Смекни!
smekni.com

Управління економічним розвитком підприємства (стр. 13 из 20)

Рис.3.2 Система аналітичних інструментів управління розвитком підприємства

Такий підхід демонструє методологію формування системи управління економічними процесами та легко може бути перенесений на соціально-економічні дослідження будь-яких макро-, мезо - та мікро об’єктів. Опис наукової та практичної цінності системного дослідження процесів змін на підприємствах на основі використання функціональної залежності ринкової вартості підприємства та перспектив його розвитку виходить поза рамки даної роботи і за глибиною проблематики може служити об’єктом додаткових альтернативних досліджень. На даному етапі слід відзначити, що основним критерієм ефективності управління розвитком підприємств слід вважати зростання його ринкової вартості (цінності його бізнесу).

У даний час підприємство слід аналізувати не просто як організаційну структура, а як систему взаємозалежних бізнесів-процесів, спрямованих на досягнення визначених цілей. Організація бізнесу на цільовій основі дає можливість вирішити ряд найважливіших для конкурентного підприємства завдань - від скорочення непродуктивних витрат і найбільш повного використання ресурсів на базі оптимальної організації роботи до керування асортиментом і ціноутворенням продукції, що випускається.

Сьогодні багато підприємств являють собою "багатофункціональні" структури, тому що орієнтовані не стільки на масове виробництво продукції, скільки на задоволення запитів клієнтів чи досягнення якихось цілей. Саме тому розпочинати побудову аналітичних матриць слід з залежності “ціль (результат) / спосіб (бізнес-процес) ”, що відповідно економічної логіки здійснення підприємницької діяльності повинна передувати іншим стадіям чи етапам реалізації будь-яких бізнес-проектів. Метою досліджень такого роду є ідентифікація відповідності очікуваних результатів з можливостями їх реальної досяжності.

Подібним чином можна сконструювати й описати і інші модифікації матриць типу “Ціль-Спосіб". Але з огляду на те, що основним критерієм ефективності розвитку підприємств визначено його ринкову вартість, пропонується використовувати матрицю “вартість підприємства/ маркетинг". Основне призначення цієї матриці - дати можливість власникам підприємств чітко усвідомити, яка маркетингова стратегія підприємства повинна бути використана залежно від реально можливого зростання ринкової вартості підприємства за умови наявності статистично підтвердженого зв’язку між цими двома характеристиками бізнесу. Крім того, всі поля матриці слід вважати економічно доцільними при певних умовах діяльності. Але при зміні цільових орієнтирів підприємства керівники повинні визначити, у яке поле слід “пересувати" підприємство для їх досягнення.

Більшість підприємств галузі нетканих матеріалів сьогодні розвиваються не найкращим чином, про що свідчать фінансово-економічні показники їх діяльності. Проаналізувавши динаміку зміни вартості підприємств (на основі методики дисконтування грошових потоків), а також з огляду на частку витрат на просування та збут продукції, можна відзначити, що більшість з них знаходиться на полі реактивного розвитку та балансування на стадії банкрутства (виходу з меблевого бізнесу.

Наступним кроком нашого дослідження слід вважати побудову матриці типу “ціль / ресурс", яка призначена для узгодження поставлених перед підприємством цілей та наявних у його розпорядженні фінансових, технічних, трудових та інших ресурсів для їх досягнення. Загальний вигляд матриці та пропонована модифікація представлені на рис.3.3

Рис.3.3 Матриці “Ціль / Ресурс” в управлінні розвитком підприємства

Виходячи з логіки побудови матриць такого роду, для аналізу слід використовувати співрозмірні економічні показники та характеристики. Теоретично усі бізнес-процеси підприємства повинні бути розкладені на цілий спектр аналітичних матриць другого порядку. Фактично запропонований управлінський інструмент формалізує статистично виявлену залежність результуючого показника та якогось суттєвого фактору впливу.

Нами пропонується використовувати матрицю, яка показує зв’язок зростання вартості підприємства з сумою сукупного капіталу, задіяною у підприємницькій діяльності. Проаналізувавши динаміку зростання сукупного капіталу малих підприємств галузі нетканих матеріалів та зміну ринкової вартості, можна зробити висновок щодо недостатнього рівня ресурсної забезпеченості їх розвитку. На ІП “Альтеко", ЗАТ “Харків-Текстиль” - розвиток відбувається на основі підвищення якості та структури бізнес-процесів, ВАТ “Фант" - розвиток можливий на основі мінімізації витрат капіталу (фактично відбувається вимивання коштів) та оптимізації традиційних бізнес-процесів, ВАТ “Пульсар” - розвиток через залучення капіталу, ТОВ “Велам”- розвиток через ефективне інноваційне інвестування.

Наступним кроком аналізу є визначення часової збалансованості цільових орієнтирів на основі врахування їх складності, способу досягнення та ресурсної забезпеченості діяльності. Саме проведенню такого аналізу і призначена матриця “ціль / час". Вона допоможе керівникам і власникам бізнесу оптимізувати використання такого цінного ресурсу, як час діяльності. Базова конфігурація матриць такого роду та пропонована модифікація представлені на рис.3.4.

Рис.3.4 Матриці “Ціль / Час" в управлінні розвитком підприємства

У дослідженнях такого роду здобувають особливої актуальності існуючі сьогодні розробки вітчизняних та зарубіжних науковців з проблематики часової оцінки ефективності підприємницької діяльності. Основним об’єктом для аналізу економічного розвитку підприємств за матрицею “вартість підприємства / час" є приріст грошового потоку за одиницю часу (у нашому випадку звітний рік).

На основі проведеного аналізу цільових матриць розвитку малих підприємств меблевої промисловості можна перейти до найбільш поширених у економічній практиці матриць типу “спосіб-ресурс". Основна мета матриці “ способи / ресурси" - це виявлення рівня залежності розвитку підприємства від забезпеченості економічними ресурсами, що дозволяє ідентифікувати такі основні типи бізнес-процесів:

комплексна (повна) переробка - при мінімальних витратах економічних ресурсів виконуються складні виробничі або комерційні процеси;

традиційні виробництва - бізнес-процеси підприємства досить стандартизовані та спеціалізовані, технологія їх реалізації достатньо вивчена, що дозволяє досягнути мінімізації економічних ресурсів;

науковомісткі (інноваційні) виробництва - виконуються складні бізнес-процеси зі значними витратами економічних ресурсів;

матеріаломісткі бізнес-процеси - при максимальних витратах ресурсів виконуються прості бізнес-процеси.

Загальна логіка побудови матриць такого типу, приклади та пропозиції представлені на рис.3.5.

Запропонована матриця призначена для виявлення залежності між трудовим потенціалом підприємства та його ринковою вартістю. Саме персонал є носієм інтелектуального капіталу організації, втілюючи у собі активний елемент будь-якої діяльності. На основі запропонованої матриці визначається:

капіталомісткий розвиток - досягається значне зростання вартості підприємства при невеликій чисельності персоналу, що свідчить про ефективну організацію праці та використання високопродуктивних технічних засобів;

трудомісткий розвиток - полягає у досягненні зростання вартості підприємства шляхом збільшення чисельності працівників підприємства;

оптимізація бізнес-процесів підприємства - передбачає досягнення незначного зростання вартості підприємства при незначній чисельності персоналу;

пропорційний розвиток - значне зростання вартості підприємства досягається на основі використання значної кількості працівників.

Рис.3.5. Матриці “Спосіб-Ресурс” в управлінні розвитком підприємства

Наступні два типи матриць розвитку підприємств носять допоміжний, але не другорядний характер - матриця “ресурс / час" (запропонована модифікація “сукупний капітал / часовий проміжок”) і матриця “спосіб /час” (запропонована модифікація “виробничі та комерційні процеси / часовий проміжок”).

Матриці типу “ресурс / час" дозволяють визначити стратегічні ресурси підприємства, тобто ті ресурсні складові підприємницької діяльності, які безпосередньо обумовлюють довгостроковий успіх підприємства у даній сфері бізнесу. Залежно від різновиду підприємницької діяльності та домінуючого фактора виробництва можна визначати капітало-, машино-, трудо-, інформаційно- і земелезалежні підприємства.

Крім вказаного, матриці “ресурс / час", як правило, використовуються для ідентифікації стадій розвитку підприємства згідно концепції циклічного розвитку. Так, наприклад, значні обсяги інвестування у основні засоби, оборотний капітал, нематеріальні активи тощо у порівняно короткий термін часу характерно для стадії “народження" бізнесу. Поступово зі зростанням розмірів виробничо-комерційної структури, розширення ринків збуту тощо відбувається мінімізація витрат капіталу у поточному періоді та активне інвестування у майбутній розвиток - стадія “зрілості" бізнесу. Таким же чином можна визначити й інші стадії циклів розвитку підприємств.

Загальний вигляд матриць такого роду і запропонована конфігурація представлені на рис.3.6.