Смекни!
smekni.com

Операційна діяльність підприємства (стр. 3 из 7)

Після розробки технологічного процесу в цілому починається проектування окремих його етапів. Раніше ми ознайомилися з терміном процес, що представляється як набір завдань, у резуль­таті виконання яких «Вхід» перетвориться в корисний «Вихід» продукції. При більш докладному розгляді процес поділяють на: (1) набір завдань, (2) потоки матеріалів й інформації, що поєдну­ють ці завдання, і (3) збереження матеріалів та інформації.

1. Завдання. У результаті виконання кожного виробничого завдання відбувається, у більшій чи меншій мірі, перетворення «входу» у бажаний «вихід».

2. Потік. Будь-який технологічний процес містить у собі потік матеріалів та інформації. Потік матеріалів являє собою пе­реміщення виробу, що виготовляється, від завдання до завдання. Потік інформації дозволяє визначити, яка частина перетворення викопана в ході попереднього завдання і що конкретно залиши­лося зробити в процесі виконання поточного завдання.

3. Збереження. Якщо деталь не знаходиться в процесі вико­нання якого-небудь завдання переміщення до наступного завдання (операції), значить вона знаходиться в стані збереження (про­лежування). Предмети праці, що перебувають у стані збереження, називають також заділами, що знаходяться в чеканні (стані спо­кою).

В міру проходження виробу за циклом свого життя, процес, за допомогою якого зроблено даний виріб, теж повинен розвива­тися цілком передбачуваним чином. Якщо життєвий цикл проце­су буде розвиватися не в ногу з життєвим циклом виробу, конку­рентоспроможність організації може бути серйозно підірвана.

На початковій стадії життєвого циклу виробу обсяги його продажів досить низькі. Конструкція виробу може бути ще не цілком стабільною, а конкурентоспроможність ґрунтується на його відмінних ознаках, а не на ціні.

На цій стадії процес виробництва повинен бути досить гнуч­ким, щоб його можна було швидко змінити й удосконалити у відповідності з попитом і змінами в конструкції виробу. Здат­ність підприємства робити продукцію у великих кількостях і з ви­сокою економічною ефективністю є головним. Сам виробничий процес у цей час, як правило, є досить трудомістким, дрібносерійним, слабко автоматизованим.

У процесі удосконалення продукту його конструкція в усе більшій мірі буде стандартизуватися, і обсяги збуту зростуть. Ос­новним фактором конкурентоспроможності при цьому, очевидно, стане ціна. Питання економічної ефективності і стабільності випу­ску продукції набудуть найважливішого значення. Процес вироб­ництва при цьому стане капіталомістким, високомеханізованим чи автоматизованим, націленим на масовий випуск продукції.

3. Організаційно-технологічні аспекти розміщення устаткування

Гарний план розміщення устаткування може істотно позначи­тися на безпеці, ефективності і мотивації працівників, у той час, як невдалий план, як мінімум, приводить до порожньої витрати виробничих площ, часу, а іноді здатний заподіяти і серйозний збиток як організаційно-технологічним аспектам виробництва, так і економіці підприємства в цілому.

При складанні плану оптимального розміщення устаткування варто враховувати наступні посилки, фактори й обмеження:

• Доступний простір. Насамперед, необхідно врахувати обме­ження за наявними площами, за рідкісним винятком тих ви­падків, коли будується зовсім новий будинок. Простір слід вра­ховувати в трьох вимірах. Дуже важливими є розміри площ і відстані, які необхідно переборювати між різними виробничими елементами. Деякі технологічні процеси вимагають запасу висо­ти, причому площі у вертикальному напрямку звичайно більш доступні, ніж у горизонтальному. Вони можуть використовува­тися для транспортування деталей, напівфабрикатів, готової продукції за допомогою транспортерів, трубопроводів мостових кранів і їхнього збереження на спеціальних стелажах.

• Безпека. Для роботи і технічного обслуговування заводу не­обхідно передбачити досить місця для забезпечення безпеки. Під'їзні колії повинні бути просторими і чистими, щоб не вини­кало проблем з їх використанням і погіршенням видимості. Не­безпечні виробництва необхідно відокремлювати від інших.

• Доступ. Перші й останні стадії технологічного процесу по­винні неодмінно розміщатися поблизу запасів заготівель і гото­вої продукції, а ті, в свою чергу, — поблизу від межі будинку. Як­що в процесі беруть участь покупці, точки прийому чи обслуго­вування повинні знаходитися поруч із входом. Виробництва, що вимагають пиловловлювачів, відводу газів чи денного світла, має сенс розташовувати поблизу стін будинків.

• Простір. Необхідно визначити простір, необхідний для ро­боти й обслуговування кожного верстата, а також для його по­треб у збереженні заготівель. Також потрібен простір для досту­пу як людей, так і матеріалів. В міру необхідності визначається також простір для збереження проміжних запасів.

• Організація. Планування повинно створювати почуття єднан­ня, причому це важливо як для стимулювання мотивації працівни­ків, так і для спрощення завдань контролю. Виробничі приміщення не повинні перешкоджати зближенню і спілкуванню, а також допу­скати спостереження за всім ходом технологічного процесу.

• Гнучкість. Виробництву простіше відреагувати на зміни в попиті чи технології, якщо в планування споконвічно будуть за­кладені можливості для гнучкого переносу устаткування.

Можливо, не всі з перерахованих вище факторів будуть мати відношення до конкретної ситуації. Проте, планування розміщення устаткування — це завжди пошук компромісів. Оп­тимальне планування виявляється негнучким і може виявитися навіть непридатним для роботи, коли обставини можуть зміни­тися. В усіх потенційних конфліктах краще перестрахуватися. Існує три основних способи розміщення устаткування:

3.1. Функціональне (технологічне) розміщення. Застосовується в основному в замовленому і серійному виробництві. Разом гру­пується устаткування, що виконує схожі функції. При серійному виробництві така технологічна ділянка буде містити в собі усі верстати, що виконують ту саму стадію процесу, а також всіх об­слуговуючих їх робітників, і являє собою окремо контрольовану одиницю. У процесі оптимізації такої схеми розміщення звичай­но прагнуть максимізувати використання простору і мінімізува­ти транспортування заготівель. Функціональне розміщення ви­магає відповідного управління. Як одиниці планування й обліку виступають окремі ділянки. Контроль якості звичайно здійсню­ється на межах ділянок, перед тим, як допустити деталі до нас­тупної стадії процесу. Функціональне розміщення допускає гнучкість, щоб працівники могли обслуговувати будь-яке устат­кування в рамках однієї ділянки. Зміни в загальному обсязі випу­ску продукції можуть позначитися на ступені завантаженості ус­таткування, зміни в номенклатурі — не повинні.

3.2. Розміщення за видами продуктів (предметне). У даному типі розміщення устаткування і робоча сила приписуються до якогось одного продукту. Як правило, при цьому організується потокова лінія, з приводом чи без. Робочі місця розташовуються в порядку стадій технологічного процесу і звичайно зближені настільки, щоб вистачало місця тільки для міжопераційного заділу між ними. У випадку застосування механічного конвеєра такі заділи іноді створюються за рахунок подовження конвеєрної стрічки між операціями. Структура управління відображає структуру планування: майстри відповідають за окремі лінії, а не за окремі технологічні етапи.

Розміщення за видами продуктів має малу гнучкість, оскільки потокова лінія має фіксовану продуктивність для даного продук­ту. Падіння попиту на нього приводить до недозавантаження по­тужностей, ріст — до неможливості його задовольнити. Темп ви­пуску готової продукції на потоковій лінії визначається швидкістю самої повільної операції, звідси випливає, що для ефективного функціонування лінія повинна бути збалансована: кожна стадія повинна займати приблизно однаковий час.

Оскільки устаткування працює на випуск всього одного про­дукту, має сенс витратити час на розробку максимально ефектив­ного техпроцесу. Для грубої оцінки досить буде розрахувати тру­домісткість виконання тижневого плану випуску продукції.

Приклад. Якщо для виробництва 1000 одиниць продукції в тиждень потрібно 800 робочих годин, а тривалість робочого тиж­ня становить 35 годин, то для виконання плану буде потрібно 23 оператори. Це означає, що потокова лінія повинна складатися з 23 стадій. Тому що трудомісткість виготовлення однієї одиниці про­дукції дорівнює 800/1000 чи 48 хвилинам, середня тривалість опе­рацій на одній стадії повинна дорівнювати 48/23 чи 2,09 хвилини.

Ефективність роботи всієї лінії залежить від того, наскільки близько кожна її стадія підходить до ідеального часу. Стадію, яку неможливо розбити на окремі операції, можна продублювати, щоб вона віднімала не 5 хвилин, а, наприклад, 2,5, якщо її пара­лельно будуть виконувати два оператори. Подальше розпаралелювання, як правило, приводить до зайвої ускладненості техно­логічного процесу.

При ретельній розробці потокової лінії можна домогтися від неї дуже високої продуктивності, оскільки основна маса непро­дуктивної роботи буде-усунута. Це, однак, незастосовна у випад­ку організації з робіт чи проектів, де в першу чергу важлива гнучкість [5].

3.3. Розміщення за групами операцій (технологій). Нерідко трап­ляється, що при недостатньо великому для предметного роз­поділу обсязі випуску можна згрупувати продукти за сімейства­ми (технологічними осередками), ґрунтуючись на схожості їхніх технологічних процесів. При цьому необхідно враховувати без­посередньо послідовності операцій, що, втім, не обов'язково по­винні бути ідентичні в кожного продукту в сімействі, а також тип і розмір необхідних верстатів.