Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту заробітної плати (стр. 8 из 9)

В ході перевірки аудитор повинен вивчити і задокументувати усі найбільш істотні сторони, пов'язані з організацією обробки облікових даних в АІС економічного суб'єкта. Він повинен прийняти до уваги особливості організації і ведення комп'ютерного обліку. Слід пам'ятати, що в умовах АІС господарські операції відображаються не лише в традиційних паперових документах, але і в первинних документах, які мають електронну форму, в інформаційній базі обліку. Приступаючи до проведення аудиторської перевірки на економічному об'єкті, аудитору, перш за все, слід ознайомитися з організаційною формою обробки даних і рівнем автоматизації управлінських задач, в тому числі задач бухгалтерського обліку.

Згідно наказу про облікову політику ВАТ "ЖЦПК" застосовує автоматизовану форму ведення обліку розрахунків з працівниками. Для ефективного управління роботою на підприємстві використовується система автоматизованого управління R/3 німецької фірми SAP AG. Дана система включає в себе пакет стандартних програм у таких сферах бізнесу, як фінансові розрахунки, бухгалтерський облік, логістика, керівництво персоналом та інше. Система забезпечує постійний контроль ділових процесів та інтеграцію потоків даних незалежно від меж структурних підрозділів. У ній забезпечена тісна взаємодія всіх модулів та обмін даних між ними, оперативне та одноразове введення інформації в момент здійснення господарської діяльності, одночасне формування бухгалтерських проводок в головну книгу, що дозволяє будь-коли отримати повну інформацію про комбінат. Різноманітний інструмент QUERY, Report-Writer, дозволяють без знань мови програмування створювати різноманітні звіти, формуляри вихідних документів, бази даних з різних аспектів діяльності ВАТ "ЖЦПК". Об’єктивно орієнтована мова програмування АВАР/4 дає змогу розробляти цілі модулі та системи, специфічні для підприємства.

Автоматизація обробки інформації обліку праці та заробітної плати сприяє скороченню матеріальних і трудових затрат на збір, обробку та а наліз даних, необхідних для правильного ведення облікової роботи бухгалтерією та прийняття управлінських рішень керівництвом підприємства. У свою чергу, комплекс задач з обліку праці та заробітної плати не являється уособленою системою, а функціонує в тісній взаємодії з ділянками обліку фінансово-розрахункових операцій, витрат на виробництво, зведеного обліку та складання звітності та підсистемою обліку та управління кадрами (рис. 3.1).


Підсистема бухгалтерського обліку


Ділянка обліку витрат на виробництво
Ділянка зведеного обліку та складання звітності
Підсистема обліку та управління кадрами

Рис. 3.1. Схема інформаційних взаємозв’язків ділянки обліку праці та заробітної плати

Комплексом задач обліку фінансово-розрахункових операцій використовується інформація про виплати заробітної плати, нарахування та сплату страхових внесків тощо, отримана з ділянки обліку праці та заробітної плати. Комплекси задач обліку витрат на виробництво та зведеного обліку і складання звітності з цієї ж ділянки отримують дані про нарахування зарплати за кореспондуючими рахунками та кодами витрат, а також утримання із зарплати.

Отже, застосування комп'ютерної техніки вносить значні зміни до організації бухгалтерського обліку та проведення аудиту, причому з допоміжного засобу обчислювальна техніка перетворюється на визначний фактор opгaнізацiї обліку та ефективності аудиту. Проведення аудиту в середовищі комп’ютерної обробки даних має ряд відмінностей. Основні принципи самого аудиту тут не змінюються. Зберігаються його цілі, задачі, діють основні елементи його методології. В той же час комп’ютерна обробка даних впливає на процес вивчення аудитором системи обліку і внутрішнього контролю економічного суб’єкта, якого перевіряють, а також варто враховувати те, що використання клієнтом комп’ютерних систем обробки даних вносить додаткові аудиторські ризики, які пов’язані з технічними аспектами, конкретною системою обробки інформації, що використовується, організацією обліку і контролю при використанні АІС, кваліфікацією самого аудитора.


ВИСНОВКИ

В результаті проведення аудиту нарахування та використання заробітної плати на підставі вивчення первинної документації та аналізу обліку в ВАТ "ЖЦПК" можна зробити наступний висновок, що бухгалтерський облік як важливий засіб контролю та управління господарськими процесами вирішує завдання, формує достовірну інформацію про діяльність організації, забезпечує інформацією яка необхідна зовнішнім і внутрішнім користувачам, передбачає негативні результати господарської діяльності та виявляє резерви забезпечення її фінансової стабільності. Особлива увага аудитора направлена на проведення аналізу, виявлення недоліків та надання рекомендацій щодо вдосконалення обліку розрахунків із оплати праці.

Отже, підсумовуючи перший розділ, можна зробити висновок, що заробітна плата є найважливішим засобом підвищення зацікавленості працюючих у результатах своєї праці, її продуктивності, збільшення обсягів виробленої продукції, поліпшення її якості та асортименту. Враховуючи особливості об’єкта аудиту складено план та програму проведення перевірки, а також розраховано аудиторський ризик, який становить 1,1 %.

Обов’язковою умовою написання другого розділу курсової роботи є фактичне проведення аудиту нарахування та використання заробітної плати. В ході перевірки аудитором для одержання аудиторських доказів проведено наступні процедури: документальну перевірку, спостереження, опитування, арифметичний контроль та аналітичні процедури. В результаті особливих правопорушень не було виявлено, проте в деяких документах спостерігалися виправлення, дописування, арифметична неточність та перекручування даних.

На підприємстві облік чисельності робітників та службовців, їх заробітної плати є документальним та достовірним. Всі суми в бухгалтерській звітності підтверджені відповідними первинними документами. Тому за результатами проведеного аудиту складено безумовно позитивний висновок.

Проте існує ще ряд невирішених проблем, зокрема велика наповненість первинних документів постійними реквізитами, повільна заміна паперових первинних документів машинними носіями інформації, відсутність чіткої системи мотивування працівників до виконання своїх обов’язків. Для покращення організації обліку на підприємстві пропонується запровадити ряд наступних заходів: скорочення та невикористання із первинних документів постійних реквізитів та запис їх в ЕОМ; заміна великої кількості паперових первинних документів машинними носіями інформації; використання уніфікованих первинних документів.

На підприємстві є відмінності в рівнях технічного і технологічного оснащення кожного робочого місця, які являються головною причиною різниці в складності, інтенсивності, в якісному змісті індивідуальної праці, що обумовлює відносну відокремленість вкладу кожного працівника. Для виправлення положення необхідно науково обґрунтувати оптимальний рівень заробітної плати, який дозволив би забезпечити повне відтворення робочої сили з урахуванням всіх особливостей кожного об’єкту живої праці.

Ще одним із шляхів вдосконалення оплати праці на досліджуваному підприємстві є втілення прогресивних форм оплати праці, перебудова існуючої тарифної сітки, створення умов для кар’єрного росту працівників, а також вдосконалення системи преміювання, оскільки внаслідок економічної кризи було скасовано видачу премій працівникам підприємства. Підприємству необхідно змінити орієнтири кадрової політики, адже недосконала система мотивації працівників може призвести до плинності кадрів та погіршення ставлення людей до праці. Відбір кадрів необхідно здійснювати відповідно до загального плану розвитку товариства, а також варто удосконалити кадрове планування та створити планування кар’єри працівників в товаристві.

Основні показники платоспроможності, ліквідності, фінансової стійкості вказують на незадовільний фінансовий стан ВАТ "ЖЦПК". Внаслідок економічної кризи було скорочено обсяги виробництва через значні простої на виробництві в зв’язку з нестачею сировинної бази, що спричинило масове скорочення працівників, зменшення заробітної плати тощо. Для виходу із кризового стану підприємству необхідно сформувати, перш за все, оптимальну структуру джерел фінансування майна товариства, яка полягає у тому, що основним джерелом фінансування повинен бути тільки власний капітал і в деякій мірі довгостроковий позиковий капітал. Збільшення чистого прибутку можливе за рахунок підвищення ефективності використання власного капіталу, тобто збільшення оборотності та підвищення рентабельності власного капіталу. Випуск акцій повинен проводитися з урахуванням вартості залученого капіталу, а також товариство повинне забезпечити максимальний обсяг залучених власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел: чистого прибутку та амортизаційних відрахувань.

Аналізуючи третій розділ застосування комп'ютерної техніки вносить значні зміни до організації бухгалтерського обліку та проведення аудиту, причому з допоміжного засобу обчислювальна техніка перетворюється на визначний фактор opгaнізацiї обліку та ефективності аудиту. Проведення аудиту в середовищі комп’ютерної обробки даних має ряд відмінностей. Основні принципи самого аудиту тут не змінюються. Зберігаються його цілі, задачі, діють основні елементи його методології. В той же час комп’ютерна обробка даних впливає на процес вивчення аудитором системи обліку і внутрішнього контролю економічного суб’єкта, якого перевіряють, а також варто враховувати те, що використання клієнтом комп’ютерних систем обробки даних вносить додаткові аудиторські ризики, які пов’язані з технічними аспектами, конкретною системою обробки інформації, що використовується, організацією обліку і контролю при використанні АІС, кваліфікацією самого аудитора.