Смекни!
smekni.com

Операційна діяльність підприємства (стр. 5 из 7)

По-третє, наявність усіх видів великих, ще далеко не цілком використаних виробничих ресурсів дає можливість широкого ма­невру в їхньому застосуванні, швидкій заміні одних ресурсів іншими, вибору найбільш сприятливих економічних районів для виробництва, Швидкого нарощування виробничих потужностей з випуску продукції у відповідності з попитом.

По-четверте, як показує аналіз, промисловість України не на­багато уступає іншим розвинутим індустріальним за рівнем фондо - і енергооснащеності працівників, енергооснащеності основ­них виробничих фондів, наукоємності продукції й іншим харак­теристикам виробництва. Тенденція в цьому напрямку сприятли­ва і дозволяє сподіватися на подальший успішний розвиток ви­робничо-технічної бази, яка забезпечить підвищення конкурен­тоспроможності і якості продукції, що випускається.

По-п'яте, з переходом на ринкові умови господарювання відпали тверді рамки, установлювані для підприємств і регулюючі обсяги, кількість і якість, асортимент і номенклатуру виробленої продукції. Приватизовано власність. Підприємствами управляють акціонери чи підприємці. Розбуджено підприємницьку енергію, що привело до появи цілого класу ініціативних, сміливих, енергійних, активних, що вміють кваліфіковано організувати про­цеси виробництва, людей, здатних вивести з кризи не тільки яке-небудь конкретне підприємство, але й економіку країни в цілому.

Різні види гнучкості знаходяться в складних взаємозалежностях, що здебільшого не є прямими. Тому досягнення максимальних результатів можливе при виборі оптимального ступеня гнучкості системи з обліком усіх факторів, що впливають на неї. Як пока­зує практика, вони наростають з підвищенням складності засобів праці.

Перша група гнучкості — тверда технологія виробництва, при якій технологічне устаткування призначене для виготовлен­ня однієї деталі.

Друга група — технологія виробництва, що перебудовується, при цьому устаткування при заміні окремих його компонентів чи зміні компонування може використовуватися і для виготовлення нового виробу чи строго фіксованої групи виробів.

Третя група — переналагоджувані технологічні процеси і відповідне устаткування, призначене для одночасного випуску групи деталей.

Четверта група гнучкості — гнучка технологія виробництва й устаткування, пристосовані для високого рівня автоматизації.

Третя і четверта групи називаються також програмувальни­ми, тобто при переході з одного об'єкта виробництва на іншій міняються порядок і програма дій.

Крім того, «ступінь гнучкості» часто характеризують вироб­ничим потенціалом, вираженим кількістю затрачуваного часу і кількістю необхідних додаткових витрат при переході на випуск нової номенклатури деталей, а також розмаїтістю цієї номенкла­тури і розрізняють два види гнучкості: тактичну (короткостроко­ву) і стратегічну (довгострокову). Перша характеризується обся­гом зусиль і засобів, необхідних для переходу з виробництва од­ного виду деталей на інший відповідно до поточної виробничої програми; друга — повним обсягом заходів, необхідних для пе­рекладу виробництва на випуск нової продукції при зміні вироб­ничої програми, і тими кількісними і якісними змінами виробни­чих потужностей, що при цьому вимагаються.

5. Система безупинного поліпшення продуктів і процесів

Як відомо, мінімальна вимога, що лежить в основі формуван­ня цілей організації, — це необхідність дістати прибуток. Підприємство може забезпечити своє існування в довгостроковій перспективі тільки одержуючи прибуток, і тільки в цьому випад­ку його діяльність має сенс. Прибуток утвориться, як виторг від буту продукту за винятком усіх зроблених витрат (затрат). Отже уСе різноманіття процесів на підприємстві спрямоване на до­сягнення двох основних цілей: І підвищення прибутку, І зниження витрат.

Ці цілі можуть бути досягнуті за допомогою різних стратегій і тактичних прийомів. Більшість з них можуть бути описані в термінах значних інновацій чи за допомогою системи Kaizen

(постійних, поступових поліпшень) [7]. Метод Kaizen вперше описаний у 1986 р. у книзі Масааки Імаі як один з най­важливіших елементів японського успіху, як фундамент про­дуктивності і якості, що знайшла згодом поширення в Європі й Америці.

Великі інновації дозволяють здійснювати вражаючі стрибки вперед, однак вимагають технології, що відповідає новітньому рівню знань, і великих інвестицій. На противагу цьому дрібні Поліпшення, що дають кумулятивний ефект, можуть здійснюва­тися кожним співробітником у рамках його повсякденних обов'язків відповідно до його особистих здібностей. Результати цих поліпшень хоча і мають скромний масштаб, але носять регу­лярний і частий характер.

Тому Kaizen як постійні, поступові поліпшення перетворився в один з найважливіших інструментів управлінської стратегії. Ця система допомагає використовувати досвід й інформацію, що є в кожного працівника підприємства, у потрібному напрямку. Та­ку форму збору ідей іноді називають також імплементарними про­позиціями з поліпшення, тобто такими, що забезпечують виконан­ня зобов'язань з постійного поліпшення продуктів і процесів як політики підприємства (фірми).

Існує помітне розходження між підприємствами, що заводять «шухляди для скарг і пропозицій» і просто збирають ідеї, і Підприємствами, що прагнуть до реалізації пропозицій з поліпшення. Старі методи не мають відношення до управлінської стратегії, розроблені на додаток до інших механізмів. Вони роз­глядалися співробітниками як додаткові витрати, і керівництву навряд чи варто розраховувати на активну участь працівників у зборі ідей. Пануючий тут принцип можна виразити так: «Співробітникам дозволяється робити пропозиції». Він має двояке значення: якщо хтось робить пропозицію — ніхто не проти якщо ніхто нічого не пропонує — теж ніхто не проти.

На відміну від цього система імплементарних пропозицій ґрунтується на передумові, що працівник спритний за своєю при­родою, і тому від нього можна чекати пропозиції яких-небудь ідей. Дрібні поліпшення тут уже не можуть бути просто так відкинуті з дуже простої причини: вони перетворилися в невід'ємний інструмент управлінської стратегії.

Оскільки ціль діяльності підприємства полягає у досягненні при­бутку, Кaizen - пропозиції повинні бути спрямовані на її збільшення. Оскільки існує два способи збільшення прибутку, то і Каizen - пропозиції можна класифікувати за двома цільовими напрямками:

• ідеї, що сприяють підвищенню обороту,

• ідеї, що сприяють зниженню витрат.

Підприємство може працювати з низькими витратами, якщо воно ефективне, тобто функціонує без дефектів, перевантажень, непотрібних матеріальних витрат, перебоїв (наприклад, у пото­ках матеріалів), і якщо воно постійно враховує творчі ідеї, що до­помагають максимально знизити витрати. До цієї кате­горії можуть бути віднесені всі Каizen -поліпшення, спрямовані на підвищення продуктивності окремого робочого місця. Здебіль­шого, такі нововведення викликані певними умовами, з якими працівник зіштовхується безпосередньо на своєму робочому місці. Ефект від подібних пропозицій, що орієнтовані на конкрет­не завдання, як правило, без проблем піддається виміру.

Складніша справа, коли потрібно дати оцінку такому факто­ру, як зміцнення робочої моралі, якого також можна домогтися за рахунок поліпшень на робочому місці чи у виробничому про­цесі. І все-таки навіть цей фактор можна непрямим чином виміряти, тому що він теж веде до зниження витрат, підвищуючи мотивацію і продуктивність праці. Однак, при розгляді Кaizen та інших систем безупинного поліпшення продуктів і процесів (СБППП) маються на увазі в першу чергу ті поліпшенім, які без­посередньо спрямовані на зниження витрат. Цьому аспекту постійних поліпшень традиційно надається велике значення.

Постійного ж поліпшення з метою збільшення обороту містять у собі пропозиції з удосконалювання сервісу, оптимізації уявлень про конкурентоспроможність продукту, посиленні рек­лами, підвищенню якості і т.п.

Вони надходять, як правило, з відділів маркетингу, збуту і післяпродажного обслуговування. В міру розвитку підприємства пропозиції цієї категорії набувають усе більшого значення. ЗІ іншого боку, виміряти їхній вплив на оборот у буквальному значенні неможливо, оскільки результати збуту залежать від безлічі різних факторів.

Сьогоднішнє завданім полягає в аналізі управлінських методів І і систем, використовуваних підприємствами різних видів на різних я етапах свого розвитку, і розробці нових систем і методів. Для багатьох видів діяльності на підприємстві, таких, як бухоблік, постачання чи збут, розвинулася власна, чітко обмежена СБППП, Що я спрямована на поліпшення в галузі обробки інформації.

Розходження між Каіzen - підходом на виробництві і Каіzen - % підходом у збуті і сфері послуг полягає у встановлюваних пріоритетах. Для виробничого сектора важливо спростити процеси й 1 уникнути непотрібних втрат матеріалів. У сфері послуг основне! значення мають різноманіття, сучасне оформлення, популярність, атмосфера, імідж, відповідний дизайн і т.д. Поліпшення, спрямовані на звуження асортименту і запобігання втрат матеріалів, розглядаються у відділах і фірмах, не зайнятих вироб­ництвом товарів, швидше як погіршення.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що поліпшення в сфері послуг спрямовані не на упредметнені предмети такі, як товари чи устаткування. Тут ми маємо справу із самим складним, що не піддається кількісному опису, елементом .людиною. Тому Каіzen - методи і програми навчання, що постачають працівників необхідними засобами для застосування цих методів, тут повинні | бути модифіковані. Не дивно, що, коли поняття ноу-хау було поширене на сектор збуту і сервісу, виникла велика плутанина, у якій необхідно розібратися.