Смекни!
smekni.com

Формування та управління кредитним портфелем на прикладі ПАТ Промінвестбанк (стр. 5 из 11)

1.4 Характеристика персоналу банку і його громадської діяльності

Робота кадрової служби банку в 2006 році була спрямована на забезпечення всіх напрямків діяльності банку спеціалістами високої кваліфікації з вищою фаховою освітою, підвищення професійного рівня працівників, поповнення структурних підрозділів банку молодими спеціалістами, створення умов для підвищення відповідальності та одночасно стимулювання високопродуктивної праці.

Колектив банку на 01.01.2007 року складався із 12,3 тисяч працівників, 8,2 тисячі з яких - економісти, бухгалтери, юристи, спеціалісти з комп'ютерних технологій. Серед працівників банку 41 відсоток - молоді люди віком до 35 років. Із року в рік збільшується питома вага молодих спеціалістів, які здобули фахову освіту в провідних вищих учбових закладах. В цілому в банку працює 257 фахівців, які навчались в вузах за направленням банку.

Київський інститут банківської справи в звітному році провів черговий набір абітурієнтів за напрямком "Економіка і підприємництво" за спеціальностями "Банківська справа", "Облік і аудит". За результатами вступних іспитів 82 пошукача стали його студентами. Нині на договірних засадах в інституті отримують освіту 300 майбутніх фахівців банківської справи.

Підвищення компетенції працівників було одним з пріоритетних напрямків кадрового менеджменту. З актуальних питань банківської діяльності проводились семінари, виїзні практичні заняття тощо. Спеціалісти різних рівнів підвищували свою кваліфікацію, навчаючись без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах. Всього різними формами навчання було охоплено 1345 працівників банку.

У 2006 році продовжувалась робота зі зміцнення резерву керівних кадрів. З цією метою при банку був створений Інститут підготовки менеджерів. Після його закінчення майже кожен четвертий із його випускників був призначений на керівні посади.

Пріоритетами в роботі кадрової служби банку і надалі буде забезпечення персоналом, що відповідає високим критеріям та сучасним вимогам ведення банківської справи.

Промінвестбанк - відомий спонсор і меценат, що надає фінансову підтримку пенсійним установам, установам освіти, науки, культури, охорони здоров'я, організаціям, основною метою діяльності яких є надання матеріальної, фінансової та інших видів допомоги інвалідам, ветеранам війни та праці. В 2006 році на такі цілі філіями банку було спрямовано 12,3 млн. грн.

Крім того, Промінвестбанк подарував киянам новий дитячий садочок на 60 місць для дітей з вадами мови, надав благодійну допомогу Березнянській школі-інтернату та Чернігівському дитячому притулку "Надія". Всього в минулому році виділено 783 тис. грн. допомоги рідним загиблих при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, ветеранам війни, дітям-сиротам на придбання одягу, взуття та побутової техніки.

Банк бере участь у відродженні духовних цінностей України, надаючи благодійну допомогу на будівництво Свято-Андріївської церкви, церкви Свято-Різдва Христова, Свято-Покровської церкви, храму Свято-Преображенського кафедрального собору та Свято-Преображенської парафії, проведення ремонтно-реставраційних робіт Свято-троїцького собору, оформлення Свято-Ігнатієвського храму.

Промінвестбанк продовжує традиції українських меценатів, підтримує національну музичну культуру, особливо творчі починання юних. Надана фінансова допомога на проведення фестивалів "Дитячий пісенний вернісаж - 2006", "Українська родина - 2006", "Ялтинське літо - 2006", "Азовські вітрила", "Боромля", "Веселі канікули осені - 2006", "Пісенні Медобори - 2006" та інших творчих заходів.

Філії банку беруть активну участь у житті України, не залишають без уваги розвиток національної науки, культури, мистецтва та спорту, яким в 2005 році виділено 530 тис. грн. Фінансувались видання часопису "Економіка будівництва", проведення ремонту Театру Кіно ім. Т.Г. Шевченка в м. Донецьк, реконструкція будівлі Донецького університету, розвиток матеріально-технічної бази Інституту економічної промисловості НАН України, постановка балетних спектаклів через благодійний фонд "Творчий олімп", придбання комп'ютерної техніки для Дніпропетровського інформаційно-юридичного ліцею, забезпечення навчального процесу Дніпропетровського ліцею через благодійну організацію "Кадет" та інші заходи.

Банк надає фінансову допомогу "Спортивному клубу Єлисєєва", федерації шахів Донецької області, спортклубу настільного тенісу "Норд", гандбольному клубу "Київ".

В 2006 році Промінвестбанком надані кошти на підтримку військових та пожежних частин, на проведення ремонту станції швидкої допомоги в м. Жовті Води, міської клінічної лікарні в м. Новомосковськ, кардіологічного відділення Донецької міської лікарні № 2 "Енергетик", на потреби міської лікарні № 7 м. Єнакієве, Запорізької обласної клінічної лікарні, Кіровоградської обласної лікарні, Інституту терапії ім. Малої АМН України, розвиток лікарняної бази пологового відділення міської клінічної лікарні в м. Дніпропетровськ та інші об'єкти охорони здоров'я.

Розділ 2. Формування та управління кредитним портфелем промінвестбанку

2.1 Кредитна діяльність Промінвестбанку

Упродовж аналізуємого періоду 2004-2006 рр. кредитна політика Промінвестбанку характеризувалась зваженістю, нарощенням обсягів кредитування одночасно з посиленням заходів, спрямованих на мінімізацію кредитних ризиків, покращенням якості кредитного обслуговування клієнтів.

Досить часто серед банків практикується нечесний прийом, коли в рекламі спочатку висвітлюється лише дуже приваблива плата за кредити, а вже при зверненні клієнта та поданні ним документів виявляється, що існує ще ряд додаткових комісій, які насправді є тими замаскованими відсотками, що приховуються від потенційних клієнтів. Як наслідок, іноді клієнту доводиться сплачувати за користування кредитом навіть вдвічі більше ніж передбачалось. Тарифи Промінвестбанку - прозорі та чесні. Для банку головне - це репутація, порядність та порозуміння з клієнтами. Споживчі кредити від Промінвестбанку - це можливість швидко, зручно та за прийнятними умовами отримати кошти. Доступність послуг, розгалужена мережа філій та привабливі умови кредитування дозволили банку у минулому році наростити портфель споживчих кредитів більш ніж удвічі. Промінвестбанк надає кредити на придбання нерухомості, автотранспортних засобів, товарів тривалого користування, оплату навчання та інші споживчі потреби.

Серед населення користуються попитом вигідні і доступні кредити Промінвестбанку на придбання, будівництво та облаштування власного житла. Банк надає їх терміном до 20 років. Кредит може бути наданий у розмірі 100 відсотків вартості житла при оформленні додатково в заставу іншої нерухомості. Власними коштами позичальник сплачує від 10 до 15 відсотків вартості нерухомості. Для молоді (віком до 35 років) діє програма "Житло в кредит", за якою плата за користування кредитом в євро становить 9,5 відсотка річних до 10 років, 10,5 відсотка річних - до 20 років, в доларах США - 10 та 11 відсотків річних, в національній валюті - 15 та 16 відсотків річних відповідно. Існує пільговий період по сплаті суми основного боргу - 12 місяців.

У Промінвестбанку діють зручні для клієнта програми кредитування на придбання автотранспорту: для купівлі автомобілів іноземного виробництва - терміном до 7 років, виробництва країн СНД - терміном до 5 років. При цьому власними коштами позичальник сплачує 10 відсотків вартості автомобіля. У разі, якщо клієнт не має необхідної суми власних коштів для сплати первинного внеску або супутніх витрат (оформлення документів в ДАІ, страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу тощо), банк пропонує програми кредитування без сплати авансових внесків та надає кредити на покриття витрат, пов’язаних із оформленням автомобіля.

Молодим людям, які здобувають освіту, потрібні кошти на оплату навчання. Програма кредитування молоді "Освіта" спрямована на кредитування отримання освіти студентами у вищих навчальних закладах. Перевагами такої програми є можливість відстрочки погашення основної суми боргу за кредитом до закінчення позичальником ВУЗу та низька плата за кредит - 15 відсотків річних у гривнях.

Зручність та швидкість характеризують програми кредитування Промінвестбанку з використанням міжнародних платіжних карток. Люди, які цінують свій час та звикли миттєво задовольняти свої бажання, все більше користуються перевагами кредитних карток Промінвестбанку: кредит надається миттєво, після звернення до установи банку, відсотки та сума кредиту гасяться як автоматично з зарплатної картки, так і шляхом внесення готівки. Більшість кредитних програм орієнтовані на фізичних осіб, які вже обслуговуються в Промінвестбанку, а саме: отримують заробітну плату та пенсію на карткові рахунки. Це зручно та вигідно для клієнта. Він може в будь-який момент відкрити овердрафт або кредитну лінію по міжнародній платіжній картці. Кредитні картки є універсальними, оскільки працюють як в Україні, так і за кордоном. Виключаються всі незручності, пов’язані з необхідністю мати при собі готівкові кошти. В українських банках плата за кредит зазвичай встановлюється на рівні 3 - 5 відсотків суми заборгованості за місяць, а це 36 - 60 відсотків річних. Промінвестбанк іде назустріч клієнту та встановив плату за користування кредитною карткою максимум 2 відсотки на місяць залежно від виду картки. Для працівників бюджетних установ і закладів державної соціальної допомоги затверджена програма "Бюджетна". Плата по кредитах за цією програмою встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку України.