Смекни!
smekni.com

Управління економічним розвитком підприємства (стр. 14 из 20)

Рис.3.6. Матриці “Ресурс / Час" в управлінні розвитком підприємства

Запропонована матриця “капітал / період часу” призначена для визначення потреби підприємства у капіталі у різні періоди часу. У кластерах матриці представлені можливі різновиди розвитку відповідно до співвідношення витрат капіталу підприємства та часу, за який ці витрати відбулися:

пропорційний короткостроковий розвиток - для підприємств (проектів) цієї групи характерні незначні суми витрат капіталу у короткострокові періоди часу, що зумовлено розв’язанням нескладних тактичних завдань та високою ефективністю організації бізнес-процесів;

розвиток через ліквідацію кризових явищ - діяльність підприємств цієї групи характеризується значними витратами капіталу за порівняно короткі проміжки часу, що характерно антикризовому управлінню підприємствами;

розвиток через оптимізацію граничних витрат - підприємства цієї групи розвиваються на основі мінімізації граничних витрат капіталу на одиницю продукції, що дозволяє досягти стратегічних цілей через високу оперативну ефективність діяльності;

капіталомісткий довгостроковий розвиток - підприємства цієї групи, як правило, витрачають значні капітали для реалізації довгострокових програм розвитку, що характерно для інноваційних проектів.

Наступний тип матриць - “спосіб / час" - формалізує залежність способів діяльності підприємства від термінів досягнення цільових орієнтирів. Таким чином вдається сформувати бізнес-модель діяльності підприємства, зорієнтовану у часі. Загальний вигляд матриць такого роду та запропонована конфігурація представлені на рис.3.7.

Рис.3.7. Матриці “Спосіб / Час" в управлінні розвитком підприємства

Запропонована матриця дозволяє зорієнтувати процеси підприємства у часі, тобто:

коли виконуються прості процеси у короткі терміни, то ці процеси повинні бути раціонально організовані, добре вивчені - рутинні однотипні роботи;

у випадку, якщо виконання простих процесів вимагає значних витрат часу, то такі процеси слід віднести до природних чи неорганізованих (природні мають визначену тривалість через об’єктивне існування фізичних, хімічних, біологічних чи інших законів природи);

якщо виконання окремих складних робіт на підприємстві не вимагає значних витрат часу (виконуються у короткий термін), то очевидно, що ці процеси повинні бути стандартизовані та глибоко спеціалізовані;

виконання складних робіт протягом тривалих часових термінів є, як правило, наслідком недостатньої вивченості робіт (невідповідності рівня розвитку потенціалу підприємства його стратегічним цілям, що вимагає доведення можливостей системи до потрібного рівня).

З метою наповнення даної моделі управління розвитком емпіричними даними було виконано ряд розрахунків, на основі яких побудовано 5 матриць. Матрицю типу “спосіб / час" немає можливості побудувати з огляду на обмеженість інформації щодо характеру організації бізнес-процесів окремих підприємств. Отримані результати представлені у табл.3.1, що створює основу для прийняття управлінських рішень.


Таблиця 3.1

Матричний аналіз розвитку ЗАТ "Піонтекс"

Назва матриці Технологія побудови Загальний вигляд розрахункової матриці
1 2 3
1. Матриця “вартість підприємства / маркетинг” Побудована на основі врахування темпів зростання вартості підприємства та зміни обсягів реалізації. В матрицю закладено припущення, що тип маркетингової діяльності - пасивний чи агресивний - визначається на основі темпів зростання обсягів реалізації продукції
2. Матриця “вартість підприємства / капітал” Побудована на основі врахування темпів зростання вартості підприємства та зміни розміру сукупного капіталу підприємств галузі нетканих матеріалів
3. Матриця “вартість підприємства / часовий проміжок” Побудована на основі врахування темпів зростання вартості підприємства та приросту грошового потоку в одиницю часу (рік) на підприємствах галузі нетканих матеріалів. В матриці фактично врахована швидкість зростання вартості підприємства.
4. Матриця “вартість підприємства / чисельність персоналу” Побудована на основі врахування темпів зростання вартості підприємств та динаміки чисельності працівників на них.
5. Матриця “часовий проміжок / сукупний капітал” Побудована на основі врахування темпів зростання сукупного капіталу та його приросту в одиницю часу (рік) на підприємствах галузі нетканих матеріалів.

У представлених в табл.3.1 матрицях кластери (перетин перпендикулярних ліній) визначені на основі розрахунку середньогалузевого співвідношення методом експертних оцінок. На основі проведеного матричного аналізу процесів змін на ЗАТ "Піонтекс" за критерієм вартості підприємства можна запропонувати наступні заходи підвищення ефективності його розвитку:

Підприємство реалізує пасивну маркетингову стратегію, про що свідчить матриця №1 табл.3.7. Для нього слід рекомендувати активізацію маркетингової діяльності, проведення додаткових досліджень ринку, вимог споживачів, динаміки попиту на різні види нетканих матеріалів, розробку варіантної цінової політики тощо. Реалізація комплексу заходів такого роду дозволить товариству зміцнити свої позиції, перебуваючи в кластері “ефективний захист ринкових позицій", тобто, зайнявши міцну ринкову позицію, підприємство зможе значною мірою контролювати власні ринкові ніші на регіональних ринках збуту, а згодом дасть можливість перейти у кластер “розвиток інноваційного лідера", що характеризується швидким зростанням його ринкової вартості при агресивній маркетинговій політиці.

ЗАТ "Піонтекс" знаходяться у кластері “залучення додаткового капіталу” (власного чи позикового), тобто воно не створює внутрішніх механізмів для стабільного розвитку. Тому для підприємств можна рекомендувати підвищення ефективності організації та функціонування їх виробничо-комерційних систем.

Як і більшість підприємств галузі нетканих матеріалів, ЗАТ "Піонтекс" “живе одним днем", про що свідчить матриця “вартість підприємства / часовий проміжок". В основному, підприємство працює в оперативному режимі, не зважаючи на стратегічні орієнтири розвитку галузі та ринку. Тому для нього можна рекомендувати побудову стратегії розвитку та розробку комплексу заходів щодо гармонізації поточних цілей та стратегічних орієнтирів, з метою спрямування виробничо-комерційної системи підприємства на швидке зростання його ринкової вартості.

На основі матриці “вартість / персонал” підприємства ми можемо підтвердити зроблені раніше висновки, що ЗАТ "Піонтекс" розвивається на основі оптимізації традиційних бізнес-процесів, що супроводжується незначним зростанням вартості бізнесу при незначному збільшенні чисельності працівників. Іншими словами, відбувається пропорційний розвиток на основі сформованих пропорцій між факторами виробництва. Тому, для досягнення високого рівня організації праці та ефективності використання трудового потенціалу, доцільним для підприємства є інвестування коштів в нові технології та засоби праці, що дозволить підвищити ефективність праці персоналу без збільшення його чисельності.

Виходячи з наведених вище висновків сформуємо для ЗАТ "Піонтекс" план заходів, реалізація яких дасть можливість підприємству прискорити його економічний розвиток та зайняти більш міцні позиції на ринку нетканих матеріалів.

3.2 Розробка плану заходів з підвищення рівня розвитку ЗАТ "Піонтекс"

Аналізуючи перспективні напрями розвитку галузі нетканих матеріалів з урахуванням досвіду розвинутих країн Західної Європи та Америки, ми з’ясували, що найбільш перспективним напрямом розвитку галузі є розробка нових нетканих матеріалів, удосконалення способів виробництва, та налагодження їх масового випуску. Для прогресивного розвитку стандартні товари і послуги повинні замінюватись гнучкою і високоякісною пропозицією нових продуктів, які розробляються для кожного індивідуального цільового сегмента ринку. Інновації і досконалість товарів, послуг і процесів повинні здійснюватись працівниками, які володіють самим новітніми інформаційними технологіями.

Ринок нетканих матеріалів за кордоном зростає дуже швидкими темпами, під дією різних факторів змінюються вимоги до властивостей нетканих матеріалів, розширюються сфери їх застосування, і невпинно змінюється структура галузі. Так, за даними Європейського об’єднання з нетканих матеріалів Edana (Брюсель), питома вага деяких видів нетканих матеріалів у загальному обсязі випуску в Європі кардинально змінилася протягом 2004 - 2007 років (рис.3.8).