Смекни!
smekni.com

Операційна діяльність підприємства (стр. 4 из 7)

Загальний обсяг випуску за технологічними осередками може бути досить великим для предметної організації виробництва. Розміщення устаткування за групами технологій звичайно при­водить до появи дрібних замкнутих робочих ділянок замість до­рогих потокових ліній і може застосовуватися лише, для окремої частини технологічного процесу.

Переваги даного розміщення містять у собі скорочення часу налагодження устаткування, площ для збереження запасів, шляху, який проходить деталь, і тривалості технологічних переходів. Ще важливіше те, що тісний зв'язок працівників і майстрів з невели­ким сімейством продуктів веде до підвищення досвіду і компетент­ності. Оператори самі відзначають, що, коли вони бачать, як їхній виріб переходить на фінальні стадії і перетворюється в готовий продукт, їхня мотивація підвищується. Таке рідко відбувається при технологічному чи предметному розміщенні устаткування.

Існує, в принципі, ще один спосіб розміщення устаткування, що реалізується у випадку, якщо виріб (через великі габарити і масу) протягом усього технологічного процесу (а іноді й постій­но) залишається на одному місці. Цей випадок називають розмі­щенням устаткування за принципом обслуговування нерухомого об'єкта. За таким принципом організовані суднобудівні верфі, будівельні, кінознімальні площадки, при якому виробниче устат­кування підвозиться до виробу, а не навпаки.

Багато виробничих об'єктів у цілому являють собою комбіна­цію різних видів розміщення устаткування й організації виробни­чого процесу. Наприклад, роботу одного цеху можна організува­ти на основі технологічного принципу, а іншого — на основі предметного.

Звичайно робота всього заводу організується за предметним принципом (виготовлення основних вузлів, проміжна зборка, лінія остаточної зборки). Однак кожна виробнича стадія ре­алізується за технологічним способом чи за предметним, напри­клад, у складальному цеху. Організація робіт на основі групової технології часто зустрічається на ділянках, що самі є елементами широко застосовуваної на даному заводі організації вироб­ництва за предметним принципом.

4. Гнучкість виробничого процесу

Протікання економічних процесів у часі носить динамічний характер, що зумовлює в умовах гострої конкуренції підприємст­вам швидко адаптуватися до швидко мінливих умов зовнішнього і внутрішнього середовища. Навіть протягом невеликого періоду часу обсяги споживання дуже динамічні. У цих умовах виграє (а в наших умовах виживає) те підприємство, яке швидше інших пристосується до реалій часу й адаптується до нових незвичних для нас умов.

Одним з головних недоліків вітчизняного розвитку промис­лового комплексу варто вважати низьку здатність більшості підприємств досить швидко і з мінімально необхідними капіталь­ними вкладеннями реагувати на потреби ринку.

Більшість підприємств виявилися сьогодні нездатними ні вив­чати ринок, ні зробити продукцію, що відповідала б потребам цього ринку, а виходить, виявилися неготовими до умов твердої конкурентної боротьби.

У сформованій ситуації одне з природних і найбільш ефектив­них і швидкореалізованих напрямків подальшого розвитку вітчизняної промисловості — підвищення ступеня адаптації і гнучкості підприємств до потреб ринку.

Зі стратегічної точки зору поняттям гнучкість (Flexibility) визна­чають здатність компанії пропонувати своїм споживачам широкий вибір товарів. У великій мірі ця здатність залежить від часу, що потрібен фірмі на розробку нового виду продукції і перетворення існуючих процесів для переходу на випуск пової продукції [4].

Необхідність підвищення гнучкості вітчизняних підприємств в умовах мінливих потреб ринку зумовлена багатьма причинами. Назвемо найбільш важливі з них [6]:

1. Неможливо ніякими іншими шляхами досить стійко збільшувати асортимент і номенклатуру виробленої продукції. Вітчизняна і зарубіжна практика показує, що найменші питомі витрати на виробництво традиційної додаткової чи знову освою­ваної продукції мають підприємства, найбільшою мірою здатні до трансформації традиційної схеми функціонування. Тривалий і болісно плинний процес конверсії і перебудова цивільних підприємств багато в чому пояснюється наслідками пануючої раніше ідеології в будівництві, конструюванні і технологічному забезпеченні, націленої на максимізацію обсягів продукції, що випускається, при вузько номенклатурному її виробництві.

2. Надзвичайно важливо найближчим часом «відвоювати» вітчизняний ринок, витиснувши більшість іноземних товарів, і заповнити його товарами вітчизняного виробництва. Вирішити цю проблему, не застосовуючи адміністративних методів, мож­ливо лише шляхом різкого зниження витрат на виробництво, пов'язаних з технічним переозброєнням і випуском на цій основі нової, оригінальної продукції, що користується широким попи­том. Витрати на технічне переозброєння, як правило, тим нижчі, чим вищий (за інших рівних умов) ступінь гнучкості підприємст­ва, що переозброюється.

3. Неможливо прорватися на зовнішній ринок без низької собівартості і високої якості сучасної продукції. Явно недостатня присутність на них вітчизняної продукції — наслідок не тільки і не стільки низької якості вітчизняних товарів (хоча це і має першоряд­не значення), скільки результат обмеженого вибору і несуттєвої різ­ниці в ціні в порівнянні з іноземними аналогами, що відрізняються кращим дизайном, широтою модифікацій і малою енергоємністю.

4. Не володіючи високою гнучкістю, підприємства не мають можливості широко використовувати застосовувані в усьому світі передову техніку і прогресивні технології, впровадження яких у діюче виробництво майже неможливе через необхідність не часткової, а майже повної заміни всієї системи основних ви­робничих фондів.

5. Негнучке виробництво не дає можливості розвитку інтелек­туального потенціалу підприємства. Висококваліфікований по­тенціал працівників наукових, конструкторських і технологічних працівників у силу низької дієздатності виробничо-технічної бази підприємств у цілому і до змін і саморозвитку у своїй структурі,

зокрема, виявляється непотрібним, втрачає кваліфікацію. Тим са­мим гальмується науково-технічний прогрес у галузі, що негатив­но відбивається на конкурентоспроможності продукції.

6. Відсутність у підприємств необхідної в умовах ринку гнуч­кості і як наслідок — низька споживча вартість продукції — істотно обмежують можливості підприємства мати достатні фінансові ресурси, у тому числі і валютні, необхідні для придбан­ня нової техніки і технологій для забезпечення безупинного про­цесу простого і розширеного відтворення.

Таким чином, підвищення ступеня гнучкості машинобудівних (і не тільки машинобудівних) підприємств до потреб ринку в да­ний час є гарантом їхньої виживаності, можливості безкризового існування і подальшого успішного розвитку.

Потреба в гнучкості виробництва викликана практикою підвищення конкурентоспроможності продукції при найменших витратах, вимогами виживаності підприємств. Вікова тенденція концентрації виробництва була пов'язана з «економією на мас­штабах». Прискорення організації запуску нової продукції в су­часних економічних умовах виступає як найважливіший інстру­мент задоволення запитів споживача. У зв'язку з цим для підприємств і стає важливим виробництво різних видів виробів при постійному освоєнні нових сфер діяльності. Гнучкість до по­треб ринку стала головним фактором виживання підприємства в конкурентній боротьбі.

Гнучкість — це можливість переорієнтації виробничої систе­ми без корінної зміни матеріально-технічної балі підприємства.

Більшість дослідників вважають, що в умовах ринкової еко­номіки гнучкість і адаптивність виробничої системи — неодмін­на умова підвищення ефективності виробництва.

Деякі об'єкти, наприклад, споруди і передаточні пристрої, практично індиферентні до виду оброблюваних матеріалів і типу продукції, що випускається, тобто мають високу гнучкість.

Гнучкість виробничих будинків (виробничих площ) і транспорт­них засобів обмежується тільки габаритно-ваговими параметра­ми виготовлених виробів.

Попередній аналіз стану і динаміки технічного розвитку знач­ної кількості підприємств дозволяє виразити думку, що більшість з них, також як, втім, уся галузь (машинобудування) у цілому, та­кими можливостями володіють. Про це свідчить наступне.

По-перше, виробничий потенціал галузі досить великий. Він деформований, але не зруйнований. Виробничі потужності визна­ються надлишковими майже на половині підприємств. Надлиш­ковою ж визнана і наявність робочої сили на третині підприємств, що в цілому свідчить про перенагромадження, як основного, так і перемінного капіталу в галузі, а також і про те, що довгостроко­вий характер цієї ситуації усвідомлюється на підприємствах.

По-друге, досить високий і науковий потенціал промисло­вості. Абсолютна більшість працівників галузі має великий запас досвіду, знань і навичок, що характерне, насамперед, для галузей оборонної промисловості. Наукові розробки в масштабах галузі за минулі десятиліття настільки значні і продуктивні, що при на­лежному їхньому використанні можуть забезпечувати ефектив­ний розвиток галузі ще багато років.