Смекни!
smekni.com

Історія України у всесвітній історії (стр. 2 из 23)

УЗ: серпень 1789-декрети про рівність у сплаті податків, скасування станових привілеїв, особисті феод повинності селян ін.; 26 серпня 1789- Декларація прав людини і громадянина. УЗ ліквідували інститут спадкового дворянства, цехову с-му, внут митні кордони, конфіск церк землеволодіння.

Більшість в УЗ (750депутатів всього) мали помірковані прихильникиконят монархії-Лафаєт і Мірабо; рішучих револ дій – ліві-Робесп‖єр. 3вересня 1791-1а конституція-конст монархія.Виконавча влада-короля і міністрів, право вето; законодавча- однопалат Законодав зборам; судовавиборність суддів і участь присяжних. Фр. Поділ на 83 департаментивиборним радам. Вибори до З Зборів-двоступеневі на основі високого майнового цензу.

Втеча дворянства за кордон.-невдало король 17 липня 1791-наМарсовому полі у Парижі –велике зібрання-вимога-республіка.-розстріл демонстрації: розмежування прихильників конят мон і респ.

Осінь 1791-літо 1792-тяжка екон стан. У русі за респ-вел рольполітичним клубам-Якобінський(Марат, Дантон, Робеспєр).

1 жовтня 1791-розпочали роботу ЗЗ-більшість конят монархісти,якобінців 2р менше. Проти Фр хоче виступити коаліція європ держав. Привід до війни: Австрія –щоб Фр відмовилася від конят-ції, і Фр у квітні 1792-огол війну. Піднесення рев-ції: серпень1792-ств Комуна Парижа(Робесп’єр, Марат),яка захопила палац. Але був сформ новий уряд жирондистів(Ж)-Тимчасова виконавча рада. Перша коаліція проти Фр- Австрія та Прусія, яка в липні огол війну Фр. - 20 вересня 1792-перемога Фрнад автро-прус військами+рішення:лікв монархію та прогол респ.(до цього 15серпня поч. Вибори до Нац конвенту-виборчі права мали всі чоловіки 21річного віку,майновий ценз ліквідовано).

Конвент: 136-поміркованих респ-ців Ж; їх підтрим „болото‖центриська більшість 500; ліве 113-Якобінці „Гора‖. Травень 1793-поч боротьба між Ж і Горою. Восени 1792-терит Фр очищена від інтервентів. Рішення Конвенту-стратити Людовіка16(січень 1793).

Загострилась екон ситуація. „Шалені‖-виразники інтересів сіл і міськ бідноти у Конвенті-вимагали бор проти спекуляції.

До антифранц коал приєд Анг та Ісп.-поразка Фр.

Рояліти-прихил монархії-заколот, це були селяни незадоволені аграрною пол-ю. Розчарування політикою Ж, цим скористалися Я, які 10березня ств Революційний трибунал-суд з надзвичайними повноваженнями-запроваджено пол-ку револ-го терору. 7 травня конвент ств Комітет громадського порятунку-перейшли повноваження з ведення війни та бор проти контрревол.

31 травня 1793-виступи народу проти Ж, їх підтрим Я. Вночі загони оточили конвент, Ж його залишили, влада-до рук Я. Проти Я-більшість департаментів Фр. Червень 1793-нова Конституція-верховенство народу, рівність, ціл і недоторк респ-ки, більш демок-ша за 1791. масовий терор, розправи. Липень 1793-декрет про повне знищення феод прав; 17 вереснязакон про підозрілих; розпоч масові страти, чистки.Ж тікали. На чолі всьогоРобеспєр.заборона християнства. Червень 1794-1аантифр коаліція зазнала поразки. Змова проти Робесп в конвенті-27липня 1794(9термідора 2-го року)переворот-стачено.

Термідоріанський переворот До влади- нова буржуазія, яка збагатилася за час револ. –підтримували респ-ку, інтереси заможних власників, невдоволення населеня-придушено. 1795-нова конституція-респкий лад, скас заг виборче право, віднов майновий ценз; двопалатний законодавчий корпус-Рада п’ятисот і Рада старійшин; для деп.-тівдвоступеневі вибори; виконавча влада-5м членам законодавчого корпусуДиректорії, політика якої – інтересам найзаможніших верств. Верховенство в Дир. мав Баррас.

Жовтень 1795 –роялістський заколот-розправу над ними чинив Наполеон. Директорія ігнорувала соц низи, тому рух виник-„За рев-цію в імя рівності‖-Ф.Бабеф-прихильник Я, невдало.Зовн пол-ка Дир.-війни Наполеона-споч успішні,а потім ні. 9лист 1799(18брюмера 8-го року респки) Наполеон розігнав Дир..+декрет-передати владу трьом консулам_Сієйсу, Роже-Дюко,Бонапарту. 24грудня-нова конституція-Фр-респ; Закон владаДерж раді, Трибуналові,Законодавч корпусу; викон- 3-х консулів, фактично

1-го-Наполеона. 1802-став довічним консулом

51. МІЖНАР ВІДН В ПЕРІОД 30-Х РР І НАПЕРЕДОДНІ ВІЙНИ2 ВОГНИЩА ВІЙНИ.

Вересень 1931- Японія розпочала окупацію пн-сх провінцій Китаю; лютий 1933- Маньчжоу-Го ; березень 1933-вийшда з Ліги Націй.

Червень 1935- Нім+ ВБ= війс-морську угоду.

Березень 1936-введеня німец військ в Рейнську демілітариз зону.

Серпень 1936-чотирьохрічний план підготовки до війни.

Жовтень 1935- Італія – війна проти Ефіопії, до літа 1936-окупували її.

7 липня 1937- Японія розпоч війну в Китаї.

1937- СРСР+Китай=пакт про ненапад

25 жовтня 1936-Гітлер+Мусоліні=угода-розмежування сфер впливу-

„Вісь Берлін-Рим‖

25 листопада 1936р- Нім+ Японія= антикомінтернівський пакт на 5 років

6 листопада 1967- приєдналася Іт == Берлін-Рим-Токіо

22 травня 1939- Нім+Італ= дог про військовий союз-Сталевий пакт

27 версня 1940-Нім+Іт+Япон=тристоронній пакт – договіо про війс,Пол,екон союз.

12березня 1938-аншлюс Австрії.

29-30 вересня 1938-в Мюнхені-конфер ВБ,Нім,Італ,Фр- про передачу Суецької області.

14 березня 1939-Нім підтримала „самостійну‖Словаччину 15березня-німец війська-в Чехію; Чехія і Моравія окуповані.

7 квітня 1939-Італ окуп Албанію.

23 серпня 1939-договір про ненапад СРСР+Нім

1932-33-міжнар конфер з проблем роззброєння у Женеві-Рішення:

утримуватися від гонки озброєння.

1933-Пакт чотирьох-ВБ,Фр,Нім,Іт-не набув чинності

1933-35-2-га хвиля дипломатичних визнань СРСР

Грудень 1933-рішення про ств системи колективної безпеки в Європі.

26 січня 13-934-договір про ненапад Нім+Пол. 2 травня 1935-Фр+СРСР=дог про взаємодопомогу 16 травня 1935-СРСР+ЧС-дог про взаємодоп.

3 (6). УКР ПІСЛЯ ЖОВТНЕВОГО ПЕРЕВОРОТУ ВПЕТРОГРАДІ. ПОЧАТОК ГРОМАДЯН ВІЙНИ

Падіння Тимчасового уряду. ЦР ініціює утворення в Києві «Крайового комітету охорони революції в Україні», до складу представники різних політичних та громадських організацій.У жовтні 1917 р. в Україні розгорнулася боротьба між трьома політичними силами — прибічниками Тимчасового уряду; більшовиками, та національними силами ЦР.

7 листопада 1917-III Універсал,- утворення Української Народної Республіки (УНР) у межах дев'яти українських губерній. В Україні впливають нові, зовнішньополітичні чинники: зміцнення більшовицької влади в Росії. Основного завдання — захоплення влади в Україні та встановлення більшовицького режиму на її території.

Напр 1917- Маніфест РНК до українського народу з ультимативними вимогами до ЦР, підписаному В. Леніним та народним комісаром закордонних справ Л. Троцьким, з одного боку, визнавалася УНР, а з іншого — робилися грубі втручання у її внутрішні справи. Ультиматум Раднаркому містив чотири вимоги до Центральної Ради: відмовитися від дезорганізації фронту (йдеться про утворення Українського фронту), не пропускати через Україну козачі формування з фронту на Дон, пропустити більшовицькі війська на Південний фронт, припинити роззброєння радянських полків і червоноармійців.

4 грудня у Києві розпочав свою роботу Всеукраїнський з'їзд радбільшовики планували здійснити внутрішній переворот та захопити владу демократичним шляхом, але сил для цього в них виявилося замало; більшовики разом з лівими есерами, деякими українськими соціалдемократами та кількома безпартійними (всього 127 осіб) залишили Всеукраїнський з'їзд рад і перебралися до Харкова., ДЕ 11 —12 грудня 1917 р. відбувся альтернативний з'їзд Рад, що проголосив встановлення радянської влади в УНР та обрав Центральний виконавчий комітет рад України (Головою ЦВК став лівий український соціал-демократ Ю. Медведев)-його рішення визнані правочинними Радянською Росією.

Після відхилення ультиматуму, починаючи з 5 грудня 1917 p., Центральна Рада перебувала в стані війни з Раднаркомом Росії. Діями радянських військ керував харківський центр,-В. Антонов-Овсієнко, М. Муравйов та Г. Орджонікідзе.

У Києві 15 грудня було утворено Особливий комітет з оборони України (М. Порш, С Петлюра, В. Єщенко). Опорою Центральної Ради були підрозділи Вільного козацтва (Гайдамацький Кіш Слобідської України, Галицький курінь січових стрільців тощо) та добровольчі формування (26 грудня Генеральний секретаріат прийняв рішення про створення армії УНР на засадах добровільності та оплати). Вирішальні події розпочалися 25грудня, коли В. Антонов-Овсіенко віддав наказ про наступ 30-тисячномурадянському війську проти УНР. Для ЦР головними стали три завдання: мобілізувати та організувати український народ для відпору агресору; формально відмежуватися від більшовицького режиму; створити передумови для самостійних переговорів з Німеччиною та її союзниками. – в результаті IV Універсал 11 січня 1918 р.: проголошувалася незалежність, суверенність УНР

Проголошена в універсалі самостійність не мала абсолютного характеру. Навіть у цьому документі цілковито не відкидалась ідея федерації: тільки Українські Установчі збори мають остаточно вирішити питання «про федеративний зв'язок з народними республіками колишньої Російської держави».

На жаль, цей важливий юридичний акт було проголошено надто пізно, коли кульмінаційний момент українського національного руху вже був пройдений. Нерішучість та непослідовність Центральної Ради призвели до того, що у вирішальний момент 16 січня 1918 р. у бою під Крутами де вирішувалася доля Києва.Більшовицькі війська М. Муравйова 26 січня 1918 р. увійшли до столиціУНР. Український уряд змушений був перебазуватися до Житомира, а невдовзі — до Сарн.

29. ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КРАЇН ЗЄ ТА ПН.АМЕРИКИ В 2 ПОЛ 19 ст.