Смекни!
smekni.com

Історія України у всесвітній історії (стр. 6 из 23)

Литви-Дорогочинська і Берестейська землі втрачені. Загинули у бор з Ордою 1323-1340-поступ занепад не мали дітей – посил політ впливу боярства,зрост чвар у феод верх-ці, втруч іноз д-в. 2роки-без правителя. 1325-компроміс між бояр і Пол,Уг,Литв- 14-річ мазовецький князь Болеслава Тройденовича-син Марії, дочки Юрія 1. прий імя Юрія2Болеслава-не маріонетка, самост вн і зовн Пол.-але це період поступ занепаду ГВК: посил ординський вплив; безуспіш бор з Пол за Люблін зем; міста контр-сь іноз-ми купцями та рем-ми; насел наверт до катол-зму. Невдов Пол-кою Юрія2 –бояр змова 1340-його отруєно. В рез д-ва занепала та розчлен, її землі під владою: Гал-Пол, Волинь-Литв, Бук- Молд кн.-ва.

Роль ГВК: збер-ло від завоюв та асим-ції пд. та зх-ну гілки сх. Сл-ва, спр їх консол-ції; стало новим після занепаду Києва цн Пол і ек житя; модернізувало давньорус д-вну організацію; розшир сферу дії ЗЄ кул-ри, сприяло подоланню віз ант впливу; прод-ло дипломат традиції КР.

12. СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ РУХ В УКРАЇНІ В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ ст.

Причини виникнення:

1. Поширення ідей фр. революції кінця ХVІІІ ст..

2. Участь у закордонних походах рос армії в Європі в 1813-1814.

3. Посилення реакції після війни 1812-1814.

Періоди укр. національного руху: музейний – збирання іст документів, фольклору; культурницький – відродження укр. мови, активне її використання в літературі, освіті, театрі; політичний – ств політ організацій для реалізації укр. нац ідеї.

Масонство в Україні. Це була релігійно-етична організація, яка виникла в ЗЄ і поширилась в кінці 18 ст. Мета: удосконалення Л, її внутр світу як засіб удосконалення сусп.; об’єднання всіх народів світу в розумне суспільство на основі братерства, рівності, взаємодопомоги. 1817-1819виникли в Києві, Одесі, Полтаві, Житомирі масонські ложі. Одеса – Понт Евксинський., Полт. – Любов до істини.

―Малоросійське товариство‖ (1821-1822) – В. Лукашевич. Ідеї:

пропаганда в масах для піднесення освітньо-культурного і політичного рівня свідомості; ліквідація кріпацтва; незалежність Укр.

Декабристи в Укр. ―Південне тов.‖ Пестель, м.Тульчин. Мета: всі народи об’єдн в централізовану респ на чолі з однопалатним парламентом., кріпацтво скасовується, зберігається приватна власність на землю. = далекі від вирішення укр. нац питання.

2 січня 1826 – Чернігівський полк вирушив на Білу церкву. Поразка.

Кирило-Мефодіївське товариство. (1846-1847) 11 членів входили. Члени: Костомаров, Бєлозерський, Гулак, Куліш та ін. Програма – Книга буття укр. народу або Закон божий.

Статут товариства – необхідідність об’єднання слов’ян, кожен народ при цьому зберігає свою свободу і самостійність; Київ – столиця федерації (зразок США або Фр республіки). Не було єдності – помірковані та радикали. На західноукраїнських землях. ―Руська трійця‖(1833-1837) – Шашкевич, Вагилевич, Головацький. Проводили велику фольклористичну роботу, писали книги. Альманах ―Русалка дністрова‖.

46-47. ЕКОН РОЗВИТОК ЯПОНІЇ ПІСЛЯ 2 СВІТОВОЇ ВІЙНИ.

МІСЦЕ ЯПОНІЇ У СВІТ ЕКОНОМІЦІ І ПОІТИЦІ

економіка зруйнована; окупована амер-ми військами; пром вир-во -14%

довоєнного; безробіття; вис ціни; низька з/п; інфляція; США надає вел фінанси доп; швидко провели відбудову найважл підприємств; 1950- Яп відновила до воєн рівень виробітку важкої пром-ті.

11жовт 1946-земельна реф. 1949-у власність 4,7 млн селян передано новел земел надііли; змен арендну плату; ввод грош под-ки. Нову японську конституцію- проголошена 3 листопада 1946 р. і вступила в силу 3 травня 1947 рУ результаті перших повоєнних виборів у травні 1946 р прем'єром СігеруІосіда.-Ліберальна партія (створена в листопаді 1945 р.)-наміри лібералізувати економіку країни й ліквідувати монополістичні об'єднання дзайбацу, замінивши їх фінансово-промисловими концернами. 1947-Закони про заборону монополій і забезпечення справедливих угод та закон про заборону надмірної концентрації економічної могутності.

Вирішення репараційного питання позитивно вплинуло на інвестиційний клімат і розвиток приватної підприємницької ініціативи. У розвиток економіки почали вкладатися засоби, З 1947 р. американці дозволили японцям проводити самостійні зовнішньоторговельні операції.

Позитивне-збільшення морських перевезень у регіоні, розміщення замовлень на ремонт американської техніки та створення на островах структури побутового сервісу для обслуговування військовослужбовців США. Упродовж 1950-1952 рр. прибутки японських підприємств від виконання спецзамовлень для ЗС США зросли в 5,4 рази й сягнули 824 млн. дол. на рік. Продумана експортно-імпортна політика, створення сприятливого інвестиційного клімату, а також кредити МБРР дали змогу тоді Японії зібрати 1 млрд. дол. валютного резерву. Починаючи з жовтня 1953 р. у країні відбувалася постійна дефляція та зменшення цін.

З другої половини 50-х рр. економіка інтенсивного розвитку, один із центрів світового господарства. "Японське економічне диво" було сплановане й детально розроблене, у 1955 р. прийнятий 5-річний план економічної незалежності, а через 2 роки СабуроОкіта - творець японських реформ - очолив роботу ."Економічне диво" базувалося на використанні здобутків НТП: електронізації економіки й суспільства в цілому, широкомасштабній автоматизації праці, створенні й застосуванні принципово нових матеріалів і речовин, форсованому розвиткові науки про життя, зокрема, біологічних і біотехнологічних процесів. Першою у світі Японія налагодила масове серійне виготовлення побутових відеомагнітофонів і відеокамер, промислових роботів, кремнієвих мікросхем тощо. Здійснення аграрної реформи привело до значного розширення внутрішнього ринку, появи на селі великої кількості господарств селянвласників, що сформували зростаючий попит на сільськогосподарські машини й знаряддя, хімічні добрива, гербіциди та ін.

У промисловості відбувалося форсоване накопичення капіталу, колосальна економія коштів на розвиткові власних науково-дослідних робіт, яка стала можливою завдяки вільному придбанню американських та західноєвропейських патентів і ліцензій на запровадження наукових відкриттів, зниження цін на світових ринках сировини й палива, відсутність значних військових видатків Американські кредити.

зростання японської економіки у 50-і - на поч. 70-х рр. було

найбільшим у світі, становлячи щорічно в середньому 11%. Практично не маючи запасів паливно-сировинних ресурсів (за винятком кам'яного вугілля), Японія вже наприкінці 60-х рр. посіла друге місце за обсягом промислового виробництва, а на поч. 70-х рр. і за обсягом ВНП. Протягом 1965-1985 рр. номінальна зарплата у Японії зросла більш ніж у 8 разів, а реальна -утричі, за рівнем погодинної реальної зарплати у 1986 р. Японія упритул наблизилася до США і перегнала ФРН а через 2 роки обійшла на 5 % і США.

На рубежі 70-80-х рр. японська економіка зміцнилася настільки, що країна змогла розпочати "економічні війни" - пряму боротьбу за ринки збуту у США. Тоді ж розгорнулася масштабна структурна перебудова японської економіки, внаслідок якої виникли виробництва й цілі галузі, породжені прогресом науки й техніки: виробництво мікроелектронної техніки, великих і надвеликих інтегральних схем, нових засобів зв'язку, промислових роботів, біотехнологія та ін.

у 90-і-зменшення темпів економічного розвитку, Японія залишається

однією з найбільших світових економічних могутностей

58. УТВОРЕННЯ НЕЗАЛЕЖНИХ СЛОВ’ЯНСЬКИХ ДЕРЖАВ НА ПОЧ ХХ СТ. (ПОЛЬЩА, ЧС, КОРОЛІВСТВО СЕРБІВ, ХОРВАТІВ,

СЛОВЕНЦІВ)

Причини:

1. Поразка Центральних Д у І СВ;

2. Посилення національно-визвольного руху;

3. Сприятливі зовнішньополітичні обставини. 14 пунктів Вільсона

4. Революційні зміни, що відбулися в імперіях.

Польща. 7 листопада 1918 – проголошення Польської народної республіки в Любліні. 11 листопада Регентська Рада передала Піл судському владу.

17 березня 1921 – прийняття Конституції ІІ Речі Посполитої. Польське питання набуло міжнародного значення – Рад. Росія прийняла декрет про відмову від всіх договорів та актів, укладених Р.і. щодо поділів П. На Паризькій мирній конференції – кордони Польщі. Сх.. – Лінія Керзона. Гданськ перетворене на вільне місто.

ЧС. 28 жовтня 1918 – проголошення ЧС республіки. 30 жовтня – Мартинська декларація, яка проголосили словацьку націю частиною єдиної чехословацької в культурному і мовному відношеннях. І президент – Т.Массарик.

КСХС. Основою утворення була Корфська декларація, проголошена в 1917. Однак в ній обминалися права македонців, албанців, угорців та ін народів. Першою почала втілювати програму в життя Словенія. 6 жовтня в Загребі було утворене Народне Віче – мета: об’єднати тер Хорватії, Словенії, Боснії, Герцеговини. Це був представницький орган СХС. 29 жовтня 1918 – проголошено Д СХС. 1 грудня 1918 – проголошене королівство СХС.

В 20-21 рр. в цих Д відбувається прийняття Конституцій, здійснюється державотворчий процес.

38. УКРАЇНА В ПЕРІОД ТИМЧАС. ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ СУСП-ПОЛЖИТТЯ В СРСР(СЕР50-ПОЧ60-Х РР)

Ліб-ція суп житя після смерті Сталіна-дестал-ція,після ХХзїзду-лютий 1956. 1953-55рр-спроба перейти від тот-го до авторитарної форми правління. Т.зв.колективне кер-во. На У-припин кампанії проти націоналізму,уповіл процес русифікації, зрост роль укр. Чинника в усіх сферах жит. 1954-Крим(в честь 300років воззєд У і Рос). Часткова реабіл жертв Сталін репресій:до 1957-повернуто 65тис.депортованих.

ХХзїзд-Хрущов-критика культу особи Сталіна,але не стос суті ком-адм с-ми,однак сприяло лібер-ції.