Смекни!
smekni.com

Місце та роль кредитних спілок на фінансовому ринку України (стр. 15 из 21)

демократичний контроль.

Кредитні спілки - учасники "Програми захисту вкладів" здійснюють пря-ме (через збори учасників) або опосередковане (через участь в виборних орга-нах - Раді та Ревізійному комітеті) управління програмою захисту вкладів.

Управління "Програмою захисту вкладів" здійснюється з врахуванням досвіду інших країн та світових тенденцій в побудові систем охорони депози-тів. Свої рекомендації по розбудові "Програми захисту вкладів" надають члени Дорадчого комітету.

За результатами діяльності кредитних спілок - учасників саморегулівної організації - "Програми захисту вкладів" спостерігалося зростання основних базисних показників діяльності. Разом з тим, всі учасники "Програми захисту вкладів", на виконання рішення зборів учасників ПЗВ від 17 червня 2008р. продовжували діяльність по капіталізації кредитних спілок і значну частину доходу спрямовували на формування резервного капіталу (Додаток В).

3.4 Аналіз механізму державного створення Фонду страхування депозитів кредитних спілок

Згідно з державною «Концепцією розвитку системи кредитної коопера-ції» [11], ринок кооперативного кредитування в Україні повинен розвиватися за напрямами, що забезпечать:

удосконалення законодавства за видами послуг, що надаються установами;

підвищення рівня захисту майнових прав членів установ;

ефективне державне регулювання і запровадження пруденційного (запобіжного) нагляду в сфері кредитної кооперації;

сприяння розвитку довгострокового кредитування;

фінансову надійність та платоспроможність установ;

підтримання процесу інтеграції установ у рамках контрольованої ними багаторівневої системи;

створення умов для формування необхідної інфраструктури системи кредитної кооперації;

поінформованість населення про діяльність установ;

підготовку для ринку кооперативного кредитування висококваліфікованих фахівців.

Перспективна система кредитної кооперації України повинна включати такі елементи:

кредитні спілки, що безпосередньо надають фінансові послуги своїм членам;

інфраструктуру, яка забезпечує належний рівень фінансової, системної та організаційної інтеграції кредитних спілок;

сервісну інфраструктуру, об’єкти якої перебувають у власності кредитних спілок або під їх контролем та забезпечують надання відповідних послуг.

Структура системи кредитної кооперації повинна бути дво-, трирівневою.

Перший рівень — кредитні спілки, що безпосередньо надають фінансові послуги споживачам — своїм членам. При цьому створюються належні законодавчі та інституціональні умови для здійснення ефективного кредитування, передусім у сільській місцевості та малих містах, у тому числі іпотечного кредитування і кредитування суб’єктів малого підприємництва та фермерських господарств, надання послуг у здійсненні розрахунків для своїх членів.

Визначення кредитних спілок як першого рівня повинне супроводжуватися такими законодавчими змінами:

надання права набуття членства в кредитній спілці суб’єктам малого підприємництва та фермерським господарствам з установленням асоційованого членства, що дає можливість отримувати послуги кредитної спілки, але не дає права на участь у її управлінні;

доповнення переліку видів фінансових послуг, які кредитні спілки можуть надавати своїм членам, зокрема з оплати за їх дорученням товарів (робіт, послуг) та факторингу;

надання кредитним спілкам права придбавати державні та іпотечні цінні папери, перелік яких встановлюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг, а також здійснювати прийом вкладів від членів кредитних спілок та видачу їм кредитів в іноземній валюті.

Другий рівень — кооперативні банки та об’єднані кредитні спілки, що забезпечують для кредитних спілок можливість доступу до необхідних фінансових ресурсів як шляхом їх перерозподілу у межах системи кредитної кооперації, так і залучення відповідних ресурсів із зовнішніх джерел. Через кооперативні банки можуть здійснюватися рефінансування, диверсифікація ризиків, доступ до міжбанківської системи розрахунків, забезпечення переказу коштів у межах небанківських платіжних систем. При цьому на законодавчому рівні необхідно визначити, що засновниками кооперативних банків, які утворюються за участю кредитних спілок та об’єднаних кредитних спілок, можуть бути тільки кредитні спілки; установити можливість заснування кредитними спілками регіональних і міжрегіональних кооперативних банків; надати право створювати об’єднані кредитні спілки лише на базі членства в асоціаціях кредитних спілок.

Установи другого рівня системи кредитної кооперації можуть утворювати третій рівень — центральні кооперативні банки та/або об’єднані кредитні спілки.

З метою захисту кредитних спілок від ризиків недостатньої ліквідності, низької платоспроможності або неналежного фінансового стану слід створити єдину загальнонаціональну систему стабілізації і фінансового оздоровлення кредитних спілок, а також систему гарантування вкладів членів кредитних спілок.

Механізм стабілізації і фінансового оздоровлення кредитних спілок та гарантування вкладів їх членів впроваджується шляхом створення законодавчих та інституціональних умов. Участь у системі гарантування вкладів членів для кредитних спілок, які здійснюють залучення таких вкладів, обов’язкова.

Організаційна інтеграція системи кредитної кооперації забезпечується формуванням потужних асоціацій кредитних спілок, діяльність яких сприятиме розробленню та запровадженню єдиних правил поведінки на ринку кооперативного кредитування, професійних і технологічних стандартів діяльності кредитних спілок. З метою захисту прав членів кредитних спілок на базі асоціацій кредитних спілок можуть утворюватися третейські суди, які розглядають спори між кредитними спілками та їх членами. У законодавстві повинна передбачатися можливість членства кредитних спілок у всеукраїнських асоціаціях як безпосередньо, так і через членство в місцевих асоціаціях, що входять до складу таких асоціацій. Одним з пріоритетних напрямів розвитку організаційної інтеграції є формування єдиної саморегулівної організації кредитних спілок у формі всеукраїнської асоціації, якій можуть бути делеговані відповідні повноваження з боку Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг.

Установи сервісної інфраструктури повинні надавати послуги кредитним спілкам та об’єднаним кредитним спілкам, а також кооперативним банкам у сфері навчання, консультаційного супроводження, інформаційних технологій, організації обігу кредитних історій позичальників, мінімізації фінансових ризиків, аудиту, управління ліквідністю.

Відповідно до попередніх консультацій, проведених з представниками фінансового ринку, у тому числі представниками об єднань кредитних спілок, у Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики розроблено проект закону України «Про термінові заходи з упередження наслідків світової фінансової кризи та про внесення змін до деяких законів України» (реєстр. №3306 від 4.12.2008 року), який стосується створення умов для функціонування реального сектору та фінансових ринків держави в умовах світової фінансової кризи. На своєму засіданні від 5 грудня 2008 року Комітет розглянув зазначений законопроект та прийняв рішення рекомендувати Верховний Раді України прийняти його за основу.

Згідно проекту Закону України «Про термінові заходи з упередження наслідків світової фінансової кризи та про внесення змін до деяких законів України» [63] пропонується доповнити закон України «Про кредитні спілки» додатковою статтею 25 -1такого змісту:

“Стаття 25-1. Фонд гарантування вкладів членів кредитних спілок

1. Фонд гарантування вкладів членів кредитних спілок за внесками (вкладами) на депозитні рахунки кредитних спілок (далі – Фонд) є:

- спеціалізованою установою, яка виконує функції управління у сфері гарантування вкладів членів кредитних спілок за внесками (вкладами) таких членів на депозитні рахунки кредитних спілок;

- юридичною особою, яка має відокремлене майно, яке є об'єктом права державної власності і перебуває у його повному господарському віданні;

- має право придбавати та орендувати майно, необхідне для виконання його функцій, у межах кошторису витрат, затвердженого адміністративною радою і погодженого з Уповноваженим органом;

- економічно самостійною установою, що не має на меті одержання прибутку, має самостійний баланс, поточний та інші рахунки;

- має печатку із своїм найменуванням, веде облік і звітність відповідно до законодавства та є єдиним розпорядником коштів, акумульованих у процесі його діяльності.

Кошти гарантування вкладів членів кредитних спілок не включаються до Державного бюджету України.

У своїй діяльності Фонд керується Конституцією України, чинним законодавством та діє на підставі положення про Фонд гарантування вкладів членів кредитних спілок за внесками (вкладами) на депозитні рахунки кредитних спілок, яке затверджується Уповноваженим органом.

2. Учасниками Фонду є кредитні спілки, які включені до державного реєстру фінансових установ, який веде Уповноважений орган, та мають ліцензію на здійснення діяльності по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки.

3. Фонд видає нормативно-правові акти з питань, віднесених до його повноважень, які є обов'язковими до виконання кредитними спілками - учасниками (тимчасовими учасниками) Фонду. Нормативно-правові акти видаються у формі інструкцій, положень, правил, які затверджуються рішенням адміністративної ради Фонду. Нормативно-правові акти Фонду, які визначають права та обов’язки його учасників, підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством України.

4. З метою захисту інтересів членів кредитних спілок Фонд відповідно до визначеного ним порядку встановлює для кредитних спілок - учасників (тимчасових учасників) обов'язкові стандарти - вимоги до кредитних спілок щодо їх участі в Фонді, які встановлюються нормативно-правовими актами Фонду.