Смекни!
smekni.com

Операційна діяльність підприємства (стр. 2 из 7)

• наявні потужності — якщо в організації є достатні потужності, то часто ефективніше самим робити комплектуючі чи створю­вати послуги;

• спеціальні знання — якщо фірмі бракує досвіду і кваліфікації для якісного виконання роботи, то розумною альтернативою буде закупівля чи партнерство;

• фактори якості — підприємства вузької спеціалізації звичайно можуть запропонувати більш високу якість, ніж може забезпе­чити сама організація. І навпаки, спеціальні вимоги до якості чи здатність самостійно контролювати якість можуть дозво­лити виробництву цілком виконувати всі роботи; Е природа попиту, коли попит на виріб високий і стабільний, то для організації буває вигідніше виконувати роботу самій. Однак при великих коливаннях попиту чи малому обсязі за­мовлень звичайно буває краще доручити роботу іншим; • витрати — будь-яка економія витрат за рахунок закупівель чи виробництва повинна співвідноситися з попередніми фактора­ми. Економія витрат може походити із самого виробу чи з еко­номії на транспортних витратах [3].

Як тільки буде прийняте рішення, які компоненти продуктів робити самій організації, а які повинні бути зроблені зовнішніми підприємствами, можна вибрати процес, найбільш придатний для виробництва різних компонентів. Основа у виборі процесу — не­обхідність пов'язати вимоги виробу з виробничими можливостя­ми. Розходження між успіхом і невдачею у виробництві іноді просліджується від моменту вибору процесу. Продукція має ши­рокий діапазон — від унікальних видів до високо стандартизова­ної, серійної продукції. Звичайно вимоги з обсягу збільшуються в міру росту стандартизації: унікальні товари мають малий обсяг, а стандартні — великий. Ці фактори варто враховувати при виз­наченні, який тип виробничого процесу варто використовувати.

При виборі типу виробничого процесу також виробляється оцінка ступеня його автоматизації і гнучкості й оцінка устатку­вання, що буде використовуватися.

Пов'язати ці елементи при виборі процесу можливо за допо­могою матриці продукт/процес.

Основою матриці є взаємозалежність життєвих циклів про­дукту і технологічного процесу, що служать базою для прийнят­тя рішень. Життєвий цикл продукту представлений у вигляді трьох фаз:

1) нова фаза — запуск продукту у виробництво;

2) фаза, що розвивається — збільшення ступеня відпрацьовування продукту з ростом його випуску, що вимагає забезпечення
якості і нововведень. Найбільш ефективна спеціалізована технологія;

3) відпрацьована фаза — вироблений продукт із погляду тех­нічних характеристик, стандартизації, якості, конкурентоспро­можності. Конкуренція ведеться за ціновими характеристиками. Досягається це високим рівнем автоматизації. Найбільш ефек­тивні варіанти показані по діагоналі.

Вимоги до формування виробничого процесу в компанії 5МН (Швейцарія}

Годинники Swatch створені на основі радикально нових розробок в галузі дизайну, автоматизації і зборки, а також в галузі маркетингу й обміну інформацією.

Ми реорганізували виробництво, зборку і розподіл. Ми звернули більш пильну увагу на логістику, якість і устаткування. Ми заново спроектували виробничий процес. Наші виробничі підрозділи несуть повну відповідальність за виготовлення і зборку.

Годинники Swatch дуже легкі. Воші складаються усього лише з 51 деталі, що приблизно в 2 рази менше, ніж у конкурентів. Це можли­во завдяки оригінальній схемі виробництва. Усередині знаходяться по­рожні опалубки. Два попередньо зібраних модулі склепуються ультра­звуком, а скло приварюється до корпуса прямо, що є гарантією водоне­проникності і твердості.

Ми стандартизували стільки стандартних деталей для різних марок, скільки було можливо: кварцові резонатори, проміжні мотори (stepping motors) і т.д. Ми стандартизувати велику частину устаткування для цих деталей. Ми уклали величезні засоби у високотехнологічні компоненти, такі, як напівпровідники і батареї. Ми приклали величезні зусилля для автоматизації наших складальних ліній.

2. Проектування процесу виробництва продукції

Коли виріб спроектований, необхідно визначити етапи про­цесу виробництва цього виробу, загальну тривалість його виго­товлення. Різні варіанти технологічного процесу впливають на середній час виробництва, трудомісткість виробів, вантажопото­ки на підприємстві, використання виробничих потужностей.

Найбільший ефект буде досягнутий, якщо будуть розроблені комплексні технологічні процеси, що охоплюють, крім основних виробничих операцій, транспортні, контрольні й інші допоміжні процеси.

У такому випадку, уже до початку виробничого процесу за технологічною документацією можна визначити довжину і на­прямок транспортних шляхів між технологічними операціями, тривалість транспортних операцій, спосіб їхнього здійснення, ча­стку ручних і механізованих робіт, їхню трудомісткість.

Актуальність такого підходу диктується тим, що на підпри­ємствах і будівництвах, здебільшого, обсяг допоміжних операцій найчастіше перевищує обсяг основних [4].

Як і при проектуванні виробу, розроблювач процесу (техно­логічна служба підприємства) повинен розглянути відносну зна­чимість наступних критеріїв проектування процесу виробництва:

• Виробнича потужність.

• Економічна ефективність.

• Гнучкість.

• Продуктивність.

• Тривалість.

• Надійність.

• Ремонтопридатність.

• Стандартизація і сталість результатів.

• Безпека, промислова санітарія і гігієна.

• Задоволення життєвих потреб працівників.

Щоб забезпечити потрібні характеристики процесу, розроб­лювач повинен зробити вибір варіантів у наступних галузях:

• Тип переробної системи (проектна система, дрібносерійне ви­робництво, безупинний процес, комбінація перерахованих ви­ще варіантів).

• Власне виробництво чи придбання деяких комплектуючих ви­робів.

• Виконання деяких завдань своїми засобами чи передача їхнім субпідрядникам.

• Способи переробки (наприклад, фарбування виробів можна вести розпиленням, кистю, валиком, зануренням).

• Ступінь механізації й автоматизації.

• Рівень допоміжних робіт.

• Ступінь спеціалізації праці робітників [5].

Спеціалізація (поділ) праці є найважливішим чинником підвищення продуктивності праці виробничих працівників і робітників. Переваги спеціалізації полягають у тім, що вона доз­воляє скоротити обсяг підготовки працівників, підвищити рівень професійного уміння на кожному спеціалізованому робочому місці, відокремити від виробничих завдань ті, котрі не вимагають кваліфікованої праці, а можуть бути виконані некваліфікованими робітниками, що одержують меншу зарплату. При цьому значною мірою зростає можливість використання спеціалізова­ного устаткування.

У той же час спеціалізація має ряд недоліків. Головні з цих не­доліків наступні:

• зменшення гнучкості при зміні виробничих завдань,

• зниження почуття задоволеності робітників своєю працею,

• наростання стомлюваності при монотонній праці,

• ріст прогулів.

Тому дуже важливою є роль керівника на етапі визначення зміс­ту робіт, який разом з технологічною службою, а можливо і з пси­хологом, повинен всебічно розглянути дану проблему, фактори, з нею пов'язані, щоб знайти оптимальний рівень спеціалізації праці.

При проектуванні виробничого процесу (Product Flow Design) основна увага зосереджується на окремих процесах, через які проходять комплектуючі матеріали і складальні вузли в міру, їхнього виготовлення. Найбільш широко при плануванні про­цесів застосовуються наступні інструменти: операційні марш­рутні карти, схеми технологічного процесу (Flow Process Chart), складальні схеми і креслення. Це дуже зручні інструменти як для використання в стійкому режимі виробництва, так і при діагнос­тиці відхилень. Власне кажучи, перший звичайний етап у ході створення будь-якої виробничої системи починається зі складан­ня карт потоків і операцій з використанням одного чи декількох з перерахованих вище інструментів. Вони являють собою ніби «організаційну структуру» виробничої системи [І].

Складальне креслення— це не що інше, як докладне зображен­ня всіх окремих компонентів продукції.

У складальній схемі використовується інформація, представ­лена в складальному кресленні, і крім того вказується, яким спо­собом і в якому порядку окремі компоненти продукції повинні з'єднуватися в процесі зборки. Часто в схемі наводяться зведення Про структуру загального виробничого потоку.

В операційних маршрутних картах, як випливає з їхньої на­зви, вказуються маршрути руху заготівель за операціями техно­логічного процесу.

У схемах технологічного процесу за рубежем звичай­но використовуються стандартні символи американського суспільства інженерів-механіків (American Society of Mechanical Engineers), за допомогою яких наочно відображається усе, що відбувається з продукцією в міру послідовного виготовлення на відповідному виробничому устаткуванні. Можуть застосовуватися й інші умовні позначки різних процесів, але в такому випадку їх потрібно розшифрувати на самій схемі.

Розробка схеми технологічного процесу дозволяє скоротити простої і час збереження, що поліпшує організацію виробництва і робить його більш рівномірним.