Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту заробітної плати (стр. 4 из 9)

Питання Варіант відповіді Стан ефективності СВК Інформація або документи, які необхідно перевірити Рівень ризику контролю
Чи є відділ внутрішнього контролю на підприємстві? а) Такб) Ні Високий (95%) Положення про відділ внутрішнього аудиту Низький (5%)
Яка періодичність проведення контролю? а) Частоб) Рідков) Ніколи Вище середнього (87%) Акти перевірки Нижче середнього (24%)
Відповідність наявної документації вимогам чинного законодавства? а) Відповідаєб) Не відповідає Вище середнього (77%) Документація підприємства Нижче середнього (22%)
Чи є ефективними процедури внутрішнього контролю? а) Ефективніб) Неефективні Вище середнього (61%) Акти перевірок Нижче середнього (21%)
Чи враховувались попередні результати перевірок до вдосконалення діяльності підприємства? а) Враховувалисьб) Частково враховувалисьв) Не враховувались Високий (85%) Документація, де враховані результати попередніх перевірок Низький (15%)
Облік заробітної плати ведеться окремо від обліку кадрів і обліку робочого часу? а) Такб) Ні Високий (97%) Первинні документи з обліку заробітної плати, робочого часу та чисельності працівників Низький (3%)
Яка форма ведення обліку нарахування та виплати заробітної плати? а) облік ведеться вручнуб) облік частково автоматизованов) облік повністю автоматизований Високий (90%) Первинні документи з обліку заробітної плати Низький (10%)
Чи є на підприємстві затверджений штатний розпис? ТакНі Високий (91%) Штатний розпис Низький (9%)
Як часто приймаються скарги працівників з приводу оплати праці ? а) Періодичноб) Рідков) Ніколи Вище середнього (62%) Заяви працівників про скарги з приводу оплати праці Нижче середнього (38%)
Посадові оклади встановлюються наказом керівника і передбачені штатним розписом? а) Такб) Ні Високий (85%) Штатний розпис Низький (15%)
Оплата праці нараховується, виплачується і в обліку відображається щомісяця? а) Такб) Ні Високий (80%) Розрахунково-платіжні відомості Низький (18%)
Витрати на оплату праці зіставляються із собівартістю продукції, робіт і послуг? а) Такб) Ні Високий (82%) Розрахунково-платіжні відомості, калькулювання собівартості продукції Низький (20%)
Загальний рівень ризику контролю Низький (16,7%)

В процесі тестування системи внутрішнього контролю на підприємстві використовуються такі аудиторські процедури: перевірка та зіставлення документів з обліку нарахування та використання заробітної плати.

Внаслідок проведених тестувань загальний аудиторський ризик буде дорівнювати:

АР = ВР*РК*РН = 0,277*0,167*0,25 = 0,015 (1,5%)

Отже, для того, щоб визначити аудиторських ризик, необхідно, перш за все, правильно оцінити всі його складові. Щоб зробити оцінку властивого ризику, аудитору слід використати свої професійні знання з метою врахування й оцінки численних факторів потенційних ризиків. До того, щоб проаналізувати ризик контролю, аудитор повинен переглянути складені ним попередні оцінки ризику внутрішнього контролю, а для зниження рівня ризику невиявлення помилок аудитору слід дотримуватися принципу репрезентативності відбору даних для перевірки і прогнозувати випадкові помилки.


1.5 Планування проведення аудиту нарахування заробітної плати та її використання у ВАТ "ЖЦПК"

Для успішного і якісного проведення аудиту аудитор повинен спланувати процес аудиторського контролю. Планування – це вироблення головної стратегії і конкретних підходів до характеру, періоду, а також часу проведення аудиту. У ході планування аудитор розробляє план і програму аудиту (Додаток 4, 5). Загальний план аудиту розробляється дуже детально, щоб аудитор мав можливість підготувати конкретну програму аудиту, а аудиторська програма складається з моменту конкретизації загального плану. Метою планування є звернення уваги аудитора на найважливіші напрямки аудиту, на виявлення проблем, які слід перевірити найретельніше.

Після проведення попередніх переговорів з обраним підприємством-клієнтом (ВАТ "ЖЦПК") та укладення договору на проведення аудиту, який наведено в Додатку 3, аудитор розпочинає процес планування майбутньої перевірки. Поряд з цим, як продовження договірної роботи, аудитор надсилає замовнику лист-зобов’язання, який можна вважати додатком до договору. У цьому листі аудитором документально підтверджується згода на проведення ним перевірки, зазначаються обсяг та основні завдання аудиту, відповідальність сторін, у тому числі і за планування аудиту, форма надання звіту та терміни перевірки. Перед початком проведення перевірки аудитором також розробляється завдання (Додаток 7) та план-графік на проведення аудиту (Додаток 8). Загальна схема планування аудиту наведена на рис. 1.4.



Рис. 1.3. Загальна схема планування аудиту

РОЗДІЛ ІІ. МЕТОДИКА АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ НАРАХУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАНЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ВАТ "ЖЦПК"

2.1 Опис альтернативних облікових рішень при здійсненні нарахування заробітної плати та її використання у ВАТ "ЖЦПК"

Під час економічної кризи керівництво ВАТ "ЖЦПК" почало вживати заходів щодо економії витрат за рахунок зниження розміру фонду оплати праці та проводити так звану оптимізацію штатної структури. Проте неможна процес нарахування заробітної плати пускати на самоплив – треба розробити сталу систему. Адже наявність такої системи спрощує роботу управлінському персоналу, створює прозорі правила як для роботодавців, так і для працівників, допомагає їм досягти порозуміння, а також полегшує процес аудиту розрахунків із заробітної плати.

Під час формування систем оплати праці на підприємстві слід дотримуватись таких основних правил:

– система нарахування оплати праці має бути прозорою та зрозумілою насамперед будь-якому працівникові, бо якщо він не розуміє, за що йому платять, то не працюватиме ефективно;

– визначення показників преміювання та їх розрахунок для кожного працівника має бути простим та системним, що дасть змогу не витрачати зайвого часу на нарахування заробітної плати;

– показники преміювання слід періодично переглядати, тому що змінюються пріоритети в діяльності товариства, працівники звикають до системи штрафів та заохочень і, як наслідок, ефективність їх праці знижується.

Доречно ввести у товаристві систему так званих відкладних премій. Це означає, що за створення нової продукції встановлюються премії для персоналу, залученого до процесу нововведень, але виплата їх відкладається на фіксований термін, наприклад на один або два роки. Після закінчення цього терміну попередньо встановлений розмір премії коригується на відповідні розроблені коефіцієнти залежно від “поведінки” нової продукції на ринку, оцінки її споживачем та комерційних результатів від продажу цієї продукції.

Ще одним із вагомих облікових рішень є рішення про перебудову існуючої тарифної системи (її розгалуження та введення проміжних розрядів) у товаристві, зокрема тарифної сітки, яка містить тільки шість розрядів робітників і не враховує їх вік і стаж, а тільки кваліфікацію і результативність праці робітників.

Прийняті до уваги вищенаведені облікові рішення призведуть до посилення ефективності діяльності підприємства, сформують нові стимули для робітників щодо підвищення результативності їх праці, не допустять негативний процес виникнення плинності кадрів, а також створять умови для ефективного проведення аудиту нарахування заробітної плати та її використання на підприємстві.

2.2 Перевірка наявної системи документообігу щодо розрахунків із заробітної плати у ВАТ "ЖЦПК"

В процесі проведення аудиту нарахування заробітної плати та її використання аудитор розглядає типові первинні документи, реєстри аналітичного та синтетичного обліку і звітності, що використовуються ВАТ "ЖЦПК" при обліку об’єкта аудиту.

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці на підприємстві використовують відомості про посадові оклади на підставі штатного розпису, який застосовується для оплати праці керівників, фахівців та службовців, а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період. "Табель обліку використання робочого часу" (типова форма № П-14) є іменним списком усіх працівників відділу, служби та іншого структурного підрозділу підприємства з позначками проти кожного прізвища про використання робочого часу і ведеться окремо за категоріями працівників. Даний документ містить відомості про відпрацьований час, години понад нормованої роботи, запізнення і неявки, причини яких зашифровуються умовними позначками.

Для обліку обсягів виконаних робіт, затрат робочого часу і нарахованої заробітної плати членам бригади, оплата праці яких здійснюється за відрядною формою оплати праці, у виробничих підрозділах використовують "Наряд на відрядну роботу (для бригади)", який виписують строком до одного місяця в одному екземплярі. В ньому на протязі місяця поряд із обсягами виконаних бригадою робіт, на зворотній стороні щоденно відмічається також кількість відпрацьованого часу кожним працівником бригади. По факту виконання завдання або закінчення календарного місяця визначається загальна сума заробітку, яка належить бригаді за виконані роботи. Заробіток кожного працівника визначається, виходячи з його кваліфікаційного розряду та кількості відпрацьованого ним часу. Крім того, аудитор перевіряє "Наряди на відрядну роботу (індивідуальні)", які відкривається на кожного працівника у розрахунку на календарний місяць.