Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту заробітної плати (стр. 7 из 9)

Зменшення коефіцієнту оборотності дебіторської заборгованості означає погіршення платіжної дисципліни покупців та збільшення обсягів товарного кредиту, що надається підприємством своїм покупцям. Зростання у 2008 році оборотності товарно-матеріальних запасів свідчить про ефективне і економне їх використання, про інтенсифікацію процесів постачання, виробництва та збуту.

Рентабельність активів, пасивів та продукції підприємства за останні три роки значно погіршилась. В 2008 році ВАТ "ЖЦПК" зазнало вагомих збитків внаслідок понесених значних фінансових витрат. Проте у другому кварталі поточного 2009 року на підприємстві спостерігаються позитивні зрушення у динаміці виробництва і реалізації продукції.

Для виходу із кризового стану ВАТ "ЖЦПК" необхідно сформувати, перш за все, оптимальну структуру джерел фінансування майна товариства, яка полягає у тому, що основним джерелом фінансування повинен бути тільки власний капітал і в деякій мірі довгостроковий позиковий капітал. Збільшення чистого прибутку можливе за рахунок підвищення ефективності використання власного капіталу, тобто збільшення оборотності та підвищення рентабельності власного капіталу. Випуск акцій повинен проводитися з урахуванням вартості залученого капіталу, а також товариство повинне забезпечити максимальний обсяг залучених власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел: чистого прибутку та амортизаційних відрахувань.


2.8 Оформлення результатів аудиту нарахування та використання заробітної плати у ВАТ "ЖЦПК"

За результатами проведеного аудиту аудитором складається звіт та аудиторський висновок (Додаток 10,11). Оскільки аудитору надана вся інформація, яка достатня для відображення реального стану процесу нарахування та використання заробітної плати, та пояснення, необхідні для цілей аудиту, фінансова документація складена на основі прийнятої на підприємстві системи бухгалтерського обліку, а сама система задовольняє існуючі законодавчі та нормативні вимоги, звітність складена на основі дійсних облікових даних, проте є незначні помилки, тому аудиторський висновок є умовно-позитивним.

Як показала перевірка, автоматизація системи бухгалтерського обліку розрахунків із оплати праці призвела до підвищення ефективності ведення даного виду обліку. Проте існує ще ряд невирішених проблем, зокрема велика наповненість первинних документів постійними реквізитами, повільна заміна паперових первинних документів машинними носіями інформації, відсутність чіткої системи мотивування працівників до виконання своїх обов’язків. Для покращення організації обліку на підприємстві пропонується запровадити ряд наступних заходів: скорочення та невикористання із первинних документів постійних реквізитів та запис їх в ЕОМ; заміна великої кількості паперових первинних документів машинними носіями інформації; використання уніфікованих первинних документів.

На підприємстві є відмінності в рівнях технічного і технологічного оснащення кожного робочого місця, які являються головною причиною різниці в складності, інтенсивності, в якісному змісті індивідуальної праці, що обумовлює відносну відокремленість вкладу кожного працівника. Для виправлення положення необхідно науково обґрунтувати оптимальний рівень заробітної плати, який дозволив би забезпечити повне відтворення робочої сили з урахуванням всіх особливостей кожного об’єкту живої праці.

Ще одним із шляхів вдосконалення оплати праці на досліджуваному підприємстві є втілення прогресивних форм оплати праці, перебудова існуючої тарифної сітки, а також вдосконалення системи преміювання, оскільки внаслідок економічної кризи було скасовано видачу премій працівникам підприємства. Для встановлення правильної системи преміювання необхідно проаналізувати всі її елементи, встановити оптимальну величину кожного з них з урахуванням не тільки досвіду інших підприємств, але із урахуванням особливостей свого підприємства. Підприємству необхідно змінити орієнтири кадрової політики, адже недосконала система мотивації працівників може призвести до плинності кадрів та погіршення ставлення людей до праці. Відбір кадрів необхідно здійснювати відповідно до загального плану розвитку товариства, а також варто удосконалити кадрове планування та створити планування кар’єри працівників в товаристві.


РОЗДІЛ ІІІ. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ В УМОВАХ ВИКОРИСТАННЯ КЛІЄНТОМ ОБЧИСЛЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ДЛЯ ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ

Для проведення аудиту в комп’ютерному середовищі аудитор повинен володіти додатковими знаннями в області систем обробки економічної інформації: мати уявлення про технічне, програмне, математичне і інші забезпечення АІС-БО; володіти термінологією в області комп’ютеризації; чітко представляти особливості технології і послідовність процедур комп’ютерної обробки облікової інформації; організацію роботи бухгалтерії в умовах АІС. Він повинен вміти працювати на комп’ютері з основними офісними програмами, мати практичний навик роботи з різними системами бухгалтерського обліку, аналізу, правовими і довідковими системами, спеціальними інформаційними системами аудиту. Усі ці знання йому необхідні, щоб правильно визначити, який вплив на організацію, планування, проведення аудиту мають умови використання АІС на економічному об’єкті, що перевіряється.

Аудитори на різних стадіях аудиту і при розв’язанні різних задач все частіше застосовують комп’ютер і відповідне програмне забезпечення. На даний час програмне забезпечення в аудиторській діяльності представлене двома основними групами: пакетами прикладних програм загального і проблемно-орієнтованого призначення та спеціальними інформаційними системами аудиту.

В Україні ринок спеціалізованого аудиторського програмного забезпечення на сьогодні тільки починає розвиватися, і серед завершених програмних продуктів для продажу можна назвати лише такі: „Асистент Аудитора” (розробник фірма „Сервіс-аудит”); „Помічник аудитора” (фірма „Гольдберг-аудит”); „Abacus Professional”; „Экспресс-Аудит: ПРОФ” та „IT Audit: Аудитор” (КСБ „Мастер-Софт”).

На даний час деякими аудиторськими фірмами розробляються спеціальні інформаційні системи, орієнтовані на внутрішню регламентацію аудиторської діяльності із застосуванням внутрішньофірмових стандартів. Можливості таких систем можна розглянути на прикладі системи “Асистент аудитора”, розробленої фірмою “Сервіс-Аудит”, яка використовуватиметься при проведенні аудиту нарахування та використання заробітної плати у ВАТ «ЖЦПК».

Система “Асистент Аудитора” фірми “Сервіс-Аудит” є професійною інформаційно-довідковою системою, інтегровану в інформаційно-пошукову систему (ІПС) “Кодекс”.

Система складається з чотирьох умовно незалежних тематичних розділів.

Розділ “Плани і програми аудиту” містить бланки документів, які слід формувати до того, як підписаний договір на проведення аудиту, зразки договорів на різні види аудиторських послуг, методичні матеріали, які можуть використовуватися для розробки внутрішньофірмових стандартів аудиторської фірми і ін. Анкети-питальники, які входять в цей розділ, можуть застосовуватися не лише аудиторськими фірмами. За їх допомогою служби внутрішнього аудиту або фінансово-економічні служби підприємства можуть провести тестування системи внутрішнього контролю і організації бухгалтерського обліку.

Розділ “Робочі документи аудитора” містить анкети-питальники за різними розділами бухгалтерського обліку. Вони покликані допомогти при виконанні аудиторських процедур і тестуванні окремих ділянок обліку на підприємстві. В цей же розділ включені також методичні матеріали, які повинні допомогти в підготовці оформлення аудиторського висновку за підсумками аудиторської перевірки.

Розділ “Консультант аудитора” містить довідкові таблиці щодо питань з бухгалтерського обліку, оподаткування, фінансового аналізу діяльності підприємств, а також оформлені у вигляді таблиць нормативи, ставки, індекси, які використовуються для розрахунку показників окремих господарських операцій, сум податків.

Розділ “Основні нормативні документи” носить довідковий характер і включає основні законодавчі і нормативні відомчі акти, які регулюють аудиторську діяльність і порядок ведення бухгалтерського обліку.

Бази даних системи “Асистент Аудитора” представляють собою набір аудиторських процедур, оформлених у вигляді анкет-питальників, бланків, робочих карт, методик, довідкових таблиць. Більша частина документів, включених в бази даних, є оригінальними авторськими розробками, створеними спеціалістами з великим практичним досвідом аудитора.

Обробка інформації на ЕОМ для використання у контрольно-аудиторському процесі включає алгоритмізацію і постановку задач, які мають бути компетенцією ревізора, аудитора, розв'язання задач і видавання обробленої інформації для доказу недоліків у господарській діяльності, узагальнення висновків, розробку рекомендацій до усунення недоліків, виявлених ревізією й аудитом.