Смекни!
smekni.com

Управління економічним розвитком підприємства (стр. 12 из 20)

Дослідивши рівень обізнаності клієнтів про дану торгову марку, я зробила висновок, що проблемою на шляху економічного розвитку підприємства є також низька маркетингова активність ЗАТ „Піонтекс”.

Отже, провівши діагностику основних проблем управління економічним розвитком підприємства, доцільним є розробка ефефктивних та дієвих рекомендацій в області досліджуваної проблематики.

Висновки до розділу 2

Емпіричну базу для дослідження процесів розвитку сучасних суб’єктів господарювання сформувало Закрите акціонерне товариство “Піонтекс" - підприємство галузі нетканих матеріалів України, яка є динамічною та перспективною для нашої держави галуззю народного господарства. В результаті роботи над практичною частиною магістерського дослідження зроблено наступні висновки.

ЗАТ „Піонтекс" відіграє важливу роль на ринку нетканих матеріалів України. Займаючись протягом тривалого часу виробництвом ватинів, синтепонів, постільної групи та інших нетканих полотен підприємство досягло непоганих результатів у даній галузі. Про це свідчить частка ринку, яку сьогодні займає фабрика - 5,7%.

Клієнтську базу ЗАТ “Піонтекс" складають підприємства меблевої, швейної, взуттєвої, будівельної, металургійної, автомобілебудівних та багатьох інших галузей промисловості. Невпинне зростання сфер застосування нетканих матеріалів підтверджує перспективність цієї галузі промисловості

Загальний моніторинг ринку нетканих матеріалів України з’ясував, що на даному ринку панують переважно імпортні товаровиробники. Частка вітчизняних підприємств у 3,7 рази менша, ніж частка імпортерів, основною конкурентною перевагою яких є низькі ціни на продукцію.

Аналіз конкурентного середовища визначив основні фактори успіху підприємств галузі: використання сучасного високотехнологічного устаткування та технологій; постійний моніторинг потреб клієнтів; виробництво широкого асортименту нетканих матеріалів на сучасному обладнанні, яке дозволяє виготовляти продукцію з широким діапазоном зміни її певних характеристик; налагоджена система роботи за рахунок ефективного використання трудових ресурсів; ефективний менеджмент націлений на постійний контроль якості продукції.

Дослідження діяльності підприємства дозволило виявити сильні сторони ЗАТ “Піонтекс”: вигідне географічне розташування підприємства по відношенню до постачальників та споживачів; рівень освіти осіб, які займають посади вищих керівників відповідає європейським стандартам (більшість з них мають стаж роботи у компанії від 5 до 10 років); виробництво широкого асортименту нетканих матеріалів здійснюється на оновленому обладнанні, що забезпечує високий рівень якості продукції; високий професіоналізм інженерно-технічного персоналу.

Слабкими сторонами підприємства є: нестача власних оборотних коштів; невідповідність структури обсягу продукції з вимогами ринку; низька рекламна активність; невисокий рівень інноваційного розвитку; помірний рівень мотивації робітників.

З метою точності вибору необхідних показників діяльності підприємства для розрахунку комплексного показника рівня економічного розвитку було встановлено головні цілі діяльності підприємства: збільшення обсягів виробництва; підвищення рентабельності виробництва за рахунок зростання продуктивності праці; оптимізація структури продукції у відповідності з вимогами ринку.

У відповідності з основними цілями ЗАТ “Піонтекс" сформовано систему збалансованих показників, до фінансової складової якої увійшли такі показники: доход від реалізації продукції, обсяг виготовленої продукції, сукупні витрати, основні фонди. Індикаторами клієнтської складової обрано доход від нових клієнтів, збитки від втрати клієнтів, витрати на рекламу. Складову бізнес-процесів ідентифікують собівартість готової продукції, витрати на розробку нових видів продукції, продуктивність праці, сукупні витрати на виробничо-технічний розвиток. Складову розвитку та навчання персоналу оцінено за допомогою показника сукупних витрат на навчання та показника фонду оплати праці.

За допомогою кореляційного аналізу сформованої системи збалансованих показників для ЗАТ “Піонтекс" було розраховано комплексний показник рівня економічного розвитку підприємства. Даний показник для підприємства протягом 2005-2007 років змінювався не суттєво: з 0,77778 у 2005 р. до 0,78338 у 2007 р. Такий розмір показника вказує на ІІІ рівень розвитку ЗАТ “Піонтекс”, що характеризується набуттям (підтриманням) рівномірності зростання економічного розвитку.

З метою якісної оцінки рівня економічного розвитку підприємства було здійснено індексний аналіз його діяльності, який враховуючи індекси реалізації продукції та індекси витрат підприємства ідентифікував сучасний тип розвитку ЗАТ “Піонтекс" з точки зору ефективності діяльності підприємства. Достатньо швидкий ріст валових витрат, випереджаючи темпи приросту обсягів реалізації продукції, призвів до невисокої ефективності діяльності підприємства. Тип економічного розвитку ЗАТ “Піонтекс" є екстенсивно-регресивним.

За допомогою методу експертних оцінок було визначено основні проблеми, які стоять на шляху успішного економічного розвитку підприємства. Головними серед них є: зниження попиту на профільну продукцію; нестабільна суспільно-політична ситуація у країні; неефективна митна політика держави; невідповідність структури продукції, яка виготовляється підприємством тенденційним вимогам ринку.

Розділ 3.Шляхи підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємствА

3.1 Моделювання розвитку підприємства на основі чотиривимірної моделі управління економічним розвитком

На основі проведених теоретичних досліджень і аналітичних розрахунків слід перейти до прикладних аспектів управління таким складним, системним процесом, як економіний розвиток. Розвиток підприємства слід трактувати як незворотні, цілеспрямовані та закономірні зміни у виробничо-комерційній системі підприємства, які відбуваються з внутрішніх і зовнішніх причин (факторів).

Незворотність таких змін гарантована цілим спектром унікальних параметрів зовнішнього та внутрішнього середовища господарювання, цілеспрямованість забезпечує можливість “накопичення змін” і виникнення нової якості у соціально-економічній системі підприємства, закономірність - визначає механізми розвитку та упорядковує усі потенційно можливі альтернативні сценарії на цільовій основі.

На цій основі можна сконструювати чотиривимірну модель управління розвитком, яка дозволяє поєднати чотири ключові параметри розвитку підприємства:

економічні ресурси - нерухомість, земельні ділянки, машини, обладнання та устаткування, матеріали, сировина, енергоносії тощо, а також у певній мірі персонал підприємства (як технологічний ресурс);

спосіб (процес, внутрішні зв’язки, бізнес-процеси підприємства) - напрямки діяльності, технологія виробництва, способи збуту продукції, організація виробництва, управління підприємством тощо, а також у певній мірі персонал підприємства (як носій інтелектуальної власності, досвіду та корпоративної культури);

цілі-результати - продукт виробництва (товар підприємства), прибуток від діяльності, інші фінансово-економічні ефекти від функціонування підприємства;

часовий проміжок - специфічний ресурс підприємства, що дозволяє виявити та врахувати альтернативні витрати та доходи від діяльності, визначає своєчасність здійснення бізнес-процесів, досяжність цільових орієнтирів тощо.

Загальний вигляд матриці представлено на рис.3.1, на якому також виокремлено вектор розвитку будь-якого підприємства чи організації.

Визначення саме такого вектору розвитку підприємства обґрунтоване з позицій економічної ефективності та доцільності. Так, наприклад, започатковуючи підприємницьку діяльність, бізнесмен спочатку ставить мінімальні цілі (очікувані результати), витрачає на них максимально багато часу, хоча й використовуючи найпростіші способи організації роботи.

Характерним також для початкового етапу діяльності є значні витрати економічних ресурсів. З часом кожен суб’єкт господарювання намагається максимізувати очікувані результати (цілі діяльності зростають та ускладнюються).

Рис.3.1 Матриця “ціль-спосіб-ресурс-час" управління розвитком підприємства

При цьому способи організації ускладнюються, але завдяки накопиченому досвіду та більш раціональній організації бізнес-процесів досягається зменшення витрат часу. Скорочення витрат економічних ресурсів випливає з максимізації цілей та оптимізації бізнес-процесів. Слід також відзначити, що досягнення крайнього правого верхнього кута матриці можливе хіба що теоретично, а практично це є орієнтиром діяльності будь-якої організації.

Матриця дозволяє наповнити методологічну модель управління розвитку підприємства прикладними характеристиками. На основі представленої на рис.3.1 чотиривимірної матриці управління розвитком підприємств “ціль-спосіб-ресурс-час" можливо розрахувати швидкість розвитку, його абсолютну величину, визначити напрямок змін тощо. Крім того, таке розуміння корпоративного розвитку дозволяє розробити цілий спектр прикладних аналітичних інструментів управління стратегічними змінами. Нами запропоновано ряд аналітичних (локальних) інструментів управління розвитком підприємства, загальна система яких представлена нижче (рис.3.2). Загальна логіка розробки аналітичних технологій управління такого роду вимагає визначення пріоритетності та послідовності побудови матриць, що повинні будуватися, виходячи з об’єктивних економічних законів та наукових принципів.