3).

Таблиця 3.2

Порівняння рентабельності продукції

№ п/п Показники Ватин Геотекстиль
1. Ціна за пог. м, грн. 3,33 7,60
2. Собівартість пог. м, грн. 3,10 6,75
3. Прибуток на пог. м, грн. 0,23 0,85
4. Рентабельність пог. м,% 7 13

Беручи до уваги сучасні тенденції розвитку даної галузі, на нашу думку, доцільним є переорієнтація підприємства з виробництва ватину на більш перспективні види нетканих матеріалів. Зокрема, ми вважаємо, що необхідно зменшувати частку ватину у загальному обсязі продукції підприємства, та одночасно нарощувати потужності для збільшення питомої ваги геотекстилю.

Зважаючи на це, сформуємо виробничу програму підприємства на 2009-2011 рр., із урахуванням сезонності виробництва, а також поступового зменшення обсягів виробництва ватину у 2009 році на 14%, 2010 р. - на 16% та на 28% у 2011 р., а також збільшення обсягу виробництва геотекстилю на 14% у 2009 р., на 31% у 2010р, та на 45% у 2011 р. .

Плановий обсяг реалізації продукції розраховано на наступні 3 роки з урахуванням запланованих цін і показано в таблицях 3.5 і 3.6.

Також необхідно звернути увагу на необхідність навчання працівників, оскільки зі зміною структури виробництва необхідно провести навчання тих працівників, які будуть перекваліфіковані для роботи з виробництва геотекстилю. Оскільки роботи, які здійснюються під час виробництва ватину схожі на процедури, що виконуються для виробництва геотекстилю, то одного курсу навчання працівників буде достатньо, для підготовки кваліфікованих робітників.

Для того, щоб збільшити коло клієнтів підприємству необхідно активізувати рекламну діяльність. А саме розробити та заснувати сайт підприємства, який буде надавати комплексну інформацію про підприємство, його продукцію, міститиме прайс-лист та ознайомлюватиме з існуючими системами знижок, можливостями поставок продукції, та надаватиме іншу важливу для клієнтів інформацію.

Також доцільно буде приймати участь у виставкових заходах, які часто проводяться у столиці. Адже останнім часом дуже великої популярності набуло відвідання керівниками підприємств виставок промислових товарів. Зокрема дуже часто в Київському виставковому центрі „Київ-Експоплаза” проводяться виставки продукції легкої промисловості. Участь в яких дає змогу товаровиробникам продемонструвати свою продукцію, проінформувати про її переваги, а також налагодити нові партнерські відносини з потенційними клієнтами. Для участі у таких заходах товариству необхідно розробити пакет демонстраційних поліграфічних матеріалів про підприємство, його діяльність, продукцію, та переваги, до яких можна віднести брошури, журнали, плакати, календарі та візитівки. Поширення даних інформаційних матеріалів дасть змогу ЗАТ „Піонтекс" сформувати у клієнтів знання про торгову марку та її позитивний імідж серед виробників нетканих матеріалів.