Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту заробітної плати (стр. 2 из 9)


Особливе місце в системі оплати праці посідає мінімальна заробітна плата, що являє собою законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, годинну норму праці (обсяг робіт). До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання [24, с. 280].

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від їхньої кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Тарифна система включає: тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Основні форми тарифної системи оплати праці наведено на рис. 1.2 [35, с. 264].


Рис. 1.2. Різновиди форм та систем оплати праці

Погодинна оплата праці передбачає нарахування заробітної плати працівникам на підставі годинної тарифної ставки, яка встановлюється за домовленістю сторін або в колективному договорі, і фактичної кількості відпрацьованих ними годин за розрахунковий період. Чинним законодавством передбачено у разі застосування погодинної оплати праці встановлення працівникам нормованих завдань. Нормоване завдання за погодинної системи оплати праці – це той обсяг робіт, що його працівник повинен виконати за годину праці.

За відрядної форми основу оплати праці становить відрядна розцінка, котра визначається діленням годинної ставки, що відповідає розряду конкретної роботи, на годинну норму виробітку. Заробіток працівника за прямої відрядної оплати праці визначається множенням розцінки на кількість виробленої продукції.

Отже, заробітна плата є найважливішим засобом підвищення зацікавленості працюючих у результатах своєї праці, її продуктивності, збільшення обсягів виробленої продукції, поліпшення її якості та асортименту.

Під час визначення заробітної плати як ціни робочої сили необхідно враховувати єдину міру оплати праці, критерієм якої є реальна вартість життя працівника та його сім'ї. Як ціна робочої сили заробітна плата формується на ринку праці і є зовнішньою відносно підприємства. Як елемент ціни виробництва заробітна плата має визначатися часткою у створеній підприємством вартості. Під час формування частки заробітної плати необхідно забезпечувати її підвищення тільки у зв'язку зі збільшенням кількості випущеної продукції, ефективнішим використанням ресурсів, зростанням продуктивності праці.

1.2 Особливості нормативної бази нарахування заробітної плати і її використання

Аудитор у своїй роботі постійно працює з різними нормативно-правовими документами. Сукупність нормативних актів складає нормативну базу аудитора. В процесі здійснення аудиторської перевірки аудитор керується основними положеннями Закону України "Про аудиторську діяльність" [1] та міжнародними стандартами аудиту.

Нарахування заробітної плати та її виплата працівникам здійснюється на підставі Закону України "Про оплату праці", який визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, а також з окремими громадянами та сфери державного і договірного регулювання оплати праці і спрямований на забезпечення відтворювальної і стимулюючої функцій заробітної плати.

Закон України "Про відпустки" [4] встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Закон України "Про прожитковий мінімум" дає визначення прожитковому мінімуму, закладає правову основу для його встановлення, затвердження та врахування при реалізації державою конституційної гарантії громадян на достатній життєвий рівень [3].

Важливу роль в обліку витрат на оплату праці є обчислення середньої заробітної плати, що здійснюється на підставі Постанови КМУ "Про затвердження порядку обчислення середньої заробітної плати" [10].

Для складання статистичної звітності з праці всіма господарюючими суб’єктами незалежно від форм власності наказом Державного комітету статистики України затверджена Інструкція зі статистики заробітної плати [11]. Зазначена інструкція наводить перелік виплат, які включаються до конкретної складової фонду оплати праці, а також виплат, які до нього не входять і показуються у звітах з праці окремо.

Основні методологічні положення щодо визначення показників кількості працівників у формах державних статистичних спостережень з метою одержання об’єктивної статистичної інформації щодо зайнятості працівників та розмірів їхнього заробітку розроблені в Інструкції зі статистики кількості працівників [12].

При здійсненні аудиту нарахування заробітної плати важливим кроком є перевірка правильності здійснення всіх нарахувань та утримань із заробітної плати згідно з Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" [6], Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"[7], Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" [8], Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" [9] і Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" [5].

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про виплати працівникам (поточні виплати працівникам, виплати при звільненні, виплати по закінченні трудової діяльності, виплати працівникам інструментами власного капіталу, інші довгострокові виплати працівникам) та її розкриття у фінансовій звітності визначені Положенням бухгалтерського обліку 26 "Виплати працівникам" [14], затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2003 р. № 601.

1.3 Загальна характеристика фінансово-господарської діяльності ВАТ "ЖЦПК"

Відкрите акціонерне товариство "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" (надалі ВАТ "ЖЦПК") створене за наказом Фонду державного майна України № 56-АТ від 25 грудня 1995 року відповідно до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" шляхом перетворення державного підприємства "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" у відкрите акціонерне товариство та наступного продажу акцій, що належали державі в майні товариства згідно плану приватизації. ВАТ "ЖЦПК" розташоване на земельній ділянці загальною площею 170 гектарів.

Метою діяльності підприємства є одержання прибутку від діяльності по виготовленню із давальницької сировини газетного та обгорткового паперу, тарного картону, таропакувальної продукції, паперово-білових виробів, а також інших видів підприємницької діяльності у відповідності з чинним законодавством.

Комбінат є багатопрофільним підприємством, предметом його діяльності є виготовлення із деревини, макулатури, хімікатів і т.п. напівфабрикатів для виробництва паперу і картону – деревинної маси і целюлози; виробництво паперу для потреб поліграфії, інших видів промисловості та власних потреб; таропакувальної продукції (гофрокартону, ящиків з нього, прокладок для пакування яєць, мішків і т.п.); технічних видів паперу; товарів народного споживання; гуртова і роздрібна торгівля картонно-паперовою і пакувальною продукцією; експортно-імпортна діяльність; купівля-продаж акцій товариства, діяльність з іноземними інвестиціями; надання послуг населенню, транспортні перевезення, проектно-конструкторські роботи та інше.

Обсяг продажу продукції підприємства становить 50 млн. дол. США на рік, а внесок ВАТ "ЖЦПК" у структуру районного бюджету — понад 80%. Завдяки комбінату район за обсягами виробництва посідає друге місце в області. Потенційно комбінат може забезпечити 60% потреб України в газетному папері, щорічна потреба в якому становить 110-120 тис. тонн.

Частка основних видів продукції в загальному обсязі виробництва на ВАТ "ЖЦПК" у 2008 році зображена на рис. 1.3.

Рис. 1.3. Частка основних видів продукції в загальному обсязі виробництва на ВАТ "ЖЦПК"

Визначальним ринком для комбінату є ринок гофротари, який дає 50% всіх надходжень. Сектор, який займає продукція комбінату на цьому ринку, складає 27,5% і розмір його зріс проти минулорічного на 34,7%.

Зовнішні ринки є платоспроможними, сприятливими для розширення продаж продукції комбінату, в т.ч. картону тарного, газетного паперу. З врахуванням діючих цін та перспектив росту якості продукції обсяги експортних продаж можуть збільшуватися.

Основною сировиною, необхідною для комбінату є целюлоза, ліс, макулатура, каолін, клей каніфольний, глинозем, крохмаль, друкарські фарби та інше.

Сьогодні папером, виготовленим ВАТ "ЖЦПК" користуються всі найбільші друкарні нашої держави: "Преса України", "Зоря", "Таврида", "Експрес" та ін.