Смекни!
smekni.com

Місце та роль кредитних спілок на фінансовому ринку України (стр. 13 из 21)

Члени ВАКС - на початок вересня 2007 року Всеукраїнська асоціація кредитних спілок налічували 124 члени. Найчисленнішим членство у ВАКС є в Полтавській (14 КС) областях, Тернопільській (10 КС), Луганській (9 КС), областях, а також Автономній Республіці Крим (8 КС), Запорізькій (8 КС), Черкаській, Львівській та Донецькій областях (по 7 КС). 110 членів ВАКС, тобто 86 %, одночасно є членами обласних асоціацій кредитних спілок. Найбільшим процент участі членів обласних асоціацій у ВАКС є в Полтавській (92 %), Івано-Франківській (71%), Тернопільській (69%) та Луганській (57%) областях.

Національна асоціація кредитних спілок (НАКСУ) створена 9 червня 1994 року об’єднанням 20-ти кредитних спілок задля вирішення проблем пов’язаних з розвитком кредитного руху в Україні, для поліпшення соціально-економічного стану всіх верств населення, як координаційна та уніфікована структура, об’єднуюча кредитні спілки в життєздатний механізм. Нині до складу НАКСУ входять 172 кредитні спілки зі всіх областей України та Автономної Республіки Крим. Вони об’єднують більше мільйона громадян і мають в своїх активах понад 1,5 млрд. гривень.

Головні напрямки діяльності НАКСУ [62]:

Участь в розробці та лобіюванні повноцінного законодавства для кре-дитних спілок України;

Створення інфраструктури необхідної для стабільної та ефективної ро-боти кредитних спілок;

Захист інтересів кредитних спілок та їх членів перед центральними та місцевими органами виконавчої влади;

Консультування кредитних спілок з фінансових, правових та бух гал-терських питань;

Підвищення кваліфікації кадрів кредитних спілок;

Вивчення та узагальнення передового досвіду роботи КС;

Розробка внутрішніх операційних стандартів з метою уніфікації діяль-ності кредитних спілок-членів НАКСУ;

Пропаганда ідей фінансової кооперації серед широких верств населен-ня України;

Створення єдиного інформаційного простору в рамках українського руху кредитних спілок;

Задоволення потреб кредитних спілок, першочергово-членів НАКСУ в організаційно-координаційній, інформаційно-навчальній та фінансовій сферах, шляхом надання інформаційних, юридичних та освітніх послуг, а також виконання представницьких та законотворчих функцій.

Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ) є ініціатор-ром саморегулівної пілотної «Програми стабілізації та гарантування НАКСУ».

«Програма стабілізації і гарантування НАКСУ» почала діяти з 1 січня 2008 року. Функції захисту заощаджень членів кредитних спілок НАКСУ здійснюються в рамках компенсаційного компоненту програми.

Програма стабілізації та гарантування НАКСУ [62] – внутрішня програма Національної асоціації кредитних спілок України, створена на основі затверджених Резолюцією XIV Позачергової Конференції НАКСУ „Основних засад розвитку та функціонування „Програми стабілізації та гарантування НАКСУ”, складовими якої є стабілізаційний та компенсаційний компоненти.

Стабілізаційний компонент – це складова Програми стабілізації та гарантування НАКСУ, яка функціонує відповідно до Положення про стабілізаційний фонд НАКСУ і застосовується за умови співпраці НАКСУ з усіма діючими органами управління кредитної спілки – члена Стабілізаційного фонду НАКСУ.

Компенсаційний компонент – це складова Програми стабілізації та гарантування НАКСУ, яка функціонує відповідно до Положення про Програму компенсації втрат вкладників кредитних спілок (далі – Програма компенсації) і застосовується тільки за умови введення в кредитну спілку Антикризового адміністратора Програми компенсації.

Антикризовий адміністратор Програми компенсації ( особа, зазначена в „Основних засадах розвитку та функціонування „Програми стабілізації та гарантування НАКСУ” під назвою „Тимчасовий адміністратор Програми компенсації”) – особа, призначена Програмою компенсації відповідно до Положення для застосування компенсаційного компоненту Програми компенсації в конкретній кредитній спілці і яка набуває своїх повноважень після прийняття спостережною радою такої кредитної спілки рішення про її призначення головою правління або внаслідок її затвердження тимчасовим адміністратором відповідно до пункту 5 частини 1 статті 40, пункту 6 та 7 частини 1 статті 46, статті 47 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", статті 26 Закону України "Про кредитні спілки", абзацу 6 підпункту 12 пункту 5 Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 04.04.2003 № 292.

Учасник Програми компенсації – кредитна спілка – член Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка:

належним чином і в повному обсязі виконує вимоги „Положення про стабілізаційний фонд НАКСУ”;

відповідно до умов, визначених цим Положенням набула статусу учасника Програми компенсації;

виконує обов’язки учасника Програми компенсації обов’язки передбачені цим Положенням.

Розмір виплати внесків (вкладів) на депозитні рахунки члену кредитної спілки – сума внесків (вкладів) члена кредитної спілки – учасника Програми компенсації залучених таким учасником на дату здійснення виплати відповідно до визначеної цим Положенням процедури за рахунок коштів фінансового фонду Програми компенсації та коштів тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації.

Максимальна гарантована сума – 25 000 (Двадцять п’ять тисяч) гривень

Вступний внесок учасника Програми компенсації – одноразовий внесок кредитної спілки – учасника Стабілізаційного фонду НАКСУ, який сплачується у розмірі визначеному цим Положенням після прийняття уповноваженими на це органами кредитної спілки і НАКСУ рішення про вступ такої кредитної спілки до Програми компенсації та підтверджує набуття кредитною спілкою статусу учасника Програми компенсації.

Поворотний квартальний внесок учасника Програми компенсації – щоквартальний внесок учасника Програми компенсації, який вноситься таким учасником на поворотній основі протягом 15 днів другого місяця поточного кварталу (для ІІ – IV кварталів) за результатами звітних даних учасника Програми компенсації за попередній квартал та до 10 березня поточного року за результатами звітних даних учасника Програми компенсації за попередній рік у розмірі визначеному цим Положенням.

Додатковий незворотний внесок на покриття збитків фінансового фонду «Програми компенсації втрат вкладників» та коштів з тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації (далі – додатковий незворотний внесок на покриття збитків) – незворотний внесок кожного з учасників Програми компенсації, який сплачується відповідно до умов цього Положення з метою покриття збитків фінансового фонду Програми компенсації та Стабілізаційного фонду НАКСУ, які стали наслідком неспроможності повернення окремою кредитною спілкою – учасником Програми компенсації коштів , отриманих нею в рамках компенсаційного компоненту.

Правовий статус та основні завдання Програми компенсації :

1. Програма компенсації є внутрішньою програмою НАКСУ і не має статусу юридичної особи. НАКСУ несе фінансові зобов’язання передбачені Положенням виключно в межах коштів фінансового фонду Програми компенсації та коштів тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації.

2. Основними завданнями Програми компенсації є:

- недопущення втрати заощаджень вкладниками кредитних спілок – учасників „Програми стабілізації та гарантування НАКСУ”

- забезпечення захисту прав вкладників кредитних спілок – учасників Програми компенсації шляхом повернення їх вкладів (за виключенням нарахованих на них процентів і у визначених цим Положенням межах) за рахунок коштів Програми компенсації та коштів з тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації, у разі настання недоступності вкладів;

- здійснення організаційно-управлінських заходів з метою забезпечення виплати вкладникам кредитних спілок – учасників Програми компенсації сум їх вкладів;

- забезпечення надходження та акумуляції сум внесків учасників Програми компенсації та інших коштів, призначених для здійснення відшкодування втрат;

- забезпечення цільового використання коштів, що знаходяться на рахунках Програми компенсації.

3. Чисельний склад Комітету Програми компенсації становить вісім осіб з боку НАКСУ (п’ятеро членів – представники кредитних спілок, троє членів – представники Виконавчої дирекції НАКСУ) та не більш ніж три члени – представники органів державної влади (за згодою).

4. Кошти фінансового фонду Програми компенсації формуються за рахунок:

- вступних внесків кредитних спілок – членів НАКСУ;

- поворотних квартальних внесків учасників Програми компенсації;

- частини резервного капіталу НАКСУ в сумі 200 000 гривень;

- доходу отриманого від розміщення коштів фінансового фонду Програми на депозитному рахунку в банку;

- додаткових членських внесків, які сплачуються членами НАКСУ у випадку використання ними коштів Стабілізаційного фонду НАКСУ на цілі підтримки ліквідності;

- благодійної допомоги фізичних та юридичних осіб;

- додаткових незворотних внесків учасників Програми компенсації на покриття збитків фінансового фонду «Програми компенсації втрат вкладників» та коштів з тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації.

Кошти фінансового фонду Програми компенсації є джерелом формування майна НАКСУ.

5. Розмір вступного внеску становить по 2,5 гривні на кожного з вкладників кредитної спілки – учасниці Програми компенсації станом на останню звітну дату, яка передує даті прийняття Комітетом Програми компенсації рішення про вступ кредитної спілки до Програми компенсації. Вступний внесок при виході кредитної спілки – учасника з Програми компенсації їй не повертається.