Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту заробітної плати (стр. 5 из 9)

Основним документом, який підлягає детальній перевірці і засвідчує суми нарахованої та виплаченої суми заробітної плати, є форма № П-52 "Розрахунково-платіжна відомість", яка складається в одному примірнику в розрізі працівників структурного підрозділу та класифікаційних характеристик установ, що обслуговуються централізованою бухгалтерією, за статтями: нараховано за видами оплат; утримано та вирахувано; сума до видачі.

Аудитор також перевіряє чи повідомляють кожному працівнику під час виплати заробітної плати такі дані стосовно оплачуваного періоду:

- загальна сум заробітної плати за видами виплат;

- розміри та підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

- сума заробітної плати, що підлягає виплаті.

2.3 Реєстри синтетичного та аналітичного обліку щодо розрахунків із заробітної плати у "ЖЦПК"

Наступним кроком аудиторської перевірки є зіставлення даних первинного обліку з даними синтетичного та аналітичного обліку. Аналітичний облік розрахунків із працівниками ведеться в розрахункових відомостях і являє собою облік розрахунків по заробітній платі по кожному працюючому окремо. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках працівників. Сума всіх нарахувань заробітної плати по кожному аналітичному рахунку (тобто по кожному працівнику ВАТ "ЖЦПК") дорівнює кредитовому обороту синтетичного рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" за звітний місяць, тобто сумі нарахованої заробітної плати по цеху, відділу, підприємству в цілому. Сума всіх відрахувань за аналітичними рахунками дорівнює дебетовому обороту синтетичного рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам". Сума в графі Розрахункової відомості "Сума, належна до виплати" аналітичних рахунків дорівнює кредитовому сальдо синтетичного рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам". Кредитове сальдо цього рахунка показує заборгованість підприємства робітникам і службовцям на перше число кожного за звітним місяця. Наказом про облікову політику передбачено ведення Головної книги, де відображаються обороти та залишки по рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці" та Відомості №8, в якій наводяться зведені дані по нарахованій та виплаченій заробітній платі.

Відображення затрат підприємства на оплату праці здійснюється за допомогою рахунків класів 8 "Витрати за елементами" і 9 "Витрати діяльності".

Заборгованість підприємства по виплаті заробітної плати відображається у Балансі у рядку 580 "Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці" та у другому розділі Звіту про фінансові результати у рядку 240 "Витрати на оплату праці".

На завершальному етапі перевірки документування операцій, пов’язаних з нарахуванням та використанням заробітної плати, аудитор перевіряє наявність та достовірність основних форм статистичної звітності, а саме: форму № 1 – ПВ "Звіт з праці", який складається з двох розділів: у першому зіставляється фонд оплати праці за звітний період і період з початку року та кількість працівників, а у другому – заборгованість перед працівниками по заробітній платі та допомозі із соціального страхування, форму № 3 – ПВ "Звіт з використання робочого часу", та форму № 4 – ПВ "Звіт про використання норм виробітку і стан нормування праці".

2.4 Класифікатор можливих порушень при обліку нарахування та виплати заробітної плати

Основні порушення – зловживання, розкрадання, помилки в області нарахування та використання заробітної плати на підприємстві можуть бути класифіковані в такий спосіб:

1. Неправильне нарахування заробітної плати персоналу підприємства.

1.1. Нерегламентоване використання посадових окладів, годинних ставок, норм та розцінок за виконану роботу.

1.2. Недостовірне визначення середньої заробітної плати.

1.3. Необґрунтоване нарахування премій, доплат, надбавок та інших виплат компенсаційного характеру працівникам.

1.4. Незаконність нарахування відпускних та матеріальної допомоги працівникам.

1.5. Непроведення індексації заробітної плати.

1.6. Перевищення додаткової заробітної плати над основною.

2. Зловживання при здійсненні утримань із заробітної плати працівників.

2.1. Застосування завищених або занижених ставок утримань до фондів соціального страхування із заробітної плати працівників.

2.2. Неправильне обрахування податку з доходів фізичних осіб.

2.3. Незаконне застосування соціальної пільги при визначенні податку з доходів фізичних осіб.

2.4. Безпідставне або помилкове здійснення утримань за виконавчими листами, аліментів, профспілкових внесків.

3. Документальні порушення.

3.1. Відсутність типових форм первинного обліку нарахування та виплати заробітної плати.

3.2. Розбіжність сум по платіжних та розрахункових відомостях.

3.3. Відсутність у платіжних відомостях підписів осіб, що отримали заробітну плату, підробка підписів, наявність підчищань, перекручень тощо.

3.4. Невідповідність даних аналітичного та синтетичного обліку.

4. Розкрадання грошових коштів за рахунок заробітної плати.

4.1. Введення в розрахунково-платіжні відомості підставних осіб.

4.2. Дописування різних цифр до сум виплат в розрахунково-платіжних відомостях після підписів одержувачів заробітної плати.

4.3. Привласнення грошових коштів шляхом виправлення раніше виданої суми на нову, виправлену.

4.4. Нецільове використання коштів, призначених на оплату праці.

4.5. Порушення встановлених термінів виплати заробітної плати та виплата її не в повному обсязі.

2.5 Методи збору аудиторських доказів

Під час аудиту нарахування та використання заробітної плати використовуються різні методи й методичні прийоми збирання аудиторських доказів: спостереження за виконанням бухгалтерських операцій, усне опитування, перевірка документів клієнта, перевірка арифметичних розрахунків, зіставлення документів, проведення аналізу.

Використання способів і прийомів економічного аналізу в процесі аудиту є обов’язковим. Перш ніж приступити до перевірки документів по обліку заробітної плати, доцільно зробити попередній аналітичний огляд (аналітичне обстеження) підприємства. Суть такого обстеження полягає в тому, що аудитором порівнюються величини фонду оплати праці (основної та додаткової), середньорічної, середньомісячної та середньогодинної оплати праці одного працівника за кілька років та з’ясовуються причини їхньої зміни.

Перевірка стану розрахунків з оплати праці розпочинається з зіставлення показників поточної та річної звітності з даними аналітичного і синтетичного обліку заробітної плати, а також даних бухгалтерського обліку з первинними документами (оклади, затверджені в штатному розписі, і фактичні нарахування, табель обліку робочого часу і розрахунок зарплати).

Перевіряються розрахунково-платіжні відомості, особові рахунки співробітників, а також первинні документи (табелі робочого часу, наряди тощо), на основі яких здійснюються нарахування заробітної плати. Потрібно звернути увагу на правильність заповнення цих документів, відповідність їх заповнення чинному законодавству та нормативним документам. Під час перевірки первинних документів установлюється повнота заповнення усіх реквізитів, наявність відповідних підписів уповноважених осіб, які відповідають за облік виконаних робіт, відсутність у документах виправлень.

Аудитором з'ясовується обґрунтованість застосування тарифних ставок та дотримання умов контрактів, а також виконання кількісних та якісних показників, правильність використання норм та розцінок.

Аналізуючи наряди на відрядну роботу за датами їх видачі потрібно зіставити прізвища робітників у нарядах та в табелях обліку робочого часу з даними обліку особового складу. Методом арифметичного контролю встановлюються помилки в підрахунках у первинних документах або у розрахунково-платіжних відомостях.

Звертається увага на правильність оформлення та нарахування різних виплат робітникам. До них відносять виплати стимулюючого характеру (премії, винагороди за підсумками роботи за рік), виплати компенсаційного характеру (надбавки та доплати за роботу в нічний час, за сумісництво тощо), виплати за невідпрацьований час (оплата щорічних і додаткових відпусток, тимчасової непрацездатності тощо), оплата простоїв, браку. Аудитор повинен враховувати, що нарахування премій має бути затверджено наказом керівника.

Аудитор вивчає також своєчасність та повноту утримань з нарахованої заробітної плати. Основна увага приділяється прибутковому податку з фізичних осіб. Під час перевірки здійснюється арифметичний контроль сум утриманого податку. Підтверджується законність застосування пільг, які передбачені чинним законодавством. Установлюються випадки неутримань або часткових утримань прибуткового податку з сум матеріальної допомоги, подарунків та компенсаційних виплат.

Далі встановлюється правильність указаної в облікових реєстрах кореспонденції рахунків і суми нарахованої заробітної плати та утримань з неї в обліковому періоді.

Досліджується відповідність аналітичного обліку по заробітній платі синтетичному обліку за рахунком 66 "Розрахунки з оплати праці". При цьому порівнюється залишок, який відображається в балансі за рахунком на перше число місяця, з даними розрахунково-платіжної відомості. На практиці мають місце випадки підроблення документів при виплатах заробітної плати робітникам. Аудитор повинен упевнитись, чи отримали насправді зазначену суму грошей особи, які вказані в платіжній відомості шляхом усного опитування працівників.