Смекни!
smekni.com

Історія України у всесвітній історії (стр. 5 из 23)

Росії гімназії - у Москві (1755 р.) і в Казані (1758 р.). У 1755-.Шувалов і

М.В.Ломоносов засн Моск унів.1756-в Санкт-Пет відкрився

загальнодоступний театр. Міжн позиції зміцнилися. Рос-швед війс конфліктпідписанням 1743 Абоського миру:до Росії частина Південної Фінляндії. Війна за австр спадщину між пруським королем Фрідріхом II і Марією Терезією при сприянні Росії закінчилася перемогою Австрії і укладанням Ахенського миру (1748 р.), що забезпечив Марії Тере імп-ку корону. Рос взяла участь у Семирічній війні (1756-1763 р.) між Прус з 1стор й Авст, Фр і Рос з ін. У ході її рос війська двічі розбили армію Фрідріха II у боях при Гросс-Егерсдорфе (1757 р.). і при Кунерсдорфе (1759 р.). У 1760 році російський корпус зайняв столицю Пруссії БерлінСмерть Єлиз припинила участь рос у Семирічній війні. Петро ІІІ 1761-1762-прихильник Фрідріха ІІ, якому запроп спільно виступити проти Данії, щоб за її рах збіл володіня Голштинського герц-ва; зовн Пол-ка підпор ряд-на інтересам Гогенцолернів. Звільнив дворян від обов’язкової служби; обмеження впливу дворянства, тому гвардія переворот 28 червня 1762 –Катерина ІІ- послідовниця фр просвіти-лів. 1766- маніфест „Про ств-ня законодавчої комісії‖+‖Наказ комісії для складання нового укладу‖-розпущена, бо війна з Тур. 1775- загростерит-адм реф. -50 губерній, які –на повіти; губернатор-адм і поліцейськими справами відав, призначався урядом; на чолі повіту- капітан-справник. 1785„Грамота на права, вольності і переваги благородного рос дворянства‖-звілня двор-ва від обов держ служби+недот-ть майна. 1785-„Жалувана грамотамістам‖-купецька верхівка отрим ширший доступ до міського самоупр-ня, звіл-від подушного под-ку і рекрут повин-ті. 1772-1774першої рос-турвійни-рос армія перемоги По мир дог КючукКайнарджійський з Тур до Росії відійшли береги Чорного й Азовського морів і Тур визнала незалежність Криму, що остаточно приєднався до Росії в 1783. Рос торговий флот-право вільного проходу через Б і Д. Друга рос-тур війна (1787-1791)-за Ясським мир дог до Рос-узб Чорного моря від Пд. Бугу до Дністра. 1787-Швеція прагнула відторг вол-ня на Балт морі і в союзі з Тур-але невдало-мир 1790кордони не змін. Поділи Пол-до Рос принд-укр, білорус, литов землі. 1780Деклар про зброй нейтралітет на морях. Дозвіл поміщикам будь-які розправи над кріпаками-в рез сел. Війна 1773-75 Пугачов-поразка.

ВИЗВОЛЕННЯ УКР. ВІД НАЦИСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ.ВНЕСОК УКР. НАРОДУ В ПЕРЕМОГУ НА НІМ

Сталінградська битва (17 липня 1942 р.—2 лютого 1943 p.) початком корінного перелому в Другій світовій війні, а й початком визволення території України. Внаслідок розпочатого в ході Сталінградської битви контрнаступу вже 18 грудня 1942 р. було визволено перший український населений пункт — с. Півнівку Міловського району Ворошиловградської (Луганської) області.

Успішний наступ продовжувався аж до лютого 1943 р. За цей час було визволено значну частину Донбасу і Харківщини. Завдяки операції «Зірка» радянські війська оволоділи Харковом. 16 березня Харків знову було захоплено фашистами.

Влітку 1943 р. Німеччина, здійснивши тотальну мобілізацію, вирішила взяти реванш за Сталінград новим наступом на Курськ. Битва на Курській дузі, почалася 5 липня 1943 p., тривала майже 2 місяці.

Розвиваючи успіх, війська Південно-Західного фронту (командуючий

Р. Малиновський) на початку вересня визволили Донецьк і вийшли до Дніпра в районі Дніпропетровська. Війська Південного фронту (Ф. Толбухін) визволили Маріуполь і підійшли до Мелітополя. Війська Воронезького фронту (М. Ватутін) визволили Суми та вийшли до Дніпра в районі Переяслава-Хмельницького.

6 листопада 1943 Київ було визволено.

Перемога в битві за Дніпро і стала завершенням корінного перелому в Другій світовій війні.

Досягнення вирішальних перемог на фронтах значною мірою було зумовлене працею трудівників тилу, завершенням перебудови економіки на воєнний лад. У зміцненні обороноздатності СРСР вагомим був внесок евакуйованих з України на Схід 550 великих підприємств ЗО галузей промисловості. Уже навесні 1942 р. більша частина з них почала випускати продукцію. Обладнання, вивезене з республіки, прийняли, головним чином, Новосибірська, Свердловська, Томська, Омська, Іркутська, Куй-бишівська та інші області РСФСР. Воно становило майже половину всіх потужностей, введених у дію в східних районах СРСР.

У січні 1944 р.розпочала визволення Правобережної України та Криму. Успішне досягнення цієї мети значною мірою було забезпечене перемогою в січні—лютому під Корсунем-Шевченківським. 25 березня 1944 р. війська 2-го Українського фронту вийшли на державний кордон з Румунією.

На завершальній стадії війни була похована ще одна утопічна надія частини національно-патріотичних сил на те, що створені в складі вермахту українські збройні формування надалі зможуть трансформуватися в повноцінну українську армію. Йдеться про розгром у липні 1944 р. дивізії СС «Галичина» під Бродами.

Формування дивізії розпочалося у квітні 1943 р. У своїх лавах вона налічувала 16—18 тис. осіб. Емблемою дивізії став галицький лев. У жовтні 1943 р. її було реорганізовано і перейменовано на 14 Галицьку добровольчу дивізію СС, а невдовзі відправлено на фронт. У липні 1944 р. під Бродами дивізія була оточена радянськими військами і розгромлена, втративши 7 тис. вояків. І хоча надалі поповнена та перейменована (з листопада 1944 р. одержала назву 14 Військова гренадерська дивізія СС Українська № 1) вона вела бойові дії проти партизанів та радянських військ у Чехословаччині, Югославії, Австрії, однак так і не стала омріяним зародком української національної армії. За патріотичні ілюзії лідерів український народ знову розплатився кров'ю.

На початку жовтня 1944 р. територія України була повністю визволена від окупантів, а наприкінці того ж місяця війська 4-го Українського фронту вибили ворога із Закарпаття. 29 червня 1945 р. між СРСР і Чехословач-чиною підписано угоду про возз'єднання Закарпаття з Українською РСР. 8 травня 1945 р. капітулювала Німеччина, а 2 вересня — Японія. Це означало, що Друга світова війна фактично закінчилася.

4. ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА(ГВК)

КІН.12-1пол 13ст-кн-ва Сер Подн – Київське, Черні-Сівер, Переясл екно і Пол-но занепадлають. М-тат навала посил і поглиб руйн процеси в цьому регіоні. А от в пд.-зх част Русі в 1199-зяв нове держ утв-ГВК. Чинники, які спр вин-ню і піднесен. ГВК: вдале геогр. Пол(віддал від Києва-послаб вплив цн-ї влади, прир умови-важкодоступні ці землі для степових коч-

в,перехрестя стратег. Важл торг шл); необ-ть спіл бор 2-х княз-в проти агресії з боку Пол і Угор, пізніше м-тат навали; об‖єднавча Пол-ка Романа Мстиславича1199-1205 та Дані Галиц 1238-1264; багаті родовища солі-екон зростаня та інтенсифікація торгівлі. Етапи держ розв: 1199-1205-утв і становлення волин князь Роман 1199-придуш опір вел бояр і об’єм Гал і Вол. Веде акт зовн пол: переможні пох проти Литви, Пол. 1202-оволодів Києвом,стає вел князем. На зламі 12-13ст ГВК за розмірами володінь не поступ Свящ Рим імп. Його зміцненя на тлі занепаду княз-в Сер Подніпровяцентр Пол і екон житя переміщ на зх. Центр ГВК-Галич. Торг.артерія БугДністер витісняє „із варяг у греки‖. 1204-пропоз ПАПИ –князь прийм католицизм, а той його коронує. Запроп модель „доброго порядку‖ на Русіплан-прип княз міжусоб, консол сил для відпору зовн воргам, запровадж майорату (передача стар сину,аби зупин проц роздрібленості)та вибори київ князя(у разі смерті)6-ма найб-ми на русі князями. Помер-не вдал об’єм землі. 1205-1238-тимч розпад єд Д-ви поч. 30-річний період бор за гал стіл: прогрес-че свавіля бояр-поруш норм феод права-огол князем боярина В.Кормильчича1213-1214; втруч у внут справи ГВК сус-х Д-в – Угор та Полпрогол „королем Гал та Володимирії‖5-річного угор королевича Калмана ,одруж-го з 2-річ польс княжною Саломеєю; зростаюча монг. Загроза-1223-на р.Калка (гал і вол в-ка вход до скл рус князів); бор за відновл держ єд=ті Дані Галицького(ДГ),яка успіх закінч у 1238р. 1238-1264-обєд та піднес, акт бор із золотоорд ігом. 1238-ДГ розгром тевтон лицарів Добжинського ордену під Дорогочином. Пошир вплив на Київ-управляє його воєвода Дмитро. Зводить від загрози міста-замки-Данилів,Кременець ін.Дг-в Угор та Пол,щоб ств антимонг союз,і в цей час напад м-т на ГВК-руїни,а гал бояри запрос на престол маріонет-го черні князя Ростислава. 1245-битва під м.Ярославом-ДГ розбив Ростіка, віднов єд-ть д-ви. 1245-ДГ змуш їхати до Зол Орди за ярликом на упр-ня землями. Формально визнавши зал-ть від хана, але збирає сили протидіяти-позитив те, що геогр. Пол вдале, бо далеко від Зол Орди(не було перепису насел для обл. Даниною; князь змуш лише надавати зброй сили для походів у Пол і Литву). ДГ-укріп старі міста, звод форт, Георг військо, сформ піхоту, кінноту ін.-внут зміцненя і цн-ція влади+намаг ств антимонг коал-налагодж відн з Пол,Уг,Литв. – але невдало:бо інтереси сусідів були не на сх., а на зх, і 1252-м-т удар по Вол-Сузд кн.-ву і кн..Андрій Ярославич-мол брат О.Невського(дочка ДГ шлюб з ним-тобто був між ними воєн союз). Тоді, ПАПА Інокен 4 пообіц доп ДГ-му +корону,за умови-уклад унії рус правосл церк з католиц під покров ПАПИ.ДГ-„так‖. 1253- в м.Дорогочині-корон-ція+ПАПА огол хрест пох проти татар, заклик вз уч

Пол,Чехію,Померанію,Сербію-бор за австр спад-не було реал доп –ДГ розір угоду з ПАПОЮ. 1254-ДГ перейшов в наступ-успіх,1255-56-протистояня з Литвою(Міндовг розірв війс союз). 1258-наступ мо-тат, під їх тиском знищує укріпленя Володимира,Луцька, Львова ін. 1264-1323-стаб і піднес смертьДГземлі поділ між 3-ма-Левом,Мстиславом, Шварною. Лев прод держ-ку Полку-приєднав Закарпатя і Люблін землю. Злам 13-14ст-віднов єд-ть ГВКЮрій11301-1315- прий кор. Титул, чвари у мон-тат-втратили владу на ГВземлях; стаб суп р-к, розквіт міст, торг вдала, зріс ек добробут; зріс міжн авторитет-1303-встан-ня окремої Гал митрополії підпор-сь Констант. Андрій та Лев2-1315-1323-поділ тер на сфери впливу, правили дуумвіратом – акт зовн Пол-союз відн з Пол і Тевтон орденом; не вдалось протидіяти експансії